Απόστολος Μακρίδης: «Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει δικαίωση»

Απόφοιτος της Γυμναστικής Ακαδημίας, ατάλαντος ποδοσφαιρικά, στα 27 του αποφάσισε ν’ ασχοληθεί σοβαρά με την προπονητική, στην οποία μετράει πλέον δύο δεκαετίες. Τα πέντε τελευταία χρόνια ο Απόστολος Μακρίδης είναι πλήρως αφοσιωμένος στο ποδόσφαιρο, έχοντας εγκαταλείψει τη  δουλειά του στο Δημόσιο (επιθεωρητής Κοινωνικών Ασφαλίσεων).
 
- Δεν το μετανιώσατε;
Πολλές φορές μετανιώνω. Σίγουρα τα χρήματα είναι τώρα λιγότερα. Δεν υπάρχει η ασφάλεια. Αν σε διώξει μια ομάδα, μένεις χωρίς δουλειάς. Όμως, εάν ήμουν ακόμα στο Δημόσιο, δεν θα μπορούσα να είμαι full time προπονητής. Δεν λέω ότι κάποιος που έχει ως δεύτερη δουλειά το ποδόσφαιρο, δεν μπορεί να το κάνει, όμως αν δεν έχεις την πίεση, δεν βελτιώνεσαι. Αποφάσισα να ζήσω με αυτή την πίεση, η οποία σε κάνει καλύτερο, αν τη διαχειριστείς. Αν δεν μπορείς να τη διαχειριστείς, καλύτερα μην ασχοληθείς. Το πρόβλημα είναι ότι κάνουμε μια δουλειά, που νομίζουν ότι την ξέρουν όλοι. Κάποτε ο Μπέρντι Φοξ είχε πει πως «ακόμα και αν περπατήσω πάνω στο νερό, θα βρεθεί κάποιος να μπει ότι το κάνω επειδή δεν ξέρω κολύμπι».
 
- Πόσες ώρες την ημέρα δουλεύετε;
Πολλές. Μελετώ συνέχεια βιβλία και στο ίντερνετ. Διαβάζω για ψυχολογία. Βλέπω προπονήσεις, παρακολουθώ τον αντίπαλο, σκέφτομαι το προηγούμενο μας παιχνίδι, πως θα διορθώσουμε τα λάθη μας, προσπαθώ να προσαρμόσω το παιχνίδι μου. Αλλά μοιράζω δουλειά και στους συνεργάτες μου (σ.σ. γυμναστής, βοηθός, προπονητής τερματοφυλάκων, σκάουτερ, φυσιοθεραπευτής). Δεν είμαι αυτός που θα τα κάνει όλα.
 
- Αποτελεί προσωπική δικαίωση η φετινή πορεία της Πάφου;
Δικαίωση στο ποδόσφαιρο και γενικότερα στη ζωή, δεν υπάρχει. Η δικαίωση έρχεται μόνο μετά θάνατον. Η ζωή είναι διαρκής αγώνας. Το μόνο που νιώθω είναι ικανοποίηση γιατί η δουλειά μου έφερε αποτέλεσμα, διότι μπορεί να δουλεύεις σωστά και να μην έρθει το αποτέλεσμα, επειδή δεν έχουμε την υπομονή ή γιατί δεν εμπιστευόμαστε εύκολα τους Κύπριους.
 
- Οι τρέχοντες μήνες, είναι οι καλύτεροί σας στην προπονητική;
Είναι από τους πιο καλούς. Αλλά και δύσκολους. Έχω και άλλες ευχάριστες αναμνήσεις, όπως οι 14 μήνες στον Εθνικό (2014-2015), όπου τον πρώτο χρόνο σώσαμε την ομάδα και τον επόμενο της δώσαμε τις βάσεις για μια άνετη παραμονή. Αλλά και την τριετία στις Εθνικές Νέων και Ελπίδων. Ειδικά με την Νέων (U19), όπου είχαμε δύο προκρίσεις σε Elite Round, κερδίσαμε τη Ρωσία και την Ολλανδία και φτάσαμε μια ανάσα από τα προημιτελικά.
 
- Ποια ήταν η προπονητική διαδρομή που ακολουθήσατε;
Έχω δουλέψει από το αγροτικό και σε όλες τις κατηγορίες της ΚΟΠ μέχρι την πρώτη, αλλά και στις Εθνικές. Ενδεχομένως λόγω του παρορμητικού μου χαρακτήρα να μην είχα γρηγορότερη ανέλιξη και να μην πήρα πιο πολλές ευκαιρίες.
 
- Το πιο μεγάλο λάθος σας;
Ο χαρακτήρας μου. Είμαι παρορμητικός, ευθύς και με παρεξηγούν εύκολα. Δυστυχώς δεν είμαι καλός διπλωμάτης. Αν ήμουν, πιστεύω θα είχα πιο πολλές ευκαιρίες.
 
- Ακούστηκε ο όνομά σας για την Εθνική Ανδρών. Μιλήσατε με κάποιον;
Με κανέναν. Αλλά είναι θετικό που κάποιοι με σκέφτηκαν και σημείωσαν το όνομά μου.
 
