Μετωπική τίτλου!

Ό,τι είχε αρχίσει να διαφαίνεται ήδη τρεις, τέσσερις στροφές πριν από το τέλος της α’ φάσης, αποκρυσταλλώθηκε την περασμένη αγωνιστική: ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ θα κονταροχτυπηθούν για το πρωτάθλημα. Η πρώτη μετωπική τίτλου στα πλέι οφ φιλοξενείται απόψε στο ΓΣΖ (18:00, CytavisionSports1) και από την έκβασή της θα προσδιοριστεί η αφετηρία των δύο αντιπάλων εν όψει των τελευταίων επτά αγωνιστικών.

Συνάμα, το αποψινό ντέρμπι θα δείξει αφ’ ενός σε ποιο βαθμό έχει ωριμάσει ως διεκδικήτρια του τίτλου η ομάδα του Τόμας Κρίστιανσεν, αφ’ ετέρου πόσο καλά μπορεί να διαχειριστεί η αντίστοιχη του Τιμούρ Κετσπάγια το πλεονέκτημα των τριών βαθμών και την πίεση του φαβορί για την επιτυχημένη υπεράσπιση (για τέταρτη συναπτή χρονιά) των εγχώριων πρωτείων.
 
 
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΜΑΔΩΝ
 
ΑΠΟΕΛ
 
Σκόρερ
 
Ροή αγώνα:
 
 
Γκολ (υπέρ/κατά) ανά γραμμή:
 
Γκολ ανά 15λεπτο:
 
ΑΕΚ
 
Σκόρερ
 
 
Ροή αγώνα:
 
Γκολ ανά 15λεπτο:
 
Γκολ (υπέρ/κατά) ανά γραμμή:
 
Απολογισμός νικών:
 


ΤΑΚΤΙΚΗ
Διαφορετικό αγωνιστικό πλάνο και μεθόδους ανάπτυξης έχουν οι δύο διεκδικητές του τίτλου. Η ΑΕΚ επιδιώκει να ελέγξει τον ρυθμό του αγώνα με κυκλοφορία της μπάλας και εναλλαγή της σε κοντινές αποστάσεις. Οι δύο επιτελικοί μέσοι (Τομάς-Λαρένα) στον σχηματισμό 4-1-4-1 του Τόμας Κρίστιανσεν δίνουν στήριγμα στον Αντρέ Άλβες, ο οποίος έχει την ικανότητα να παίξει με πλάτη στους αντίπαλους αμυντικούς και να σπάει την μπάλα στους ακραίους Τέτε-Τριτσκόφσκι. 
Ο ΑΠΟΕΛ χρησιμοποιεί ανελλιπώς σχηματισμό 4-2-3-1, με την τριάδα πίσω από τον προωθημένο Σωτηρίου (Εφραίμ, Γιαννιώτα, Ντε Βινσέντι) να αποτελεί τη δύναμη πυρός, καθώς με την τεχνική κατάρτιση και την ταχύτητά τους αποτελούν πηγή κινδύνου για κάθε άμυνα. Η προσθήκη των Μερκή-Μιλάνοφ «έδεσε» την καταπονημένη αμυντική διάταξη των «γαλαζοκιτρίνων». 

ΠΑΓΚΟΣ 
Η διαφορά στον προϋπολογισμό των δύο ομάδων, με τον ΑΠΟΕΛ να έχει περίπου τριπλάσιο μπάτζετ από την ΑΕΚ, αντικατοπτρίζεται στις διαθέσιμες (ποσοτικά και ποιοτικά) διαθέσιμες επιλογές των προπονητών τους από τον πάγκο. Ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ την περσινή χρονιά, Βάντερ Βιέιρα, αποτελεί συνήθως (13 συμμετοχές ως αλλαγή) το ισχυρότερο χαρτί του Τιμούρ Κετσπάγια για διαφοροποίηση των δεδομένων ενός αγώνα. Ο Γεωργιανός τεχνικός διαθέτει πλειάδα επιλογών για αντικατάσταση οποιουδήποτε ποδοσφαιριστή χωρίς να αφαιρέσει ποιότητα από την ομάδα του. Πέντε παίκτες, οι Καβενάγκι, Βάντερ, Αλωνεύτης, Σωτηρίου και Πιατκόφσκι, σκόραραν προερχόμενοι από τον πάγκο, ενώ στον αντίποδα, για την ΑΕΚ, μόνο ο Αντρέ Άλβες έχει χριστεί σκόρερ αγωνιζόμενος ως αλλαγή. Οι Νέστορας Μυτίδης, Βίνσεντ Λαμπάν και Κωνσταντίνος Μιντίκκης είναι οι παγκίτες με τις περισσότερες συμμετοχές (10) για την ομάδα της Λάρνακας. 

ΦΟΡΜΑ 
Από το -7 και την τέταρτη θέση της βαθμολογίας στη 17η αγωνιστική, ο ΑΠΟΕΛ βρίσκεται σήμερα στην κορυφή με προβάδισμα τριών βαθμών από τη δεύτερη ΑΕΚ, καταγράφοντας 11 σερί νίκες. Οι μεταγραφές του Ιανουαρίου (Γιαννιώτας, Μιλάνοφ, Μερκής) και η άνοδος στην απόδοση βασικών μονάδων (Εφραίμ, Ντε Βινσέντι) άλλαξαν άρδην την εικόνα των «γαλαζοκιτρίνων», που διανύουν την καλύτερή τους περίοδο στη σεζόν. 
Πέντε νίκες στους τελευταίους έξι αγώνες μετρά η ομάδα της Λάρνακας, η οποία στραβοπάτησε στην πρεμιέρα των πλέι οφ κόντρα στον Απόλλωνα (2-2). Ο ασταμάτητος Αντρέ Άλβες, ο «δαιμονισμένος» Τέτε και ο πιο σταθερός σε απόδοση κατά τη διάρκεια της σεζόν Χόρχε Λαρένα είναι οι πιο φορμαρισμένοι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ. 
 
