Κουλχάβι: «H Κύπρος είναι ιδανική για Mountain Biking»

Για μια χώρα που δεν έχει να επιδείξει –ακόμα- κάποιον σύγχρονο Χρυσό Ολυμπιονίκη, το να την επισκέπτεται κάποιους που έχει κερδίσει χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο δεν είναι και λίγο πράγμα. Πόσο μάλλον αν έρχεται για να αγωνιστεί. Όταν συνολικά πέντε (!) νικητές σε Ολυμπιακούς Αγώνες βρίσκονται ταυτόχρονα στην Κύπρο και συμμετέχουν στην ίδια διοργάνωση, πάει να πει πως η διοργάνωση αυτή είναι ξεχωριστή. Και όντως, το Cyprus Sunshine Cup είναι ένας από τους πιο  σημαντικούς αγώνες Mountain Bike στον κόσμο. Ανήκει στην ανώτατη κατηγορία Hors Class. Μόνο τρεις τέτοιοι αγώνες θα γίνουν στον κόσμο πριν την Ολυμπιάδα του Ρίο: οι άλλοι δύο  είναι εκτός Ευρώπης.
 
Από τις αρχές της εβδομάδας είναι στην ευρύτερη περιοχή της ορεινής Λάρνακας για προετοιμασία και ο Γιάροσλαβ Κούλχαβι, ο οποίος το 2012 κέρδισε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. «Είναι ίσως η δέκατη χρονιά που έρχομαι στο νησί σας. Νομίζω μόνο πρόπερσι έλειψα, όταν ήμουν τραυματίας» λέει ο 31χρονος Τσέχος αθλητής που έχει κερδίσει επίσης δύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα (2011, 2014) και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο (2011).
 
Ο Κούλχαβι σε ένα δύσκολο σημείο, στο δάσος Μαχαιρά.
 
«Έχασα το λογαριασμό»
«Η Κύπρος και το Cyprus Sunshine Cup με συνοδεύουν σε όλη μου την καριέρα. Από τις τόσες πολλές φορές που ήρθα, έχασα και το λογαριασμό. Είναι καθοριστικό για την παρουσία μου εδώ ότι  ολόκληρος ο αγώνας κινείται σε πολύ υψηλά οργανωτικά στάνταρ και βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο καλεντάρι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (UCI). Μου αρέσουν πολύ οι διαδρομές εδώ και σίγουρα οι κλιματικές συνθήκες στην Κύπρο είναι εξαιρετικές για προετοιμασία» λέει ο ποδηλάτης της Specialized Racing Team η οποία έχει την έδρα της στις ΗΠΑ του οποίου το προφίλ στο Facebook έχει πέραν των 74.000 likes.
 
Ο Κούλχαβι κέρδισε στην Κύπρο το 2012, στο δρόμο για την Ολυμπιάδα του Λονδίνου. «Για εμένα πάντα είναι πολύ σημαντικός ο αγώνας στην Κύπρο. Από εδώ ξεκινάω να αγωνίζομαι μετά τη μακρά χειμερινή προετοιμασία και είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψω πόσο καλά έχω προετοιμαστεί αλλά και που βρίσκομαι σε σχέση με τον ανταγωνισμό» θα πει  ο Τσέχος ποδηλάτης και προσθέτει: «κάθε χρόνο έρχονται εδώ πολλοί από την πρώτη 10αδα του κόσμου». Συνεχίζοντας αναφέρει πως «μια άλλη σημαντική για εμένα παράμετρος του Cyprus Sunshine Cup έχει να κάνει με το ότι εδώ τεστάρω νέο υλικό και εξοπλισμό, πέρα από την σωματική κατάστασή μου».
 
Ο Κούλχαβι κατεβαίνει τα σκαλοπάτια στα Λεύκαρα, σε φουλ ταχύτητα.
 
Δύο εβδομάδες στην Κύπρο
Σχετικά με την προετοιμασία του ο 31χρονος ποδηλάτης λέει πως «όλος ο χειμώνας κύλησε χωρίς προβλήματα. Ακολούθησα το πρόγραμμά μου στο 100% και ήμουν απόλυτα υγιής. Μπορώ να κερδίσω στην Κύπρο, παρότι  δεν είμαι στην καλύτερη κατάσταση ακόμα. Ολόκληρο το Cyprus Sunshine Cup είναι και μεγάλη προπόνηση και η πρώτη υψηλής έντασης δοκιμασία μιας Ολυμπιακής χρονιάς. Οι δύο εβδομάδες που θα μείνουμε στην Κύπρο είναι η καλύτερη ευκαιρία προετοιμασίας αλλά και ρυθμίσεων για το ποδήλατο καθώς και για να τεστάρουμε κάποια άλλα πράγματα».
 
