Ήρθαν στη Κύπρο ως αστέρια και αποδείχθηκαν «πατάτες»
17:01 - 07 Νοεμβρίου 2016
Έχουμε συνηθίσει να τους δίνουμε το παρατσούκλι «πατάτες», λόγω κυρίως του γεγονότος ότι ενώ υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες για τις δυνατότητες τους, δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες. Στις πλείστες περιπτώσεις μάλιστα, οι κυπριακές ομάδες ξόδεψαν μεγάλα (υπερβολικά κάποιες φορές) ποσά, προκειμένου να τους αποκτήσουν καθώς είχαν πλούσιο βιογραφικό και προέρχονταν από προηγμένα πρωταθλήματα.
Η ιστορία έχει διδάξει πως οι επιλογές των ομάδων, δεν είναι πάντα σωστές. Με άλλα λόγια, αρκετές μεταγραφές του πρόσφατου (και όχι μόνο) παρελθόντος, απέτυχαν παταγωδώς.
Ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ σας παρουσιάζει τις περιπτώσεις 20 ποδοσφαιριστών που ήρθαν στη Κύπρο για να κάνουν τη διαφορά, αλλά το τέλος τους ήταν άδοξο. Σε κάποιες περιπτώσεις οι αστέρες αποδείχθηκαν...τουρίστες στο ηλιόλουστο νησί μας.
Τιζάνι Μπελάιντ (ΑΠΟΕΛ)
Ο 28χρονος Τυνήσιος Τιζανί Μπελάιντ ήρθε στο νησί μας ως όνομα, προερχόμενο από τις ακαδημίες της Ίντερ. Την σεζόν 2011-12 βρισκόταν στο ρόστερ του ΑΠΟΕΛ με τον οποίο ωστόσο είχε μόλις 8 συμμετοχές και 1 γκολ. Ο Τυνήσιος, γεννημένος στο Παρίσι, μέσος, αγωνίστηκε στη Σλάβια Πράγας και την αγγλική Χαλ, προτού έρθει στο νησί μας. Δεν δικαίωσε τις προσδοκίες των ανθρώπων του ΑΠΟΕΛ και αρκετοί τον συγκαταλέγουν ανάμεσα στις χειρότερες μεταγραφές της τελευταίες 15ετίας στην ομάδα. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς κατηγορήθηκε ακόμη και από ΑΠΟΕΛιστες, για τη μη χρησιμοποίηση του Μπελάιντ σε κάποια παιχνίδια. Το 2008 η εμπορική του αξία έφθασε μέχρι τα 1.2 εκατομμύρια ευρώ.
Σεμίρ Στίλιτς (ΑΠΟΕΛ)
Ο 28χρονος Βόσνιος Σεμίρ Στίλιτς, αποκτήθηκε το π καλοκαίρι του από την Πολωνική Βίσλα Κρακοβίας. Έκανε σπουδαία καριέρα με τα χρώματα της Λεχ Πόζναν, με την οποία αγωνίστηκε από το 2008 μέχρι το 2012. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από Ουκρανία και Τουρκία, πήρε μεταγραφή στη Βίσλα, με την οποία είχε 52 συμμετοχές και 16 γκολ. Αν και ήρθε με πλούσιο βιογραφικό στον Αρχάγγελο, τόσο με τον Πασιένσια, όσο και με τον Κετσπάγια, ήταν μεταξύ κερκίδας και πάγκου. Μόλις 16 συμμετοχές και 3 γκολ μέτρησε στους «γαλαζοκίτρινους», οι οποίοι πλήρωσαν σημαντικό κονδύλι για να τον ξεφορτωθούν.
Αντριάν Σικόρα (ΑΠΟΕΛ)
Ο 36χρονος πλέον Πολωνός επιθετικός, ανακοινώθηκε στον ΑΠΟΕΛ τον Ιούλιο του 2009 και αποχώρησε στο τέλος της επόμενης σεζόν. Παρά το γεγονός ότι οι προσδοκίες προς το πρόσωπο του ήταν υψηλές, μετά το πέρασμα του σε Πολωνία και Ισπανία, όλες κι όλες 3 συμμετοχές είχε με τον ΑΠΟΕΛ και σκόραρε 2 φορές. Αναπάντεχο το τέλος του Σικόρα με τους «γαλαζοκίτρινους», συγκαταλέγεται στις πιο αποτυχημένες μεταγραφές στην ιστορία της ομάδας.
