Η αξία της υπομονής και οι μεταγραφές του Γενάρη
12:34 - 07 Μαρτίου 2016
Δύο μήνες μετά που βρέθηκε στο -7, κυνηγώντας τρεις ομάδες, ο ΑΠΟΕΛ είναι τώρα στο +3 από τον δεύτερο, +10 από τον τρίτο και +13 από τον τέταρτο και πέμπτο, με τον Κετσπάγια να παίρνει τη δικιά του εκδίκηση από όσους προτρέξαμε να πούμε ότι περιμέναμε κάτι καλύτερο στο ξεκίνημά του.
Ο Γεωργιανός απέδειξε σε εμάς, τους «άσχετους» όπως συχνά – πυκνά μας αποκαλεί, ότι στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν μαγικά και μάγια. Απέδειξε, επίσης, πόσο κακός ήταν ο μεταγραφικός σχεδιασμός του καλοκαιριού στους γαλαζοκίτρινους. Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένα καλοκαιρινό απόκτημα δεν έχει θέση βασικού πλέον. Αλλά και ότι η υπομονή είναι βασικότατο συστατικό της επιτυχίας.
Ο Κετσπάγια ξεκίνησε να δουλεύει Σεπτέμβριο. Για τέσσερις μήνες η εικόνα δεν άλλαζε ουσιαστικά, πέρα από κάποιες εκλάμψεις. Λέγεται πως «έχασε» τα αποδυτήρια και ότι η πρόσληψη του Σάμπουριτς συμμάζεψε την κατάσταση. Ενδεχομένως… Αλλά ας σταθούμε στα χειροπιαστά. Είναι σίγουρο πως του πήρε χρόνο να καταλήξει στους παίκτες που θα εμπιστευόταν. Πλέον οι 12-13 που χρησιμοποιεί είναι δεδομένοι, δεν αλλάζουν ποτέ. Έχει άλλους 2-3 για αλλαγή και οι υπόλοιποι είναι λύσεις ανάγκης, εάν και εφόσον.
Έκανε 4 μεταγραφές τον Γενάρη. Τα τρία αποκτήματα, συν ο Πάρντο. Αν ένας παίκτης κάνει τη διαφορά, ας αναλογιστούμε τι μπορούν να κάνουν οι τέσσερις. Στην άμυνα, άλλαξαν όλοι πλην του Αμορίν. Νέα ακραία μπακ, νέος τερματοφύλακας, Μερκής ως στόπερ. Κλειδί είναι οι ακραίοι χαφ. Εφραίμ – Γιαννιώτας είναι από τους πιο αφοσιωμένους ανασταλτικά πλάγιους χαφ του πρωταθλήματος. Και έχουν και ποιότητα.
Στα τελευταία 10 παιχνίδια πρωταθλήματος ο ΑΠΟΕΛ δέχτηκε 4 γκολ. Στα προηγούμενα 10, είχε δεχτεί 9. Στα τελευταία 10 παιχνίδια της η ΑΕΚ δέχτηκε 9. Να η διαφορά! Έχει γραφτεί δεκάδες φορές ότι οι άμυνες δίνουν τα πρωταθλήματα. Και, όπως λένε στο μπάσκετ, η άμυνα δίνει ρυθμό στην επίθεση.
Φαίνεται ότι ο ΑΠΟΕΛ δύσκολα θα χάσει το φετινό πρωτάθλημα, επειδή είναι πιο έμπειρος, πιο ανθεκτικός στην πίεση και έχει καλύτερη άμυνα. Δεν παίζει καλό ποδόσφαιρο, αλλά ούτε η Ανόρθωση, ούτε ο Ολυμπιακός, ούτε η Γεωργία του Κετσπάγια ξεχώριζαν για το θέαμα που προσέφεραν – μάλιστα αυτός ελέχθη πως ήταν ο λόγος απομάκρυνσης του Τιμούρ από τον Πειραιά.Είναι χιλιοειπωμένο πως στην ιστορία δεν γράφεται αυτός που παίζει καλύτερα, αλλά εκείνος που παίρνει το αποτέλεσμα.
Υ.Γ. Η ΑΕΚ παίζει καλά, καλύτερα από τον ΑΠΟΕΛ, αλλά στα δύσκολα δεν αντέχει. Δεν είναι τόσο έμπειρη στον πρωταθλητισμό, δεν έχει τόσο κόσμο. Αλλά δεν φτιάχτηκε κιόλας για να έρθει πρώτη. Όχι πως παίζει μπάλα το μπάτζετ – εάν ίσχυε αυτό, η Λέστερ δεν θα ήταν +5 στην Αγγλία-, όμως μιλάμε για μια ομάδα που ξοδεύει λιγότερα από Ομόνοια, Απόλλωνα και Ανόρθωση.