Ο «μαύρος» Γενάρης της «Κυρίας»

Λανθασμένος και αργοπορημένος μεταγραφικός σχεδιασμός, ντεφορμάρισμα βασικών ποδοσφαιριστών, εμμονές και λάθη Αντρέ Πάους, καθώς και υπέρμετρος ενθουσιασμός στις επιτυχίες που έφερε εφησυχασμό, είναι οι κύριοι λόγοι της αγωνιστικής κατρακύλας της Ανόρθωσης το 2016.
 
Η ομάδα της Αμμοχώστου μετρά τρεις νίκες, τρεις ισοπαλίες και δύο ήττες μέσα στο νέο έτος, η μια εκ των οποίων από την ΑΕΚ με 3-0 που αφήνει, πλην συγκλονιστικού απροόπτου, την «Κυρία» εκτός του κυπέλλου και της στερεί τη δυνατότητα να διεκδικήσει την κατάκτηση ενός τροπαίου, ύστερα από οκτώ χρόνια ξηρασίας, αλλά και το ένα από τα δύο μονοπάτια που οδηγούν στην επίτευξη του στόχου που τέθηκε εξ αρχής για έξοδο στην Ευρώπη.
 
Η προβληματική εικόνα που παρουσιάζει η ομάδα κάθε βδομάδα και τα ανεπιτυχή αποτελέσματα έφεραν μουρμούρα, αμφισβήτηση και προβληματισμό. Η σεζόν άρχισε με τις καλύτερες προϋποθέσεις με τους Αντρέ Πάους και Σταν Φαλξ να πιστώνονται την έγκαιρη και ποιοτική στελέχωση του ρόστερ. Αν και η Ανόρθωση δεν σταθεροποίησε ποτέ την απόδοσή της κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος κέρδιζε βαθμούς και εντυπώσεις χάρη στην ατομική ποιότητα παικτών της. Παρά ταύτα οι αδυναμίες της ομάδας σε ανασταλτική λειτουργία και η έλλειψη επιπλέον λύσεων σε ορισμένες θέσεις (αριστερό εξτρεμ, κεντρικός αμυντικός, ανασταλτικός μέσος) ήταν εμφανής. Η Ανόρθωση στους πλείστους αγώνες έπαιξε με τη «φωτιά» και βγήκε κερδισμένη λόγω της εκπληκτικής παρουσίας του τερματοφύλακα Γιάν Κόπριβετς αλλά και την εύνοια της τύχης. 
 
Η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου αντί να λειτουργήσει ευεργετικά για τους «κυανόλευκους» με προσθήκες ποδοσφαιριστών που θα μπορούσαν να δώσουν άμεσες λύσεις στα προβλήματα, αποδυνάμωσε την ομάδα και το φιάσκο στην υπόθεση Έλιο Πίντο εξέθεσε την επιτροπή προγραμματισμού της «Κυρίας».
 
Ανεπαρκής μεταγραφικός σχεδιασμός
Οκτώ μέρες μετά τη λήξη της μεταγραφικής περιόδου η Ανόρθωση δεν βοηθήθηκε καθόλου από τα νέα αποκτήματα. Παρά τη δεδομένη, εδώ και μήνες, ανάγκη ενίσχυσης  με αριστερό εξτρέμ η μεταγραφή του Ζερεμί Μανζορό ανακοινώθηκε στις 31 Ιανουαρίου. Η προσθήκη του Ίσμα Γκονσάλβες προέκυψε στην πορεία και ήταν εκτός μεταγραφικού σχεδιασμού, ενώ το κενό του Αμπουρτζάνια, ο οποίος πωλήθηκε στην Τενερίφη, δεν αναπληρώθηκε ποτέ.
Οι Σταν Φαλξ (τεχνικός διευθυντής), Αντρέ Πάους (προπονητής) και ο εκτελεστικός σύμβουλος Φραγκέσκος Χατζημιχαήλ (υπεύθυνος για θέματα μεταγραφών) πήραν απροβίβαστο βαθμό, καθώς άφησαν την ομάδα αβοήθητη, αργοπορώντας στην ολοκλήρωση των μεταγραφών. Το «μάρμαρο» πλήρωσε πρώτος ο Σταν Φαλξ, ο οποίος αποτέλεσε παρελθόν την περασμένη Παρασκευή.
 
