Θρίαμβος του Απόλλωνα στα πέναλτι (video)

Για 15η φορά στην ιστορία του ο Απόλλωνας θα συμμετάσχει στον τελικό του κυπέλλου, αφού κέρδισε στη διαδικασία των πέναλτι τον ΑΠΟΕΛ με 5-4. Η κανονική διάρκεια του αγώνα ήταν 1-1, όσα έληξε και το ματς του πρώτου αγώνα.
 
Ο αγώνας οδηγήθηκε αρχικά στην παράταση, όπου ο Απόλλωνας είχε αριθμητικό πλεονέκτημα λόγω αποβολής του Βινίσιους. Ο ΑΠΟΕΛ άντεξε, όμως και πήρε τον αγώνα στα πέναλτι, όπου από πλευράς Απόλλων ήταν όλοι εύστοχοι, ενώ οι γαλαζοκίτρινοι έμειναν εκτός λόγω της αστοχίας του Αστίθ.
 
Αυτή θα είναι η τέταρτη συμμετοχή του Απόλλωνα σε τελικό τα τελευταία επτά χρόνια. Συνολικά, οι γαλάζιοι μετρούν εφτά κατακτήσεις. Από την άλλη, χάνεται το σερί του ΑΠΟΕΛ που τα τελευταία δύο χρόνια πανηγύρισε ισάριθμα νταμπλ.
 
 
 
Πιο πιεστικός ο Απόλλων
Ο Απόλλωνας μέχρι το μισάωρο ήταν η ομάδα που έδειχνε πιο επιθετικές διαθέσεις. Προσπάθησε να παραβιάσει την εστία του Πάρντο, όμως όποιες ευκαιρίες βρήκε δεν είχα επιτυχή κατάληξη. Η ομάδα της Λεμεσού, κυρίως, από την αριστερή πλευρά (όπως αμυνόταν ο ΑΠΟΕΛ) προσπάθησε να δημιουργήσει ρήγματα όμως δεν απέβησαν καρποφόρες οι προσπάθειες των παικτών της.

 

 


Η αξία των τερματοφυλάκων
Σε ένα δίλεπτο, χρειάστηκε η συμβολή των πορτιέρο των δύο ομάδων για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι για την εστία τους.. Στο 34’ ο Βάλε απογειώθηκε για να αποκρούσει την κεφαλιά του Αρτυματά, μετά από σέντρα του Σωτηρίου. Ένα λεπτό αργότερα (35’) ήταν σειρά του Πάρντο να κάνει ωραία απόκρουση προκειμένου να διώξει το σουτ του Τουράμ. Ο τερματοφύλακας των γαλαζοκίτρινων κατέγραψε άλλη μία σημαντική απόκρουση στο 39’ στο μακρινό σουτ του Ντα Σίλβα.
 
Δύο γκολ στις καθυστερήσεις
Ο Βραζιλιάνος, όμως, πήρε το αίμα του πίσω λίγο αργότερα, αφού στο 45’ με απευθείας εκτέλεση έστειλε την μπάλα να αναπαυτεί στο πλεχτό του Πάρντο, κάνοντας το 1-0 για τον Απόλλωνα.
 
Η χαρά για τους γηπεδούχους δεν κράτησε για πολύ, μιας και στο επόμενο λεπτό, ο Μοράις με μακρινή μπαλιά βρήκε τον Εφραίμ, ο οποίος κατέβασε ωραία την μπάλα και με ψύχραιμο πλασέ πέτυχε το 1-1, ισοφαρίζοντας συνάμα το σκορ του πρώτου αγώνα.
 
 
Προς παράταση
Στο δεύτερο ημίχρονο, οι επισκέψεις προς τις δύο εστίες ήταν ελάχιστες. Όσες φορές κινήθηκαν ωραία οι παίκτες των δύο ομάδων δεν μπορούσαν να τελειώσουν ιδανικά τις φάσεις. Η πιο επικίνδυνη φάση ήταν για λογαριασμό του ΑΠΟΕΛ στο 58’, όταν ο Μοράις βρέθηκε στο σημείο του πέναλτι απέναντι και ανενόχλητος έκανε το σουτ, όμως έστειλε την μπάλα έξω. Με το σκορ να μένει στο 1-1 το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση.
 
 
 
Αριθμητικό πλεονέκτημα
Στα αρχικά στάδια του αγώνα (συγκεκριμένα στο 95’) ο Απόλλωνας απέκτησε αριθμητικό πλεονέκτημα, καθώς ο Βινίσιους πάτησε εκτός φάσης τον Σακέτι και δικαιολογημένα πήρε απευθείας την κόκκινη κάρτα από τον Λεόντιο Τράττο.
 
