Πως ένας δημοσιογράφος του BBC αναλύει το κυπριακό ποδόσφαιρο

Αυτό βέβαια που μου έκανε περισσότερη εντύπωση, για να ασχοληθώ μαζί του, είναι πως δεν απέχει και πολύ από τη σημερινή πραγματικότητα.
 
Το Νοέμβριο του 2011, ο δημοσιογράφος του BBC, Ρίτσαρντ Γουίλσον, γράφει για τα κατορθώματα του ΑΠΟΕΛ στην Ευρώπη, την σπουδαία πρόκριση της ΑΕΚ επί της Ρόζενμποργκ αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν και είναι τόσο βαθιά, που επηρεάζουν το μέλλον του και βέβαια την πορεία της Εθνικής ομάδας. Κάνει μάλιστα αναφορά και στο Σκωτσέζικο ποδόσφαιρο, που συνάντησε παρόμοια καταστάσεις.
 
Την χρονική περίοδο που ο δημοσιογράφος γράφει το άρθρο, ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ αγωνίζονται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το συγκρότημα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς προχωράει αήττητο στους ομίλους με τον Γουίλσον να σημειώνει πως αυτή η ομάδα μπορεί να προχωρήσει στη νοκ άουτ φάση, κάτι που έγινε, μιας και ο ΑΠΟΕΛ λίγους μήνες αργότερα αποκλείει την Λιόν.
 
Σε ότι αφορά την ΑΕΚ, που αγωνίζεται στους ομίλους του Europa League, τονίζει τις δυσκολίες που συναντά η ομάδα της Λάρνακας.
 
Αναγνωρίζει εν τέλει πως τα επιτεύγματα της Κύπρου στην Ευρώπη είναι τεράστια, αν αναλογιστούμε το μέγεθος της χώρας αλλά και τα λεφτά που ξοδεύονται, που δεν είναι και τα πιο τρελά στον πλανήτη. Από την άλλη, εντοπίζει δύο σημαντικά προβλήματα, που σε βάθος χρόνου θα δυσκολέψουν πολύ τις προσπάθειες των κυπριακών ομάδων.
 
Το πρώτο αφορά την πολύ κακή διαχείριση στα οικονομικά των ομάδων που γίνεται. Δίνει ως παραδείγματα την Ανόρθωση και την Ομόνοια που ταλανίζονται με προβλήματα, κάτι άλλωστε που ισχύει μέχρι και τις μέρες μας. Σε ότι αφορά τον ΑΠΟΕΛ, τονίζει πως το μοντέλο που ακολουθεί είναι πολύ καλό, αλλά ο πυρήνας του δεν είναι γύρω από Κύπριους παίκτες αλλά ξένους, κάτι που έχει αντίκτυπο στις επόμενες και στις επόμενες γενιές. Αυτό είναι το δεύτερο πρόβλημα που εντοπίζει.
 
Το κυπριακό στοιχείο έχει αυξηθεί από τότε, αλλά σε περιορισμένο αριθμό. Υπάρχει και το σημείο με την υποχρεωτική συμμετοχή Κυπρίων στις ενδεκάδες των ομάδων αλλά και η οικονομική κρίση, που «έσπρωξε» αρκετούς νεαρούς ποδοσφαιριστές, που με χαμηλό κόστος ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους.
 
Με λίγο λόγια, η διαχείριση των οικονομικών των ομάδων αλλά και η αξιοποίηση των Κυπρίων ποδοσφαιριστών, ήταν σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του BBC τα κυριότερα προβλήματα του κυπριακού ποδοσφαίρου και της Εθνικής ομάδας.
 
Προβλήματα που πέντε χρόνια αργότερα συνεχίζουν να υπάρχουν και μάλιστα σε μεγαλύτερο αριθμό.
 
Ο τίτλος του άρθρου είναι: «Ομαδική επιτυχία ή διεθνής αποτυχία;».
 
Διαβάστε ΕΔΩ το δημοσίευμα.
 
 
 

Δειτε Επισης

Ψάχνει βόμβα με Κριχόβιακ η Ανόρθωση-Σε συζητήσεις οι δύο πλευρές
Ποδοσφαιρική «αλητεία» από τον Πάνα
Στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκινά η Α΄φάση του Κυπέλλου Coca-Cola-Όλο το πρόγραμμα
Ο ΑΠΟΕΛ βρίσκει τα… πατήματά του
Στην αντεπίθεση η ΘΥΡΑ 3-«Η κυβέρνηση και οι φορείς της, απλούστατα, δεν μπορούν»
«Τεσσάρες» για Πάφο και ΑΠΟΕΛ επί Νέας Σαλαμίνας και ΕΝΠ αντίστοιχα
Πρόγραμμα Cyprus League από την 6η μέχρι τη 15η αγωνιστική
Η Εθνική Κ-17 κέρδισε την Ελλάδα σε φιλικό αγώνα
Ανακοίνωση ΑΕΛ με πυρά κατά Λετυμπιώτη-«Η μικροπολιτικάντικη παράσταση δεν μπορεί να γίνει ανεχτή»
Διεξάγονται σήμερα οι δυο εξ αναβολής αγώνες της πρώτης αγωνιστικής του πρωταθλήματος