Ντέγιαν Ίλιτς (ΑΕΚ)
Ο 40χρονος Ντέγιαν Ίλιτς αγωνίστηκε στην ΑΕΚ το 2008. Κατέγραψε 12 συνολικα συμμετοχές χωρίς να σκοράρει. Ο Σέρβος μέσος, με θητεία σε Ερυθρό Αστέρα, Ιστρές και Μακάμπι Τελ Αβίβ, ήρθε στο νησί μας για να κάνει την διαφορά με την ΑΕΚ, κάτι όμως που δεν έπραξε μέσα στο γήπεδο. Οι περιορισμένες του συμμετοχές είναι ένα στοιχείο που φανερώνει κτην περιορισμένη του προσφορά. Μετά τη παρουσία του στην ομάδα της Λάρνακας, ολοκλήρωσε και τη ποδοσφαιρική του καριέρα.
Στεφάν Γκριγκόριε (Απόλλωνας)
Ο Ρουμάνος μέσος Στεφάν Γκριγκόριε αποκτήθηκε από τον Απόλλωνα το καλοκαίρι του 2013 και αποχώρησε από την ομάδα της Λεμεσού τον Ιανουάριο του 2014. Σε αυτό το διάστημα κατέγραψε μόνο 8 συμμετοχές, χωρίς να σκοράρει. Ήρθε με περγαμηνές και πλούσιο βιογραφικό, με παραστάσεις σε Δυναμό Βουκουρεστίου, Τιμισοάρα και Ραπίντ Βουκουρεστίου, αλλά στο λιμάνι δεν... έπιασε. Έξι μήνες έμεινε στη Λεμεσό και η μεταγραφή του κρίνεται ως αποτυχημένη.
Μοσέ Μισαέλοφ (Απόλλωνας)
Ο 32χρονος Ισραηλινός αμυντικός (και αμυντικός μέσος), αποκτήθηκε το 2009 από τον Απόλλωνα, μετά από πολυετή και επιτυχημένη παρουσία στη Μακάμπι Τελ Αβίβ (ήταν αρχηγός). Στους Ισραηλινούς αγωνίστηκε για μια επταετία και είχε 180 συμμετοχές και 8 γκολ. Με τους «κυανόλευκους» ωστόσο είχε μόλις 5 συμμετοχές, ενώ στους έξι μήνες δόθηκε δανεικός στην ΑΕΠ, στην οποάι έγραψε άλλες 6 συμμετοχές, σκόραρε και 1 γκολ. Οι ετήσιες του απολαβές (σύμφωνα με την πληροφόρηση) ήταν 200.000 ευρώ. Ένας αριθμός που σαφώς δεν ανταποκρίνεται στην προσφορά του στον Απόλλωνα.
Φαμπρίς Ολίνγκα (Απόλλωνας)
Σε ηλικία 18 ετών, ο Φαμπρίς Ολίνγκα, διεθνής Καμερουνέζος επιθετικός, ανακοινώθηκε από τον Απόλλωνα. Η ομάδα της Λεμεσού τον είχε αποκτήσει δανεικό από την Μάλαγα. Με τους Ισπανούς, ο Ολίνγκα είχε 10 συμμετοχές και 1 γκολ, ενώ προτού κάνε το ταξίδι για το νησί μας, αγωνίστηκε ως δανεικός στη Βελγική Ζούλτε Βάρεγκεμ, με την οποία είχε 7 συμμετοχές (χωρίς γκολ). Στον Απόλλωνα ήταν λες και δεν πέρασε ποτέ, αφού είχε μόλις 1 συμμετοχή. Λίγους μήνες αργότερα ζήτησε ο ίδιος να αποχωρήσει από την Κύπρο για να συνεχίσει την καριέρα του στο Βέλγιο. Στα 19 του πλέον χρόνια αγωνίζεται στη Μουσκρόν. Μέχρι του τον Ιούνιο του 2017 ωστόσο, εξακολουθεί να ανήκει στη Μάλαγα.
Ερνάν Ρενχίφο (Ομόνοια)
Και τι δεν γράφτηκε όταν το 2010 η Ομόνοια έφερε στο νησί μας τον διεθνή Περουβιανό επιθετικό, Έρναν Ρενχίφο. Η πίστη όλων στους «πράσινους», ήταν πως επιτέλους θα έβρισκαν τον επιθετικό που τους έλειπε. Η πορεία του ωστόσο στο «τριφύλλι» δεν ήταν η ιδανική, έγινε και ένα θέμα όταν του προτάθηκε μείωση στις απολαβές του, για να έρθει η... ανακούφιση τον Ιανουαρίου του 2012, όταν ανακοινώθηκε και επίσημα το «διαζύγιο» των δύο πλευρών. Με το «τριφύλλι» στο στήθος είχε συνολικά 33 συμμετοχές και 7 γκολ. Το «κανόνι» που περίμεναν στην Ομόνοια, δεν είχε κάνει και τόσο θόρυβο, όπως στη Λεχ Πόζναν που αγωνιζόταν προηγουμένως (59 συμμετοχές, 40 γκολ). Το συμβόλαιο που είχε υπογράψει όταν ανακοινώθηκε στην Ομόνοια, άγγιζε τα 450.000 ευρώ.
