Τα πιο περίεργα γήπεδα στον κόσμο (pics, vids)!
15:15 - 12 Οκτωβρίου 2016

Η ατμόσφαιρα ενός τελικού Παγκοσμίου Κυπέλλου, Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ή Τσάμπιονς Λιγκ, η αντίστοιχη ενός ποδοσφαιρικού ναού, όπως π.χ. το «Ουέμπλεϊ», το «Άνφιλντ», το «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», το «Καμπ Νόου» ή το «Μαρακανά». Ό,τι κοντινότερο στην ολοκληρωτική μυσταγωγία φαντάζεται (ή φαντασιώνεται) ο μέσος ποδοσφαιρόφιλος.
Ακόμη όμως και όποιος είχε (έχει ή θα έχει) την τύχη να βιώσει κάποιο ή όλα από τα προαναφερθέντα, δεν θα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι τα έχει δει και ζήσει όλα, αν πρωτύτερα δεν έχει επισκεφτεί τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα ποδοσφαιρικά γήπεδα που συνθέτουν την ομήγυρη των πλέον περίεργων στον πλανήτη.
1. Στάδιο «Σαντ’ Ελία» (Ιταλία)
Ιδιαιτερότητα: Το στάδιο μέσα στο… στάδιο. Όταν το 2002 κρίθηκε πως δεν τηρούσε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, αντί για την κατασκευή νέου σταδίου προτιμήθηκε η τοποθέτηση ατσάλινων κερκίδων μπροστά από τις κανονικές, πάνω στον στίβο! Το μέτρο μάλιστα κρίθηκε επαρκές μέχρι και το 2013…
2. Στάδιο «Ερνάνο Σίλες» (Βολιβία)
3. Στάδιο Βόζντοβατς (Σερβία)
4. Στάδιο «Μουνισιπάλ ντε Μπράγκα» (Πορτογαλία)
5. «Ότμαρ Χίτσφελντ Γκσπον Αρένα» (Ελβετία)
Ιδιαιτερότητα: Γήπεδο σε μεγαλύτερο υψόμετρο δεν υπάρχει στην Ευρώπη. Το προσφερόμενο θέαμα από τις ομάδες που αγωνίζονται σε αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο, σε αντίθεση όμως με το αντίστοιχο της διαδρομής προς σε αυτό (με αυτοκίνητο, τελεφερίκ ή με τα πόδια) που αναδεικνύει την ομορφιά των Άλπεων.
6. Στάδιο «Ιγκραλίστε Μπατάριγια» (Κροατία)
Ιδιαιτερότητα: Ευρίσκεται ανάμεσα σε δύο αξιοθέατα που συγκαταλέγονται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO: τον πύργο του Αγίου Μάρκου και το οχυρό Καμερλένγκο! Ήταν έδρα της ερασιτεχνικής Τρόγκιρ, η οποία όμως χρεοκόπησε το 2007…
7. Στάδιο «Σβάνγκασκαρντ» (Φαρόε)
Ιδιαιτερότητα: Περιβαλλόμενο από βουνά και θάλασσα το κατασκευασθέν το 1980 γήπεδο απέκτησε γρασίδι μόλις το 1991 ικανοποιώντας τοιουτοτρόπως τη σχετική προϋπόθεση της FIFA για τη διεξαγωγή επίσημων αγώνων. Η εγγύτητά του με την ακτή καθιστούσε κατά περιόδους επιτακτική την απασχόληση κι ενός ατόμου με βάρκα, το οποίο συνέλεγε από τη θάλασσα την μπάλα μετά από άστοχα σουτ! Αυτό το γήπεδο ήταν μέχρι και το 2000 η έδρα της εθνικής ομάδας της χώρας…
8. Στάδιο «Γκόσπιν Ντόλατς» (Κροατία)
Ιδιαιτερότητα: χτισμένη στα ερείπια του φρουρίου Τοπάνα η έδρα της Ιμότσκι απέχει ελάχιστα από τον ύψους 500 μέτρων γκρεμό που καταλήγει στη γαλάζια λίμνη. Ουαί κι αλίμονο αν η μπάλα βγει εκτός γηπέδου από εκείνη την πλευρά…
9. Γήπεδο «Μαρίνα Μπέι» (Σιγκαπούρη)
Ιδιαιτερότητα: Μήκος 120 μέτρα, πλάτος 83, προστατευτική περίφραξη ύψους 30. Το ιδανικό περιβάλλον για την αποφυγή εισβολής οπαδών στον αγωνιστικό χώρο; Πιθανότατα. Κατασκευαστικά πάντως η πλέουσα πλατφόρμα σηκώνει 1.070 τόνους, ήτοι το βάρος σχεδόν 9.000 ανθρώπων.
10. Στάδιο «Γιουρόπα Πόιντ» (Γιβραλτάρ)
Ιδιαιτερότητα: Τον ερχόμενο Ιούνιο η εθνική μας θα επισκεφτεί το γήπεδο, που είναι κατασκευασμένο στο νότιο άκρο της νησίδας που για πολύ καιρό εθεωρείτο «το τέλος του κόσμου». Σύμφωνα με τις κακές γλώσσες, οι άστοχες μπαλιές των (όχι ιδιαίτερα τεχνιτών) παικτών της εθνικής ομάδας απλά αλλάζουν… ήπειρο!
11. Στάδιο «Μαμπάτο» (Νότιος Αφρική)
Ιδιαιτερότητα: η κατασκευή των κερκίδων είναι η απτή απόδειξη πως τα ποδοσφαιρικά γήπεδα δεν χρειάζεται να είναι πρακτικά, όμορφα και να βγάζουν νόημα. Ή, απλά, ότι η ομάδα των Ρώσων αρχιτεκτόνων που ανέλαβε τη δουλειά είχε καταναλώσει υπερβολική βότκα κατά την εκπόνηση του σχεδίου…
12. Στάδιο «Φρανσές ντι Ζιοβανί» (Γαλλία)
13. Στάδιο «Όμνιλαϊφ» (Μεξικό)
14. Στάδιο «Γουόρλντ Γκέιμς» (Ταϊβάν)
15. Στάδιο «Μουνισιπάλ ντε Αβέιρο» (Πορτογαλία)
16. «Νουέβο Εστάδιο Σιλβέστρε Καρίγιο» (Ισπανία)
17. Στάδιο «Τάτραν Τσιέρνι Μπάλογκ» (Σλοβακία)
18. Στάδιο «Χένινγκσβαερ» (Νορβηγία)