Οικογενειακή υπόθεση

Παλαιότερα ήταν συνηθισμένο αδέλφια ν’ αγωνίζονται στην ίδια ομάδα. Δεν είναι ξεπερασμένο φαινόμενο, όμως στις εποχές μας πλέον σπανίζει, κυρίως στις ομάδες της α’ κατηγορίας. Η μεταγραφή του Ελγκούγια Γκριγκαλασβίλι στον Εθνικό, όπου θα είναι συμπαίκτης με τον αδελφό του, Σότα, μας έκανε να θυμηθούμε τις περιπτώσεις εκείνες που δύο ή περισσότερα αδέλφια αγωνίστηκαν με την ίδια φανέλα, το ίδιο χρονικό διάστημα.
 
 
Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η οικογένεια Παπαδόπουλου, που είχε έξι ποδοσφαιρικά μέλη στην ΑΕΛ. Τέσσερα από τα αδέλφια ήταν στο ρόστερ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος την περίοδο 1967-68, ενώ την επόμενη χρονιά προστέθηκαν άλλοι δύο στην ομάδα που έπαιξε στην Α’ Εθνική. Τη μεγαλύτερη καριέρα έκανε ο Πάμπος, γνωστός ως Παμπουλλής, ο οποίος αγωνίστηκε και αρκετά χρόνια στον Ολυμπιακού Πειραιώς. Αρχηγός της ΑΕΛ ήταν ο μεγάλος της οικογένειας, Πανίκος, ενώ οι υπόλοιποι ήταν οι Ζηνωνής, Ανδρέας, Άριστος και Άκης. Στον «Ρεπόρτερ» ξεσκονίσαμε τη μνήμη μας, και όσο ήταν δυνατόν τα αρχεία μας, και θυμηθήκαμε και άλλες περιπτώσεις με αδέλφια που είχαν παράλληλη πορεία στην ίδια ομάδα.

- Τέσσερις ήταν οι Οικονόμου που έπαιξαν στο Παραλίμνι. Ο πιο γνωστός ήταν ο Δημήτρης, στον οποίο δόθηκε το παρατσούκλι, «Κούδας», μετά τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό το 1975. Το προσωνύμιο αυτό προέκυψε λόγω της ομοιότητας του παιχνιδιού του με έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές, τον Γιώργο Κούδα του ΠΑΟΚ. Μαζί με τον Δημήτρη στο Παραλίμνι αγωνίστηκαν και τα τρία αδέλφια του, Γιώργος, Ανδρέας και Μιχάλης.


- Το καλοκαίρι του 1972 ο Τάσος Κωνσταντίνου πήρε μεταγραφή για την ΑΕΚ Αθηνών, όπου πέτυχε μεγάλα πράγματα. Ένας σπουδαίος μεσοεπιθετικός, ο οποίος έμεινε στην ομάδα της ελληνικής πρωτεύουσας μέχρι το καλοκαίρι του 1981, έχοντας 50 τέρματα σε 147 συμμετοχές. Προτού πάει στην Ελλάδα, αγωνίστηκε στην ΕΠΑ με συμπαίκτες τα αδέλφια του Χάρη και Χαμπή.

- Ο Κώστας Κοκκινής (Ανδρέου), παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Ανόρθωσης και παππούς του νυν παίκτη της ΑΕΚ, Νικόλα Εγγλέζου, κατά τη διάρκεια της θητείας του στον ΑΣΙΛ (1972) είχε συμπαίκτες στην ομάδα της Λύσης και τους Μιχαλάκη, Σαββάκη και Φλωρή Ανδρέου.

- Στον ΑΠΟΕΛ ιστορία έγραψαν τα αδέλφια με το επίθετο Παντζιαράς. Οι Κούλλης (1979/92), Νίκος (1972-87) και Γιώργος (1971-78, 1985-87) αγωνίστηκαν για πολλά χρόνια στους «γαλαζοκίτρινους» και φυσικά υπήρξαν περίοδοι που είχαν κοινή πορεία. Ο Γιώργος Παντζιαράς ήταν τερματοφύλακας και το 1977 ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στο νησί και την επόμενη χρονιά βρέθηκε στον Άρη Θεσσαλονίκης. Ο Νίκος ήταν για μία δεκαπενταετία ο στυλοβάτης της άμυνας των «γαλαζοκιτρίνων», ενώ τα περισσότερα χρόνια στον ΑΠΟΕΛ θήτευσε ο μικρότερος των αδελφών, Κούλλης.
 
- Κάτω από τα δοκάρια της Ανόρθωσης έγραψε ιστορία ο νυν προπονητής του Ερμή Αραδίππου, Νίκος Παναγιώτου. Ο Κύπριος πορτιέρο αγωνίστηκε για 17 χρόνια (1987-2004) στην ομάδα της Αμμοχώστου. Τη φανέλα της «Κυρίας» τίμησε και ο αδελφός του, Άντρος, με τους δύο να αγωνίζονται σε κάποια παιχνίδια μαζί, όπως το ιστορικό νικηφόρο (2-0) ματς με την Αθλέτικ Μπιλπάο το 1994.
 