Λούα Λούα (Ομόνοια)
Τη νύχτα μέρα είχαν κάνει οι Ομονοιάτες στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, τον Ιούλιο του 2010. Ο Κονγκολέζος είχε ανακοινωθεί εκείνο το καλοκαίρι από τους «πράσινους» και επικράτησε ένας... χαμός, ανάμεσα στους οπαδούς της ομάδας. Έγινε αντικείμενο λατρείας, τα εισιτήρια διαρκείας πήγαν στο ύψη. Κανείς δεν ξεχνούμε την επιτυχημένη του παρουσία στον Ολυμπιακό Πειραιώς, ούτε βέβαια και σε Νιούκαστλ και Πόρτσμουθ. Μόνο που με το «τριφύλλι» στο στήθος, δεν είχε τόση ενέργεια, ούτε και τόση παραγωγικότητα (ας μην μιλήσουμε για φαντασία στο παιχνίδι του). Είχε συνολικά 19 συμμετοχές και 8 γκολ με την Ομόνοια. Για τις χιλιάδες ευρώ όμως που δαπανήθηκαν να αποκτηθεί και το ντόρο που έγινε γύρω από το όνομα του, η μεταγραφή του δεν κρίνεται επιτυχημένη. Η υπέρβαση, δεν έγινε ποτέ.
Ζε Ηλίας (Ομόνοια)
Ο Ζε Ηλίας αγωνίστηκε με το «τριφύλλι» στο στήθος τη σεζόν 2006-07. Ο τεράστιος αυτός ποδοσφαιριστής που σπουδαία καριέρα σε Κορίνθιανς, Ίντερ, Μπολόνια, Ολυμπιακό, Τζένοα και Σάντος, είχε πάρει την απόφαση να ερθει στο νησί μας. Τον Μάιο του 2007 πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από την Ομόνοια, Δεν προκάλεσε έκπληξη σε κανένα. Παρά τα λεφτά που δαπανήθηκαν, η προσφορά του δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο. 12 συμμετοχές στο πρωτάθλημα (τις περισσότερες ως αλλαγή) και σκόραρε μόλις 1 γκολ.
Φρανσίσκο Αγκίρε (Ομόνοια)
Ήρθε στη Κύπρο σε ηλικία 32 ετών και το 2008 υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με την Ομόνοια με ετήσιες απολαβές 250.000 ευρώ. Με την Ομόνοια είχε 16 συμμετοχές και μόλις 3 γκολ. Τον Ιανουάριο του 2010 η Ομόνοια προχώρησε και μονομερή διακοπή του συμβολαίου του ποδοσφαιριστή (δεν παρουσιάστηκε στις υποχρεώσεις του στην ομάδα), ενώ τέλος του Ιανουαρίου 2010 δόθηκε δανεικός στον Άρη Λεμεσού μέχρι το τέλος της σεζόν, όπου είχε 8 συμμετοχές και 1 γκολ. Ο Αγκίρε έκανε προσφυγή στη FIFA και δικαιώθηκε, με την Ομόνοια να του πληρώνει 93.000 ευρώ! Πριν την Ομόνοια, ο Αγκίρε αγωνίστηκε στην Αργεντινή
(Μπάνφιλντ, Αλμιράντε, Γκουίλμες, Ντεπορτίβο Μορόν) καθώς σε Ελβετία (Ίβερντον, Σεν Γκάλεν).
Λουίς Λουρέιρο (Ανόρθωση)
Ο Πορτογάλος μέσος, Λουίς Λουρέιρο, ήρθε στη Κύπρο για λογαριασμό της Ανόρθωσης το 2007. Η Ανόρθωση του πρόσφερε υψηλό συμβόλαιο, αλλά ο Πορτογάλος «έγραψε» μόλις δύο συμμετοχές. Μέχρι που στην ομάδα της Αμμοχώστου αποφάσισαν πως η μεταγραφή του ήταν αποτυχία και επέσπευσαν τις διαδικασίες για λύση της συνεργασίας των δύο πλευρών, κάτι που έγινε το Νοέμβριο του 2007. Πριν την Ανόρθωση, ο Λουρέιρο αγωνίστηκε σε Νασιονάλ, Τζιλ Βιθέντε, Μπράγκα και Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Το βιογραφικό του ωστόσο, δεν ήταν αρκετό.
