Η 11άδα-αποκάλυψη της σεζόν

Το χρονικό εύρος του δείγματος γραφής (σχεδόν 2,5 μήνες) δεν παρέχει εγγυήσεις αξιοπιστίας, δεν λογίζεται όμως και ως αμελητέα ποσότητα. Το ποδοσφαιρόφιλο κοινό δεν περίμενε τις πρώτες 10 στροφές του τρέχοντος μαραθωνίου για να εξαγάγει συμπεράσματα για την ποιότητα παικτών όπως π.χ. ο Καρλάο, ο Λαρένα, ο Σοάρες, ο Χριστοφή και ο Βάλε, όμως στο διάστημα αυτό το μάτι του εστίασε και σε ορισμένους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι ήρθαν (σχεδόν ή παντελώς) άγνωστοι και κατάφεραν να ξεχωρίσουν. Ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ παρουσιάζει την ενδεκάδα-αποκάλυψη της (έως τώρα) σεζόν:
 

Τερματοφύλακας: Ρόμπερτ Βεσελόβσκι (Νέα Σαλαμίνα)
Η αποχώρηση του Πάβελς Στέινμπορς και ο τραυματισμός του Νεόφυτου Μιχαήλ έφεραν τους «ερυθρολεύκους» σε αναζήτηση τερματοφύλακα στο παρά πέντε της έναρξης του πρωταθλήματος. Ο Μάκης Παπαϊωάννου πόνταρε στον 31χρονο Σλοβάκο (σ.σ. είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του ως δανεικός σε συλλόγους στη Σουηδία και στη Δανία, πριν τη διετία του στην Κλουζ και τη χρονιά στη Μλάντα Μπόλεσλαβ, από την οποία αποκτήθηκε) και αυτός τον δικαιώνει, καθώς με τις επεμβάσεις του έχει δώσει πολύτιμους βαθμούς στη Σαλαμίνα.
 

Δεξιός μπακ: Δημήτρης Κωνσταντινίδης (Ομόνοια)
Κριστοβάο Ράμος, Μάριος Δημητρίου, Καρλίτος. Το πρόβλημα στο δεξί άκρο άμυνας του «τριφυλλιού» ήταν δεδομένο από την περασμένη περίοδο, λύθηκε ωστόσο στην τρέχουσα μετά την έλευση του 22χρονου Ελλαδίτη (σ.σ. υπό μορφή δανεισμού από τον ΠΑΟΚ), ο οποίος χάρη στην ικανότητά του να παίζει όλη την πλευρά διευκολύνει την εφαρμογή του 4-4-2 από τον Κάρβερ και δικαιωματικά έχει πάρει σπίτι του τη φανέλα βασικού.
 

Κεντρικός αμυντικός: Αλεκσάντρ Ντόβμπνια (Εθνικός Άχνας)
Δύο προσθήκες από τη Λοκομοτίβ Μόσχας έκανε το περασμένο καλοκαίρι το προσφυγικό σωματείο: τον Νικολάι Κιπιάνι από την πρώτη ομάδα και τον Αλεκσάντρ Ντόβμπνια από τη δεύτερη. Μετά από 10 αγωνιστικές στο πρωτάθλημα, ωστόσο, είναι ο δεύτερος που έχει καθιερωθεί στην ενδεκάδα του Εθνικού -και μάλιστα παρά την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία. Ο 20χρονος Ρώσος διαθέτει ταλέντο αντιληπτό ακόμη κι από τον πλέον αδαή, ενώ είναι και πολυσύνθετος, αφού σε έξι συμμετοχές έχει προλάβει ήδη να αγωνιστεί ως στόπερ, κόφτης και αριστερός μπακ!
 