- Το επίθετο Ηλία κρατάει χρόνια στη Νέα Σαλαμίνα, με τους Κόκο και Πάρη Ηλία να συνυπάρχουν για μία χρονιά (1998/99) στην ομάδα της Αμμοχώστου – και οι δύο θήτευσαν περισσότερα χρόνια. Παλαιότερα, στους ερυθρόλευκους αγωνίστηκε και ο αδελφός τους, Ηλίας, πατέρας του Ελπιδοφόρου Ηλία, ο οποίος φόρεσε πριν από λίγα χρόνια τη φανέλα της Νέας Σαλαμίνας.

- Πολύχρονη ήταν η θητεία των δύο εκ των τριών Ηροδότου στον ΑΠΟΕΛ. Πρώτος στην ομάδα της Λευκωσίας πήγε ο Ηρόδοτος, άλλως Κούπανος, ο οποίος φόρεσε τη γαλαζοκίτρινη φανέλα από το 1970 μέχρι το 1983, ενώ ακολούθησε το 1975 ο Τούλης, που αποχώρησε το 1982. Ο τρίτος της οικογένειας Ηροδότου, Τάκης, που αγωνίστηκε για τρία χρόνια (1973-76) στον ΑΠΟΕΛ, έκανε καριέρα περισσότερο στην Ομόνοια Αραδίππου.

- Στο ρόστερ του ΑΠΟΕΛ κατά την περίοδο που αγωνίστηκε στην Α’ Εθνική και κατάφερε να γίνει η πρώτη ομάδα η οποία κέρδισε την παραμονή της, ήταν ένας εκ των δύο αδελφών Μιαμηλιώτη. Αυτός ήταν ο Άντρος, ο οποίος έπαιξε στον ΑΠΟΕΛ για μία δεκαετία (1971-81). Καθιερώθηκε από τον προπονητή Πάνο Μάρκοβιτς μόλις στα 19 του χρόνια. Το 1977 τον συνάντησε ποδοσφαιρικά και ο αδελφός του, Κώστας, που βρέθηκε στους «γαλαζοκίτρινους» για δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, 1977-89 και 1992-94.


- Στην Α’ Εθνική με τον ΑΠΟΕΛ έπαιξε ο Μάρκος Μάρκου κάνοντας ρεκόρ, καθώς προηγουμένως είχε παίξει και τρεις φορές στο πρωτάθλημα της Ελλάδας με τη φανέλα του Ολυμπιακού Λευκωσίας. Στους «μαυροπράσινους», για κάποιο διάστημα, είχε συμπαίκτη τον αδελφό του, Γιώργο. Ο Μάρκος έφυγε από τον Ολυμπιακό το 1973 για τον ΑΠΟΕΛ, που έδωσε 7.000 λίρες στον συμπολίτη για τη μετακίνηση του παίκτη.

- Προτού ο Λιάσος Λουκά κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του και να πάει το 2003 στον ΠΑΟΚ, έπαιξε για μία σεζόν με τον αδελφό του, Μάριο, στη Νέα Σαλαμίνα. Αμφότεροι, στη συνέχεια περιπλανήθηκαν σε διάφορες ομάδες και συναντήθηκαν ξανά στην ίδια ομάδα το 2011. Κοινή πορεία είχαν και την περίοδο 2013-14 στην ΑΕΚ Κουκλιών και την επόμενη σεζόν στην Καρμιώτισσα Πολεμιδιών.


- Σχεδόν μία δεκαετία (1992-2001) με τα μπλε της Ανόρθωσης αγωνίστηκε ο Βάσος Μελαναρκίτης, ο οποίος στη συνέχεια έκανε τη διαδρομή Απόλλων-Ανόρθωση-Απόλλων. Στην ομάδα της Αμμοχώστου πήρε συμμετοχή τη διετία 1999-2001 και ο κατά τρία χρόνια μικρότερος αδελφός του, Ανδρέας, που επίσης αγωνιζόταν στην άμυνα.


- Ιστορία στην Ομόνοια έχουν οι αδελφοί Ερωτοκρίτου. Οι Κλείτος και Κυριάκος έπαιξαν μαζί κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70, ο πρώτος ως κεντρικός αμυντικός και ο δεύτερος στη μεσαία γραμμή. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο τριφύλλι αγωνίστηκαν και άλλα τρία αδέλφια Ερωτοκρίτου οι Κώστας, Γιάννος και Άνδρος, οι οποίοι έφθασαν μέχρι τη β’ ομάδα.

- Ο Γιώτης με την ανέλιξή του από τον Εθνικό, στην Ανόρθωση και έπειτα στον ΠΑΟΚ έγραψε τεράστια ιστορία και χάρη σε αυτόν έγινε γνωστό το επίθετο Εγκωμίτης, όμως ποδοσφαιρικά παπούτσια φόρεσε και ο αδελφός του Πάμπος, ο οποίος επίσης έπαιξε στην ομάδα της Άχνας.

