Ρεκβιέμ στον Ιπτάμενο Ολλανδό

«Μια μπάλα υπάρχει στο γήπεδο...όταν την έχεις δεν την έχει ο αντίπαλος»
Από αυτή την τόσο απλή διαπίστωση ξεκινούσε η φιλοσοφία του Ιπτάμενου Ολλανδού Γιόχαν Κρόιφ και μιας σχολής που έμελλε να καθορίσει το Παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Θα ήτανε αδικο να μην αναφερθούμε φυσικά  και στον προπονητή του στην Εθνική Ολλανδίας, Ρίνους Μίχελς ο οποίος μαζί με τον Κρόιφ ήταν οι εμπνευστές αυτού του είδους παιχνιδιου. 
 
Εκείνο όμως που «χρεώνεται» εξ ολοκλήρου στον Κρόιφ είναι ο τρόπος που το ανέπτυξε και το μετέδωσε  πολύ στοχευμένα σε όλο τον κόσμο μέσω του Ισπανικού ταμπεραμέντου και της Μπαρτσελόνα. Ο Κρόιφ δεν έφυγε τυχαία από την Ολλανδία. Έβλεπε ότι το είδος ποδοσφαίρου έτσι όπως εξελισσόταν στην χώρα του είχε αρχίσει να «βαραίνει» μεσα σε μια κουλτούρα περισσότερο Βορειοευρωπαική, χάνοντας την ελευθερία του απο τις πολλές  φόρμες και σχέδια.  
 
Ούτε τυχαία πήγε στην Ισπανία. Στην Μπαρτσελόνα του έδωσαν και χώρο και χρόνο και αυτός «πέρασε» το όνειρο του. Κανένας δεν μπορούσε να προσεγγίσει το ποδόσφαιρο με τον τρόπο που το έκανε ο Κρόιφ. Κι αυτό αφορούσε την διαισθητικότητα του στο παιχνίδι, πρώτα σαν κορυφαίος ποδοσφαιριστής και μετά σαν ανατρεπτικός - «reformer» προπονητής. Τίποτε δεν ήταν αντιγραφή γι αυτόν. Ίσως ακουστεί παράξενα  αλλά ο Κρόιφ δεν δούλευε πάνω σε καμιά καταγραμμένη φόρμα ποδοσφαίρου. Θα μου πείτε ότι η Λα Μάσια, την οποία ο ίδιος δημιούργησε, είναι μια συγκεκριμένη Σχολή ποδοσφαίρου όπου ακολουθείται πιστά ένα είδος ποδοσφαίρου και έχει σήμα κατατεθέν την κατοχή της μπάλας. Ακριβώς, όμως αυτό είναι  η βάση πάνω στην οποία μπορεί να εξυφαίνεται ένα πολύ μεγάλο έργο Τέχνης. Το ποδόσφαιρο, πέρα από την τεχνικοτακτική, περνά μέσα από  μια διεργασία διαίσθητικής ικανότητας και συναισθηματικής νοημοσύνης.  
 
Αυτό που κατάφερε ο Κρόιφ στο χώρο του ποδοσφαίρου είναι απαράμιλλο. Μας έδωσε ένα καινούριο ποδόσφαιρο που κάθε μέρα «γεννά» άλλο καινούριο και αυτό είναι η πεμπτουσία του παιχνιδιού. Ας μην χανόμαστε σε συστήματα και αριθμούς. Το ποδόσφαιρο είναι ένα συλλείτουργο ευφυίας και πνευματικής διόρασης, έτσι ακριβώς όπως απλόχερα μας το χάρισε ο Ιπτάμενος Ολλανδός. 
 
Μιχάλης Χατζηπιερής, Προπονητής ποδοσφαίρου          

Δειτε Επισης

Ρεάλ και Γιουνάιτεντ έχουν στο μεταγραφικό στόχαστρο τον Μάρτιν Μπατούρινα
«Η δουλειά μου είναι να είμαι άδικος και θα είμαι σε όλη τη σεζόν»
ΒΙΝΤΕΟ: Η μοναδική κόκκινη κάρτα στην καριέρα του Μαρσιάλ ήταν για χτύπημα στον Λαμέλα
Η Τσέλσι θέλει να απαλλαγεί από τον Ντισασί τον Ιανουάριο
«Έχω αλλάξει πολύ, απέρριψα πολλές προτάσεις γιατί θέλω να επιστρέψω στη Serie A»
Διπλό με τριάρα στην επιστροφή Ρονάλντο και το ντεμπούτο του Πιόλι στον πάγκο
Ίντερ: Διαθέσιμος για το ντέρμπι με τη Μίλαν ο Ντι Μάρκο
Η εξομολόγηση διεθνή διαιτητή που δεν απέβαλε τον Μέσι για τη φανέλα του
Πρώην παίκτης της Άρσεναλ συνελήφθη για εισαγωγή ναρκωτικών αξίας 600.000 λιρών
Παραιτήθηκε από τον πάγκο της Αυστραλίας ο Γκρέιαμ Άρνολντ