Η κροτίδα που παρ’ ολίγο να τινάξει τις σχέσεις Κύπρου - Ελλάδας (video)

«ΑΙΣΧΟΣ. H ΟΥΕΦΑ ΑΠΑΛΛΑΞΕ ΤΟΥΣ ΟΛΛΑΝΔΟΥΣ». Με αυτό τον επίτιτλο κυκλοφόρησε η «Αθλητική Ηχώ» στις 21 Νοεμβρίου 1987. Η έφεση των Ολλανδών εκδικάστηκε βράδυ και οι εφημερίδες δεν πρόλαβαν να έχουν ρεπορτάζ.
 
Πρωτόδικα η Ολλανδία έχασε 0-3 τον αγώνα με την Κύπρο λόγω της κροτίδας που δέχτηκε ο τερματοφύλακάς της Άντρος Χαρίτου, όμως το Εφετείο διέταξε επανάληψη του αγώνα στο  Άμστερνταμ, κεκλεισμένων των θυρών.
 
Καλά πληροφορημένες πηγές συσχετίζουν την απόφαση του Εφετείου με τη μείωση της ποινής αποκλεισμού του ΑΠΟΕΛ από δύο σε έναν χρόνο, που έγινε εκείνη την περίοδο. Οι γαλαζοκίτρινοι είχαν αποκλειστεί από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για την περίοδο 1987-89 λόγω της άρνησης της κυβέρνησης Κυπριανού να τους επιτρέψει να αγωνιστούν απέναντι στην Μπεσίκτας το 1986. Λάδι στη φωτιά έριξε και η δήλωση του Χαρίτου που είπε πως «θα ήταν άδικο η Ολλανδία να χάσει την πρόκριση λόγω της ενέργειας ενός ανόητου».
Η Ελλάδα ήταν άμεσα ενδιαφερόμενη για τον αγώνα Ολλανδία – Κύπρος καθώς πριν α’ αυτόν υπολειπόταν ενός βαθμού των «οράνιε» τους οποίους θα φιλοξενούσε την τελευταία αγωνιστική.  Η δήλωση του Χαρίτου θεωρήθηκε εσχάτη προδοσία και ίσως ήταν η αιτία που δεν μεταγράφηκε στην ΑΕΚ ακολουθώντας τον Σαββίδη, ενώ Ελλάδα και Κύπρος έφτασαν κοντά σε διπλωματικό επεισόδιο.
 
Ο Χαρίτου δέχτηκε κροτίδα στα αρχικά στάδια του αγώνα με αποτέλεσμα το ματς να διακοπεί για 50 λεπτά και η Κύπρος να πεισθεί να επανέλθει (με τερματοφύλακα τον Κλέφτη) κατόπιν αφόρητων πιέσεων.
 
Αφόρητες πιέσεις
Τι προηγήθηκε όλων αυτών; Οι Ολλανδοί ετοίμαζαν φιέστα στο Ρότερνταμ για την πρόκριση στα τελικά του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1988 -το οποίο τελικά κατέκτησαν- που θα σφράγιζαν με νίκη επί της Κύπρου. Το «Ντε Κάιπ» κόχλαζε και πριν καν οι διεθνείς του Τάκη Χαραλάμπους αγγίξουν τη μπάλα, έγινε το 1-0. Λίγο αργότερα μια τεραστίων διαστάσεων κροτίδα έπεσε μπροστά στον τερματοφύλακα της Κύπρου Χαρίτου, τραντάζοντας το γήπεδο. Ο διεθνής τερματοφύλακας χάθηκε μέσα στους καπνούς. Ο Δρ. Κώστας Σχίζας έδωσε της πρώτες βοήθειες στον Χαρίτου, που δεν έβλεπε καλά και δεν άκουγε. Οι Κύπριοι διεθνείς έφυγαν σ’ αποδυτήρια, ενώ ο Χαρίτου οδηγήθηκε στο ιατρείο. Οι Ολλανδοί άσκησαν φοβερές πιέσεις στην κυπριακή αποστολή, που είχε επικεφαλής τον πρόεδρο τότε πρόεδρο της ΚΟΠ Κρις Τριανταφυλλίδης. Λέγεται ότι ανέφεραν πως σε περίπτωση διακοπής του αγώνα η κατάσταση θα ήταν ανεξέλεγκτη με τους Ολλανδούς χούλιγκαν, ενώ ο αθηναϊκός Τύπος έγραψε πως έγινε απόπειρα δωροδοκίας της Κύπρου με 45.000 λίρες.
Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ» μετά το Ολλανδία – Κύπρος που μιλούσε ακόμα και για αποκλεισμό των Ολλανδών.
 