Για φέτος μεγάλος στόχος του Γιάροσλαβ Κούλχαβι είναι να υπερασπιστεί το Ολυμπιακό μετάλλιο στο Ρίο αλλά και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην πατρίδα του.
 
Το Cyprus Sunshine Cup διεξάγεται φέτος για 20η συνεχόμενη χρονιά. Για την ακρίβεια, είναι η 20η διοργάνωση των «Αυξεντείων» - στη  μνήμη του Γρηγόρη Αυξεντίου- τα οποία αποτελούν το πρώτο σκέλος του αγώνα, το τετραήμερο 25-28 Φεβρουαρίου. Η αυλαία πέφτει την Κυριακή, 6 Μαρτίου με τη μονοήμερη δοκιμασία της Βορόκλινης. Αυτά τα δύο σκέλη αποτελούν το Cyprus Sunshine Cup. Είναι με αυτό τον τρόπο σχεδιασμένο ώστε οι ξένοι αθλητές να μένουν στην Κύπρο δύο εβδομάδες για προετοιμασία, με σημαντικότητα οφέλη για τον τουρισμό, σε περίοδο χαμηλής ζήτησης. Φέτος λαμβάνουν μέρος πέραν των 200 αθλητών από 26 χώρες. Πάνω από 150 είναι ξένοι. «Το φετινό Cyprus Sunshine Cup είναι κυρίως αγώνα δοκιμών και προπόνησης.
 
Μετά από κάθε αγωνιστική μέρα νιώθω όλο και καλύτερα. Ολόκληρος ο αγώνας είναι ένας σημαντικός κρίκος στην προετοιμασία μου για τα Παγκόσμια Κύπελλα» δηλώνει και προσθέτει: «Πέραν της προετοιμασίας, ο αγώνας δίνει πολλούς βαθμούς στην Παγκόσμια Κατάταξη και αυτό μετράει. Όμως και το χρηματικό έπαθλο για τον νικητή είναι ευπρόσδεκτο». Συνεχίζοντας εξηγεί ότι «για εμένα πρώτος στόχος φέτος είναι ξεκάθαρα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο. Πάω να υπερασπιστώ το μετάλλιο που κέρδισα πριν τέσσερα χρόνια. Όμως, στόχος είναι και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξάγεται στην πατρίδα μου, στο Nove Mesto, αλλά και τα Παγκόσμια Κύπελλα».
 
«Ολόκληρο το σκηνικό εδώ είναι ιδανικό για Mountain Biking. Υπάρχουν τόσες πολλές χωμάτινες διαδρομές και μονοπάτια που δύσκολα βρίσκεις αλλού» εξηγεί ο Τσέχος.
 
«Ιδανικός προορισμός για Mountain Biking»
Ζητώντας του να κάνει μια μικρή αναδρομή στην πολυετή σχέση του με την Κύπρο, ο Τσέχος λέει πως «αυτό που μου μένει αξέχαστο μάλλον –και καλύτερή μου στιγμή- νομίζω ήταν στην πρώτη μου συμμετοχή. Ήμουν μικρός και όμως κατάφερα να κερδίσω την τελευταία διαδρομή, νομίζω στη Γερμασόγεια. Ήταν μεγάλη επιτυχία για εμένα τότε». Κλείνοντας ζητήσαμε από τον  Τσέχο πρωταθλητή να μας πει την άποψή του για τη διαδρομή γενικότερα και τις φυσικές ομορφιές της Κύπρου.
«Ολόκληρο το σκηνικό εδώ είναι ιδανικό για Mountain Biking. Υπάρχουν τόσες πολλές χωμάτινες διαδρομές και μονοπάτια που δύσκολα βρίσκεις αλλού. Δεν ξεχωρίζω κάποια, αλλά μου αρέσουν όλες οι διαδρομές των ‘Αυξεντείων’. Οι διαδρομές είναι τεχνικές, απολαυστικές όμως και δίνουν την ευκαιρία να απολαύσεις και ένα πανέμορφο τοπίο. Είναι ό,τι πρέπει».
 
