Μ.Παπαϊωάννου: «Η έκτη θέση θα είναι τεράστια επιτυχία»

Δεν είναι ξένος, δεν έχει θητεύσει σε κάποια μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα, δεν διαθέτει βαρύ βιογραφικό, ούτε σπουδαίες γνωριμίες εκτός Κύπρο. Κι όμως, ο Μάκης Παπαϊωάννου είναι ο πρώτος Κύπριος τεχνικός διευθυντής που ασκεί με συνέπεια το επάγγελμα, για έξι χρόνια μάλιστα. Ήταν στον Ερμή, στον Εθνικό Άχνας, ξανά στον Ερμή και εδώ και σχεδόν δύο χρόνια δουλεύει για τη Νέα Σαλαμίνα.
 
- Ποιο είναι το κυριότερο προσόν του τεχνικού διευθυντή;
Πρέπει να έχει ποδοσφαιρικό μάτι, να ξεχωρίζει τους καλούς παίκτες, αυτούς που έχουν προοπτική. Επίσης πρέπει να προλαβαίνεις για προβλήματα, καθημερινά, να είσαι ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις. Είναι μια 24ωρη δουλειά, ακόμα και όταν ξαπλώνεις να κοιμηθείς, την σκέφτεσαι.
 
- Λένε πως πρέπει να διαθέτει και καλές άκρες στο εξωτερικό. Εσύ πως τα κατάφερες;
Έτσι λένε, αλλά αν δείτε τους παίκτες που παίρνουν η ΑΕΚ και η Ανόρθωση -που έχουν ξένους τεχνικούς διευθυντές- οι πιο πολλοί είναι γνώριμοί μας. Λαμπάν, Αντρέ Άλβες, Ίσμα... Και αυτό διότι  δεν υπάρχει η δυνατότητα σωστού σκάουτινγκ, το οποίο προβλέπει ότι πρέπει να δεις τον παίκτη δέκα δορές πριν τον πάρεις. Τουλάχιστον πέντε 90λεπτα και να του μιλήσεις από κοντά, ώστε να δεις το IQ του και πράγματα που δεν φαίνονται στο DVD.
 
- Εσύ τι κάνεις απ’ όλα αυτά;
Πάω σε παίκτες που ξέρω, διότι δυστυχώς δεν είναι εύκολο να μιλήσω από κοντά με κάθε παίκτη. Με τον Μακρίεφ έγινε. Ήρθε στην Κύπρο, είδε το πλάνο μας, του άρεσε και μετά υπέγραψε.
 
-Γιατί δεν έγινες προπονητής;
Ο προπονητής πρέπει να έχεις χαρίσματα που εγώ δεν έχω. Πρέπει να είναι δάσκαλος, να έχει μεταδοτικότητα.
 
- Στη Νέα Σαλαμίνα τι ακριβώς κάνεις;
Η περισσότερη δουλειά είναι στη μεταγραφική περίοδο, με το φιλτράρισμα και τις επιλογές παικτών. Μόλις τελειώνει μια μεταγραφική περίοδος, ξεκινάμε να δουλεύουμε για την επόμενη. Ασχολούμαι με τις ακαδημίες όπου παίρνουμε παιδιά ακόμα και 15 χρόνων, συζητάω τεχνικής φύσεως θέματα με τον προπονητή, ακόμα και καθήκοντα τιμ μάνατζερ έχω, όπως πχ ο ρουχισμός. Έτσι είναι σε μια ομάδα με περιορισμένους πόρους, δεν υπάρχουν πολυτέλειες.  
 
- Ο τεχνικός διευθυντής επιλέγει τον προπονητή ή το αντίστροφο;
Η σωστή διαδικασία είναι η διοίκηση με τον τεχνικό διευθυντή να επιλέξουν τον προπονητή. Πρώτα είναι η διοίκηση, μετά το τεχνικός διευθυντής και μετά ο προπονητής.
 
- Οι προπονητές το δέχονται;
Όχι όλοι, αλλά οι πιο πολλοί το δέχονται. Παίζει ρόλο και η καταγωγή του προπονητή. oι Ολλανδοί το σέβονται, διότι οι ομάδες στη χώρα τους έχουν τεχνικούς διευθυντές.
 
- Γι αυτό πήρατε Ολλανδό;
Ήρθαν στην Κύπρο ο κ. Ντε Γιόνγκε και ένας ακόμα, Σέρβος, κάναμε προσωπικές συνεντεύξεις και καταλήξαμε στον προπονητή μας.
 
- Πως κάνετε τις μεταγραφές;
Υπάρχουν τόσοι πολλοί ατζέντηδες που προτείνουν παίκτες, που το δύσκολο δεν είναι να βρεις υποψήφιους, αλλά να διαλέξεις μέσα από μια λίστα 15 ονομάτων. Πολλές φορές δεν προλαβαίνουμε να τους δούμε όλους. Με την Εφορία ποδοσφαίρου, επιλέγουμε αυτόν που μας κάνει  αγωνιστικά και οικονομικά και ρωτάμε την  άποψη του προπονητή. Εάν ο προπονητής δεν τον θέλει, δεν προχωράμε.
 
