ΑΕΚ: Επιβάλλεται, δεν αναβάλλεται!

Αρχές Αυγούστου, μετά την πρόκριση-υπέρβαση επί της Σπαρτάκ Μόσχας, είχα προχωρήσει στην ακόλουθη διαπίστωση-εκτίμηση: «Ο Ιντιάκεθ ήρθε στην Κύπρο ως ένας προπονητής που προσαρμόζει την τακτική αναλόγως συνθηκών, αντιπάλων και διαθέσιμων επιλογών -όχι το αντίστροφο. Στη Μόσχα κατέθεσε τα πρώτα διαπιστευτήρια. Αν συνεχίσει να το πράττει, και μάλιστα εξ ίσου επιτυχημένα, οι Λαρνακείς θα έχουν βρει το πιθανότατα πιο σημαντικό από τα (λίγα) κομμάτια που τους λείπουν για την κατάκτηση ενός τίτλου».


Στα παιχνίδια που ακολούθησαν αποδείχθηκαν αμφότερα: πρώτον ότι ο 44χρονος Βάσκος όντως είναι αξιόλογος προπονητής, δεύτερον ότι δεν ήταν/είναι το τελευταίο κομμάτι στο παζλ για την κατάκτηση ενός τίτλου. Αυτό εξακολουθεί να παραμένει -από την περασμένη περίοδο, την οποία η ΑΕΚ ξεκίνησε με τη φιλοδοξία διεκδίκησης των εγχώριων πρωτείων- η ακόμη πιο ορθολογική και ποιοτική συμπλήρωση του ρόστερ.
Αρχές Νοεμβρίου, μετά το ντέρμπι με τον ΑΠΟΕΛ και το πλήγμα με τον Τομάς, σημείωνα πως «ο τραυματισμός του θα οδηγήσει -εν τη απουσία άλλου παίκτη στο ρόστερ με τα ίδια αγωνιστικά χαρακτηριστικά- είτε σε αλλαγή συστήματος είτε σε διαμοιρασμό των καθηκόντων του σε άλλους παίκτες. Μία ή άλλη, ο Βάσκος τεχνικός καλείται -εν μέσω διαδοχικών ντέρμπι- να βγάλει λαγό από το καπέλο, προκειμένου η ΑΕΚ να παραμείνει στην κορυφή της βαθμολογίας».
Ο Ιδιακέθ το έπραξε μια φορά (απέναντι στην ΑΕΛ), άλλη μια φορά τα κάστανα από τη φωτιά έβγαλε η τύχη (απέναντι στον Ερμή), αλλά ακολούθως η απουσία ισάξιων εναλλακτικών για τους απόντες (σ.σ. στο μεσοδιάστημα είχε προστεθεί και ο Τριτσκόφσκι) οδήγησε σε φυματικές εμφανίσεις, λανθασμένες επιλογές και -αναπόδραστα- βαθμολογικές απώλειες.
Εν τη απουσία του Τριτσκόφσκι, π.χ., αναδείχθηκε η έλλειψη εναλλακτικής (άρα και εσωτερικού συναγωνισμού) για τον Άλβες, ο οποίος παίζει δίχως διακοπή από τα μέσα Σεπτεμβρίου! Εν τη απουσία του Τομάς αποδείχθηκε ότι ο Καταλανός δεν είναι απλώς ο οργανωτής. Ο 31χρονος παίζει εξαιρετικά χωρίς την μπάλα (κίνηση στο χώρο, άνοιγμα διαδρόμων, τράβηγμα αντιπάλων) και ως κρυφός κυνηγός, κάνει όλους γύρω του (Λαρένα, Τέτε, Άλβες) καλύτερους, αλλά το σημαντικότερο -και πλέον δυσαναπλήρωτο- είναι προσωπικότητα, ηγέτης. Απλή υπενθύμιση σε όσους εκτιμούν ότι είναι εύκολο να (βρει κι ακολούθως να) αποκτήσει παίκτη με τέτοια χαρακτηριστικά η ΑΕΚ και δη στη -συγκριτικά με τη θερινή- φτωχή αγορά του Ιανουαρίου…
Η ταυτόχρονη απουσία των Τομάς και Τριτσκόφσκι επιβεβαίωσε επίσης πόσο ριψοκίνδυνο είναι για μια ομάδα να υπολογίζει ως εναλλακτικές για βασικούς κάποιους που είτε είναι επίσης βασικοί (περίπτωση Άλβες, Τριτσκόφσκι) είτε έχουν άλλη θέση ως φυσική τους (περίπτωση Τομάς, Ακοράν).

