Γιόχαν Κρόιφ: θρύλος στη μπάλα, αλλά και στις ατάκες!

Άφησε το σημάδι του. Αυτό είναι βέβαιο. Και αυτό το σημάδι δεν θα ξεθωριάσει όσα χρόνια κι αν περάσουν. Θα μνημονεύεται για πάντα διότι υπήρξε κορυφαίος ανάμεσα σε κορυφαίους, ένας και μοναδικός. Και στις δεκαετίες που υπηρέτησε τον βασιλιά των σπορ μας χάρισε και μερικές εξαιρετικές ατάκες...   
«Το να παίξεις ποδόσφαιρο, είναι πολύ απλό. Αλλά το να παίξεις απλό ποδόσφαιρο, είναι το δυσκολότερο πράγμα που υπάρχει».

«Είναι απλό: Όσα γκολ και να σου βάλουν, αν πετύχεις ένα παραπάνω, θα νικήσεις».

«Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι χρόνου και χώρου».

«Λοιπόν, για να ξεκινήσουμε, υπάρχει μόνο μια μπάλα. Και χρειάζεσαι να έχεις αυτή την μπάλα. Αλλά, το μεγάλο ερώτημα είναι: Τι θα κάνεις με την μπάλα;».

«Οι Ισπανοί παίκτες είναι ιδανικοί για να δουλέψεις μαζί τους. Αντίθετα, οι ολλανδοί ποδοσφαιριστές, μόλις ανοίξεις το στόμα σου για να πεις κάτι, έχουν ήδη προλάβει να πουν: Ναι, αλλά…».

«Πάρτε για παράδειγμα τον Βιάλι. Είναι μεγάλος παίκτης. Μπορώ να βάλω πάνω του έναν αμυντικό, αλλά με την ποιότητά του, θα μου τον αχρηστέψει. Οπότε, δεν βάζω κανέναν αμυντικό πάνω του και μαρκάρω τους χαφ που τον τροφοδοτούν. Αν καταφέρω να σταματήσω το 50% από τις πάσες που πάνε στον Βιάλι, έχω εξουδετερώσει την απειλή του κατά 50%. Απλά πράγματα».

«Πάντα πίστευα ότι κάθε παίκτης πρέπει να μπορεί να αγωνίζεται σε όλες τις θέσεις τού γηπέδου. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό, να ακούνε όλοι τις ομιλίες περί τακτικής. Το αριστερό εξτρέμ δεν επιτρέπεται να κοιμάται, όταν μιλάω για το δεξί μπακ».

«Η διαφορά μεταξύ του σωστού και του λάθους συνήθως δεν είναι πάνω από πέντε μέτρα». 

«Αν το 1974 είχε κερδίσει η Ολλανδία την Γερμανία στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ίσως κανείς δεν θα μιλούσε για εκείνο το παιχνίδι, για το πόσο καλοί ήμασταν και για την τελειότητα του ποδοσφαίρου που παίζαμε. Ο θρύλος μπορεί να δημιουργηθεί ακόμη και από μια ήττα ειδικά αν παίζεις καλά και προκαλέσεις καλή εντύπωση στους οπαδούς».

«Δεν είμαι θρήσκος. Στην Ισπανία και οι 22 ποδοσφαιριστές όταν βγαίνουν στο γήπεδο κάνουν το σταυρό τους. Αν αυτό έπιανε, τότε όλα τα παιχνίδια θα έληγαν ισόπαλα». 

«Τα χρήματα πρέπει να είναι στο γήπεδο, όχι στην τράπεζα». 

«Να βγείτε στο γήπεδο και να το διασκεδάσετε. Προτιμώ να νικήσω 5-4 από 1-0». 

Δειτε Επισης

Γουέστ Χαμ-Τσέλσι 0-3, περίπατος με «διπλό» Τζάκσον
«Είμαι 82, προφανώς και ανησυχώ»-Η εξομολόγηση του Φέργκιουσον για τον φόβο της άνοιας
Ρεάλ και Γιουνάιτεντ έχουν στο μεταγραφικό στόχαστρο τον Μάρτιν Μπατούρινα
«Η δουλειά μου είναι να είμαι άδικος και θα είμαι σε όλη τη σεζόν»
ΒΙΝΤΕΟ: Η μοναδική κόκκινη κάρτα στην καριέρα του Μαρσιάλ ήταν για χτύπημα στον Λαμέλα
Η Τσέλσι θέλει να απαλλαγεί από τον Ντισασί τον Ιανουάριο
«Έχω αλλάξει πολύ, απέρριψα πολλές προτάσεις γιατί θέλω να επιστρέψω στη Serie A»
Διπλό με τριάρα στην επιστροφή Ρονάλντο και το ντεμπούτο του Πιόλι στον πάγκο
Ίντερ: Διαθέσιμος για το ντέρμπι με τη Μίλαν ο Ντι Μάρκο
Η εξομολόγηση διεθνή διαιτητή που δεν απέβαλε τον Μέσι για τη φανέλα του