MATCHUPS
Η ομαδική λειτουργία κρίνει πρωταθλήματα, όμως η ατομική απόδοση ποδοσφαιριστών καθορίζει αγώνες. Στο ντέρμπι τίτλου θα προκύψουν ενδιαφέρουσες μονομαχίες, η έκβαση των οποίων θα παίξει καταλυτικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Οι μάχες των ακραίων μπακ της ΑΕΚ (Ορτίθ, Μαρτσίνιακ) με τους εξτρέμ του ΑΠΟΕΛ (Εφραίμ, Γιαννιώτα) και η προσπάθεια των ανασταλτικών μέσων των «γαλαζοκιτρίνων» (Μοράις, Βινίσιους) να περιορίσουν τους επιτελικούς μέσους της ΑΕΚ (Τομάς, Λαρένα) θα είναι τα πιο καυτά matchups του ντέρμπι. O Μερκής θα πέσει πάνω στον πιο φορμαρισμένο επιθετικό του πρωταθλήματος (Άλβες), ενώ ο Μπόλιεβιτς θα αναλάβει την ευθύνη της επιτήρησης του κινητήριου μοχλού της επιθετικής γραμμής του ΑΠΟΕΛ, Τόμας Ντε Βινσέντι. 

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ 
Μόνιμος διεκδικητής του τίτλου τα τελευταία χρόνια, ο ΑΠΟΕΛ έχει μεγαλύτερη εμπειρία απ’ ό,τι η ΑΕΚ στη διαχείριση της πίεσης κρίσιμων αναμετρήσεων, όπως η σημερινή στο ΓΣΖ. Για τον ΑΠΟΕΛ ενδεχόμενη ήττα από την ΑΕΚ δεν θα είναι το τέλος του κόσμου, καθώς θα ισοβαθμήσει με τους Λαρνακείς στην κορυφή, όμως θα μειονεκτεί σε περίπτωση ισοβαθμίας μέχρι το τέλος της περιόδου και θα αποτύχει να κερδίσει τον συνδιεκδικητή του τίτλου για τρίτη φορά φέτος. Η ΑΕΚ, εφόσον κερδίσει για δεύτερη φορά τον ΑΠΟΕΛ, θα αποδείξει εμπράκτως ότι έχει τα κότσια και τις αντοχές για να στεφθεί πρωταθλήτρια και θα μεταφέρει την πίεση στην ομάδα της Λευκωσίας. Με ήττα θα βρεθεί στο -6 και δύσκολα θα μπορέσει ν’ ανατρέψει τα δεδομένα. 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Μία νίκη της ΑΕΚ και μία ισοπαλία είναι ο απολογισμός των φετινών μονομαχιών μεταξύ ΑΕΚ και ΑΠΟΕΛ. Στο παιχνίδι του πρώτου γύρου που έγινε στο ΓΣΖ, οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 2-2, με την ομάδα της Λάρνακας να προηγείται δύο φορές, με σκόρερ δύο παίκτες που δεν βρίσκονται πλέον στο ρόστερ της (Κάντε, Μοντέιρο), και τον ΑΠΟΕΛ να ισοφαρίζει με τους Βάντερ και Καβενάγκι. Στο ΓΣΠ η ομάδα του Τιμούρ Κετσπάγια προηγήθηκε με τέρμα του Αμορίν, εντούτοις η ΑΕΚ κατάφερε να πετύχει σπουδαίο διπλό με ανατροπή χάρη σε γκολ των Καταλά και Άλβες. Από τα επτά γκολ που επετεύχθησαν στα μεταξύ των δύο ομάδων παιχνίδια, τα δύο προήλθαν από στημένες φάσεις και τα πέντε σε ροή αγώνα. Τρία από αυτά σημείωσαν επιθετικοί, δύο εξτρέμ και δύο κεντρικοί αμυντικοί.

Δειτε Επισης

Ψάχνει βόμβα με Κριχόβιακ η Ανόρθωση-Σε συζητήσεις οι δύο πλευρές
Ποδοσφαιρική «αλητεία» από τον Πάνα
Στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκινά η Α΄φάση του Κυπέλλου Coca-Cola-Όλο το πρόγραμμα
Ο ΑΠΟΕΛ βρίσκει τα… πατήματά του
Στην αντεπίθεση η ΘΥΡΑ 3-«Η κυβέρνηση και οι φορείς της, απλούστατα, δεν μπορούν»
«Τεσσάρες» για Πάφο και ΑΠΟΕΛ επί Νέας Σαλαμίνας και ΕΝΠ αντίστοιχα
Πρόγραμμα Cyprus League από την 6η μέχρι τη 15η αγωνιστική
Η Εθνική Κ-17 κέρδισε την Ελλάδα σε φιλικό αγώνα
Ανακοίνωση ΑΕΛ με πυρά κατά Λετυμπιώτη-«Η μικροπολιτικάντικη παράσταση δεν μπορεί να γίνει ανεχτή»
Διεξάγονται σήμερα οι δυο εξ αναβολής αγώνες της πρώτης αγωνιστικής του πρωταθλήματος