Bart Brentjens: Ένας θρυλικός αθλητής και φίλος της Κύπρου
Στα Λεύκαρα, επίκεντρο των δύο πρώτων ημερών του Cyprus Sunshine Cup, συναντήσαμε και έναν θρυλικό αθλητή, ο οποίος έρχεται στην Κύπρο για περισσότερα από δέκα χρόνια. Είναι ο πρώτος Χρυσός Ολυμπιονίκης του Mountain Bike, κερδίζοντας στην Ατλάντα, όταν το αγώνισμα μπήκε πρώτη φορά στο καλεντάρι των Ολυμπιακών Αγώνων. Πλέον ο 47χρονος Μπρέντζενς διαγωνίζεται στην κατηγορία Masters 2 (άνω των 45 χρόνων), ενώ διατηρεί και τη δική του αγωνιστική ομάδα, με πέντε αθλητές στους άντρες και δύο  στις γυναίκες, όλοι τους κορυφαία ονόματα. «Έρχομαι για πάρα πολλά χρόνια στο νησί σας. Είμαστε εδώ για προετοιμασία με την ομάδα αλλά και για την επίσημη φωτογράφηση για το 2016, για την οποία επιλέξαμε την Κύπρο. Οι καιρικές συνθήκες είναι εξαιρετικές. Το ίδιο και οι διαδρομές. Λατρεύω τον ήλιο, μπορώ να χαλαρώνω στο διαμέρισμα δίπλα στην θάλασσα. Είναι ο ιδανικός τρόπος να ξεκινήσεις τη χρονιά» θα πει ο Μπρέντγενς.
 
Ο θρυλικός Ολλανδός –νικητής στην Ατλάντα- Μπαρτ Μπρέντγενς έχει πλέον τη δική του αγωνιστική ομάδα που είναι στην Κύπρο με επτά άτομα, καθώς επέλεξαν το νησί μας και για την επίσημη φωτογράφηση της σεζόν. 
 
«Πολλοί  μεγάλοι ποδηλάτες είναι εδώ γι αυτό τον αγώνα. Το επίπεδο είναι ψηλό. Άρα είναι σημαντικό για τους ποδηλάτες να δουν που βρίσκονται. Είναι αρκετά νωρίς στη σεζόν και προλαβαίνουν να αλλάξουν κάποια πράγματα» εξηγεί ο Ολλανδός θρύλος του Mountain Bike. «Αυτή την εποχή στην υπόλοιπη Ευρώπη ακόμα βρέχει και έχει κρύο. Όμως, σε αυτό το στάδιο η προετοιμασία απαιτεί αρκετές ώρες στο ποδήλατο, κάτι που δεν είναι εύκολο σε αντίξοες συνθήκες. Έτσι, οι ποδηλάτες αναζητούν πιο ζεστούς προορισμοί όπως να είναι τα νότια παράλια της Ισπανίας, οι Κανάριες Νήσοι, η Νότιος Αφρική και φυσικά η Κύπρος, όπου υπάρχει και η δυνατότητα η προετοιμασία να συνδυαστεί με έναν πολύ ανταγωνιστικό αγώνα. Είναι καλός συνδυασμός». Τέλος, αναφέρθηκε στα χωριά της Κύπρου. «Έχετε πολλά παλιά χωριά εδώ, παραδοσιακά, με στενά δρομάκια. Μου αρέσει αυτή η χαλαρότητα που αποπνέει το τοπίο και ο κόσμος εδώ. Και είναι όμορφο να τα περπατάς, εκτός του να κάνεις ποδήλατο».

Δειτε Επισης

«Είμαστε υπέρ των αδικημένων λαών, δεν νιώθουμε την ανάγκη να πούμε συγγνώμη»
Το 39% των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες πέρασε έλεγχο ντόπινγκ, πέντε θετικά κρούσματα
Ο Πρόεδρος ΚΟΑ κήρυξε την έναρξη της 10ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού
Η κατάθεση ψυχής της Καρολίνας Πελενδρίτου
Ο ΠΑΟΚ κόντρα στην Οραντέα για το πρώτο βήμα πρόκρισης στους ομίλους του BCL
Στις 13 Οκτωβρίου έναρξη για την Basket League-Οι κληρώσεις για πρωταθλήματα ΚΟΚ
Αντίδραση Τόρε στο πανό που άνοιξαν φίλαθλοι του Παναθηναϊκού στη Λευκωσία
Ποιος είναι ο Νεμάνια Μάιντοβ που τιμωρήθηκε γιατί έκανε τον σταυρό του-«Ο Χριστός είναι ο βασιλιάς μου» έγραψε μετά την ποινή
Συνεχίζει και στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες ο Παύλος Κοντίδης
Σίμανιτς: Ο Σέρβος βρήκε ομάδα έναν χρόνο μετά την απώλεια του νεφρού του