Κεντρικός αμυντικός: Τάρον Βοσκανιάν (Καρμιώτισσα)
Μολονότι έχει ως παρτενέρ είτε τον θηριώδη Κονέ είτε τον πολύπειρο Ταραλίδη ο 24χρονος Αρμένιος είναι ουσιαστικά ο ηγέτης της οπισθοφυλακής των νεοφώτιστων. Μολονότι δοκιμάζει για πρώτη φορά την τύχη του εκτός συνόρων, δεν χρειάστηκε χρόνος προσαρμογής, προκειμένου να μαγνητίσει το ενδιαφέρον με το εγκεφαλικό παιχνίδι του. Δεν είναι ούτε ο ταχύτερος, ούτε ο αλτικότερος, ούτε ο πιο δυναμικός κεντρικός αμυντικός, όμως την ψυχραιμία του και την ικανότητά του να διαβάζει το παιχνίδι του αντιπάλου ελάχιστοι ομόλογοί του διαθέτουν -ουδείς στην ηλικία και στα χρήματά του…
 

Αριστερός μπακ: Νούριο Φορτούνα (ΑΕΛ)
Ταχύτητα, εκρηκτικότητα, δύναμη, τεχνική, αντοχή. Δέκα παιχνίδια έφταναν (και περίσσευαν) για να αποδείξει ο 21χρονος Πορτογάλος (με ρίζες από την Αγκόλα) πως τα διαθέτει εν αφθονία. Αν συνεχίσει να το πράττει ως το τέλος του πρωταθλήματος, θα είναι δεδομένα αφ’ ενός μια πανίσχυρη υποψηφιότητα για το βραβείο του καλύτερου νεοφερμένου, αφ’ ετέρου καθ’ οδόν είτε για την επιστροφή του στην Μπράγκα (σ.σ. τον έχει παραχωρήσει στην ΑΕΛ υπό μορφή δανεισμού) είτε για ένα καλύτερο πρωτάθλημα, καθώς παίκτες τέτοιας ηλικίας και ποιότητας είναι περιζήτητοι.
 

Αμυντικός μέσος: Φάνος Κατελάρης (Ομόνοια)
Μαργκάσα, Φλορέσκου, Φυλακτού, Κατελάρης. Στο ξεκίνημα της προετοιμασίας αυτή ήταν η ιεραρχία στο «τριφύλλι» για τη θέση του αμυντικού μέσου, ωστόσο πριν συμπληρωθεί το ένα τρίτο της σεζόν ο 20χρονος άσος έχει κάνει το ξεπέταγμα και αποτελεί πλέον τη βασική επιλογή του προπονητή του για τη βάση του ρόμβου στη μεσαία γραμμή των «πρασίνων». Συνδυάζει ταλέντο με εντυπωσιακά σωματικά προσόντα, αν αποδειχτεί δεκτικός στη μάθηση και σκληρός δουλευτής, η Ομόνοια και η εθνική θα έχουν κερδίσει έναν σπουδαίο παίκτη.
 

Κεντρικός μέσος: Μάρκο Αντάμοβιτς (Καρμιώτισσα)
Στο χώρο μεταξύ των δύο περιοχών ο 25χρονος Σέρβος αισθάνεται σαν στο σπίτι του. Στο απαιτητικό για τους κεντρικούς μέσους 4-4-2 (με ευθεία στο κέντρο) των νεοφώτιστων, είναι ταυτόχρονα και τα πνευμόνια και ο ιθύνων νους και ο κινητήριος μοχλός για την ομάδα του. Μολονότι αγωνίζεται για πρώτη φορά στην καριέρα του εκτός Σερβίας, από την πρώτη αγωνιστική έχει δώσει εξαιρετικό δείγμα γραφής ως ένας από τους καλύτερους box-to-box παίκτες στο τρέχον πρωτάθλημα.
 

Κεντρικός μέσος: Γιάροσλαβ Μαρτίνιουκ (Ερμής)
Ξεκίνησε τη σεζόν αγωνιζόμενος στο πλευρό του Ιράκλι Μαϊσουράτζε και στα νώτα του Πιμ Μπάουβμαν, εσχάτως ωστόσο χρησιμοποιείται πίσω από τον επιθετικό. Ο λόγος απλός: ο 28χρονος Ουκρανός, τον οποίο ο Ερμής «ψάρεψε» από το Ουζμπεκιστάν(!), «βλέπει» δίχτυα -τα τέσσερα τέρματά του σε 10 συμμετοχές δεν απαντώνται ούτε στα καθαρόαιμα δεκάρια της κατηγορίας. Το αριστερό του είναι κίνδυνος-θάνατος είτε εντός περιοχής είτε από απόσταση. Στο πρόσωπό του οι «φτεροπόδαροι» μοιάζουν να έχουν χτυπήσει φλέβα χρυσού.
 

