Ο διπλός τελικός, οι ξένοι ρεφ, τα επεισόδια και τα πέναλτι

Μπορεί να μην έχουν συναντηθεί πολλές, ωστόσο, κάθε μια από τις τέσσερις προηγούμενες αναμετρήσεις Απόλλωνα – Ομόνοιας σε τελικούς Κυπέλλου Coca Cola, είχε κάτι μοναδικό να παρουσιάσει
 
Αν αναζητούσαμε την πιο ενδιαφέρουσα από τις τέσσερις προηγούμενες συναντήσεις Απόλλωνα – Ομόνοιας σε τελικό Κυπέλλου Coca Cola, οπωσδήποτε θα ξεχωρίζαμε τη διπλή αναμέτρηση του 1982. Υπολογίζεται πως συνολικά 50.000 θεατές παρακολούθησαν τους δύο αγώνες, που διήρκεσαν αθροιστικά 210 λεπτά και χάρισαν εννιά γκολ. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.
 
Απόλλωνας και Ομόνοια βρίσκονταν αντιμέτωποι σε τελικό για δεύτερη φορά – η πρώτη ήταν το 1965 με νικητές τους πράσινους. Η Ομόνοια ήταν ήδη πρωταθλήτρια και έψαχνε το νταμπλ, όπως  και το ’65. Είχε πέντε κατακτήσεις και ο Απόλλωνας δύο, ενώ το 1982 διεξήχθη ο 40ος τελικός του θεσμού. Στο δρόμο για τον τελικό, το «τριφύλλι» απέκλεισε Ορφέα Αθηαίνου, Αναγέννηση Δερύνειας και Ένωση, ενώ ο Απόλλωνας έθεσε νοκ άουτ Κεραυνό, Ευαγόρα και ΑΕΛ.
Εισιτήριο του τελικού του 1982 που έγινε στο Τσίρειο
 
Με 30.000 θεατές
Οι δύο φιναλίστ δεν συμφώνησαν για την έδρα του αγώνα, έτσι έγινε κλήρωση που έφερε τον τελικό στο Τσίρειο. Τυπώθηκαν 25.000 εισιτήρια, με τον Τύπο να κάνει λόγο για 30.000 κόσμο στις εξέδρες. Το παιχνίδι άρχισε στις 20:30 στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού, ο οποίος έφτασε κατευθείαν από την Πάφο, όπου τέλεσε τα εγκαίνια του νεότευκτου Παφιακού σταδίου.
Υπολογίζεται ότι 50.000 θεατές παρακολούθησαν συνολικά τους δύο τελικούς του 1982
 
Στην κανονική διάρκεια το παιχνίδι ήταν ισόπαλο 1-1, με δύο εύστοχες εκτελέσεις πέναλτι από τους Καϊάφα (63’) και Βάλτερ (88’), με τον Τύπο της εποχής να τα βάζει ανοικτά με τον διαιτητή Σώτο Αυξεντίου για τις αποφάσεις του και τον ίδιο τον ρεφ να δηλώνει στον «Φιλελεύθερο» ότι «κάθε ανατροπή μέσα στην περιοχή είναι πέναλτι». Στην παράταση, ο Απόλλωνας πήρε προβάδισμα με τον Θεοφάνους (101’) για να ισοφαρίσει ο Σάββα πέντε λεπτά αργότερα, αναβάλλοντας για μία εβδομάδα τη στέψη του Κυπελλούχου της περιόδου 1981-82.
Το ματς του 1982 έληξε 1-1 ενώ στην παράταση γράφτηκε το 2-2, που οδήγησε σε ρεβάνς στο Μακάρειο όπου η Ομόνοια κέρδισε με 4-1. Ο 20χρονος, τότε, Σαββίδης, έβαλε δύο γκολ και συστήθηκε στην ποδοσφαιρική Κύπρο
 
