Γιατί δεν ενδείκνυνται οι γρήγορες αλλαγές προπονητών
18:34 - 05 Οκτωβρίου 2016
Όταν δεν έρχονται τα αποτελέσματα, η αλλαγή προπονητή είναι κατά κανόνα το πρώτο μέτρο των συλλόγων. Ο Ματίας Χέρτσογκ, αθλητικός ψυχολόγος από το Ανόβερο, ωστόσο καλεί τις ομάδες να αναθεωρήσουν.
«Από ψυχολογικής άποψης οι παίκτες μπορούν να αντιδράσουν σε μια αλλαγή προπονητή με δύο τρόπους. Είτε να πουν “τώρα όλα θα γίνουν καλύτερα” ή “15 προπονητές σε 15 χρόνια, μάλλον όλα θα μείνουν ως έχουν”», υπογραμμίζει ο 39χρονος επιστήμονας, κατά τον οποίο το πρόβλημα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι οι πολλοί αστάθμητοι παράγοντες. Αυτοί είναι:
-Ένας κακός στη δουλειά του προπονητής: «Σε πολλές περιπτώσεις η αρχική ώθηση που παρατηρείται στην ομάδα κρύβει τα ποιοτικά ελλείμματα, τα οποία όμως οι παίκτες αντιλαμβάνονται στην πορεία, με αποτέλεσμα να εξασθενούν και τα κίνητρα και η απόδοσή τους».
-Η σημερινή γενιά παικτών: «Εν μέρει έχουμε να κάνουμε ακόμη με παιδιά, τα οποία είναι παντελώς κακομαθημένα και κάνουν μόνον τα απολύτως απαραίτητα. Αν ήταν στο χέρι τους, δεν θα αναλάμβαναν ουδεμία ευθύνη, ενώ είναι ακριβώς αυτό που οφείλουν να κάνουν στο γήπεδο».
-Ένας κοινωνικά ακατάλληλος προπονητής: «Όσο καλύτερα γνωρίζω τους παίκτες και αντιστοίχως τους προπονώ, τόσο καλύτερη θα είναι κατά κανόνα η απόδοσή τους. Πολλοί χρειάζονται εμπιστοσύνη, μια προσωπική σχέση με τον προπονητή. Ορισμένοι τεχνικοί ωστόσο αδιαφορούν πλήρως γι’ αυτό. Σε αυτές τις περιπτώσεις μιλάμε για καθαρές δικτατορίες. Από την άλλη, η σημερινή γενιά εκμεταλλεύεται υπερβολικά τις ελευθερίες που της παρέχονται. Η τέχνη είναι να βρεις το κατάλληλο μείγμα».
-Η διοίκηση του συλλόγου: «Για τους παίκτες δεν υπάρχει τίποτε πιο βολικό από το να αγωνίζονται σε ασταθείς ομάδες, διότι ξέρουν ότι, όταν κάποια στιγμή δεν γουστάρουν πλέον τον προπονητή, απλά σταματούν να αποδίδουν. Δεν χρειάζεται ν’ αναλάβουν την ευθύνη».