Η ακαδημία της Γιουνάιτεντ, από το ζενίθ στο ναδίρ

Ανέκαθεν η ακαδημία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε εξαιρετική φήμη και στη συνείδηση όλων ήταν η κορυφαία στην Αγγλία. Η άποψη ενισχυόταν και από τη στατιστική, αφού έχει τους περισσότερους παίκτες από κάθε άλλη στο αγγλικό Hall of Fame (εννιά, το σύνολο), ενώ έχει το ρεκόρ της κατάκτησης τροπαίων στο Κύπελλο Νέων στο Νησί, μετρώντας 10 τίτλους σε 14 τελικούς.

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τα "νεογνά του Φέργκιουσον", μία φουρνιά ποδοσφαιριστών που περιλάμβανε τους Ράιαν Γκιγκς, Πολ Σκόουλς, Ντέιβιντ Μπέκαμ, Φιλ και Γκάρι Νέβιλ και Νίκι Μπατ και η οποία αποτέλεσε τον "κορμό" της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για την κυριαρχία της στην Premier League και την επίτευξη του τρεμπλ το 1999!

Όμως, τα τελευταία χρόνια η ακαδημία της Γιουνάτεντ έχει αποδώσει πενιχρά αποτελέσματα, ενώ οι εμφανίσεις των νεαρών παικτών προκαλούν δυσάρεστες εντυπώσεις. Η ομάδα Κ18 κατέχει την προτελευταία θέση στο πρωτάθλημα U18 της Βόρειας κατηγορίας της Premier League, έχοντας 10 διαδοχικές ήττες, με απολογισμό 11 βαθμούς σε 17 ματς. Δηλαδή, 30 ολόκληρους πόντους διαφορά από την πρωτοπόρο και άσπονδη γειτόνισσα, Σίτι. Ακόμα, στο Κύπελλο, η πολυνίκης του θεσμού αναμένεται να αποκλειστεί εύκολα από την Τσέλσι, το φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.

Τι φταίει, όμως και το πάλαι ποτέ καμάρι των "κόκκινων διαβόλων" έφτασε στο σημερινό κατάντημα;

Η ιστοσελίδα Daily Mail σε ερεύνα της, υποστηρίζει ότι η ευθύνη βαραίνει την οικογένεια Γκλέιζερ, την ιδιοκτήτρια, αφού δεν δίνει την απαιτούμενη σημασία στην ακαδημία και την υποχρηματοδοτεί. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι η Γιουνάιτεντ ξοδεύει για την ακαδημία της 3,5 εκατομμύρια λίρες ετησίως, έναντι 12 της Σίτι και 7 της Τσέλσι. Όσο για τους προπονητές της, εισπράττουν 20.000 λίρες ετησίως, έναντι των διπλών που κερδίζουν οι ομόλογοι τους στη Σίτι.

Επίσης, το δίκτυο των σκάουτερ της Γιουνάιτεντ στη Βόρεια Αγγλία αποδιοργανώθηκε πλήρως, επιτρέποντας στους ανθρώπους της Σίτι να εντοπίζουν τα μεγαλύτερα ταλέντα και να τα εντάσσουν στο δυναμικό της. Ακόμα και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Γιουνάιτεντ χαρακτηρίζεται απαρχαιωμένο, έναντι της Σίτι που ανταποκρίνεται στα σύγχρονα στάνταρ

Με προτροπή του Λουίς Φαν Χάαλ, η οικογένεια Γκλέιζερ αποφάσισε να επενδύσει περισσότερα χρήματα και να αναδιοργανώσει την ακαδημία. Για αυτό έγινε πρόταση στον Τζον Μακ Ντέρμοτ, διευθυντή των τμημάτων υποδομής της Τότεναμ και δηλωμένο οπαδό των "κόκκινων διαβόλων". Ωστόσο, αυτός αρνήθηκε να αφήσει το πρότζεκτ του και η Γιουνάιτεντ αναζητά το κατάλληλο που θα δημιουργεί τη νέα μεγάλη φουρνιά γηγενών ποδοσφαιριστών.

Όμως, το αρνητικό είναι άλλο... Μέχρι να φανούν αποτελέσματα, θα περάσουν χρόνια και μέχρι τότε, το πάλαι ποτέ καμάρι της ομάδας θα θυμίζει περασμένα μεγαλεία και διηγώντας να κλαις...

*** Η ομάδα Κ21 έχει διαφορετική έδρα και άλλη λειτουργία από την ακαδημία, που φιλοξενεί παίκτες μέχρι 18 ετών.  

Δειτε Επισης

Η Παρί μπαίνει σφήνα στην Μπαρτσελόνα για τον Νίκο Γουίλιαμς
Λαπόρτα: Τα οικονομικά της Μπαρτσελόνα έχουν βελτιωθεί σημαντικά
Ο Σεσενιόν επιστρέφει στη Φούλαμ
O Ντε Χέα προτάθηκε στην Τζένοα
Μπαρτσελόνα και Σίτι κατέθεσαν πρόταση στην Λειψία για τον Όλμο
Η Τότεναμ έκλεισε ταλέντο από τη Νότια Κορέα
Η Αλ Χιλάλ χτύπησε την πόρτα της Μπαρτσελόνα για Βίτορ Ρόκε-Ανοικτοί στο ενδεχόμενο πώλησης οι «μπλαουγκράνα»!
ΒΙΝΤΕΟ: Πιάστηκαν στα χέρια Κόλγουιλ και Μακλίν σε φιλικό της Τσέλσι με τη Ρέξαμ
Καταγγελία Μασεράνο-«Μπήκαν και μας έκλεψαν τα πράγματα»
Η Γαλλία καθάρισε τις ΗΠΑ, πεντάρ από τους Ιάπωνες και δύσκολη νίκη για την Ισπανία