- Στο Δασάκι περίπου πριν από δέκα χρόνια συνυπήρξαν τα αδέλφια Μάριος και Χρήστος Πασιαλής, που έχουν πέντε χρόνια διαφορά μεταξύ τους – πιο μεγάλος είναι ο Χρήστος.

- Οι μαρτυρίες για τον Χριστάκη Γιολίτη κάνουν λόγο για ένα από τους κορυφαίους παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα του Απόλλωνα. Στους «κυανόλευκους» αγωνίστηκε για 11 χρόνια, από το 1968 μέχρι το 1979. Δύο χρόνια λιγότερα (1966-75) έκανε στην ομάδα της Λεμεσού και ο αδελφός του, Πανίκος.
 
- Ο ΑΠΟΕΛ πήρε από τον Απόλλωνα Λυμπιών στο τέλος της χρονιάς του 1965 τον Στεφανή Μιχαήλ, ο οποίος έφθασε να αγωνιστεί μόνο σε έναν αγώνα, όμως από την επόμενη περίοδο έγινε βασικός. Ήταν στον ΑΠΟΕΛ μέχρι το 1979, με τον αδελφό του Λοΐζο να εντάσσεται και αυτός στην ομάδα το 1972. Ο Λοΐζος αγωνίστηκε μόλις μία χρονιά στους «γαλαζοκίτρινους».
 

- Οι Γιώργος και Χρίστος Ιωσηφίδης έπαιξαν για μερικά χρόνια μαζί στον Απόλλωνα. Χαρακτηριστική ήταν η παρουσία των δύο στην ενδεκάδα του τελικού του κυπέλλου το 1992, με τον δεύτερο να γίνεται αλλαγή στο 88’. Για την ιστορία, σε εκείνον τον αγώνα, ο Απόλλωνας κέρδισε 1-0 στο Τσίρειο την Ομόνοια και πανηγύρισε τον 4ο τίτλο κυπέλλου.

- Στην αρχή της καριέρας τους τα δίδυμα αδέλφια, Δημήτρης και Λούκας Στυλιανού, έπαιξαν στον Ολυμπιακό Λευκωσίας, όμως σύντομα οι επαγγελματικοί τους δρόμοι χώρισαν.

- Από τον Άρη ξεκίνησαν την καριέρα τους οι δίδυμοι με το επίθετο Κισσονέργη, προτού ακολουθήσουν διαφορετικές «κατευθύνσεις». Οι Κωνσταντίνος και Νικόλας, πλέον σε ηλικία 32 ετών, από το καλοκαίρι του 2013 αγωνίζονται στην Αμαθούντα (γ’ κατηγορία), ενώ προηγουμένως έπαιξαν στην ΑΕΖ.

- Τη δική τους ιστορία στο κυπριακό ποδόσφαιρο έχουν τα αδέλφια Γκονσάλες από τη Βενεζουέλα. Πρώτος αφίχθηκε στο νησί το 2006 ο Έκτορ για να ενταχθεί στην ΑΕΚ (φόρεσε για τρεις σεζόν τα κιτρινοπράσινα), ενώ έναν χρόνο αργότερα ο Ραούλ ήρθε για λογαριασμό της Δόξας. Αμφότεροι περιπλανήθηκαν σε άλλες κυπριακές ομάδες, έφυγαν από την Κύπρο και το καλοκαίρι του 2014 επέστρεψαν για να σμίξουν οι επαγγελματικοί τους δρόμοι στη Δόξα, όπου έμειναν για έναν χρόνο.

 

 

 

 

 

Δειτε Επισης

Έσπασε το αήττητο της Ομόνοιας και πέτυχε την πρώτη της νίκη η Ανόρθωση
Το ήθελαν και το προσπάθησαν και οι δύο όμως φεύγουν με ισοπαλία από το Αλφαμέγα Άρης και Απόλλων
ΒΙΝΤΕΟ: «Τα πιο σπουδαία γκολ είναι αυτά της ζωής»-Βραβεύτηκε ο μικρός Ανδρέας από το «Famagusta»
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο ντέρμπι Ανόρθωσης-Ομόνοιας στο Παπαδόπουλος (pics)
Με αυτούς μπαίνουν στο γήπεδο Άρης και Απόλλων
Αλαλούμ με το γήπεδο του ΑΠΟΕΛ-Αναφορές για «ναι» από την οικογένεια Ιορδάνου, η τοποθέτηση Πρόδρομου
Με δύο αναμετρήσεις η 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος Cyprus League by Stoiximan
Δύο προπονήσεις για την Εθνική Παίδων-Οι παίκτες που κλήθηκαν
«Έφυγε ο Μηνάς μας, η θέση του στο Αντώνης Παπαδόπουλος θα είναι πάντα εκεί»
Χέρι φιλίας μεν, καρφιά δε από Κούμα-«Λύσεις υπάρχουν, αλλά όχι με ετσιθελισμούς»