Όλοι, πλην ΑΠΟΕΛ, χαμένοι!

Την περασμένη εβδομάδα η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA ενέκρινε τις -εξαγγελθείσες από τον περασμένο Αύγουστο- αλλαγές στο Τσάμπιονς Λιγκ της τριετίας 2018-21. Ταυτόχρονα αποσαφηνίστηκαν και δόθηκαν στη δημοσιότητα κάποια από τα σημεία που είχαν μείνει αδιευκρίνιστα προ τριμήνου. Ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ παρουσιάζει όλες τις αλλαγές αναδεικνύοντας και τη σημασία τους για τις ομάδες μας.
 
1. ΤΟ ΝΕΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

Με το ισχύον σύστημα καπαρωμένη θέση στους ομίλους της διοργάνωσης έχουν 22 ομάδες: ο κάτοχος του τροπαίου, οι πρωταθλητές των πρώτων 12 χωρών, οι δεύτεροι των πρώτων έξι χωρών και οι τρίτοι των πρώτων τριών χωρών στη βαθμολογία πενταετίας της UEFA. Σε αυτές προστίθενται δέκα από τα προκριματικά: πέντε από το μονοπάτι των πρωταθλητών και άλλες τόσες από το μονοπάτι των μη πρωταθλητών.
Με τη νέα μορφή του θεσμού καπαρωμένη θέση στους ομίλους θα έχουν 26 ομάδες: ο κάτοχος του Τσάμπιονς Λιγκ, ο κάτοχος του Γιουρόπα Λιγκ, οι πρωταθλητές των πρώτων 10 χωρών, οι δεύτεροι των πρώτων έξι χωρών, οι τρίτοι και οι τέταρτοι των πρώτων τεσσάρων χωρών στη βαθμολογία πενταετίας της UEFA.
 
Ποιοι χάνουν εισιτήρια
Τα (πρόσθετα) εισιτήρια για τον κάτοχο του Γιουρόπα Λιγκ και τον τρίτο της τέταρτης χώρας στη βαθμολογία προκύπτουν από την αφαίρεση των εισιτηρίων των πρωταθλητών των χωρών στην 11η και στη 12η θέση της βαθμολογίας της UEFA.
Τα (πρόσθετα) εισιτήρια για τους τέσσερις τέταρτους των πρώτων τεσσάρων χωρών στη βαθμολογία της UEFA προκύπτουν από την αφαίρεση των εισιτηρίων από τους πρωταθλητές των χωρών που μετέχουν στα προκριματικά: ένα εισιτήριο αφαιρείται από το δρόμο των πρωταθλητών και τρία από το δρόμο των μη πρωταθλητών.


Ο δρόμος των πρωταθλητών (Τσάμπιονς Λιγκ)
Όπως φαίνεται και από τον παρατιθέμενο πίνακα, από το μεθεπόμενο καλοκαίρι, στο Τσάμπιονς Λιγκ τόσο ο δρόμος των πρωταθλητών όσο και ο αντίστοιχος των μη πρωταθλητών αυξάνονται κατά ένα γύρο. Σε ό,τι αφορά τον πρώτο, που ενδιαφέρει την Κύπρο, ισχύουν τα ακόλουθα:
-Στον πρώτο γύρο, τον προ-προκριματικό, θα μετέχουν τέσσερις ομάδες, οι πρωταθλήτριες των χωρών 52-55.
-Στην επόμενη φάση, δηλαδή στον πρώτο προκριματικό, θα προκρίνεται μία ομάδα από τον προ-προκριματικό και θα προστίθεται στις 33 πρωταθλήτριες των χωρών από τη 18η ως και την 51η θέση στη βαθμολογία της UEFA.
-Στην τρίτη φάση, ήτοι στο δεύτερο προκριματικό, θα προκρίνονται 17 ομάδες από τον πρώτο προκριματικό και θα προτίθενται στις πρωταθλήτριες των χωρών 15-17, συνολικά δηλαδή θα μετέχουν 20 ομάδες.
-Εξ αυτών οι δέκα θα περνούν στην τέταρτη φάση (τρίτος προκριματικός), όπου θα τις περιμένουν οι πρωταθλήτριες των χωρών 13-14.
-Από αυτές τις 12 ομάδες στην πέμπτη φάση (πλέι οφ) θα προκρίνονται οι έξι και θα προστίθενται στις πρωταθλήτριες των χωρών 11-12, προκειμένου από αυτές τις οκτώ να προκύψουν οι τέσσερις που θα μετάσχουν στους ομίλους.
Τι σημαίνει για την Κύπρο: με τη νέα μορφή προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ ο πρωταθλητής θα χρειάζεται να μετρήσει τέσσερις προκρίσεις ως τους ομίλους (όχι τρεις, όπως τώρα).
 

