Ελθέτω η Βασιλεία σου!
12:30 - 18 Μαΐου 2016
Τα ευρωπαϊκά πεπραγμένα των δύο συλλόγων την περασμένη δεκαετία ευρίσκονται σε αναντιστοιχία: για τους Άγγλους ήταν μια περίοδος ξηρασίας τίτλων, για τους Ισπανούς το διάστημα της καθιέρωσής τους στο διεθνές στερέωμα μέσω των τεσσάρων θριάμβων (σε ισάριθμες συμμετοχές σε τελικούς) στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση.
Μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει κι έναν παραλληλισμό μεταξύ των δύο φιναλίστ: η Λίβερπουλ της τρέχουσας περιόδου θυμίζει πολύ τη Σεβίλλη της σεζόν 2012/13. Προ τριάμισι ετών (Ιανουάριος 2013) οι Ανδαλουσιανοί, οι οποίοι βολόδερναν στο μέσο του βαθμολογικού πίνακα, έβγαλαν από την ανεργία τον Έμερι (σ.σ. τον Νοέμβριο του 2012 είχε τερματίσει το βραχύβιο, αποτυχημένο πέρασμά του από τη Σπαρτάκ) και δικαιώθηκαν, καθώς εξασφάλισαν την έξοδο στο Γιουρόπα Λιγκ, το οποίο την περασμένη διετία κατέκτησαν.
Προ επτά μηνών ο σύλλογος του Μέρσεϊσαϊντ, επίσης ευρισκόμενος στο μέσο της βαθμολογίας, έβγαλε από την ανεργία τον Κλοπ (σ.σ. τον Ιούνιο του 2015 είχε αποχωρήσει από την Ντόρτμουντ μετά από μια επιτυχημένη επταετία) και δικαιώνεται, καθώς ο άνεμος αναγέννησης που πνέει με την έλευση του Γερμανού είναι πιθανό να συνδυαστεί με την επιστροφή στην κατάκτηση ευρωπαϊκών τίτλων.
Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι ο κάτοχος του Γιουρόπα Λιγκ αγωνίζεται την επόμενη περίοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Δεδομένου ότι και αυτή τη χρονιά οι φιναλίστ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση (Ρεάλ και Ατλέτικο Μαδρίτης) έχουν εξασφαλίσει θέση σε αυτήν μέσω του εθνικού πρωταθλήματος, όποια εκ των Λίβερπουλ και Σεβίλλης υψώσει το τρόπαιο στον ουρανό της Βασιλείας καπαρώνει θέση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.
UEFA EUROPA LEAGUE 2015/16
Τελικός: ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ - ΣΕΒΙΛΛΗ
Ημερομηνία: 18.05.2016
Γήπεδο: Ζανκτ Γιάκομπ Παρκ (Βασιλεία)
Διαιτητής: Γιόνας Έρικσον (Σουηδός)
ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ
ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ
Φάση ομίλων
Μπορντό 1-1*, 2-1
Σιόν 1-1, 0-0*
Ρούμπιν 1-1, 1-0*
Φάση των 32
Άουγκσμπουργκ 0-0*, 1-0
Φάση των 16
Μάντσεστερ Γ. 2-0, 1-1*
Προημιτελικά
Ντόρτμουντ 1-1*, 4-3
Ημιτελικά
Βιγιαρεάλ 0-1*, 3-0
ΣΕΒΙΛΛΗ
Φάση ομίλων (Τσάμπιονς Λιγκ)
Γκλάντμπαχ 3-0, 2-4*
Γιουβέντους 0-2*, 1-0
Μάντσεστερ Σ. 1-2*, 1-3
Φάση των 32
Μόλντε 3-0, 0-1*
Φάση των 16
Βασιλεία 0-0*, 3-0
Προημιτελικά
Μπιλμπάο 2-1*, 1-2 (5-4 στα πέν.)
Ημιτελικά
Σαχτάρ Ντ. 2-2*, 3-1
Ουνάι Έμερι: Ο μετρ της προετοιμασίας!
