Nίκι: «Στην Κύπρο πρέπει ν' αλλάξουμε νοοτροπία»

Έχοντας προπονήσει έξι διαφορετικές ομάδες στην Κύπρο και τον ΟΦΗ της Κρήτης, ενδεχομένως λίγοι να περίμεναν πως ο Νικόδημος Παπαβασιλείου θα έπαιρνε την ευκαιρία να δουλέψει σε μια ευρωπαϊκή ομάδα που έχει βλέψεις να αγωνίζεται μόνιμα στους ομίλους των κυπέλλων Ευρώπης. Κι όμως, από τον περασμένο Αύγουστο, ο Νίκι –έτσι τον αποκαλούν από τότε που πιτσιρικάς πήγε στις ακαδημίες της Άρσεναλ– μετράει μόλις μία ήττα σε 17 επίσημα παιχνίδια (πρωταθλήματος και κυπέλλου) στον πάγκο της Σλόβαν Μπρατισλάβας.

- Νίκι, πού σε βρίσκουμε αυτή την περίοδο;
Είμαστε στην Αττάλεια της Τουρκίας για χειμερινή προετοιμασία, που ολοκληρώνεται την Κυριακή (14/2). 

- Γιατί επιλέξατε την Τουρκία για προετοιμασία;
Έρχονται περίπου 1.200 ομάδες εδώ, από την κεντρική Ευρώπη, με πρώτη τη Γερμανία. Αντιλαμβάνεσαι τι γίνεται. Εννοείται ότι προσπάθησα να το αλλάξω, αλλά έρχεται κάθε χρόνο η ομάδα εδώ και όταν ανέλαβα ήταν ήδη αργά, καθώς είχαν πληρώσει.

- Είναι καλύτερες οι εγκαταστάσεις τους, σε σύγκριση με τις δικές μας;
Δεν συγκρίνονται, άμα δεις θα καταλάβεις. Μιλάμε για 5άστερα ξενοδοχεία. Πάντως τα προβλήματα που είχαν εδώ με τους τρομοκράτες, οδήγησαν σε ακυρώσεις και ωφέλησαν την Κύπρο. Όμως, αφού έχουμε τις καιρικές συνθήκες, πρέπει να το δούμε πιο ζεστά και να μην έχουμε μόνο δύο μέρη που μπορείς να πας, Αγία Νάπα και ΓΣΠ, και αυτό υπό προϋποθέσεις. Μιλάμε για σοβαρούς τζίρους, 100.000 ευρώ από κάθε ομάδα.

- Είστε επτά βαθμούς πίσω, πιστεύεις στο πρωτάθλημα;
Ξεκινάμε 27 Φεβρουαρίου και παίζουμε με την πρωτοπόρο Τρέντσιν, εκτός έδρας. Θα κριθούν πολλά εκεί, αν κερδίσουμε μπαίνουμε δυνατά στη διεκδίκηση.

- Όταν ανέλαβες, ποιος ήταν ο στόχος που τέθηκε;
Δεν ήταν το πρωτάθλημα, αλλά αφού παραμένει εφικτό, θέλουμε να το διεκδικήσουμε. Το βασικό είναι να προετοιμάσουμε την ομάδα σε όλα τα επίπεδα ώστε τα επόμενα χρόνια να παίρνει τίτλους και να παίζει σε ομίλους ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Η ομάδα φτιάχνει καινούργιο γήπεδο και εγκαταστάσεις πολύ υψηλού επιπέδου, ενώ την οργανώνουμε και τη στελεχώνουμε με επαγγελματίες.
 

 

- Οι Σλοβάκοι είναι πιο μπροστά απ’ ό,τι το πρωτάθλημα στην Κύπρο;
Δεν ξέρω αν είναι πιο μπροστά ή πιο πίσω, όμως εδώ το ποδόσφαιρο είναι αρκετά οργανωμένο, υπάρχουν πάρα πολλοί καλοί παίκτες που παίρνουν και μεταγραφές για μεγάλα πρωταθλήματα. Είναι πολύ το ταλέντο και οι ομάδες δουλεύουν σωστά στις ακαδημίες, έχοντας όφελος από την πώληση παικτών. Και η Εθνική Σλοβακίας προκρίθηκε για το φετινό EURO. Υπάρχουν και οι οικονομικοί πόροι εδώ, ξοδεύουν πιο πολλά απ’ ό,τι εμείς στην Κύπρο.