Επαναληπτικός τελικός
Την βδομάδα μέχρι τον επαναληπτικό τελικό στο Μακάρειο, έγινε συζήτηση για κάθοδο ξένων διαιτητών, όμως η καυτή… σφυρίχτρα κατέληξε στον Στέφανο Χατζηστεφάνου, που τα πήγε περίφημα. Κόπηκαν 21.565 εισιτήρια. Στο 30’ η Ομόνοια προηγήθηκε με 2-0, χάρη σε γκολ των Σαββίδη (3’) και Πατίκη (30’), ενώ νωρίς στο β’ ημίχρονο οι ελπίδες ανατροπής των Λεμεσιανών εξανεμίστηκαν, καθώς Σαββίδης (52’) και Κανάρης (56’) έγραψαν το 1-0 – στο 54’ είχε μειώσει ο Τέμπλαρ.
Οι νταμπλούχοι πανηγύρισαν την επιτυχία τους σε κοσμικό κέντρο της Λευκωσίας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Εκείνο το παιχνίδι ήταν ορόσημο για τον νεαρό τότε Γιώργο Σαββίδη, που αναδείχθηκε ως πρόσωπο του αγώνα από τον «Φιλελεύθερο». Με δύο γκολ ο 20χρονος επιθετικός συστήθηκε στην ποδοσφαιρική Κύπρο, καθώς λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων δεν είχε καταφέρει να διακριθεί σε εκείνη τη σεζόν, που ήταν η πρώτη του στο «τριφύλλι», προερχόμενος από τον Ολυμπιακό Λευκωσίας.
 
1965
Με Λιβανέζικες σφυρίχτρες

Οι δύο φετινοί μονομάχοι αναμετρήθηκαν πρώτη φορά σε τελικό Κυπέλλου το 1965. Ο Απόλλωνας απέκλεισε στα ημιτελικά τη Νέα Σαλαμίνα και η Ομόνοια την Αλκή. Ο τελικός διεξήχθη την 4η Ιουνίου 1965 στο παλιό ΓΣΠ. Μάλιστα επρόκειτο να λάβει χώρα μία εβδομάδα νωρίτερα, αλλά αναβλήθηκε καθώς η Νέα Σαλαμίνα υπέβαλε ένσταση κατά του κύρους του ημιτελικού με τον Απόλλωνα. Το παιχνίδι σφύριξαν διαιτητές που ήρθαν αεροπορικώς από τον Λίβανο. Το παρακολούθησαν περίπου 14.000 θεατές και οι εισπράξεις ήταν 600 λίρες.  Το παιχνίδι ήταν αθλοθετημένο από την Coca Cola, της οποίας η σχέση με το θεσμό του Κυπέλλου χρονολογείται από εκείνη τη δεκαετία του ’60. Το παιχνίδι παρακολούθησε ο Πρόεδρος της Βουλής Γλαύκος Κληρίδης, ο πρέσβης της Ελλάδας και άλλοι αξιωματούχοι.
Αναφορά στον «Φιλελεύθερο» της εποχής για τον πρώτο τελικό Κυπέλλου Απόλλωνα – Ομόνοιας το 1965. Το παιχνίδι ήταν αθλοθετημένο από την Coca Cola
 
Η Ομόνοια κέρδισε εύκολα με 5-1. Το ημίχρονο ήταν 2-0, στη συνέχεια η ομάδα της Λεμεσού μείωσε και θα μπορούσε να ισοφαρίσει, χάνοντας τρεις ευκαιρίες με το σκορ στο 2-1. Όπως γράφεις ο «Φιλελεύθερος» της εποχής, η Ομόνοια οπισθοχώρησε επικίνδυνα στο πρώτο 15λεπτο του β’ ημιχρόνου και λίγο έλειψε να ισοφαριστεί.
 
Τρία γκολ έβαλε ο Κόκος Χριστοφόρου και από ένα Μελής και Δρόσος. Μάλιστα ο τελευταίος σέρβιρε τρία γκολ. Από τον Απόλλωνα ξεχώρισε ο Κρυστάλλης, όπως γράφει ο Τύπος και από την Ομόνοια, πέραν των τριών προαναφερθέντων, οι Ελευθεριάδης και Αντωνάκης. Ο «Φιλελεύθερος» απένειμε τα εύσημα στους διαιτητές από τον Λίβανο, αναφέροντας πως «ήταν άριστοι» και «διηύθυναν με καλοδοσμένη επιδεικτικότητα τον αγώνα, χάρη στην εξαίρετη διορατικότητα και τους και στο πηγαίο ταλέντο τους».
 