Μεσοεπιθετικός: Ρούντι (Δόξα)
ΟΚ, δεν είναι ο ορισμός της ταχύτητας, ok, δεν «τρελαίνεται» να πέφτει για τάκλιν, ok δεν έχει την πάσα-φαρμάκι. Αλλά, μετά συγχωρήσεως, αν διέθετε και τα εν λόγω προσόντα, ο 27χρονος Αγκολέζος δεν θα κατέληγε στη Δόξα, αλλά θα διέπρεπε στην Πριμέρα, όπου θήτευσε με τη φανέλα της Κορούνια. Κι αυτό διότι διαθέτει ντρίμπλα, τεχνική και δύο εξ ίσου «φαρμακερά» πόδια που του επιτρέπουν την κίνηση που έχει εξελιχθεί ήδη σε σήμα-κατατεθέν του: προσποίηση για σουτ, «ξάπλωμα» ενός ή δύο αντιπάλων, μάζεμα της μπάλας στο άλλο πόδι και σουτ-κεραυνός.
 

Επιθετικός: Νταβίντ Μανογιάν (Καρμιώτισσα)
Το έτερο λαβράκι που εντόπισε η νεοφώτιστη στην Πιούνικ Γερεβάν και έπεισε να κάνει -για πρώτη φορά στην καριέρα του, όπως και ο Βοσκανιάν- το άλμα εκτός συνόρων. Νιώθει έξω από τα νερά του, όταν εξοβελίζεται στη γραμμή, δεν διαθέτει ούτε την αντοχή ούτε το κέφι να ανεβοκατεβαίνει από τη μία περιοχή στην άλλη, ωστόσο με εξασφαλισμένα τα νώτα του είναι ικανός να κάνει άνω-κάτω οποιαδήποτε άμυνα, είτε με τις ντρίμπλες είτε με τις πάσες του.
 

Επιθετικός: Κωνσταντίνος Πάγκαλος (ΑΕΖ)
Με το δεξί ή το αριστερό, εντός ή εκτός περιοχής, με ή δίχως ντρίμπλα. Ο τρόπος ποικίλλει, το αποτέλεσμα όχι. Μολονότι ήδη από την πρεμιέρα του πρωταθλήματος είχε καταστεί σαφής η άρρηκτη σχέση με τα αντίπαλα δίχτυα, ελάχιστες άμυνες έκτοτε κατάφεραν να περιορίσουν αποτελεσματικά τη δράση του 31χρονου Ελλαδίτη που αγωνίζεται με την ίδια άνεση ως εξτρέμ και ως επιθετικός περιοχής. Αν η νεοφώτιστη βρει ακόμη έναν παίκτη με τη δική του παραγωγικότητα, οι πιθανότητες παραμονής θα αυξηθούν κατακόρυφα.
 

Δειτε Επισης

Ονειρικό ξεκίνημα για το 2025 για τον Εθνικό-Έριξε τριάρα στη Νέα Σαλαμίνα
Ελ Αραμπί και Ντράζιτς έφεραν τα δώρα για τον ΑΠΟΕΛ που επικράτησε 3-0 επί της Καρμιώτισσας
Κατά μέτωπο επίθεση ΑΕΛ σε Λοϊζίδη στον απόηχο των εκτρόπων-«Δεν θα ανεχθεί να λερωθεί το όνομά της»
Ανοίγει ο δρόμος επιστροφής στον ΑΠΟΕΛ για τον Πιέρο Σωτηρίου-«Δεν αποτελεί στόχο του Ολυμπιακού»
Πήρε κλήση ο Παπασταύρου και προβαίνει σε κατάθεση στην Επιτροπή Δεοντολογίας για την ΚΟΠ
Γιάννης Αναστασίου: «Το ταβάνι θα το δούμε στο τέλος της σεζόν, ήταν νίκη ψυχολογίας»
Απογοητευμένος ο Μπεργκ για την ήττα από την Ομόνοια-«Πολύ βαρύ το αποτέλεσμα, δεν χωνεύεται»
«Ξέφυγα ήταν αχρείαστο, αλλά πρέπει να προβληματιστεί ο κόσμος της ΑΕΚ»
Ποδαρικό με το «δεξί» στο 2025 για τον Άρη Λεμεσού και μια «ανάσα» από την κορυφή
Με... Άγιο Βασίλη Σαμπού ξεκίνησε ιδανικά το νέο έτος για την ΕΝΠ!