Μάριο Ζαρντέλ (Ανόρθωση)
Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Ευρώπης δύο φορές. Αρχικά τη σεζόν 1998-99 με τα χρώματα της Πόρτο (36 γκολ) και αργότερα τη σεζόν 2001-02 με τα χρώμτα της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας (42 γκολ). Ο Μάριο Ζαρντέλ χαρακτηρίζεται από τους πιο χαρισματικούς Βραζιλιάνους επιθετικούς και άφησε ιστορία αγωνιζόμενος σε Βάσκο Ντα Γκάμα, Γκρέμιο, Πόρτο, Γαλατασαράι και Σπόρτινγκ. Αγωνίστηκε ακολούθως σε Μπόλτον, Νιούελς, Μπεϊρα Μαρ, ενώ τον Ιανουάριο του 2007 ανακοινώθηκε από την Ανόρθωση. Μεταγραφική «βόμβα» την χαρακτήριζαν Μέσα Ενημέρωση από όλη την Ευρώπη. Στα 34 του τότε χρόνια, πάτησε στο νησί μας, αλλά ο Ζαρντέλ δεν ήταν αυτός που ξέραμε. Αυτός που θαυμάζαμε. Με παραπανήσια κιλά, λιγότερη αντοχή και περιορισμένη εκρηκτικότητα, αγωνίστηκε σε 7 αγώνες, σκόραρε 3 γκολ και έπειτα από 6 μήνες αποχαιρέτησε τη Κύπρο, Ζημιωμένη οικονομικά η Ανόρθωση με την μεταγραφή να χαρακτηρίζεται ως μια μεγάλη «πατάτα».
Μάριαν Πάχαρς (Ανόρθωση)
Ο Λετονός πρώην διεθνής επιθετικός, Μάριαν Πάχαρς, πήρε το δρόμο για το νησί μας το 2006. Υπέγραψε συμβόλαιο τριών ετών με τη διοίκηση Ανδρέα Παντελή δημιουργώντας ντελήριο ενθουσιασμού ανάμεσα στους φίλους της ομάδας. Με τεράστια παρουσία στη Σαουθάμπτον (137 συμμετοχές, 43 γκολ) αλλά και στην Εθνική του (75 συμμετοχές, 15 γκολ), όπου ήταν και αρχηγός, ήρθε για να πάρει την Ανόρθωση σε άλλο επίπεδο. Πολύ φτωχή όμως η προσφορά του στην ομάδα της Αμμοχώστου, με 19 συμμετοχές και 4 γκολ. Πέρασε από αρκετούς τραυματισμούς και και το παχυλό συμβόλαιό του αποτέλεσε σοβαρό «βαρίδι» στα οικονομικά της «Κυρίας».
Μπρούνο Σεϊρού (Ανόρθωση)
Τον Ιανουάριο του 2010 η Ανόρθωση έκανε το «μπαμ» αποσπώντας τη υπογραφή του Μπρούνο Σεϊρού. Γάλλου διεθνή μέσου με παραστάσεις σε Αγγλία (Λίβερπουλ) αλλά και Γαλλία (Λιλ, Μαρσέιγ, Μπορντό, Ρενς). Το συμβόλαιο με την Ανόρθωση ήταν διάρκειας 1μιση έτους με αποδοχές κοντά στα 600.000 ευρώ. Όχι μόνο δεν έκανε την διαφορά, αλλά παρουσίασε και δείγματα απειθαρχίας. Η ομάδα της Αμμοχώστου προχώρησε σε μονομερή διακοπή του συμβολαίου του Σεϊρου, που είχε 12 συμμετοχές και 2 γκολ στην ομάδα. Τον Σεπτέμβριο του 2015, ξόφλησε και το τελευταίο σεντ στον Σεϊρού, που αποδείχθηκε μια πολύ κακή επιλογή.
Πίτερ Οφορίκουε (ΑΕΛ)
Ο Αφρικανός Πήτερ Οφορίκουε υπήρξε ένας εξαιρετικά ταλαντούχος ποδοσφαιριστής, με τα πειθαρχικά παραπτώματα ωστόσο να μην του επιτρέπουν να κάνει το μεγάλο βήμα στη καριέρα του. Στην Ελλάδα αγαπήθηκε πολύ, με σπουδαία καριέρα σε Ολυμπιακό (80 συμμετοχές, 24 γκολ) και ΟΦΗ (45 συμμετοχές, 8 γκολ). Αγωνίστηκε ακολούθως στην Ισραηλινή Χάποελ Κιράτ Σμόνα για να έρθει στο νησί μας το 2008 για λογαριασμό της ΑΕΛ. Ο 28χρονος τότε «Πίπης» είχε 11 συμμετοχές και 3 γκολ με τη φανέλα των «γαλαζοκιτρίνων». Δεν πρόσφερε αυτά που περίμεναν στη Λεμεσό και τον Φεβρουάριο του 2009 ανακοινώθηκε το διαζύγιο ανάμεσα στις δύο πλευρές, το οποίο προήλθε μετά από σειρά πειθαρχικών παραπτωμάτων του ποδοσφαιριστή.