- Αλλάξατε τώρα;
Δεν άλλαξα, απλά προσπαθώ να είμαι πιο νηφάλιος.
 
- Θα θέλατε να δουλέψετε στην Εθνική;
Τώρα όχι. Έχουμε προπονητή και είμαι πολύ χαρούμενος που αυτός είναι Κύπριος. Πιστεύω ότι ένας Κύπριος προπονητής μπορεί να πάρει περισσότερα από έναν Κύπριο παίκτη, απ’ ότι ένας ξένος. Όμως, όπως ένας παίκτης ονειρεύεται να αγωνιστεί στην Εθνική, έτσι και για έναν προπονητή είναι όνειρο να βρεθεί μια μέρα στον πάγκο της.
 
- Η Πάφος σώθηκε;
Καμιά σχέση. Είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε την έδρα μας. Έχουμε τέσσερις αγώνες στην έδρα μας, αν τους κερδίσουμε θα σωθούμε. Έχουμε 31 βαθμούς, νομίζω με 40β θα είμαστε εξασφαλισμένοι. Για εμένα, η επιτυχία είναι ότι από πρώτο φαβορί για να ακολουθήσουμε την Αγία Νάπα, όχι μόνο γλυτώσαμε τον απευθείας υποβιβασμό, αλλά τώρα είμαστε και +7 από τη 12η θέση.
 
- Το ματς με την Ομόνοια ήταν που άλλαξε την πορεία της ομάδας;
Όχι μόνο. Πριν την Ομόνοια είχαμε τέσσερις συνεχόμενες ισοπαλίες (σ.σ. εντός του 2016 η Πάφος έχει μόνο δύο ήττες στο πρωτάθλημα). Πήραμε ισοπαλία από την ΑΕΛ και από τον Εθνικό, εκτός έδρας, όταν μάλιστα ο Εθνικός ήταν στο +7 από εμάς. Αν χάναμε εκείνο το παιχνίδι και ξέφευγε ο Εθνικός, όλα θα είχαν τελειώσει.
 
- Κάθε χρόνο ακούγονται πολλά για «μαγειρέματα» στο γκρουπ της διαβάθμισης…
Σίγουρα το ποδόσφαιρο δεν είναι αγγελικά πλασμένο. Είναι καθρέφτης της κοινωνίας μας. Όμως, άκουγε πολλά και πίστευε λίγα. Εγώ είμαι προπονητής, δεν ασχολούμαι με αυτά τα πράγματα. Ένα όμως θα πω: αν υπήρχαν «μαγειρέματα», με τις εμφανίσεις μας, τα χαλάσαμε. Ίσως είναι καλύτερα να μην υπάρχει γκρουπ διαβάθμισης και οι τρεις τελευταία να υποβιβάζονται.
 
- Γιατί όλο σας επιλέγουν ομάδες που θέλουν να σωθούν;
Διότι το καλοκαίρι προτιμούν ξένους. Επειδή κάποιος είναι Ολλανδός, πιστεύουν ότι θα τους φτιάξει μια ομάδα όπως ο Άγιαξ. Και εγώ το επιδιώκω, με την ελπίδα να μείνω και το καλοκαίρι. Είναι πιο εύκολο να κοουτσάρεις μια ομάδα που εσύ έφτιαξες, παρά να είσαι δεύτερος ή τρίτος στη σεζόν. Και πιο εύκολο να κάνεις πρωταθλητισμό, παρά αγώνα σωτηρίας. Διότι και 3-4 ήττες να κάνεις, είσαι πάλι εντός στόχων (σ.σ. έξοδος στην Ευρώπη), ενώ αν πας να σωθείς με 3-4 ήττες έχεις καταδικαστεί.
 

Δειτε Επισης

Ντέρμπι φωτιά και αγώνες που κρύβουν εκπλήξεις στο κυπριακό πρωτάθλημα-Η σέντρα στην… Fonbet
Ψάχνουν τρόπους να ξορκίσουν το φάντασμα της απαγόρευσης-Κρίσιμη συνάντηση ΚΟΠ και ομάδων
Ψάχνει βόμβα με Κριχόβιακ η Ανόρθωση-Σε συζητήσεις οι δύο πλευρές
Ποδοσφαιρική «αλητεία» από τον Πάνα
Στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκινά η Α΄φάση του Κυπέλλου Coca-Cola-Όλο το πρόγραμμα
Ο ΑΠΟΕΛ βρίσκει τα… πατήματά του
Στην αντεπίθεση η ΘΥΡΑ 3-«Η κυβέρνηση και οι φορείς της, απλούστατα, δεν μπορούν»
«Τεσσάρες» για Πάφο και ΑΠΟΕΛ επί Νέας Σαλαμίνας και ΕΝΠ αντίστοιχα
Πρόγραμμα Cyprus League από την 6η μέχρι τη 15η αγωνιστική
Η Εθνική Κ-17 κέρδισε την Ελλάδα σε φιλικό αγώνα