- Για το σύστημα, την ενδεκάδα, τις αλλαγές, έχεις άποψη;
Συζητάμε, αν με ρωτήσουν θα πω την άποψή μου, αλλά είναι θέματα του προπονητή.
 
- Πήρατε δύο παίκτες στην τρέχουσα μεταγραφική περίοδο, θέλετε και άλλους;
Ίσως πάρουμε έναν ακόμα, αμυντικό, αλλά πρέπει να βρούμε κάτι καλύτερο απ’ ότι έχουμε.
 
- Η έκτη θέση θα είναι επιτυχία;
Τεράστια. Αν αναλογιστούμε το μπάτζετ, που ίσως είναι το 9ο – 10ο του πρωταθλήματος…
 
Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΦΑΝΙΕΡΟΥ
- Πως μπήκες στο  επάγγελμα;
Αναγκάστηκα, διότι έμεινα χωρίς ομάδα τελευταία στιγμή και μου έδωσε την ευκαιρία ο κ. Φανιέρος, όταν ο Ερμής ήταν στη β’ κατηγορία (2008-09). Για έξι μήνες έπαιζα και ήμουν παράλληλα τεχνικός διευθυντής. Την επόμενη σεζόν δούλεψα στον Ερμή, φέραμε και τον Ζοεάνο, μέσω DVD τότε, που βγήκε πρώτος σκόρερ. Σταμάτησα για έναν χρόνο, πήγα μετά στον Εθνικό με τον κ. Φανιέρο, ξανά στον Ερμή και μετά στη Νέα Σαλαμίνα.
 
- Είναι δύσκολο άτομο ο κ. Φανιέρος. Πως τον έπεισες;
Νομίζω εκτιμά τους ανθρώπους που δουλεύουν και έχουν άποψη. Αυτούς που θα διαφωνήσουν μαζί του.
 
- Πως έμαθες τη  δουλειά;
Καθαρά εμπειρικά, χρόνο με τον χρόνο. Δεν υπάρχει καλύτερο πανεπιστήμιο…
 
- Για ποιους παίκτες που επέλεξες νιώθεις περήφανος;
Σίγουρα για τον Ζοεάνο. Για τον Παϊσάο που ήρθε στον Εθνικό, έβαλε 15 γκολ σε 30 αγώνες και έφτασε μέχρι την Σπάρτα Πράγας (τώρα είναι στην Λέγκια Γκντανσκ). Και τον Λίλιου, που τον είχα και στον Εθνικό και τώρα τον πήραμε στη Νέα Σαλαμίνα. Αλλά και για τους Κύπριους, τον Φραντζέσκου που ήταν στον Εθνικό και τώρα στον Ερμή,  τον Χριστοφή που είναι στη Ν. Σαλαμίνα και τον Νεόφυτο Μιχαήλ που έγινε βασικός μας τερματοφύλακας.
 
- Προσωπικές φιλοδοξίες έχεις;
Ναι, αλλά για τα επόμενα δύο  χρόνια θα σκέφτομαι τη Νέα Σαλαμίνα, καθώς έχουμε συμφωνήσει προφορικά για ανανέωση της συνεργασίας. Χρειάζεται υπομονή,  αν την έχουμε όλοι, νομίζω σε 2-3 η Νέα Σαλαμίνα θα φτάσει εκεί που θέλει ο κόσμος.
 
 

Δειτε Επισης

Έσπασε το αήττητο της Ομόνοιας και πέτυχε την πρώτη της νίκη η Ανόρθωση
Το ήθελαν και το προσπάθησαν και οι δύο όμως φεύγουν με ισοπαλία από το Αλφαμέγα Άρης και Απόλλων
ΒΙΝΤΕΟ: «Τα πιο σπουδαία γκολ είναι αυτά της ζωής»-Βραβεύτηκε ο μικρός Ανδρέας από το «Famagusta»
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο ντέρμπι Ανόρθωσης-Ομόνοιας στο Παπαδόπουλος (pics)
Με αυτούς μπαίνουν στο γήπεδο Άρης και Απόλλων
Αλαλούμ με το γήπεδο του ΑΠΟΕΛ-Αναφορές για «ναι» από την οικογένεια Ιορδάνου, η τοποθέτηση Πρόδρομου
Με δύο αναμετρήσεις η 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος Cyprus League by Stoiximan
Δύο προπονήσεις για την Εθνική Παίδων-Οι παίκτες που κλήθηκαν
«Έφυγε ο Μηνάς μας, η θέση του στο Αντώνης Παπαδόπουλος θα είναι πάντα εκεί»
Χέρι φιλίας μεν, καρφιά δε από Κούμα-«Λύσεις υπάρχουν, αλλά όχι με ετσιθελισμούς»