Εμμονές Αντρέ Πάους
Στον Ολλανδό τεχνικό πιστώθηκαν πάρα πολλά θετικά τον ενάμιση χρόνο παρουσίας του στην Κύπρο. Παρέλαβε το καλοκαίρι του 2014 μια διαλυμένη ομάδα και κατάφερε να την έχει σήμερα διεκδικήτρια του τίτλου, εντούτοις έχασε το έρεισμα του λόγω της επιμονής του να εμπιστεύεται ποδοσφαιριστές, οι οποίοι τον άφησαν επανειλημμένα εκτεθειμένο. Ο Μάρκους Χόλγκερσον υποπίπτει σε τραγικά ατομικά λάθη όμως συνεχίζει να χαίρει της εμπιστοσύνης τους Πάους. Σε συνδυασμό με το ντεφορμάρισμα του Λαΐφη και την απουσία μέσων που διακρίνονται για τις αμυντικές τους αρετές, η ανασταλτική λειτουργία της Ανόρθωσης μοιάζει ανύπαρκτη. Ο Ολλανδός τεχνικός μονιμοποίησε τον Ορλάντι σε θέση «οκταρίου» διαιωνίζοντας το πρόβλημα στον μεσοαμυντικό τομέα, ενώ ο Ισπανός θα μπορούσε να δώσει λύσεις στο αριστερό άκρο της επίθεσης (φυσική του θέση), όπου χρησιμοποιείται το τελευταίο διάστημα  ο Ανδρέας Μακρής, ο οποίος έδειξε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα συγκεκριμένα καθήκοντα. Με τους Κάλβο και Ντλοβού αισθητά «πεσμένους», σε σχέση με το πρώτο μισόν της σεζόν, η επιθετική λειτουργία της ομάδας περιορίστηκε στις εμπνεύσεις του Μαρτίνες και ως εκ τούτου η Ανόρθωση έχασε τη δυναμική της στην κυκλοφορία της μπάλας, γεγονός που ανέδειξε πιο εύκολα τις αδυναμίες της  στα μετόπισθεν.
 
Ντεφορμάρισμα παικτών
Μερίδιο ευθύνης έχουν ασφαλώς και οι ποδοσφαιριστές. Πλην του Νίκολας Μαρτίνες, κανείς δεν δείχνει ικανός να πάρει την ομάδα στις πλάτες του, ενώ αρκετοί από αυτούς (Κάλβο, Λαΐφης, Ντλοβού, Κουλούρης, Πελέ) δεν αποδίδουν με βάση τις πραγματικές τους δυνατότητες. Ζοάο Βίκτορ και Τζανακάκης επηρεάστηκαν από τους τραυματισμούς που είχαν και δεν προστατεύτηκαν από την τεχνική ηγεσία, η οποία αντί να τους εντάξει σταδιακά στην ομάδα τους έχρισε βασικούς με αρνητικές συνέπειες για την ομάδα.
 
Οι ευθύνες Πουλλαΐδη
Ο υπέρμετρος ενθουσιασμός στις επιτυχίες και η απαξίωση στις αποτυχίες είναι μια κακή συνήθεια που υπάρχει στην Ανόρθωση τα τελευταία χρόνια. Ο γύρος του θριάμβου από τον πρόεδρο της «Κυρίας» μετά το τέλος του αγώνα με τον Απόλλωνα ήταν αχρείαστος και υπερβολικός, όσο σπουδαία και αν ήταν η νίκη. Τέτοιες συμπεριφορές επιφέρουν εφησυχασμό και παρασύρουν τους ποδοσφαιριστές που έκρυψαν τα προβλήματα κάτω από το «χαλί» και πήγαν με αέρα ανωτερότητας στο παιχνίδι με τον Ερμή, γνωρίζοντας την πρώτη φετινή ήττα.
 
Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του ΡΕΠΟΡΤΕΡ την Κυριακή 7/2/16

Δειτε Επισης

Παναθηναϊκός: Ο Λίλο χάρισε τη νίκη στην Αλβανία με απόκρουση πέναλτι στο φινάλε
Ανακοίνωσε Kecskés η ΑΕΛ
Επίσημη η μεταγραφή Pizzi στον ΑΠΟΕΛ
Έξαλλος ο Νεοφυτίδης με τον Ροναλντίνιο -«Να αποκλειστεί από όλες τις διοργανώσεις των UEFA και FIFA»
Χαμόγελα από το νικηφόρο ξεκίνημα της Κύπρου-Το μήνυμα της ΚΟΠ ενόψει της δύσκολης συνέχειας
Φιλική νίκη της Εθνικής Ελπίδων επί της Λευκορωσίας με 2-1
Νίκη της Κύπρου σε επίσημη διοργάνωση έπειτα από πέντε χρόνια-«Δεν χρειάζεται να πετάμε στα σύννεφα»
Απίστευτη καταγγελία Νεοφυτίδη-«Κήρυξαν λιποτάκτη τον Τζούλιου»
Η Εθνική Ελπίδων αντιμετωπίζει σε φιλικό τη Λευκορωσία
Η Εθνική Ανδρών στο ποδόσφαιρο αντιμετωπίζει την Λιθουανία για το Nations League