Όταν το ντόπινγκ γκρεμίζει έναν αθλητικό μύθο
09:48 - 15 Μαρτίου 2016
Από τον Μαραντόνα στην Τζόουνς
Ακόμα πιο εκκωφαντική ήταν η περίπτωση του Ντιέγκο Μαραντόνα. Το 1991 ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 15 μηνών, καθώς βρέθηκε θετικός σε χρήση κοκαΐνης. Ο Μαραντόνα ήταν εθισμένος στα ναρκωτικά από την εποχή που έπαιζε στην Μπαρτσελόνα (1982-84). Στο Μουντιάλ του 1994 πιάστηκε θετικός στην εφεδρίνη, στον εναρκτήριο αγώνα με την Ελλάδα. Ήταν το τελευταίο του ματς με την Εθνική Αργεντινής.
Η Ιρλανδή κολυμβήτρια Μισέλ Σμιθ στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα κέρδισε τρία χρυσά. Έναν χρόνο μετά απέτυχε σε έλεγχο ντόπινγκ - το δείγμα ήταν αλλοιωμένο από αλκοόλ. Της επιβλήθηκε 4ετής αποκλεισμός και η καριέρα της ολοκληρώθηκε άδοξα. Στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ η Μάριον Τζόουνς κέρδισε πέντε μετάλλια, τα οποία της αφαιρέθηκαν όταν ομολόγησε πως την περίοδο 1999-2001 έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών.
Το χρυσό των 100 μ. θα έπρεπε πήγαινε στην Κατερίνα Θάνου που τερμάτισε δεύτερη, κάτι που δεν έγινε λόγω της ανάμειξής της στην υπόθεση του τροχαίου -μαζί με τον Κώστα Κεντέρη- πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Κεντέρης και Θάνου χρεώθηκαν ένα ακόμα non-show (το τρίτο), κάτι που σήμαινε αποκλεισμό δύο χρόνων, χωρίς όμως να τους αφαιρεθούν μετάλλια που κέρδισαν πριν. Η δικαιοσύνη τους δικαίωσε για το τροχαίο, θεωρώντας το πραγματικό.
Το σκάνδαλο Άρμστρονγκ
Ίσως το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών ξέσπασε το 2012 όταν αποκαλύφθηκε πως ο Λανς Άρμστρονγκ έκανε συστηματική χρήση απαγορευμένων ουσιών, με αποτέλεσμα να του αφαιρεθούν οι επτά συνεχόμενες νίκες στο Tour de France (1999-2005). Ο Άρμστρονγκ είδε όλα του τα χορηγικά του συμβόλαια να τερματίζονται, παρότι θεωρείτο σύμβολο αγώνα και αθλητής – πρότυπο, έχοντας νικήσει τον καρκίνο στα 25 του. Μέσα από τα βραχιόλια LiveStrong που κυκλοφόρησε, μαζεύτηκαν 325 εκατ. δολάρια για καρκινοπαθείς.
Το «μαύρο» 2013
Το 2001 ο Τζάστιν Γκάτλιν τιμωρήθηκε με διετή αποκλεισμό λόγω χρήσης αμφεταμίνης. Το 2004 είχε κερδίσει το χρυσό στα 100 μ. στην Αθήνα, ενώ το 2006 βρέθηκε και πάλι θετικός και αποκλείστηκε για οκτώ χρόνια, ποινή που μειώθηκε στα τέσσερα λόγω της συνεργασίας με τις Αρχές σε θέματα καταπολέμησης του ντόπινγκ. Κέρδισε το χάλκινο στο Λονδίνο το 2012 και δύο αργυρά πέρυσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Το 2013 ήταν μια άσχημη χρονιά για τον στίβο. Θετικός πιάστηκε ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2007 Τάισον Γκέι και ο Τζαμαϊκανός Ασάφα Πάουελ, ενώ μπλεγμένη βρέθηκε και η συμπατριώτισσά του Βερόνικα Κάμπελ.
Χίνγκις και Αγκάσι
Τη δική της περιπέτεια με το ντόπινγκ πέρασε το 2007 η Μαρτίνα Χίνγκις. Πρώην Νο1, με πέντε τίτλους Grand, απουσίαζε από τα κορτ την περίοδο 2003-2005, ενώ το 2007 βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ και αποκλείστηκε για δύο χρόνια. Επέστρεψε και σήμερα είναι Νο1 στο διπλό. Τέλος, το 2009 ο Αντρέ Αγκάσι, νικητής σε οκτώ Grand Slam παραδέχτηκε στην αυτοβιογραφία του πως το 1997 έκανε χρήση αναβολικών και μάλιστα είχε βρεθεί θετικός.