ΠΙΝΑΚΑΣ: UCL-UEL 2018/21 Access list


Ο δρόμος των πρωταθλητών (Γιουρόπα Λιγκ)
Μία από τις παραχωρήσεις στις μικρομεσαίες χώρες, προκειμένου ν’ αποδεχτούν τις 16 καπαρωμένες θέσεις στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ από τις τέσσερις μεγάλες χώρες, ήταν και η δημιουργία ενός δρόμου των πρωταθλητών στο Γιουρόπα Λιγκ, μέσω του οποίου οι αποκλεισμένοι πρωταθλητές των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ θα έχουν την ευκαιρία να εισέλθουν στους ομίλους της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης.
Ο δρόμος των πρωταθλητών στο Γιουρόπα Λιγκ θα αποτελείται από τρεις γύρους:
-στον πρώτο θα μετέχουν 20 ομάδες: οι 3 αποκλεισμένοι πρωταθλητές του προ-προκριματικού και οι 17 αποκλεισμένοι πρωταθλητές του πρώτου προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ.
-στο δεύτερο θα μετέχουν επίσης 20 ομάδες: οι 10 προκριμένες ομάδες από τον α’ γύρο και οι 10 αποκλεισμένοι πρωταθλητές από το β’ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.
-στον τρίτο, και τελευταίο γύρο, θα μετέχουν 16 ομάδες: οι 10 προκριμένες από το β’ γύρο και οι 6 αποκλεισμένοι πρωταθλητές από τον γ’ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.
Συνεπώς από το δρόμο των πρωταθλητών στο Γιουρόπα Λιγκ οκτώ ομάδες θα παίρνουν εισιτήριο στους ομίλους της διοργάνωσης.
Τι σημαίνει για την Κύπρο: με το νυν σύστημα ο πρωταθλητής έπρεπε να φτάσει τουλάχιστον στον γ’ προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ, ώστε σε περίπτωση αποκλεισμού να έχει τη δυνατότητα συνέχισης της πορείας του στο Γιουρόπα Λιγκ. Από το καλοκαίρι του 2018 θα έχει αυτή τη δυνατότητα σε όποιον γύρο και αν αποκλειστεί.
 
2. ΤΟ ΝΕΟ ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ

Με το ισχύον σύστημα καπαρωμένη θέση στους ομίλους της διοργάνωσης έχουν 16 ομάδες: οι κυπελλούχοι (τροπαιούχοι ή μέσω πρωταθλήματος) των πρώτων 12 χωρών, οι πέμπτοι των πρώτων τριών χωρών και ο τέταρτος της τέταρτης χώρας στη βαθμολογία πενταετίας της UEFA. Σε αυτές προστίθενται 10 από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ (πέντε από το δρόμο των πρωταθλητών και άλλες τόσες από το δρόμο των μη πρωταθλητών) και 22 από τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ.
Με τη νέα μορφή του θεσμού καπαρωμένη θέση στους ομίλους θα έχουν 17 ομάδες: οι κυπελλούχοι (τροπαιούχοι ή μέσω πρωταθλήματος) των πρώτων 12 χωρών, οι πέμπτοι των πρώτων τεσσάρων χωρών και ο τέταρτος της πέμπτης χώρας στη βαθμολογία πενταετίας της UEFA. Σε αυτές προστίθενται 6 από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ (τέσσερις από το δρόμο των πρωταθλητών και δύο από το δρόμο των μη πρωταθλητών), 8 από το δρόμο των πρωταθλητών στο Γιουρόπα Λιγκ, 4 από τον γ’ προκριματικό των μη πρωταθλητών του Τσάμπιονς Λιγκ και 13 ομάδες από τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ.
Τι σημαίνει για την Κύπρο: με το νυν σύστημα ο κυπελλούχος ξεκινούσε από τον β’ προκριματικό γύρο και ο τρίτος και ο τέταρτος της βαθμολογίας από τον α’. Πλέον όλοι έχουν ως αφετηρία τον α’ προκριματικό γύρο, άρα χρειάζονται τέσσερις προκρίσεις για να μπουν στους ομίλους.
 
