ΑΕΚ: Δυο φορές το ίδιο λάθος

Το dna του πρωταθλητή, το μέταλλο και ο χαρακτήρας μιας ομάδας, η ζύμωσή της σε συνθήκες πίεσης, η ικανότητα επιτυχούς διαχείρισης των αναποδιών και των κρίσεων. Όλα αρετές που αποκτώνται συν τω χρόνω και μνημονεύθηκαν ως ειδοποιός διαφορά μεταξύ ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ στην κούρσα τους για τον τίτλο στο τρέχον πρωτάθλημα.
Προφανώς δεν είναι μια στερούμενη βάσης επιχειρηματολογία. Πρόδηλα οι «κιτρινοπράσινοι» έχουν δρόμο να διανύσουν, έως ότου καθιερωθούν (εντός αγωνιστικού χώρου και στη συνείδηση του κοινού) ως ομάδα πρωταθλητισμού. Εντούτοις στην τελική ευθεία της τρέχουσας περιόδου οι Λαρνακείς «προδόθηκαν» από πολύ πιο… πεζά και χειροπιαστά πράγματα.
Το ματ που δέχθηκαν από τον ΑΠΟΕΛ ήλθε σε δύο κινήσεις: μία στο ΓΣΖ (ήττα με 3-0) και μία στο ΓΣΠ (ήττα με 2-0). Και στα δύο παιχνίδια η ΑΕΚ είχε τις ευκαιρίες να σκοράρει: μηδεμίας εξαιρουμένης -ακόμη και από το σημείο του πέναλτι- τις σπατάλησε όλες. Χωρίς γκολ δεν κερδίζεις παιχνίδια, πόσο μάλλον τίτλους.
Και στα δύο ντέρμπι κορυφής η ΑΕΚ συνελήφθη ελλιπώς προετοιμασμένη: στο ΓΣΖ αιφνιδιάστηκε από τον προσανατολισμό και το στιλ παιχνιδιού του αντιπάλου, στο ΓΣΠ ο ΑΠΟΕΛ εμφανίστηκε ακριβώς όπως αναμενόταν. Και στις δύο περιπτώσεις οι «κιτρινοπράσινοι» δέχτηκαν γκολ στο πρώτο μεγάλο λάθος της άμυνάς τους και ακολούθως εμφανίστηκαν δίχως πειστικό εναλλακτικό σχέδιο.
Αδιάψευστο τεκμήριο αυτής της απουσίας plan b ήταν και ο εκνευρισμός που κατέλαβε τους Λαρνακείς, όταν διαπίστωσαν ότι αδυνατούσαν να επιβάλουν το ρυθμό και το παιχνίδι τους. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση αυτός ο εκνευρισμός τους κόστισε παντελώς αψυχολόγητες αποβολές.
Η χθεσινή αποτυχία μάλιστα βαραίνει περισσότερο στη ζυγαριά: όχι επειδή έκρινε τον τίτλο υπέρ του ΑΠΟΕΛ, αλλά επειδή υπέρ του ΑΕΚ μετρούσαν -θεωρητικά τουλάχιστον- και το πάθημα στο ΓΣΖ και η απουσία των βασικών επιλογών του αντιπάλου στη μεσαία γραμμή (Μοράις, Βινίσιους, ντε Βινσέντι). Στην πράξη αποδείχθηκε πως οι «κιτρινοπράσινοι» δεν είχαν αντλήσει τα κατάλληλα διδάγματα από την προ μηνός ήττα τους. Και όποιος δεν μαθαίνει από το παρελθόν του, είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει.  

Δειτε Επισης

«Τεσσάρες» για Πάφο και ΑΠΟΕΛ επί Νέας Σαλαμίνας και ΕΝΠ αντίστοιχα
Πρόγραμμα Cyprus League από την 6η μέχρι τη 15η αγωνιστική
Η Εθνική Κ-17 κέρδισε την Ελλάδα σε φιλικό αγώνα
Ανακοίνωση ΑΕΛ με πυρά κατά Λετυμπιώτη-«Η μικροπολιτικάντικη παράσταση δεν μπορεί να γίνει ανεχτή»
Διεξάγονται σήμερα οι δυο εξ αναβολής αγώνες της πρώτης αγωνιστικής του πρωταθλήματος
ΑΕΚ: Έκλεισε το mega deal με Μαρσιάλ
Ομόνοια και Άρης το απόλυτο μετά την 3η αγωνιστική Cyprus League by Stoiximan
H Oμόνοια επικράτησε της ΑΕΚ με 1-0
«Δεν θα ανεχθούμε να τιμωρηθεί ξανά ο Απόλλωνας, εμείς ήμασταν θεατές»
Πήρε θέση η ΑΕΛ για τη μη διεξαγωγή του ντέρμπι-«Γεμάτο σκοτεινά σημεία και πτυχές»