«Δεν κτίζουμε ομάδες, αλλά κτίζουμε ποδοσφαιριστές»
10:20 - 13 Δεκεμβρίου 2016
Έμφαση στα βασικά του ποδοσφαίρου, στο κτίσιμο ποδοσφαιριστών και στην καλλιέργια κουλτούρας ανεκτικότητας μεταξύ των παιδιών, πάντοτε σε ευχάριστο ποδοσφαιρικό κλίμα, είναι οι γραμμές που ακολουθούνται στην Arsenal Soccer School Cyprus, όπως τις αναλύει ο υπεύθυνος της ακαδημίας, κ. Χαράλαμπος Σπύρου. «Δεν είναι αυτοσκοπός μας σε αυτές τις ηλικίες η νίκη», λέει για την κεντρική φιλοσοφία της ακαδημίας, αλλά ο «βασικός μας στόχος είναι να κτιστούν ποδοσφαιριστές».
- Ποια είναι η φιλοσοφία σας σε ό,τι αφορά τη διδασκαλία νεαρών;
«Η φιλοσοφία μας και την επισημάνουμε ξανά και ξανά, είναι πως δίνουμε σημασία στο τεχνικό κομμάτι του παιχνιδιού και όχι στην ομαδική επιτυχία. Δεν είναι αυτοσκοπός μας σε αυτές τις ηλικίες η νίκη. Δεν θα μάθουμε στα παιδιά συστήματα από το κόρνερ ή πώς να στηνονται σε εκτελέσεις, αυτά είναι δευτερεύοντα και για πιο μεγάλες ηλικίες. Τώρα δουλεύουν καθαρά στην τεχνική, πώς να παίζουν αμυντικά και επιθετικά με την μπάλα».
- Το ότι η ακαδημία δεν παίζει με πρώτο στόχο τη νίκη, πως προσεγγίζεται το γεγονός αυτό από γονείς και παιδιά;
«Τα παιδιά είναι αλήθεια πως βλέπουν μια διαφορετική προσέγγιση από άλλες ομάδες, όταν για παράδειγμα σε παιχνίδια ο αντίπαλος μας παίζει και φωνάζει για τη νίκη. Και έτσι προσπαθούμε να τους μεταφέρουμε τη δική μας φιλοσοφία. Αλλά είναι αποδεδειγμένο από δικά μας παραδείγματα και όχι μόνο, ότι αυτή η φιλοσοφία είναι που φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τα παιδιά, οι παίκτες, θέλουμε να φτάσουν στο μάξιμουμ των ικανοτήτων τους. Άλλωστε, δεν κτίζουμε νικητήριες ομάδες, αλλά κτίζουμε ποδοσφαιριστές. Δεν θα θυμάται κανείς σε πέντε χρόνια ποιος κέρδισε το τάδε παιχνίδι ή τον τάδε τίτλο στα U10».
- Πως ο αθλητισμός βοηθάει τα μικρά παιδιά;
«Τους βοηθάει σε τεράστιο βαθμό. Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Ειδικά τα ομαδικά σπορ, όπως είναι το ποδόσφαιρο, φέρνουν στα παιδιά πειθαρχία, ομαδικότητα και κοινωνικοποίηση, που είναι πολύ σημαντικά στοιχεία. Είμαστε επιπλέον πολύ περήφανοι για την κουλτούρα ανεκτικότητας στην ακαδημία μας. Έχουμε διάφορες εθνικότητες, από χώρες μάλιστα που προέρχονται από συγκρούσεις και το ότι τα παιδιά παίζουν μαζί, βοηθάει στην εξάλειψη του ρατσισμού. Έχουμε μεταξύ άλλων παιδιά από Παλαιστίνη και Ισραήλ, Τουρκοκύπριους, Ρώσους και Ουκρανούς. Και όλα τα παιδιά αντιμετωπίζονται ίσα».
- Πόσο σημαντικό είναι οι προπονητές να είναι σωστά καταρτισμένοι;
«Αποτελεί το άλφα και το ωμέγα της ακαδημίας μας. Γι΄ αυτό δίνουμε τεράστια σημασία, τόσο εγώ όσο και ο τεχνικός διευθυντής, στην επιλογή των προπονητών. Εκτός από τα προσόντα του προπονητή, πρέπει να έχουν και το σωστό τρόπο προσέγγισης με τα παιδιά. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς, έτσι οι πλείστοι προπονητές μας είναι νεαροί σε ηλικία που προσπαθούμε να τους βάλουμε στην νοοτροπία της Arsenal».
- Ποιος ο ρόλος των γονιών στη δική σας ακαδημία;
«Είναι τεράστια πρόκληση να τους φέρουμε στη δική μας γραμμή, ότι τα παιδιά έρχονται εδώ να παίξουν, να διασκεδάσουν και να μάθουν τα βασικά του αθλήματος, πάντοτε μέσα από σοβαρή προπόνηση. Θέλουμε οι γονιοί να είναι δίπλα μας και να έχουν μόνο θετικά σχόλια να πουν. Και να αφήσουν τον προπονητή να κάνει τη δουλειά του, με τον ίδιο τρόπο που εμείς δεν ασχολούμαστε με τη δική τους δουλειά ή όπως εγώ προσωπικά δεν ασχολούμαι με τα προπονητικά, αφού δεν είμαι προπονητής, αλλά ο υπεύθυνος της ακαδημίας».
- Ποια είναι η καθημερινή σου ασχολία στην Arsenal Κύπρου;
«Έχω την καθημερινή διαχείριση και οργάνωση της ακαδημίας. Οτιδήποτε έχει σχέση με την οργάνωση, τον σχεδιασμό, τη συμμετοχή σε τουρνουά, την επικοινωνία με την Arsenal και την Ελλάδα, το κάνω. Δίνω επίσης στους προπονητές όλα τα εφόδια που χρειάζονται για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Όλα όσα είναι εκτός γηπέδου, το αναλαμβάνω».
- Ποια είναι η ιστορία της ακαδημίας σας;
«Μπαίνουμε τώρα στον έκτο μας χρόνο. Φέτος, η επίσημη Arsenal Ελλάδας-Κύπρου συμπληρώνει δέκα χρόνια ζωής. Και τα έξι αυτά χρόνια βρισκόμαστε στα γήπεδα του Κεραυνού, τα οποία διαχειριζόμαστε εμείς, κάτι που αποτελεί πολυτέλεια και σημαντικό εφόδιο για την ακαδημία μας».
ΒΙΟ
Ποιος είναι ο Χαράλαμπος Σπύρου
Γεννημένος στις 24 Μαρτίου του 1978, ο Χαράλαμπος «Άμπι» Σπύρου κατάγεται από το Στρόβολο. Αγωνίστηκε σε όλες τις ομάδες μικρών ηλικιών του Κεραυνού, ενώ ήταν αρχηγός της εφηβικής ομάδας. Είναι κάτοχος πτυχίου πολιτικού μηχανικού και ολοκληρώνει σύντομα το MBA στο Sports Management. Τα τελευταία χρόνια είναι ιδιοκτήτης της Arsenal Soccer School Cyprus.