To επικό 1-1 της Κύπρου με την Ιταλία

Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 1983. Παραμονή προεδρικών εκλογών στην Κύπρο. Το νησί είχε την τιμή να υποδέχεται την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ιταλία, για τον 5ο προκριματικό όμιλο του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1984. Στα δύο πρώτα παιχνίδια η Κύπρος μέτραγε ισάριθμες ήττες (από Ρουμανία και Σουηδία), ενώ οι Ιταλοί δεν ξεκίνησαν καλά, έχοντας δύο ισοπαλίες (με Τσεχοσλοβακία και Ρουμανία). 
 
«Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση». Με αυτή την αλησμόνητη ατάκα απάντησε ο τερματοφύλακας της Ιταλίας, Ντίνο Τζοφ, σε ερώτηση για το πώς θα αντιδρούσε η ομάδα του εάν βρισκόταν πίσω στο σκορ. Μιλούσε στη συνέντευξη Τύπου, πριν το από το παιχνίδι. Οι Ιταλοί κατέβηκαν κομπλέ στη Λεμεσό, με προπονητή τον Βινσέντσο Μπεαρζότ, βοηθό τον Τσέσαρε Μαλντίνι και όλα τα αστέρια που επτά μήνες πριν είχαν κατακτήσει το Μουντιάλ της Ισπανίας.
 
Ιταλία (Β. Μπεαρζότ): Τζοφ, Τζεντίλε, Καμπρίνι, Οριάλι (46’ Αντσελότι), Κολοβάτι, Σιρέα, Καούσιο, Ταρντέλι, Ρόσι, Αντονιόνι, Γκρατσιάνι. Ακόμα και σήμερα, η σύνθεση των Ιταλών σε εκείνο τον αγώνα προκαλεί δέος. Την Κύπρο είχε πρόσφατα αναλάβει ο 63χρονος, τότε, Βούλγαρος, Βασίλ Σπασόφ, μετά από δέκα χρόνια στον πάγκο της Ομόνοιας (1972-82).
 
«Ήταν η πρώτη φορά που νιώσαμε να έχουμε Εθνική ομάδα. Το πάθος και η ομαδικότητα θα μου μείνουν αξέχαστα. Οι διεθνείς μας είχαν ξεχάσει για λίγο τα σωματεία τους και τα έδωσαν όλα για την Εθνική», θυμάται ο Δώρος Νικολάου, βετεράνος αθλητικός συντάκτης, που περιέγραψε τότε τον αγώνα για το ΡΙΚ. Ήταν το πρώτο ποδοσφαιρικό παιχνίδι στην Κύπρο που μεταδόθηκε ζωντανά σε έγχρωμη τηλεόραση. Μάλιστα, μέχρι την τελευταία μέρα η μετάδοση ήταν στον… αέρα λόγω διαφοράς της ΚΟΠ με το ΡΙΚ για τα χρήματα που έπρεπε να καταβληθούν για τα τηλεοπτικά δικαιώματα.
 

«Αντεπίθεση από αριστερά»
«Ήταν μια αντεπίθεση από αριστερά, σέντραρε ο Θεοφάνους, ο Χριστοδούλου στόπαρε την μπάλα εκτός περιοχής και σούταρε με το εξωτερικό για να προηγηθούμε, δύο λεπτά μετά την έναρξη του β’ ημιχρόνου», περιγράφει ο σκόρερ της Κύπρου, Τάκης Μαυρής, ο οποίος υπογραμμίζει πως «οι ξένοι ανταποκριτές και τα διεθνή πρακτορεία δεν πίστευαν ότι η Κύπρος, με ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, σταμάτησε την Ιταλία των επαγγελματιών. Ακόμα και σήμερα εάν η Κύπρος πάρει ισοπαλία από την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια θα είναι επιτυχία. Πόσο μάλλον την τότε εποχή».
 

