Ποδόσφαιρο ή χρήματα

Έρευνα της FIFA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι προθέσεις του Τζιάνι Ινφαντίνο για διεύρυνση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και η διεξαγωγή του με 48 χώρες θα φέρει πτώση στην ποιότητα του ποδοσφαίρου, ωστόσο θα αυξήσει τα έσοδα του προϊόντος.
Η έρευνα εξέτασε πέντε διαφορετικούς τρόπους διεξαγωγής, μεταξύ των οποίων και η πρόταση για μία διοργάνωση με 16 ομίλους των τριών ομάδων, αλλά και το σύστημα που βρίσκεται σε ισχύ αυτήν τη στιγμή και που θα εφαρμοστεί στη Ρωσία το 2018 και στο Κατάρ το 2022.
Στην 64σέλιδη ανάλυση για το Μουντιάλ του 2026 τονίζεται ότι «το σύστημα των 48 ομάδων (16Χ3) φαίνεται να προσφέρει περισσότερη υλική και άυλη αξία».
Η FIFA επιχειρεί να ικανοποιήσει φιλάθλους και τηλεοπτικούς σταθμούς σε «μεγάλες αγορές», με παιχνίδια που διεξάγονται στην prime time κάθε χώρας και όχι μόνο της διοργανώτριας χώρας και γι’ αυτό αυξάνει τόσο τις συμμετέχουσες ομάδες όσο και τους γύρους και τα παιχνίδια της διοργάνωσης, που πλέον θα φτάνουν τα 80.
Τα έσοδα δύναται να αυξηθούν κατά 20% και να φτάσουν τα 6.200.000.000 ευρώ, σε σχέση με τα προσδοκώμενα 5.200.000.000 ευρώ από τη διοργάνωση της Ρωσίας. Αύξηση θα παρουσιάσουν και τα έξοδα της διοργάνωσης και από 1.900.000.000 ευρώ αναμένεται να αγγίξουν τα 2.200.000.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το κέρδος για τη FIFA εκτιμάται σε 610.000.000 ευρώ, σύμφωνα με την έρευνα της FIFA που παρουσιάζει το "Associated Press".
Η τελική απόφαση για τη μορφή της διοργάνωσης αναμένεται να ληφθεί στις 10 Ιανουαρίου, στη Ζυρίχη, από το Συμβούλιο της FIFA. Σύμφωνα με την έρευνα, η απόφαση "δεν πρέπει να βασίζεται μόνο στο οικονομικό. Αντ’ αυτού, στόχος είναι η επέκταση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η προώθηση του αθλήματος, η προστασία της ακεραιότητας και να φτάσει το παιχνίδι σε όλους".
Η FIFA αναγνωρίζει ότι «η απόλυτη ποιότητα» του ποδοσφαίρου διασφαλίζεται με το σύστημα των 32 ομάδων, αφού οι πιο δυνατές ομάδες παίζουν πιο συχνά μεταξύ τους, όπως προέκυψε από διεξαγωγή 10.000 πειραματικών διοργανώσεων κατά την έρευνα.
Η πρώτη διεύρυνση από το 1998 είναι «βιώσιμη χωρίς πολλές υποχωρήσεις στο αθλητικό επίπεδο του τουρνουά», αναφέρει η έρευνα, η οποία εστάλη σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου και στις ομοσπονδίες μέλη της FIFA που επιζητούν περισσότερες θέσεις στο Μουντιάλ, ώστε να ενθαρρύνουν νεαρούς ντόπιους παίκτες και σπόνσορες να ασχοληθούν με τη διοργάνωση.
Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεκσάντερ Τσέφεριν, ζήτησε εξηγήσει για το πώς θα μοιραστούν τα 16 καινούργια «εισιτήρια» μεταξύ των έξι ποδοσφαιρικών συνομοσπονδιών. Η ευρωπαϊκή διαθέτει αυτήν τη στιγμή 13 θέσεις για το Μουντιάλ και αναμένεται να πάρει ακόμα δύο, με το μεγαλύτερο μέρος των επιπλέων θέσεων να καταλήγει σε Ασία και Αφρική.
Πηγή: sport24.gr  

Δειτε Επισης

Πρώην παίκτης της Άρσεναλ συνελήφθη για εισαγωγή ναρκωτικών αξίας 600.000 λιρών
Παραιτήθηκε από τον πάγκο της Αυστραλίας ο Γκρέιαμ Άρνολντ
Ύμνοι Κριστιάνο Ρονάλντο για τον Γιαμάλ-Kάνει πράγματα που εγώ και ο Μέσι δεν μπορούσαμε στην ηλικία του
ΒΙΝΤΕΟ: Καυγάς σε ζωντανή σύνδεση ανάμεσα σε Μπόμπαν και Ζλάταν-«Ποια είναι η δουλειά σου;»
Μπαρτσελόνα: Οι ειδικές εξετάσεις για την αναγέννηση του Πέδρι και το πλάνο για τους συνεχόμενους τραυματισμούς
Champions League: Μπαρτσελόνα και Άρσεναλ μπαίνουν στον... χορό των «αστεριών»
«Σφαγή» σε Μπέργκαμο και ματσάρα στη Μαδρίτη στο φινάλε της 1ης αγωνιστικής του νέου Champions League
Τέλος ο Ντε Ρόσι από τη Ρόμα-Στη θέση του ο Γιούριτς
Κέιν, Μπαμπέ και Γιλντίζ τα πρόσωπα της πρεμιέρας του Champions League
Champions League: Γιατί Μάντσεστερ Σίτι και Τζιρόνα μπορούν να παίζουν μαζί στη διοργάνωση