3. Ο ΝΕΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Μέχρι τώρα προέκυπτε:
α) από τις επιδόσεις του την περασμένη πενταετία (δύο βαθμοί για τη νίκη, ένα για την ισοπαλία),
β) από το μπόνους κάθε πρόκρισης την περασμένη πενταετία (τέσσερις βαθμοί για είσοδο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, 5 για την πρόκριση στους 16 και ένας για κάθε επόμενη πρόκριση) και
γ) από το 20% του εθνικού συντελεστή την περασμένη πενταετία.
Από το 2018 ο συντελεστής που χρησιμοποιείται για λόγους κατάταξης (σε ισχυρούς ή ανίσχυρους των κληρώσεων) δεν θα συμπεριλαμβάνει τον εθνικό συντελεστή.
Τι σημαίνει για την Κύπρο: αν ο πρωταθλητής έχει καλύτερο συντελεστή από τον εθνικό, βγαίνει ωφελημένος, αν όχι, βγαίνει ζημιωμένος.
 
4. Ο ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΜΟΥ ΧΡΗΜΑΤΩΝ

Επί του παρόντος τα χρήματα της UEFA σ’ ένα σύλλογο είναι το άθροισμα τριών παραμέτρων: του αρχικού ποσού-πριμ συμμετοχής στους ομίλους (ποσοστό 30%), των αγωνιστικών επιδόσεών του (ποσοστό 30%) και του market pool (ποσοστό 40%). Με άλλα λόγια, το συνολικό ποσό ήταν αντανάκλαση των αποτελεσμάτων ενός συλλόγου σε ποσοστό 60%.
Από την περίοδο 2018/19 οι παράμετροι γίνονται τέσσερις: το αρχικό ποσό (ποσοστό 25%), οι αγωνιστικές επιδόσεις (ποσοστό 30%), ο συντελεστής του συλλόγου (30%) και το market pool (ποσοστό 15%). Με άλλα λόγια, το συνολικό ποσό θα αντανακλά τα αποτελέσματα ενός συλλόγου σε ποσοστό 85%.
Σημειώνεται ότι, ο συντελεστής συλλόγου για λόγους για λόγους κατανομής χρημάτων θα υπολογίζεται με βάση τα αποτελέσματα της τελευταίας 10ετίας και θα περιλαμβάνει μπόνους βαθμούς για περασμένες κατακτήσεις:
-12 για κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ και 8 για κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ την περασμένη πενταετία
-8 για κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, 3 για κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ (Κύπελλο UEFA) και 2 για κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων από την περίοδο 1992/93 και μετά
-4 για κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ (Κύπελλο Πρωταθλητριών), 2 για την κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA και 1 για την κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA πριν την περίοδο 1992/93
Τι σημαίνει για την Κύπρο: η μείωση του ποσοστού του market pool συνιστά θετική εξέλιξη, καθώς η Κύπρος δεν αποτελεί μεγάλη αγορά. Η μείωση του ποσοστού του πριμ συμμετοχής αποτελεί αρνητική εξέλιξη, καθώς λιγοστεύουν τα εγγυημένα έσοδα. Η προσθήκη του συντελεστή ομάδας και δη σε ποσοστό 30% αποτελεί θετική εξέλιξη μόνον για τον ΑΠΟΕΛ, ο οποίος έχει πίσω του (σχεδόν) μια δεκαετία με αξιόλογη ευρωπαϊκή παρουσία στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Ακόμη κι αυτός, ωστόσο, θα εισπράττει από το 2018 λιγότερα απ’ ό,τι ομάδες που έχουν ταυτόσημες ή χειρότερες πορείες την τελευταία δεκαετία, αλλά έχουν κατακτήσει ευρωπαϊκό τρόπαιο.
 
ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
Το ποδόσφαιρο αποτελεί μικρογραφία της κοινωνίας. Όπως μετεξελίσσεται η Ε.Ε. για τη «γηραιά ήπειρο» σε πολιτικό επίπεδο, έτσι μετεξελίσσεται και το Τσάμπιονς Λιγκ σε ποδοσφαιρικό: σ’ ένα κλειστό κλαμπ, όπου βαρύνοντα λόγο στις αποφάσεις και στη νομή των χρημάτων έχουν οι λίγοι μεγάλοι και ρόλο κομπάρσου και θύματος οι πολλοί μικροί.
Οι αντιρρήσεις και οι ενστάσεις των τελευταίων για τις αλλαγές στη διοργάνωση κάμφθηκαν με μια… καραμέλα €60.000.000 πρόσθετης συνεισφοράς του νέου Τσάμπιονς Λιγκ στο νέο Γιουρόπα Λιγκ (50 εκατ. στις ομάδες που μετέχουν στους ομίλους, 10 εκατ. για όσες αποκλείονται στους προκριματικούς γύρους).
Γιατί… καραμέλα; Διότι αποτελούν μόλις το 8,5% των 700 εκατομμυρίων ευρώ που σκοπεύει να αντλήσει πρόσθετα ΜΟΝΟΝ από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Τσάμπιονς Λιγκ 2018-21 η UEFA (σ.σ. το τρέχον τηλεοπτικό πακέτο της αποφέρει 2,5 δισ., το καινούργιο θα της αποφέρει 3,2 δισ.)!
Σε ακόμη χειρότερη μοίρα θα περιέλθουν μελλοντικά οι ομάδες που δεν εξασφαλίζουν εισιτήριο για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς το ποσοστό του ποσού αλληλεγγύης προς αυτές μειώθηκε στο 4% (σ.σ. αρχικά ήταν στο 6% και ακολούθως είχε πέσει στο 5%).
Επίσης, η μεγαλύτερη εξάρτηση των εσόδων από τις προηγούμενες επιτυχίες σημαίνει ότι μια συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ θα συνοδεύεται από πολύ περισσότερα χρήματα για τον ΑΠΟΕΛ απ’ ό,τι για οποιαδήποτε άλλη κυπριακή ομάδα. Αυτό είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσει σε περαιτέρω άνοιγμα της ψαλίδας και τσιμέντωμα του υπάρχοντος status quo ελαχιστοποιώντας ή κονιορτοποιώντας τον εγχώριο ανταγωνισμό.
Αυτό άλλωστε πράττει με αυξανόμενη ένταση και συνέπεια εδώ και 25,5 χρόνια στα εθνικά πρωταθλήματα το Τσάμπιονς Λιγκ, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων με αγεφύρωτο μεταξύ τους χάσμα. Ειδικά από το καλοκαίρι του 2018 η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση θα τις κλειστές λίγκες των αμερικανικών πρωταθλημάτων, χωρίς όμως να έχει τα δικά τους στοιχεία διατήρησης της έντασης, όπως π.χ. το ανώτατο μισθολογικό όριο ή το ντραφτ, τα οποία αποτρέπουν τους πλούσιους από το να παίρνουν τους καλύτερους και πλέον ταλαντούχους παίκτες, όπως συμβαίνει σήμερα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Δειτε Επισης

Νίκολιτς και Βάνα έδωσαν την πρωτιά στον Άρη που επικράτησε με 1-0 της Πάφου
Με υπογραφή Χάμπου η τρίτη νίκη του Απόλλωνα στη νέα εποχή Αυγουστή
Έγραψε ιστορία με τη φανέλα της Λίβερπουλ ο 16χρονος Ενγκουμόα
Η προϊστορία της Πάφου κόντρα στον Άρη Λεμεσού
Ομόνοια: Η 2η επίσκεψη στο «Άλφαμεγα» να σημάνει την αντεπίθεση!
Χάμες Ροντρίγκες: Πολύ κοντά στην μεξικανική Λεόν ο Κολομβιανός σούπερ σταρ
Παίκτης της Premier League συνελήφθη εν ώρα προπόνησης μπροστά στους συμπαίκτες του
Ο Ολυμπιακός περιμένει τον Άρη για τη 18η αγωνιστική της Super League
Βινίσιους: Σκέφτεται να αγοράσει ομάδα δεύτερης κατηγορίας στην Πορτογαλία
Ο Νεϊμάρ εισέπραξε 1,1 εκ. ευρώ για κάθε επαφή με την μπάλα το 2024