Τώρα αρχίζουν τα (πιο) ωραία!
11:41 - 16 Φεβρουαρίου 2016
Πως πέρασαν 69 ημέρες χωρίς Champions League; Δύσκολα, πολύ δύσκολα! Η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στον πλανήτη, στην σκιά της διαφαινόμενης δημιουργίας της (κλειστής) ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας (Μισέλ, ακους;) επιστρέφει με τα νοκ άουτ παιχνίδια, το «αλατοπίπερο» κάθε σεζόν. Επιτέλους, ξεκινάμε!
Διαβάστε εδώ την προαναγγελία των αναμετρήσεων της Τρίτης
Μπάγερν, έχε το νου σου
Βάσει ονομάτων, τέσσερα είναι τα πιο ενδιαφέροντα ζευγάρια της φάσης των «16»: Παρί Σεν Ζερμέν - Τσέλσι, Ρόμα - Ρεάλ Μαδρίτης, Άρσεναλ - Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους - Μπάγερν Μονάχου. Όταν έγινε η κλήρωση, στα μέσα Δεκεμβρίου, Παριζιάνοι, Μαδριλένοι, Καταλανοί και Βαυαροί εμφανίζονταν ως τα μεγάλα φαβορί για την πρόκριση στα προημιτελικά. Έχει αλλάξει κάτι στους δύο μήνες που μεσολάβησαν;
Στα τρία πρώτα ζευγάρια, μάλλον όχι. Στο τέταρτο, όμως, τα δεδομένα σαν να έχουν αλλάξει. Η Γιούβε είναι «φουριόζα», μετράει 15 διαδοχικές νίκες στο ιταλικό πρωτάθλημα (!) και, από εκεί που παρέπαιε στην βαθμολογία, πλέον φιγουράρει στην κορυφή της Serie A.
Η Μπάγερν, από την άλλη, δεν κάνει και τόσο πειστικές εμφανίσεις στην Μπούντεσλιγκα (έχει, βεβαίως, μονίμως δαιμονισμένο τον Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι) και, κυρίως, έχει πολλά προβλήματα τραυματισμών στο κέντρο της άμυνας (Μπόατενγκ, Χάβι Μαρτίνεθ, Μπαντστούμπερ, Μπενατιά), τα οποία έχουν προκαλέσει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά της. Υπομονή, σε λίγες ημέρες θα έχουμε τις απαντήσεις εκεί που μετράει, μέσα στο γήπεδο.
Για την ιστορία, οι αποδόσεις στο Stoiximan.gr για την πρώτη οκτάδα των φαβορί για κατάκτηση είναι αυτή την στιγμή ως εξής: Μπαρτσελόνα (3.35), Μπάγερν Μονάχου (3.80), Ρεάλ Μαδρίτης (6.15), Παρί Σεν Ζερμέν (14.00), Ατλέτικο Μαδρίτης (14.00), Μάντσεστερ Σίτι (15.00), Τσέλσι (27.00) και Γιουβέντους (28.00). Λίγο χαμηλά δεν είναι η «Γηραιά Κυρία»;
Ο πρωτάρης "Ζιζού"
Η Παρί Σεν Ζερμέν είναι η μοναδική από τις 16 ομάδες που συνεχίζουν η οποία δεν πρόσθεσε ή αφαίρεσε κάποιον παίκτη, σε σχέση με την φάση ομίλων. Αν, βεβαίως, τα άθλια σχόλια του Σερζ Οριέ για τον Λοράν Μπλαν και τους συμπαίκτες του γίνονταν πριν από έναν μήνα, ο Ιβοριανός δεξιός μπακ θα είχε πάει σπίτι του, όπου άλλωστε θα μείνει λογικά από εδώ και πέρα (ας πρόσεχε).
Ρεάλ Μαδρίτης, Ρόμα και Τσέλσι δεν έμειναν σε αλλαγές παικτών, αφού έχουν πλέον νέο προπονητή. Ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος σημάδεψε ανεξίτηλα το Champions League με την ασύλληπτη γκολάρα του στον τελικό του 2002 (απ' όπου και η φωτό), επιστρέφει στην διοργάνωση με κοστούμι, αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία της «Βασίλισσας» αντί του Ράφα Μπενίτεθ.
Πρόκληση το να οδηγήσει την Ρεάλ στο «undecima» (ενδέκατο για τους αμύητους), ξεκινώντας καταρχήν με αντίπαλο μια Ρόμα που επίσης άλλαξε θαμώνα στην άκρη του πάγκου. Ο Ρούντι Γκαρσιά μας αποχαιρέτησε και ο Λουτσιάνο Σπαλέτι έφτασε στην «Αιώνια Πόλη» με αποστολή να δώσει στους «Τζαλορόσι» τον χαμένο χαρακτήρα τους.
Ο Γκούους Χίντινκ, πιστός στρατιώτης του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ανέλαβε ως υπηρεσιακός (ουδείς μονιμότερος του προσωρινού;) αντί του Ζοσέ Μουρίνιο, ο οποίος λογικά δεν θα αργήσει να επιστρέψει στην διοργάνωση όπου ονειρεύεται να γίνει ο πρώτος προπονητής που θα την κατακτήσει με τρεις διαφορετικές ομάδες.
