Χιλιάδες δρομείς μετατρέπουν τη Λεμεσό σε απέραντο στίβο

Για κάποιους το Running, το τρέξιμο στη δική μας γλώσσα, είναι η μόδα της εποχής. Για άλλους, μια τάση που ήρθε για να μείνει – και πρέπει να μείνει. Οπωσδήποτε η ροπή προς το τρέξιμο δεν είναι Κυπριακό αλλά παγκόσμιο φαινόμενο. Διοργανώσεις δρόμων αντοχής, σε διαφορετικές μορφές και αποστάσεις, διεξάγονται κάθε εβδομάδα σε όλο τον κόσμο. Και όλες κατακλύζονται από χιλιάδες δρομείς. Στην Κύπρο ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού ΓΣΟ είναι η πιο παλιά, καθώς φέτος συμπληρώνει δέκα χρόνια ζωής. Η μαζικότερη, αφού θα μετάσχουν σε αυτήν δέκα χιλιάδες δρομείς. Οι συμμετέχοντες στον Μαραθώνιο της Λεμεσού αντιστοιχούν στο 0.1% του συνολικού πληθυσμού. Αλλά και η πιο πετυχημένη, αφού είναι πιστοποιημένη από την AIMS και την  IAAF, αποτελεί το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου της ΚΟΕΑΣ και προσελκύουν περίπου 1.500 δρομείς από το εξωτερικό.
 
Οι συμμετέχοντες στον Μαραθώνιο της Λεμεσού αντιστοιχούν περίπου στο 0.1% του συνολικού πληθυσμού της Κύπρου.
 
Δείγματα για το Καραϊσκάκειο
Στόχος των διοργανωτών του ΟΠΑΠ Μαραθώνιου Λεμεσού ΓΣΟ είναι να πετύχουν ακόμα μια πρωτιά. Αυτήν της κοινωνικής προσφοράς. Μέσα από τη συνεργασία με την ΟΠΑΠ Κύπρου και το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, θέλουν να δώσουν μια τεράστια ώθηση στον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς λευχαιμία. Έτσι, στο πλαίσιο του αγώνα οι συμμετέχοντες αλλά και άλλα άτομα 18-45 μπορούν να δώσουν δείγμα σάλιου στους στελεχωμένους σταθμούς που θα βρίσκονται σε διάφορα σημεία του παραλιακού, ενισχύοντας την τράπεζα δοτών μυελού των οστών.
 
Στην Μαραθώνια διαδρομή 42.195 μέτρων θα λάβουν μέρος 300 δρομείς. 
 
Μαραθώνιος… επιδόσεων
Στην Μαραθώνια διαδρομή των 42.195 μέτρων θα λάβουν μέρος 300 δρομείς. Ξεκινούν στις 7:30 το πρωί για να τερματίσουν οι πρώτοι λίγο πριν τις 10:30, ώστε να αποφύγουν τη ζέστη. Ο Μαραθώνιος Λεμεσού είναι μια διαδρομή που προσφέρεται για καλές επιδόσεις, αφού η διαδρομή είναι επίπεδη (δεν έχει υψομετρικές διαφορές) κινούμενη παράλληλα με τη θάλασσα. Ανασταλτικό ρόλο παίζει η ζέστη γι αυτό και υπάρχει σοβαρή σκέψη το 2017 ο αγώνας να μεταφερθεί αρκετά νωρίτερα, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους ξένους δρομείς που θα έρθουν στην Κύπρο για επίτευξη επιδόσεων. Στον Ημιμαραθώνιο και στον Petrolina Energy Race 10χλμ θα τρέξουν πάνω από 1.000 δρομείς. Η εκκίνηση σε αυτές τις διαδρομές θα δοθεί στις 9:00. Μαζί θα φύγουν και οι χιλιάδες δρομείς των 5χλμ, είτε μετέχουν στον Ατομικό Δρόμο, είτε στον Primetel Εταιρικό Δρόμο. Το 5άρι έχει μακράν τη μεγαλύτερη συμμετοχή, ενώ πάνω από 200 εταιρίες λαμβάνουν μέρος. Πολλές το βλέπουν ως μια ευκαιρία σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ του προσωπικού, άλλες ως ένα μέσω να στρέψουν τον κόσμο τους προς την άσκηση και γενικά έναν πιο υγιή τρόπο ζωής και ορισμένες έχουν στόχο τη συλλογή χρημάτων για κάποιον σκοπό.
 
Ένας κύριος τρέχει ντυμένος σκύλος, ώστε να μαζέψει χρήματα για το καταφύγιο αδέσποτων. Ίσως και 2.000 παιδιά 6-16 χρόνων θα αγωνιστούν στον  McDonald’s Παιδικό Δρόμο 1χλμ που ξεκινάει στις 12:00 και η συμμετοχή είναι δωρεάν. Στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιου Λεμεσού ΓΣΟ λαμβάνουν μέρος δρομείς από 6 μέχρι και πάνω από 80 χρόνων. Άνθρωποι που θα τρέξουν αλλά και που απλά θα περπατήσουν. Ακόμα και άτομα με κινητικά προβλήματα. Είναι άλλωστε ευρέως γνωστό ότι στον αθλητισμό μεγαλύτερη αξία από τη νίκη έχει η συμμετοχή.
 