- Εσύ πώς βρέθηκες εκεί;
Σίγουρα έπαιξε ρόλο η παρουσία μου στην Αγγλία ως ποδοσφαιριστής, οι διασυνδέσεις που δημιούργησα, το ότι έκανα τα διπλώματά μου εκεί και συνεργάστηκα ως σκάουτερ με την Μπόλτον και τη Νιουκάσλ. Μου έδωσε την ευκαιρία η Σλόβαν, παρουσίασα ένα μακροχρόνιο πλάνο –όχι για έναν χρόνο– και οι άνθρωποι πείστηκαν. Το θετικό είναι ότι στο εξωτερικό σού δίνουν την ευκαιρία να δουλέψεις σε βάθος χρόνου, όχι όπως στην Κύπρο και την Ελλάδα που καταντήσαμε να παίζεις το κεφάλι σου κάθε βδομάδα.

- Να υποθέσω ότι παρουσίασες το ίδιο πλάνο και στην Κύπρο, αλλά δεν έπεισες;
Δεν νομίζω ότι μπορείς να παρουσιάσεις πλάνο στην Κύπρο. Αφού το μέλλον σου κρίνεται κάθε Κυριακή. Είναι λάθος και απορώ γιατί δεν το καταλαβαίνουμε. Οι μόνοι που πέτυχαν είναι όσοι έμειναν χρόνια σε μια ομάδα, δηλαδή ο Γιοβάνοβιτς και ο Κετσπάγια στην Ανόρθωση. Δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω το σκεπτικό. Όταν δεν έχεις όραμα, δεν έχεις πλάνο, δεν καταλαβαίνω πού πας. Πρέπει ν’ αλλάξει αυτό, δεν μπορεί να αλλάζει φιλοσοφία μια ομάδα κάθε τρεις μήνες.
 

- Έχοντας εργαστεί σε έξι ομάδες στην Κύπρο, κάνοντας συνολικά οκτώ αλλαγές δουλειάς, πίστευες ότι θα έβρισκες την ευκαιρία να δουλέψεις στην Ευρώπη;
Κατ’ αρχάς ήταν πάντα στόχος να δουλέψω στην Ευρώπη. Το ότι δεν στέριωσα σε μια ομάδα στον τόπο μου, δεν λέει κάτι. Θεωρώ ότι ακολούθησα μια πορεία προόδου, ξεκινώντας από τον Ολυμπιακό στη β’ κατηγορία, συνεχίζοντας με τη Δόξα, μετά στην Ένωση που είναι πιο μεγάλο μέγεθος και κατόπιν στον Απόλλωνα. Και εδώ που τα λέμε, δεν μπορώ να θυμηθώ και ποιος στέριωσε στην Κύπρο. 

- Είσαι ο μοναδικός Κύπριος που έπαιξε στην Premier League. Πώς τα κατάφερες;
Για να παίξεις σε αυτό το επίπεδο, υπάρχει μια βασική προϋπόθεση: να φύγεις νωρίς. Το επίπεδο του ποδοσφαίρου στην Κύπρο έχει μεγάλη διαφορά από προηγμένα πρωταθλήματα. Είχα την τύχη να φύγω στα 16 μου. Πήγα στην Άρσεναλ. Δεν μπορούσα να βγάλω άδεια εργασίας –τότε η Κύπρος δεν ήταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση–, έτσι πήγα στον ΟΦΗ. Ακολούθησαν οι εμφανίσεις με την Εθνική, που είναι καθρέφτης για κάθε ποδοσφαιριστή, έτσι είχα δύο προτάσεις, από Νιουκάσλ και Μονακό.

Δειτε Επισης

Ψάχνει βόμβα με Κριχόβιακ η Ανόρθωση-Σε συζητήσεις οι δύο πλευρές
Ποδοσφαιρική «αλητεία» από τον Πάνα
Στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκινά η Α΄φάση του Κυπέλλου Coca-Cola-Όλο το πρόγραμμα
Ο ΑΠΟΕΛ βρίσκει τα… πατήματά του
Στην αντεπίθεση η ΘΥΡΑ 3-«Η κυβέρνηση και οι φορείς της, απλούστατα, δεν μπορούν»
«Τεσσάρες» για Πάφο και ΑΠΟΕΛ επί Νέας Σαλαμίνας και ΕΝΠ αντίστοιχα
Πρόγραμμα Cyprus League από την 6η μέχρι τη 15η αγωνιστική
Η Εθνική Κ-17 κέρδισε την Ελλάδα σε φιλικό αγώνα
Ανακοίνωση ΑΕΛ με πυρά κατά Λετυμπιώτη-«Η μικροπολιτικάντικη παράσταση δεν μπορεί να γίνει ανεχτή»
Διεξάγονται σήμερα οι δυο εξ αναβολής αγώνες της πρώτης αγωνιστικής του πρωταθλήματος