Το υπεράνω προσώπων σύστημα

Το νικηφόρο σερί τριών αγωνιστικών τερματίστηκε. Το αήττητο σερί πέντε αναμετρήσεων διακόπηκε. Η πρώτη αφλογιστία στο τρέχον πρωτάθλημα καταγράφηκε. Η απόσταση από την κορυφή άνοιξε ξανά στους επτά βαθμούς. Σε περίπτωση αυριανής νίκης του Απόλλωνα στο ΓΣΠ θα επέλθει οπισθοχώρηση στην πέμπτη θέση. Πώς συνάδουν τα προαναφερθέντα με το χειροκρότημα του κόσμου της Ομόνοιας αμέσως μετά τη χθεσινή ήττα (0-1) από την ΑΕΛ;
Το φαινομενικά παράδοξο έχει εξήγηση -και μάλιστα πειστική. Στο γήπεδο, όπου για πρώτη φορά ο Κάρβερ (έλυσε το γρίφο και) εφάρμοσε το 4-4-2 με ρόμβο, το «τριφύλλι» απώλεσε αρχικά το αήττητό του (με το 1-2 απέναντι στον Απόλλωνα στις 2 Οκτωβρίου) και χθες μεγάλο μέρος από τη δυναμική και τη φόρα που είχε αναπτύξει τις περασμένες εβδομάδες.
Και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, η εμφάνιση (ήταν τέτοια που) άμβλυνε τη στενοχώρια για το αποτέλεσμα, διότι έδινε στην ομάδα προοπτική. Σε τι συνίσταται αυτή η προοπτική; Στη διατήρηση του επιπέδου απόδοσης ανεξαρτήτως προσώπων. Σκαμπανεβάσματα προφανώς και έχουν καταγραφεί στο μεσοδιάστημα, αλλά δεν είναι ούτε τεράστια ούτε απροσδόκητα, αλλά μάλλον φυσιολογικά για μια ομάδα που μόλις βρήκε τη λειτουργική διάταξή της.
Στο ενδιάμεσο των δύο επισκέψεων των «πρασίνων» στο Τσίρειο» η υπεράσπιση της εστίας πέρασε από τον Παναγή στον Χριστοδούλου, το κέντρο άμυνας από τους Φλορέσκου, Βύντρα στους Όρσουλιτς, Καρλίτος, η θέση του δεύτερου επιθετικού από τον Σέρινταν στον Χριστοφή, ενώ χθες στη βάση του ρόμβου ξεκίνησε ο Φλορέσκου (αντί του Κατελάρη). Οι διαφορές στη λειτουργικότητα της ομάδας; Αμελητέες.
Αυτό διαπιστώνει (και αντλεί κουράγιο και αισιοδοξία για τη συνέχεια) ο κόσμος και χειροκροτεί. Διότι είναι δείγμα αγωνιστικής προόδου και υγείας για μια ομάδα ν’ αλλάζει πρόσωπα σε νευραλγικές θέσεις δίχως να επηρεάζεται η απόδοσή της. Και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος της Ομόνοιας από το χθεσινό ντέρμπι.
Ναι, το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό. Αλλά στο ποδόσφαιρο κατά κανόνα το αποτέλεσμα είναι το δέντρο και η λειτουργικότητα το δάσος. Χωρίς καλές εμφανίσεις και αποδοτικό σύστημα τα καλά αποτελέσματα θα είναι βραχυπρόθεσμα. Όποιος όμως συγκροτεί λειτουργικό σύνολο, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα έχει πολύ περισσότερες νίκες απ’ ό,τι ήττες.
  

Δειτε Επισης

Οι ενδεκάδες Οθέλλου και Απόλλωνα για τον αγώνα Κυπέλλου
Στον Άρη μέχρι το 2026 ο Μποάκι
Άνοιξε μέτωπο με την ΚΟΠ ο ΑΠΟΕΛ-Συγκρίνει την απόφαση για κόκκινη σε Ντράζιτς με φάση της Ομόνοιας
ΑΠΟΕΛ και Πάφος φορτσάρουν για τον πρώτο τίτλο της χρονιάς-Μοιρασμένες οι αποδόσεις στη Fonbet
Αυτά είναι τα μέτρα της Αστυνομίας για τον ποδοσφαιρικός αγώνα ΑΠΟΕΛ – ΠΑΦΟΣ
Οθέλλος-Απόλλωνας ανοίγουν την αυλαία της Α΄φάσης του Κυπέλλου ποδοσφαίρου
Super Cup: ΑΠΟΕΛ και Πάφος διεκδικούν τον πρώτο τίτλο της χρονιάς
Παρελθόν από την Καρμιώτισσα ο Σωφρόνης
Ορίστηκε από την ΚΟΠ η διαιτητική ομάδα του Super Cup
Ανακοινώθηκε από τη νέα του ομάδα ο Σίμος Ταραπουλούζης