Στον αγώνα λαμβάνουν μέρος δρομείς από 6 μέχρι και πάνω από 80 χρόνων.
 
Η επόμενη μέρα
Ο Μαραθώνιος Λεμεσού διοργανώθηκε πρώτη φορά από τον ΓΣΟ το 2007. Τότε οι άνθρωποι του ΓΣΟ διέβλεψαν πως η Λεμεσός θα μπορούν  να φιλοξενεί το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου αλλά και να έχει έναν διεθνή αγώνα. Οι πρώτες 3-4 διοργανώσεις είχαν χαμηλή συμμετοχή, άλλωστε τότε ελάχιστοι ασχολούνταν με το τρέξιμο. Στην τρέχουσα δεκαετία, με την  ανάληψη της ευθύνης της διοργάνωσης από τον επιχειρηματία και μέλος του ΓΣΟ κ. Σπύρο Σπύρου και την ομάδα του, ο αγώνα εκτινάχθηκε. Στόχος των διοργανωτών για τα επόμενα χρόνια δεν είναι τόσο το να μαζέψουν πιο πολλές συμμετοχές, όσο το να προσελκύσουν πιο πολύ κόσμο από το εξωτερικό –προβάλλοντας την Κύπρο- αλλά και να αναβαθμίσουν ποιοτικά τη διοργάνωση.
 
Ο ΟΠΑΠ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΓΣΟ  ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥ
10.000
δρομείς αναμένεται να τρέξουν  στον φετινό αγώνα
6 διαδρομές έχουν στη διάθεσή τους οι διαγωνιζόμενοι, από την μαραθώνια μέχρι τον McDonald’s Δρόμο ενός χιλιόμετρου για παιδιά. Υπάρχουν επίσης Ημιμαραθώνιος, Petrolina Δρόμος 10χλμ, Primetel Εταιρικός Δρόμος 5χλμ και Ατομικός Δρόμος 5χλμ.
42.195 μέτρα είναι η διαδρομή του Μαραθώνιου, όση και η απόσταση από τον Μαραθώνα στην Αθήνα που το 490 π.Χ. διένυσε ο Φειδιππίδης για να ανακοινώσει τη νίκη επί των Ελλήνων επί των Περσών.
60.000 Κινέζοι θα μετάσχουν διαδικτυακά στον Μαραθώνιο Λεμεσού. Θα τρέξουν την απόσταση στη γειτονιά τους και θα χρονομετρηθούν μέσω ειδικής online εφαρμογής.
700 εθελοντές χρειάζονται για να κυλήσει άρτια η διοργάνωση.
10 χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος ο αγώνας.
70 συμμετοχές, μόνο, μετρούσε η διοργάνωση πριν από έξι χρόνια.
1.500 ξένοι δρομείς εκτιμάται ότι θα λάβουν μέρες.
200 εταιρείες, ίσως και περισσότερες, μετέχουν στον Primetel Εταιρικό Δρόμο 5χλμ.
2:46:05 ήταν ο χρόνος του περσινού νικητή Αχμέτ Κασαχούμ.
6 χρόνων είναι ο πιο μικρός δρομέας. Ο πιο μεγάλες είναι πάνω από ογδόντα
5.000 δρομείς, περίπου, θα λάβουν μέρος στον Primetel Εταιρικό Δρόμο 5χλμ.
1.250 παιδιά, 6-16 χρόνων, έτρεξαν πέρσι στον McDonald’s Παιδικό Δρόμο 1χλμ. Φέτος η συμμετοχή θα είναι μεγαλύτερη. 
 
Η εφημερίδα ΡΕΠΟΡΤΕΡ είναι Χορηγός Επικοινωνίας του φετινού ΟΠΑΠ Μαραθώνιου Λεμεσού ΓΣΟ
 

Δειτε Επισης

Ο Τεντόγλου υποψήφιος για τον τίτλο του κορυφαίου αθλητή της Ευρώπης
Ήττα Ομόνοιας στο CEV Champions League-Πάει για την υπέρβαση στο Βελιγράδι
Μπάρα 104 κιλών έπεσε σε ασκούμενο-Η απελπισμένη προσπάθεια να σωθεί
Το 39% των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες πέρασε έλεγχο ντόπινγκ, πέντε θετικά κρούσματα
«Είμαστε υπέρ των αδικημένων λαών, δεν νιώθουμε την ανάγκη να πούμε συγγνώμη»
Το 39% των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες πέρασε έλεγχο ντόπινγκ, πέντε θετικά κρούσματα
Ο Πρόεδρος ΚΟΑ κήρυξε την έναρξη της 10ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού
Η κατάθεση ψυχής της Καρολίνας Πελενδρίτου
Ο ΠΑΟΚ κόντρα στην Οραντέα για το πρώτο βήμα πρόκρισης στους ομίλους του BCL
Στις 13 Οκτωβρίου έναρξη για την Basket League-Οι κληρώσεις για πρωταθλήματα ΚΟΚ