Πώς ο «μυρωδιάς» Κάρβερ ανέστησε την Ομόνοια
11:03 - 21 Νοεμβρίου 2016
Οι φίλοι της Ομόνοιας το έβγαλαν «λίγο», τα ΜΜΕ του ετοίμασαν βαλίτσες για απόλυση, όμως ο Άγγλος με το 4-4-2 σε ρόμβο στη μεσαία γραμμή χωρίς εξτρέμ ανέστησε το τριφύλλι
Για το πώς επιβίωσε μέχρι σήμερα στον πάγκο της Ομόνοιας ο Τζον Κάρβερ ένας Θεός ξέρει. Δεν πέρασε δα και μεγάλο διάστημα από τότε που η διοίκηση των «πρασίνων» εξέταζε κάθε βδομάδα στην τακτική της συνεδρία θέμα απομάκρυνσης του Άγγλου προπονητή.
Η επιμονή του Νίκου Νταμπίζα και η θεωρεία της διοίκησης Αντώνη Τζιωνή για στήριξη και πίστωση χρόνου στο τεχνικό επιτελείο αποδίδει καρπούς. Η αλήθεια είναι πως η Ομόνοια προβλημάτισε πολύ με την απόδοση της στις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος.
Η άμυνα της έμοιαζε με παιδική χαρά και οι Νίκος Νταμπίζας-Τζον Κάρβερ κατηγορήθηκαν (όχι άδικα) για μερικές επιλογές τους στη μεταγραφική περίοδο. Ο Άγγλος προπονητής δήλωνε σχεδόν μετά από κάθε παιχνίδι (είτε νικούσε είτε έχανε) σίγουρος για το μέλλον της ομάδας του.
Πειραματίστηκε αρκετά ο τεχνικός του τριφυλλιού μέχρι να βρει τη φόρμουλα (σε σύστημα και ποδοσφαιριστές) που ταιριάζει στην Ομόνοια και που θα έδινε λύσεις στην τραγική ανασταλτική λειτουργία που παρουσίασε το τριφύλλι.
Χρησιμοποίησε, μέχρι στιγμής, έξι κεντρικούς αμυντικούς (Νασιμέντο, Όρσουλιτς, Βύντρα, Παντελιάδης, Φλορέσκου, Καρλίτος), όμως κόντρα στην καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος (ΑΕΚ) απέδειξε ότι δεν είναι (μόνο) θέμα προσώπων.
Έχοντας εκτός μάχης τους Βύντρα-Φλορέσκου που ήταν οι βασικοί του στόπερ στα τελευταία παιχνίδια επέλεξε τον Καρλίτος πλάι στον Όρσουλιτς με την Ομόνοια να δέχεται ελάχιστες φάσεις από μια εκ φύσεως επιθετική ομάδα.
Πώς κατάφερε να μεταλλάξει την Ομόνοια ο Κάρβερ; Ο ρόμβος στη μεσαία γραμμή με τον Κατελάρη ανασταλτικό μέσο, τους Μαργκάσα (αριστερά), Τουρέ (δεξιά) και Κλέιτον (δεκάρι) αποτελεί την κίνηση ματ του Άγγλου προπονητή.
Με τρεις ικανούς ποδοσφαιριστές στο ανασταλτικό κομμάτι ο Κάρβερ κατάφερε να κλείσει τις τρύπες που δημιουργούνταν από την προώθηση των επιθετικών του ακραίων αμυντικών (Σοϊλέδης, Κωνσταντινίδης), πρόσθεσε όγκο και ηρεμία μπροστά στους κεντρικούς του αμυντικούς με την καθιέρωση του Κατελάρη και περιόρισε στο ελάχιστο τις κάθετες πάσες του εκάστοτε αντιπάλου πίσω από τους αργούς κεντρικούς αμυντικούς που διαθέτει η Ομόνοια.
Έχοντας στο «οπλοστάσιο» του το «φονικό» όπλο που λέγεται Ματ Ντάρμπισαϊρ και με τον Κλέιτον απελευθερωμένο επιθετικά η Ομόνοια βρίσκει λύσεις για να σκοράρει. Ο Κάρβερ δεν φοβήθηκε να καταστρέψει έναν από τους καλύτερους του παίκτες στην αρχή της χρονιάς (Αγκάγιεφ) με την επιλογή του να μην χρησιμοποιεί εξτρέμ.
Ο «μυρωδιάς» Κάρβερ που κατακρίθηκε και κρίθηκε «λίγος», άσχετος και ανίκανος να κοουτσάρει την Ομόνοια κατάφερε να μετατρέψει την μέχρι πριν λίγες βδομάδες περιορισμένων δυνατοτήτων Ομόνοια σε διεκδικήτρια του τίτλου.
Με τον Χριστοδούλου κάτω από τα δοκάρια και τον Κατελάρη βασικό πυλώνα στα χαφ. Αν ο Νταμπίζας του φέρει έναν ηγέτη στο κέντρο της άμυνας και άλλη μια ποιοτική λύση στη μεσαία γραμμή κανείς δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητας ότι η Ομόνοια δεν θα διεκδικήσει τον τίτλο.