Όπως συνηθίζεται μετά την διακοπή, οι αλλαγές στα ρόστερ δεν είναι εντυπωσιακή. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, αφού κάθε ομάδα έχει το δικαίωμα να κάνει μέχρι και τρεις αλλαγές, με τον περιορισμό μάλιστα ο δηλωθείς παίκτης να μην είχε αγωνιστεί με άλλη ομάδα στο πρώτο μισό της διοργάνωσης.
Αλέις Βιδάλ και Αρντά Τουράν, μετά από ένα εξάμηνο αδράνειας λόγω FIFA, δίνουν εναλλακτικές και επιπλέον ποιότητα στην Μπαρτσελόνα. Η Ρόμα έκανε τρεις ουσιαστικές προσθήκες (Στεφάν Ελ Σααράουϊ, Έρβιν Ζουκάνοβιτς, Ντιέγκο Περότι), η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης πρόσθεσε εμπειρία και πολύτιμες εναλλακτικές (Γιούρι Ζιρκόβ, Αλεξάντερ Κοκόριν), η Μπάγερν υποχρεώθηκε να αποκτήσει στόπερ (Σερντάρ Τάστσι), ενώ η Τσέλσι ευελπιστεί ότι η αγωνιστική ανάκαμψη του Αλεσάντρε Πάτο θα συνεχιστεί και στην Ευρώπη, μετά την Βραζιλία.
Το "ποίημα" του Ζιντάν
Συγγνώμη, αλλά δεν θα μας λείψετε
Και όπως ήρθαν οι παραπάνω, έφυγαν και αρκετοί, σε σχέση με την πρώτη φάση. Άλλοι γιατί δεν υπολογίζονται από τις ομάδες τους (ο «φευγάτος» για Κίνα, Ραδαμέλ Φαλκάο, στην Τσέλσι ή ο «λίγος» Σαμίρ Νασρί στην Μάντσεστερ Σίτι), άλλοι γιατί επέλεξαν να συνεχίσουν αλλού την καριέρα τους.
Και, επειδή η Κίνα είναι της μόδας (είναι πολλά τα λεφτά, Τσεν!), ο Τζάκσον Μαρτίνες άφησε την Ατλέτικο (κανείς δεν θα κλάψει για τον Κολομβιανό), ο Ραμίρες την Τσέλσι και ο Ζερβινιό την Ρόμα. Από τους «Τζαλορόσι» αποχώρησε (για την Αγγλία) ο Χουάν Ιτούρμπε, ο οποίος επίσης πέρασε και δεν ακούμπησε από το «Ολίμπικο», ενώ ουσιαστικές απώλειες μπορούν να χαρακτηριστούν ο Τιμ Κλόζε στην Βόλφσμπουργκ και οι Άρτεμ Κράβετς - Γιούνες Μπελχαντά στη Ντιναμό Κιέβου. Δεν μπορούμε, όμως, να τα έχουμε και όλα.
Η πρόκληση του Πεπ
Πρωταγωνίστησε, άθελά του (;), στην μεγαλύτερη αλλαγή που έλαβε χώρα στο Champions League, σε σχέση με την φάση ομίλων. Και το έκανε χωρίς να το κουνήσει ρούπι από το Μόναχο! Από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα, ο Πεπ Γκουαρδιόλα πέρασε από το «ο προπονητής της Μπάγερν που λογικά θα εξαντλήσει το συμβόλαιό του αλλά θα φύγει το επόμενο καλοκαίρι» στον «προπονητή της Μπάγερν που φεύγει το καλοκαίρι και τον έχει ήδη ανακοινώσει η Μάντσεστερ Σίτι».
Η πίεση είναι μεγάλη πάνω στον Καταλανό τεχνικό. Υπήρξαν ακόμα και (αναξιόπιστες) αγγλικές εφημερίδες που υποστήριξαν ότι θα απολυθεί (!) αν αποκλειστεί από την Γιουβέντους, επειδή οι διοικούντες της Μπάγερν είναι χολωμένοι που τους άφησε και ήδη ανακοινώθηκε από την Σίτι (η περιβόητη Βαυαρική περηφάνια).
Ο ίδιος, σιωπά και περιμένει. Ξέρει ότι έχει την ευκαιρία, αν κατακτήσει το Champions League, να φύγει νικητής και τροπαιούχος, καβάλα στ' άλογο. Αν, αντίθετα δεν τα καταφέρει, όπως συνέβη πέρυσι ελέω Μπαρτσελόνα και προ διετίας ελέω Ρεάλ Μαδρίτης, θα φύγει από το Μόναχο με ένα «στίγμα» που δεν του αξίζει, με βάση το τι έχει προσφέρει στο ποδόσφαιρο. Τι είναι δίκαιο, όμως, στην ζωή για να είναι και η μπάλα;
Τα καλύτερα γκολ της φάσης ομίλων για ορεκτικό