Νέα κρούσματα ντόπινγκ και αφαιρέσεις μεταλλίων
20:24 - 21 Νοεμβρίου 2016
Oι επανέλεγχοι στα δείγματα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες συνεχίζονται και την ίδια ώρα η λίστα με τους αθλητές που βρίσκονται θετικοί σε απαγορευμένες ουσίες μεγαλώνει. Μετά από τα 16 θετικά δείγματα από τους Αγώνες του Πεκίνου, ακόμα 12 ήρθαν να προστεθούν από αυτούς του Λονδίνου.
Από τους αθλητές που βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών οι επτά από αυτούς είχαν κατακτήσει μετάλλιο το 2012 με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της Γιούλια Ζαρίποβα.
Η κάτοχος του χρυσού μεταλλίου στα 3.000μ. στιπλ είχε βρεθεί ούτως ή άλλως θετική, ωστόσο τώρα της αφαιρέθηκε επίσημα το χρυσό μετάλλιο. Στα αξιοσημείωτα επίσης το γεγονός ότι όλοι οι αθλητές προέρχονται από την πρώην Σοβιετική Ένωση.
Αναλυτικά η λίστα των αθλητών:
Γιούλια Ζαριπόβα (Ρωσία): Πρώτη στα 3.000μ. στιπλ
Νατάλια Ζαμπολότναγια (Ρωσία): Δεύτερη στην κατηγόρια 75κ. στην Άρση Βαρών
Αλεξάντρ Ιβανοβ (Ρωσία): Δεύτερος στην κατηγορία 94κ. στην Άρση Βαρών
Κριστίνα Ιόβου (Μολδαβία): Τρίτη στην κατηγορία 53κ. στην Άρση Βαρών
Χριπσιμέ Κουρσουντιάν (Αρμενία): Τρίτη στην κατηγορία +75κ. στην Άρση Βαρών
Ίρινα Κουλέσα (Λευκορωσία): Τρίτη στην κατηγορία 75 κιλών στην Άρση Βαρών
Ανατόλι Τσίρικου (Μολδαβία): Τρίτος στην κατηγορία 94κ. στην Άρση Βαρών
Αντρέι Ντεμάνοβ (Ρωσία): Τέταρτος στην κατηγορία 94κ. στην Άρση Βαρών
Άλμας Ουτέσοβ (Καζακστάν): Έβδομη στην κατηγορία 94κ. στην Άρση Βαρών
Ράουλι Τσιρεκίντζε (Γεωργία): Ένατος στην κατηγορία 85κ. στην Άρση Βαρών
Μαργκαρίτα Τβερντοκλιμπ (Ουκρανία): Τερμάτισε 26η στο μήκος
Αλαξάντρ Ντριγκόλ (Ουκρανία): Τερμάτισε 34ος στη σφυροβολία
Προβληματισμός στη WADA για το αντι-ντόπινγκ των Βραζιλιάνων
Την ίδια ώρα στο συνέδριο της WADA έγινε αναφορά και στις χώρες που εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα είτε με τα εργαστήρια τους είτε δεν έχουν εναρμονιστεί με το νέο κώδικα του Παγκόσμιο Οργανισμού Αντι-ντόπινγκ.
Υπενθυμίζουμε ότι σε αυτή τη λίστα ήταν και η χώρα μας λόγω παράλειψης του ΕΣΚΑΝ, αλλά τελικά βγήκε αφού όλα είχαν γίνει όπως τα ζήτησε η WADA. Το ίδιο ισχύει και για τη Γουατεμάλα, ενώ αντίθετα Βραζιλία, Αζερμπαϊτζάν και Ινδονησία παραμένουν στο μάτι των Αρχών.
Η χώρα που φαίνεται ότι βρίσκεται στη χειρότερη θέση είναι η Βραζιλία. Σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έχουν γίνει σοβαρές παραβιάσεις τον τελευταίο ένα χρόνο, ενώ σχετική προειδοποίηση έχει γίνει από τον περασμένο Μάρτιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 4.000 αθλητές δεν ελέγχθηκαν καθόλου πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ το διάστημα από τη 1η Ιουλίου μέχρι τις 24 του ίδιου μήνα δεν έγινε κανένας απολύτως έλεγχος. Μάλιστα, αυτό χαρακτηρίστηκε ως "απαράδεκτο" από τους ανθρώπους της WADA.
Ο λόγος που οι άνθρωποι της είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι για αυτό είναι προφανής αφού το συγκεκριμένο διάστημα κρίνεται υπεραρκετό για να κάνει κάποιος χρήση απαγορευμένης ουσίας και στη συνέχεια να μην είναι ανιχνεύσιμο στον οργανισμό του.
Όλα αυτά σύμφωνα με τους Βραζιλιάνους έγιναν στο πλαίσιο της κόντρα του Οργανισμού Αντι - ντόπινγκ της χώρας με την Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων. Για να βρεθούν τα απαραίτητα χρήματα για να τελειώσουν τα έργα στην ώρα η Ο.Ε. του Ρίο 2016 έκοψε χρήματα από το μπάτζετ του Οργανισμού Αντι-ντόπινγκ.
Την ίδια ώρα οι Βραζιλιάνοι δεν έχουν εναρμονιστεί πλήρως με τον Κώδικα της WADA και τρέχουν ώστε να γλιτώσουν τις κυρώσεις έστω και την τελευταία στιγμή.
Πηγή: www.sport24.gr