Μάικ Ζόνεφελντ (ΑΕΛ)
Ήρθε στο νησί μας με περγαμηνές. Ο Ολλανδός αριστερός οπισθοφύλακας ανήκε στην Αϊντχόφεν, προτού υπογράψει το 2010 στην ΑΕΛ. Προηγουμένως είχε πέρασμα από Αχέντ Ήγκολ, Ναϊγκμέγκεν και Νακ Μπρέντα. Οι «γαλαζοκίτρικοι» του πρόσφεραν ένα πολύ ελκυστικό συμβόλαιο, αν και οι 18 συμμετοχές του (1 γκολ), δεν δικαίωσαν ακριβώς τις προσδοκίες.Αποτελούσε διακαή πόθο του Ντούσαν Ούχριν, αλλά διέψευσε τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί.
Γκρέκορ Ράσιακ (ΑΕΛ)
Στο Μουντιάλ του 2006, συμμετείχε στην αποστολή της Πολωνίας. Ο Γκρέγκορ Ράσιακ πήρε μεταγραφή στην ΑΕΛ τον Ιανουάριο του 2011. Με θητεία σε Ντάρμπι, Σαουθάμπτον, Μπόλτον και Ρέντινγκ, ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής της ομάδας της Λεμεσού, αλλά σε 20 παιχνίδια δεν είδε ούτε μια φορά δίχτυα. Μετά την αποχώρηση του από την ομάδα της Λεμεσού, ο ποδοσφαιριστής πήγε στο CAS και η ΑΕΛ κλήθηκε να του πληρώσει 350.000 ευρώ. κόστισε στην ομάδα της Λεμεσού 17.500 ευρώ το κάθε ματς που αγωνίσθηκε.
Νίκι Χοφς (ΑΕΛ)
Ο Νίκι Χοφς πήρε μεταγραφή στην ΑΕΛ τη σεζόν 2010-11. Ένα δεκάρι με μια σπουδαία καριέρα πίσω του. Έξι σεζόν αγωνίστηκε στη Βίτεσε, λίγο περισσότερο από τέσσερα χρόνια στη Φέγενορντ, με συμμετοχές και στην Εθνική Ολλανδίας. Η ΑΕΛ (του Ντούσαν Ούχριν) του έστρωσε χρήμα στα πόδια του. Συμβόλαιο διετούς διάρκειας με αποδοχές 350.000 ευρώ το χρόνο. Ο ακριβοπληρωμένος όμως Ολλανδός, είχε μόλις 6 συμμετοχές με τη φανέλα της ΑΕΛ ως βασικός και άλλες 8 ως αλλαγή. Γκολ δεν σημείωσε και γενικά θα έχει... ευχάριστες αναμνήσεις από το (πρώην) παραδεισένιο μας νησί.
Ρικάρντο Καντού (ΑΕΛ)
Το καλοκαίρι του 2014 ήρθε στο νησί μας για λογαριασμό της ΑΕΛ ο Ρικάρντο Καντού. Η μεταγραφή θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία, αλλά είχε άδοξο τέλος. Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, ο Καντού είχε σπουδαία καριέρα στη χώρα του με τα χρώματα της Κλουζ. Από το 2006 μέχρι το 2013, πανηγυρίζοντας δύο πρωταθλήματα, τρία Κύπελλα, ενώ αγωνίστηκε και στο Champions League. Προηγουμένως αγωνίστηκε σε Πάκος Φεριέρα και Μποαβίστα. Το 2014 λοιπόν κατηφόρισε στη Κύπρο για να αγωνιστεί στην ΑΕΛ. Το συμβόλαιο και το βιογραφικό του ήταν καλά, αλλά στη Λεμεσό δεν έπαιξε μπάλα. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα ήθελε να φύγει, κάτι που έγινε τελικά και πήγε στη Πορτογαλική Ζιλ Βιθέντε. 12 συμμετοχές και 2 γκολ ήταν ο... τραγικός του απολογισμός με την ΑΕΛ.