 
Στα πέναλτι
Με παίκτη παραπάνω ο Απόλλωνας μετάφερε το σκηνικό στην περιοχή του ΑΠΟΕΛ και πίεσε αρκετά. Σε μία περίπτωση, στο 115’ απείλησε με ένα ωραίο σουτ την εστία του Πάρντο, όμως η μπάλα πέρασε κάτω από το δοκάρι. Το σκορ δεν άλλαξε και η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτι.
 
Η διαδικασία των πέναλτι
0-1: Ο Μοράις εκτέλεσε στην αριστερή πλευρά της εστίας, ο Βάλε έπεσε στα δεξιά.
1-1: Ο Ντα Σίλβα έστειλε την μπάλα στην δεξιά γωνιά, ο Πάρντο έπεσε στην άλλη πλευρά.
1-2: Εύστοχος ο Πιέρος.
2-2: Ψηλά στην αριστερή πλευρά η εκτέλεση του Παπουλή.
3-2: Χαμηλά στα δεξιά της εστίας στέλνει την μπάλα ο Εφραίμ.
3-3: Δεν χάνει ούτε ο Τούραμ.
3-4: Ο Γιαννιώτας βάζει και πάλι μπροστά τον ΑΠΟΕΛ.
4-4: Ο Σλάβτσεφ ευστοχεί.
4-4: Ο Αστίθ κάνει κακό πέναλτι και ο Βάλε διώχνει με τα πόδια.
5-4: Ο Πάρντο πήδηξε όμως δεν μπόρεσε να αντικόψει την πορεία της μπάλας στην εκτέλεση του Μέζκα.
 

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Απόλλων (Πέδρο Εμανουέλ):
 Βάλε, Στυλιανού, Αγγελή, Φρέιρ, Ελίζιο (63' Βασιλείου), Πέδρο (84’ Μέζκα), Σατσέτι, Κυριάκου (76’ Σλάβτσεφ), Παπουλής, Ντα Σίλβα, Κονσεϊσάο.
ΑΠΟΕΛ (Τιμούρ Κετσπάγια): Πάρντο, Μιλάνοφ, Αστίθ, Μερκής, Αλεξάνδρου (46' Καρλάο, 91' Αντωνιάδης), Γιαννιώτας, Μοράις, Αρτυματάς, Εφραίμ, Στίλιτς (46' Βινίσιους), Σωτηρίου.
Σκόρερ: 45' Ντα Σίλβα / 45' + 2 Εφραίμ.
Κίτρινες: Φρέιρ, Κυριάκου, Στυλιανού, Σακέτι / Εφραίμ, Αρτυματάς, Aντωνιάδης, Γιαννιώτας
Κόκκινη: 90+5' Βινίσιους (απευθείας)
Διαιτητής: Λεόντιος Τράττου
Α' Βοηθός Διαιτητής: Σωτήρης Βίκτωρος
Β' Βοηθός Διαιτητής: Ιωάννης Λαζάρου
4ος Διαιτητής: Λούκας Σωτηρίου
Παρατηρητής Διαιτησίας: Ανδρέας Ξάνθου

Δειτε Επισης

Παναθηναϊκός: Ο Λίλο χάρισε τη νίκη στην Αλβανία με απόκρουση πέναλτι στο φινάλε
Ανακοίνωσε Kecskés η ΑΕΛ
Επίσημη η μεταγραφή Pizzi στον ΑΠΟΕΛ
Έξαλλος ο Νεοφυτίδης με τον Ροναλντίνιο -«Να αποκλειστεί από όλες τις διοργανώσεις των UEFA και FIFA»
Χαμόγελα από το νικηφόρο ξεκίνημα της Κύπρου-Το μήνυμα της ΚΟΠ ενόψει της δύσκολης συνέχειας
Φιλική νίκη της Εθνικής Ελπίδων επί της Λευκορωσίας με 2-1
Νίκη της Κύπρου σε επίσημη διοργάνωση έπειτα από πέντε χρόνια-«Δεν χρειάζεται να πετάμε στα σύννεφα»
Απίστευτη καταγγελία Νεοφυτίδη-«Κήρυξαν λιποτάκτη τον Τζούλιου»
Η Εθνική Ελπίδων αντιμετωπίζει σε φιλικό τη Λευκορωσία
Η Εθνική Ανδρών στο ποδόσφαιρο αντιμετωπίζει την Λιθουανία για το Nations League