Στην απουσία του Τομάς (και άλλου κλασικού οργανωτή στο ρόστερ) η μόνη αντίδραση μπορούσε να είναι η αύξηση στην ενδεκάδα των δημιουργικών παικτών (με γρήγορο άνοιγμα του παιχνιδιού, μάτι για το ανοικτό γήπεδο και τα κενά στην αντίπαλη άμυνα, με ικανότητα ν’ απειλήσουν την αντίπαλη εστία). Ιδίως απέναντι σε ταμπουρωμένους αντιπάλους οι Λαρνακείς πρέπει να παίρνουν παιχνίδι και βοήθειες από πίσω.
Από τους στόπερ ο πιο δημιουργικός είναι ο (οσονούπω 37χρονος και αργός) Καταλά, από τους αμυντικούς μέσους ο Μπόλιεβιτς -αμφότεροι μετρούν από (μόλις) έξι παρουσίες στο αρχικό σχήμα…
Στο μέτρο του εφικτού η ΑΕΚ είναι υποχρεωμένη να δραστηριοποιηθεί στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Στο ρόστερ της υπάρχουν τρεις αριστεροί μπακ (Γαρίδο, Χαραλάμπους, Ιωάννου) και τρεις δεξιοί εξτρέμ (Τριτσκόφσκι, Χαραλαμπίδης, Ακοράν), αλλά μόνον ένας οργανωτής (Τομάς) κι επιθετικός περιοχής (Άλβες). Σε αυτές τις θέσεις είναι επιβεβλημένη η ενίσχυση. Πόσοι και ποιοι θα έρθουν, πόσοι και ποιοι θα φύγουν, είναι θέμα της αποκλειστικής αρμοδιότητας των Τσάβι Ρόκα και Ιμανόλ Ιδιακέθ.

ΥΓ: Εξαιρουμένων των πλέι οφ- η ΑΕΚ είχε συμπληρώσει διαδοχικές αγωνιστικές δίχως νίκη τον περασμένο Ιανουάριο (0-2 εντός από την ΑΕΛ, 0-0 εκτός με τη Νέα Σαλαμίνα), όμως σε αμφότερα τα παιχνίδια εκείνα είχε παίξει για μεγάλο διάστημα με παίκτη λιγότερο. Η τελευταία φορά που οι Λαρνακείς είχαν μετρήσει συναπτές ισοπαλίες ήταν στις αρχές Φεβρουαρίου του 2015, απέναντι σε Οθέλλο (2-2 εντός) και Νέα Σαλαμίνα (0-0 εκτός)!
  

 

Δειτε Επισης

Η προϊστορία της Πάφου κόντρα στον Άρη Λεμεσού
Ομόνοια: Η 2η επίσκεψη στο «Άλφαμεγα» να σημάνει την αντεπίθεση!
Ο Ολυμπιακός περιμένει τον Άρη για τη 18η αγωνιστική της Super League
Ντέρμπι κορυφής σε Λεμεσό, πρόκληση για Αυγουστή στο Παραλίμνι
Οι διευθετήσεις της Αστυνομίας για διεξαγωγή του αγώνα ΑΕΛ-ΟΜΟΝΟΙΑ Λευκωσίας
Αυτά είναι τα μέτρα ασφαλείας για διεξαγωγή του αγώνα ΑΠΟΕΛ και ΟΜΟΝΟΙΑ 29M
Η Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ είναι η ομάδα που βολιδοσκοπεί τον Γιάννη Μασούρα
Προχωρεί σε καταγγελία και σκέφτεται Νέα Σαλαμίνα
«Θετικός να παραμείνει ο Κοκόριν στον Άρη Λεμεσού»
Ντέρμπι κορυφής στο κυπριακό πρωτάθλημα με €30 ΔΩΡΕΑΝ Στοίχημα στη Fonbet