Πόσα εισέπραξαν, πού ορίστηκαν και τι σφύριξαν οι διαιτητές Α' κατηγορίας

Οι διαιτητές είναι πάντα μέρος του παιχνιδιού. Δεν είναι οι πρωταγωνιστές, όμως πολλές φορές συγκεντρώνουν πάνω τους τα βλέμματα, λόγω και των πολλών διαιτητικών λαθών. Οι ίδιοι προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στην πίεση και να κάνουν στο γήπεδο την καλύτερη δουλειά. Και πρέπει να την κάνουν. Εξάλλου, πληρώνονται πλουσιοπάροχα κάθε φορά που επωμίζονται τη διαιτητική ευθύνη ενός παιχνιδιού και ως εκ τούτου πρέπει να ανταποκρίνονται θετικά στην αποστολή τους.
 
Τι εννοούμε πλουσιοπάροχα; Έχουμε και λέμε: Ο διαιτητής λαμβάνει 620 ευρώ για κάθε αγώνα, ενώ οι δύο βοηθοί αμείβονται με 400 ευρώ έκαστος και ο 4ος βοηθός με 270 ευρώ. Στα παιχνίδια που ορίζονται επιπρόσθετοι διαιτητές, τότε ο καθένας παίρνει 180 ευρώ, όμως σε αυτή την περίπτωση ο μισθός του 4ου μειώνεται στα 180 ευρώ. Ο παρατηρητής παίρνει 150 ευρώ για κάθε αγώνα. Συνεπώς, το ελάχιστο κόστος για να ικανοποιηθεί ένα διαιτητικό τιμ είναι 1.840 ευρώ το κάθε παιχνίδι. Με επιπρόσθετους διαιτητές το ποσό αυξάνεται στα 2.110. Στα πιο πάνω ποσά δεν υπολογίζονται τα οδοιπορικά που διαφέρουν αναλόγως της απόστασης. 
 
Για παράδειγμα: δύο διαιτητές από Λάρνακα, πάει ο ένας σε ματς της Λεμεσού και άλλος στο Δασάκι. Ο πρώτος θα πάρει περίπου τριάντα ευρώ έξτρα για έξοδα διακίνησης, ενώ ο δεύτερος γύρω στα 20 ευρώ. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές φορές ο διαιτητής συναντιέται με τους βοηθούς του και συνταξιδεύουν εάν αφορά παιχνίδι εκτός της πόλης διαμονής τους. Ως εκ τούτου, μόνο ο ένας παίρνει οδοιπορικά – οι άλλοι χρεώνουν μόνο την απόσταση από το σπίτι τους μέχρι το σημείο συνάντησης.
 

Περισσότερα ο Β. Δημητρίου
Ο μοναδικός διαιτητής που έχει οριστεί σε όλες τις αγωνιστικές του πρωταθλήματος είναι ο Βασίλης Δημητρίου, ο οποίος διεύθυνε 19 παιχνίδια, ενώ σε τέσσερα ήταν 4ος και σε έξι επιπρόσθετος διαιτητής. Συνεπώς, ο «ψηλός», όπως είναι το παρατσούκλι του, έχει μαζέψει από τους φετινούς ορισμούς το ποσό των 13.940 ευρώ. Ο εκ των διεθνών ρέφερι, έχει οριστεί σε παιχνίδια όλων των ομάδων. Περισσότερες φορές σφύριξε (4) ματς των ΑΠΟΕΛ, ΑΕΚ, Ομόνοιας, Απόλλωνα και ΑΕΛ. Στα αξιοσημείωτα ότι έκανε μόνο εντός έδρας ματς της ΑΕΚ, ενώ μόνο εκτός του Απόλλωνα. Ο Χρίστος Νικολαΐδης κράτησε τη σφυρίχτρα τις περισσότερες φορές σε παιχνίδια (5) της Ανόρθωσης, και όλως παραδόξως όλες οι περιπτώσεις ήταν σε εκτός έδρας παιχνίδι της ομάδας της Αμμοχώστου. Αντίθετα, ο Κύπριος ρέφερι σφύριξε τρία εντός έδρας παιχνίδια του Απόλλωνα, του οποίου δεν σφύριξε καμία αναμέτρηση ο Ιωάννης Αναστασίου. Ο εκ των υποβιβασμένων Κώστας Νικολάου δεν έκανε ποτέ ματς της Ανόρθωσης και του Απόλλωνα, αντιθέτως ήταν ο άρχων της αναμέτρησης σε τρία παιχνίδια των ΑΠΟΕΛ, ΑΕΚ και Δόξα. Ο Χαράλαμπος Σκαπούλλης στους 13 αγώνες που ορίστηκε πρώτος διαιτητής, δεν συνάντησε ποτέ τις ΑΕΚ, Απόλλωνα, ΑΕΛ, Εθνικό και Ένωση.
 