1992
Ένα αμφισβητούμενο πέναλτι

Ήταν η τρίτη αναμέτρηση Απόλλωνα – Ομόνοιας σε τελικό και έγινε πάλι στο Τσίρειο, ξανά κατόπιν κλήρωσης. Η ομάδα της Λεμεσού, πρωταθλήτρια της σεζόν 1990-91, είχε τερματίσει τρίτη, ενώ η Ομόνοια, Κυπελλούχος του 1991 και για τρίτη συνεχή χρονιά στον τελικό, ήταν τέταρτη στο πρωτάθλημα. Πέρα από το τρόπαιο, ο Κυπελλούχος θα έβγαινε στην Ευρώπη. Στο τελευταίο παιχνίδι της καριέρας με τον Απόλλωνα (το συμβόλαιό του δεν ανανεώθηκε και τη θέση του πήρε ο Σπόλιαριτς), ο Πτακ χάρισε το Κύπελλο στην ομάδα της Λεμεσού, ευστοχώντας στο 52’ σε πέναλτι που κέρδισε ο Πίττας από τον Σάκη Ανδρέου.
Το πέναλτι με το οποίο ο Πτακ, στο τελευταίο του παιχνίδι με το Απόλλωνα, χαρίζει το τρόπαιο του 1992 στην ομάδα της Λεμεσού
 
Οι πράσινοι αμφισβήτησαν έντονα την απόφαση του διαιτητή Γιώργου Μηχανικού, υποστηρίζοντας ότι η παράβαση έγινε εκτός περιοχής. Η Ομόνοια είχε δύο δοκάρια – το δεύτερο στο 89’ με τον Τούτιτς- και γενικώς ήταν καλύτερη, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ. Έμεινε όμως εκτός Ευρώπης, πρώτη φορά μετά 19 συνεχόμενες παρουσίες, ενώ έμεινε χωρίς τίτλο μόλις δεύτερη φορά σε είκοσι χρόνια (η πρώτη ήταν το 1990). Το τέλος του αγώνα ακολούθησαν επεισόδια, συλλήψεις αλλά και δηλώσεις από πλευράς Ομόνοιας πως «είμαστε οι ηθικοί νικητές», όπως ανέφερε ο Κάντηλος στον «Φιλελεύθερο».
 
2011
Ήρωας ο Γιωργαλλίδης
Ο τελικός του 2011 φιλοξενήθηκε στο ΓΣΖ και τον διηύθυνε ο Ελβετός Μάσιμο Μπουζάκα. Το παιχνίδι έληξε 1-1 στην κανονική διάρκεια, καθώς με αυτογκόλ στο 85’ ο Ηλίας Χαραλάμπους ισοφάρισε το γκολ του Μιχάλη Κωνσταντίνου (13’). Το τρόπαιο κρίθηκε στα πέναλτι, όπου ο Αντώνης Γιωργαλλίδης απέκρουσε τις εκτελέσεις των Σταύρου και Ερίθε, στέλνοντας την κούπα στη Λευκωσία.

 
Το 2011 ο Αντώνης Γιωργαλλίδης έπιασε δύο πέναλτι στη διαδικασία της ρωσικής ρουλέτας, δίνοντας το Κύπελλο στην Ομόνοια. 

Δειτε Επισης

Αδιόρθωτος Ουάρντα, πληρώνει ακόμη τις... αταξίες του-Παρελθόν και από τον Πανσερραϊκό
«Δέκα χρόνια από τη μέρα που έφυγε από κοντά μας ο Γιώργος Γκουγκούρης, στο δρόμο για το γήπεδο»
Η επεξήγηση της ΚΟΠ για το πέναλτι που ζήτησε η Ομόνοια στο αιώνιο
Βγαίνει μπροστά ο πρώην πρόεδρος της Ανόρθωσης-«Ας σταματήσουμε να κρίνουμε ποιος έφταιξε παραπάνω»
Κλείνει το κεφάλαιο Κίσσα στη Σαλαμίνα μετά από πέντε χρόνια
Δωρεάν σε ανοικτή ζώνη ο τελικός πρωταθλήματος στο ΓΣΠ ανάμεσα σε ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ
Αίμα και άμμος στο ΓΣΠ για το πρωτάθλημα που ισοδυναμεί με τριπλή ευκαιρία για ομίλους
Αρνητική πρωτιά για Πάφο και Άρη για τη χρησιμοποίηση του ντόπιου ποδοσφαιριστή
Ρίχνει το μπαλάκι πίσω στην Αστυνομία ο ΑΠΟΕΛ και αφήνει αιχμές κατά της ΑΕΚ
Άκυρο Αστυνομίας στα αιτήματα ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ για παραχώρηση της Βόρειας