Υπό το φόβο επεισοδίων και όντας αποφασισμένοι να διεκδικήσει το ματς διά της νομικής οδού, πενήντα λεπτά αργότερα (με τον Αντώνη Κλέφτη στη θέση του Χαρίτου που δεν μπορούσε να συνεχίσει) η Κύπρος επέστρεφε στον γήπεδο, με τους Ολλανδούς να αποθεώνουν τους διεθνείς. Είχαν αντιληφθεί πως άρνηση της Κύπρου να συνεχίσει θα είχε καταστροφικές συνέπειες. Το κοντέρ σταμάτησε στο 8-0. Μετά το παιχνίδι ο Χαρίτου οδηγήθηκε σε οφθαλμολογική κλινική, ώστε να αποδειχθεί πως δεν επηρεάστηκε η όρασή του. Οι Ολλανδοί ήξεραν πως θα ακολουθούσε νομική μάχη. Η ΚΟΠ κατέθεσε ένσταση και δύο εβδομάδες μετά η Κύπρος έπαιρνε το ματς στα χαρτιά με 3-0.
 
Η σχέση του Χαρίτου με τον χούλιγκαν
Ο Ολλανδός που έριξε την κροτίδα ονομάζεται Γιον Σταλ.  Ήταν 21 χρόνων τότε και εντοπίστηκε μέσα από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης. Η κροτίδα είχε μέγεθος πορτοκαλιού. Όπως  είπε χρόνια μετά, στόχος ήταν να την ρίξει κατά την είσοδο των ομάδων, κάτι που δεν πέτυχε. Μετά ήθελε να τη ρίξει στο πρώτο γκολ, κάπου κοντά στο κόρνερ, όταν δεν θα υπήρχαν παίκτες κοντά. Τελικώς η κροτίδα έσκασε στο 2ο λεπτό προκαλώντας αποκόλληση τυμπάνου σε έναν φωτογράφο που ήταν κοντά.
Ο Ολλανδός χούλιγκαν ονόματι Γιον Σταλ δεν ήθελε να τραυματίσει κάποιον ποδοσφαιριστή, όμως η κροτίδα εξερράγη αρκετά μετά που έφυγε από τα χέρια του.
 
Ο Σταλ καταδικάστηκε σε διά βίου απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα και του επιβλήθηκε βαρύτατο πρόστιμο. Αδυνατώντας να το πληρώσει βρέθηκε στη φυλακή για 6-7 μήνες. Το καλοκαίρι του 1988, μετά που η Ολλανδία κατέκτησε το EURO, ο Χαρίτου βρέθηκε με τη  σύζυγό του για διακοπές στην Ολλανδία, φιλοξενούμενοι της πόλης απ’ την οποία κατάγεται ο δράστης. Εκεί ο δράστης συνάντησε τον Χαρίτου και του απολογήθηκε. Οι Ολλανδοί κάλεσαν ξανά τον Χαρίτου όταν συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από το περιστατικό, το οποίο λίγο έλειψε να τους στερήσει το μοναδικό τρόπαιο που έχει κερδίσει η Εθνική του ομάδα. Κατόπιν ο Χαρίτου φιλοξένησε τον Σταλ στην Κύπρο, καθώς μεταξύ τους αναπτύχθηκε και μια καλή σχέση.

Δειτε Επισης

Στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκινά η Α΄φάση του Κυπέλλου Coca-Cola-Όλο το πρόγραμμα
Ο ΑΠΟΕΛ βρίσκει τα… πατήματά του
Στην αντεπίθεση η ΘΥΡΑ 3-«Η κυβέρνηση και οι φορείς της, απλούστατα, δεν μπορούν»
«Τεσσάρες» για Πάφο και ΑΠΟΕΛ επί Νέας Σαλαμίνας και ΕΝΠ αντίστοιχα
Πρόγραμμα Cyprus League από την 6η μέχρι τη 15η αγωνιστική
Η Εθνική Κ-17 κέρδισε την Ελλάδα σε φιλικό αγώνα
Ανακοίνωση ΑΕΛ με πυρά κατά Λετυμπιώτη-«Η μικροπολιτικάντικη παράσταση δεν μπορεί να γίνει ανεχτή»
Διεξάγονται σήμερα οι δυο εξ αναβολής αγώνες της πρώτης αγωνιστικής του πρωταθλήματος
ΑΕΚ: Έκλεισε το mega deal με Μαρσιάλ
Ομόνοια και Άρης το απόλυτο μετά την 3η αγωνιστική Cyprus League by Stoiximan