 

 
Το παιχνίδι έγινε στο Τσίρειο που δεν είχε τότε στέγαστρο. Το στάδιο ήταν κατάμεστο, 25.000 θεατές στριμώχτηκαν στις εξέδρες – δεν υπήρχαν καθίσματα και η χωρητικότητα ήταν μεγαλύτερη. Ο ενθουσιασμένος ήταν διάχυτος. Μάλιστα μετά το 1-1 η Κύπρος έχασε ευκαιρίες να πάρει το ματς, με τον Γιώργο Σαββίδη, κυρίως στο 75’. Επισήμως το γκολ των Ιταλών έχει πιστωθεί ο Γκρατσιάνι στο 58ο λεπτό, κατ’ άλλους ήταν αυτογκόλ του Πατίκη. 

Πριμ χίλιων λιρών
Το αποτέλεσμα έγινε πρωτοσέλιδο στην αθηναϊκή «Αθλητική Ηχώ» που γράφει ότι «ήρωας ήταν ο άφθαστος Ερωτοκρίτου και σταθερός ο γκολκίπερ Κωνσταντίνου». Ο Σπύρος Κυπριανού κέρδισε τις προεδρικές εκλογές από τον α’ γύρο και λίγες μέρες αργότερα υποδέχτηκε τους διεθνείς στο Προεδρικό και έδωσε στον καθένα πριμ χιλίων λιρών.

Για την Κύπρο ακολούθησε άλλο ένα «Χ» στον όμιλο, εντός έδρας με τους Τσεχοσλοβάκους, ενώ η Ιταλία αποκλείστηκε από το EURO 1984, μένοντας στους πέντε βαθμούς στα προκριματικά, μόνο με μια νίκη (επί της Κύπρου, στην Περούτζια με 3-1).
 
 
Η Κύπρος έπαιξε τότε με τον Αντρέα Κωνσταντίνου (ΑΕΛ) στο τέρμα, Πατίκη (Ομόνοια) και Κέζο (ΕΝΠ) στα άκρα της άμυνας, Παντζιαρά (ΑΠΟΕΛ) και Κλείτο Ερωτοκρίτου (Ομόνοια) σέντερ μπακ, μπροστά τους Γιαγκουδάκη (Απόλλωνας), Λευτέρη Κουή (Πεζοπορικός) και Άντρο Χριστοδούλου (Απόλλωνας), εξτρέμ τους Τάκη Μαυρή (Ομόνοια) και Θεοφάνους (Πεζοπορικός) και σέντερ φορ τον Σαββίδη (Ομόνοια). Ως αλλαγή μπήκαν οι Νεόφυτος Τσούκκας (Ανόρθωση) και Λάκης Καρσεράς (ΕΠΑ).
 

Δειτε Επισης

Ψάχνει βόμβα με Κριχόβιακ η Ανόρθωση-Σε συζητήσεις οι δύο πλευρές
Ποδοσφαιρική «αλητεία» από τον Πάνα
Στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκινά η Α΄φάση του Κυπέλλου Coca-Cola-Όλο το πρόγραμμα
Ο ΑΠΟΕΛ βρίσκει τα… πατήματά του
Στην αντεπίθεση η ΘΥΡΑ 3-«Η κυβέρνηση και οι φορείς της, απλούστατα, δεν μπορούν»
«Τεσσάρες» για Πάφο και ΑΠΟΕΛ επί Νέας Σαλαμίνας και ΕΝΠ αντίστοιχα
Πρόγραμμα Cyprus League από την 6η μέχρι τη 15η αγωνιστική
Η Εθνική Κ-17 κέρδισε την Ελλάδα σε φιλικό αγώνα
Ανακοίνωση ΑΕΛ με πυρά κατά Λετυμπιώτη-«Η μικροπολιτικάντικη παράσταση δεν μπορεί να γίνει ανεχτή»
Διεξάγονται σήμερα οι δυο εξ αναβολής αγώνες της πρώτης αγωνιστικής του πρωταθλήματος