 

 

Οι υπόλοιποι διεθνείς
Ο δεύτερος «αγαπημένος» της επιτροπής διαιτησίας αναδεικνύεται ο, επίσης διεθνής, Χρίστος Νικολαΐδης, ο οποίος επωφελήθηκε το ποσό των 13.050. Όσον αφορά στους άλλους δύο διεθνείς διαιτητές, ο Δημήτρης Μασιάς έχει αμοιβές 11.010 ευρώ, ενώ ο Λεόντιος Τράττος 11.280. Αμφότεροι κράτησαν σφυρίχτρα σε 15 παιχνίδια και σε δύο ήταν επιπρόσθετοι διαιτητές. Η διαφορά τους είναι ότι ο Λεόντιος Τράττος ορίστηκε σε ένα ματς περισσότερο ως 4ος. Ο Μασιάς δεν διαιτήτευσε ποτέ αγώνα της Ένωσης, ενώ ο Τράττος της Αγίας Νάπας και της Πάφου. 

Ο αριθμός των ορισμών
Αν και διεθνείς οι Τράττος και Μασιάς κατά έναν περίεργο λόγο έχουν συμπεριληφθεί στους ορισμούς σε 23 και 22 παιχνίδια (αναλαμβάνοντας οποιοδήποτε ρόλο) αντίστοιχα, έχοντας περισσότερες παρουσίες μόνο από έξι διαιτητές. Αυτοί είναι οι νεοφερμένοι στον χώρο Νικόλας Νεοκλέους, Νικόλας Αθανασίου και Νεόφυτος Νεοφύτου, όπως και οι υποβιβασμένοι Χρίστος Ηλία, Θωμάς Μούσκος και Κώστας Νικολάου. Από εκεί και πέρα, οι Νικολαΐδης, Τσούκκας, Σωτηρίου, Σκαπούλλης έχουν από 26, ο Ψευδιώτης 27, ο Αναστασίου 25 και ο Ορθοδόξου 24. Τον Βασίλη Δημητρίου που έχει φουλ παρουσίες σε όλες τις αγωνιστικές, πλησιάζουν οι Γιώργος Νικολάου και Κώστας Ψευδιώτης που έχουν 28 και 27 συμμετοχές στα διαιτητικά τιμ αντίστοιχα. 

Κίτρινες-κόκκινες
Αναλογικά στην πρώτη θέση με τις κάρτες είναι ο Κώστας Νικολάου, ο οποίος δίνει περίπου έξι κάρτες (6,2) ανά αγώνα (50 κίτρινες σε 8 ματς). Ακολουθούν κατά σειρά οι Ιωάννης Αναστασίου (5,8), Χρίστος Ηλία (5,5), Βασίλης Δημητρίου (5,4), Γιώργος Νικολάου (5,5), Αβραάμ Τσούκκας (5,2) και Λούκας Σωτηρίου (5,1), οι οποίοι δίνουν πέντε-έξι κάρτες ανά παιχνίδι. Τις περισσότερες κίτρινες (104) μοίρασε ο Βασίλης Δημητρίου, ενώ τις περισσότερες κόκκινες (7) ο Δημήτρης Μασιάς. Από τους 17 ρέφερι, μόνο τρεις δεν έδειξαν την κόκκινη κάρτα. Αυτοί είναι οι Ανδρέας Ορθοδόξου, Κώστας Νικολάου και Νικόλας Αθανασίου.

 

Αυτοί που υποβιβάστηκαν
Στα τέλη Ιανουαρίου ανακοινώθηκαν οι νέες λίστες διαιτητών, με τους Θωμά Μούσκο, Χρίστο Ηλία και Κώστα Νικολάου να υποβιβάζονται. Μέχρι τότε και οι τρεις ορίζονταν κανονικά (υπό οποιαδήποτε ιδιότητα). Μετά την εξέλιξη αυτή, ο πρώτος αποσύρθηκε από τον χώρο της διαιτησίας, ενώ οι άλλοι δύο σφυρίζουν στις μικρές κατηγορίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κώστας Νικολάου είναι, επίσης, ένας από τους τέσσερις διεθνείς διαιτητές στο φούτσαλ.

 

Δειτε Επισης

Επί τάπητος τα περιστατικά βίας στο ποδόσφαιρο στη σύσκεψη στην ΚΟΠ
Ψάχνουν τρόπους να ξορκίσουν το φάντασμα της απαγόρευσης-Κρίσιμη συνάντηση ΚΟΠ και ομάδων
Ψάχνει βόμβα με Κριχόβιακ η Ανόρθωση-Σε συζητήσεις οι δύο πλευρές
Ποδοσφαιρική «αλητεία» από τον Πάνα
Στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκινά η Α΄φάση του Κυπέλλου Coca-Cola-Όλο το πρόγραμμα
Ο ΑΠΟΕΛ βρίσκει τα… πατήματά του
Στην αντεπίθεση η ΘΥΡΑ 3-«Η κυβέρνηση και οι φορείς της, απλούστατα, δεν μπορούν»
«Τεσσάρες» για Πάφο και ΑΠΟΕΛ επί Νέας Σαλαμίνας και ΕΝΠ αντίστοιχα
Πρόγραμμα Cyprus League από την 6η μέχρι τη 15η αγωνιστική
Η Εθνική Κ-17 κέρδισε την Ελλάδα σε φιλικό αγώνα