Ο παππούς του έπαιζε στη Ρεάλ Ουνιόν. Ο πατέρας του υπήρξε για μια δεκαετία ένας από τους πιο βραχύσωμους τερματοφύλακες (1,73 μ.) στη β’ κατηγορία της Ισπανίας. Ο ίδιος ξεκίνησε στις ακαδημίες της Σοσιεδάδ, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στη Σεγούνδα Ντιβισιόν (Τολέδο, Φερόλ, Λεγκάνος), αλλά αποσύρθηκε στα 32 του ένεκα τραυματισμού στο γόνατο.
Ο τελευταίος του ποδοσφαιρικός σταθμός (Λόρκα Ντεπορτίβο) υπήρξε και ο πρώτος της προπονητικής καριέρας του. Οδήγησε την ομάδα στην παρθενική άνοδό της στη β’ κατηγορία και το 2006 ανέλαβε την Αλμερίδα, την οποία ανέβασε στην α’ κατηγορία και της χάρισε την όγδοη θέση που αποτέλεσε το διαβατήριό του για τη Βαλένθια. Στην τριετή θητεία του καθιέρωσε τις «νυχτερίδες» ως τρίτη δύναμη στην Ισπανία, όμως η πρώτη εκτός συνόρων απόπειρά του (Σπαρτάκ Μόσχας) υπήρξε αποτυχημένη. Από τον Ιανουάριο του 2013 ευρίσκεται στην τεχνική ηγεσία της Σεβίλλης.
«Για μένα το ποδόσφαιρο είναι πάθος και συναίσθημα», παραδέχεται ο Ουνάι Έμερι, ο οποίος έχει εμμονή με την άρτια προετοιμασία και τακτική. Σπάνια βγαίνει εκτός ορίων, αλλά είναι ικανός να «εκραγεί», αν διαπιστώσει ότι ένας παίκτης του ευρίσκεται μισό μέτρο πιο δίπλα απ’ το σημείο που πρέπει.
Η ιδιαιτερότητά του αφορά την προσωπική ενασχόληση με την ανάλυση των βίντεο του αντιπάλου. Ο ίδιος τα παρακολουθεί, ο ίδιος τα κόβει και τα συρράπτει, ο ίδιος δημιουργεί το βίντεο που θα δει όλη η ομάδα και τα επιμέρους που θα μοιράσει σε κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά. «Για κάθε παιχνίδι περνώ 12 ώρες μόνο στο βίντεο. Όσα καταλαβαίνω εγώ σε αυτό το διάστημα, πρέπει να τα μεταδώσω στους παίκτες σε μια ώρα. Δεν είναι μεγάλο διάστημα. Όταν ήμουν 16, στο σχολείο είχα από μία ώρα λατινικά, μαθηματικά, ιστορία, φιλοσοφία, αγγλικά και δεν ξέρω εγώ τι άλλο. Εδώ έρχεσαι και έχεις μόνο μια ώρα και μόνο ποδόσφαιρο, το οποίο σου αρέσει. Άρα ένα βίντεο 60 λεπτών δεν είναι πολύ», εκτιμά ο Έμερι που αποκαλύπτει και τις βαθμίδες εξοικείωσης των παικτών του με τη διαδικασία.
«Αρχικά για τα εξατομικευμένα βίντεο έρχονται μόλις 3-4 ποδοσφαιριστές, μετά την πρώτη εκπαίδευση έρχονται 14. Μετά τη δεύτερη εκπαίδευση, όταν διαπιστώσουν ότι προοδεύουν, ότι το σύστημα δουλεύει και έχει επιτυχία, τότε έρχονται και οι 24. Αυτό είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί». Για τον Έμερι είναι υψίστης σημασίας οι παίκτες του να μελετούν τα βίντεο που τους δίνει. Κάποτε στη Βαλένθια υποψιάστηκε πως κάποιος δεν το έκανε. Τον ρώτησε αν είχε παρακολουθήσει το βίντεο. «Ναι, κόουτς. Μην ανησυχείς, τα κατάλαβα όλα», του απάντησε ο παίκτης και η υποψία επαληθεύτηκε, καθώς ο Έμερι τού είχε δώσει ένα άδειο usb stick!
«Είναι μανιακός με το ποδόσφαιρο, πρακτικά είναι μια αρρώστια. Είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές που είχα. Δούλεψα μαζί του τρία χρόνια… Δεν άντεχα τέταρτο. Τα βίντεο ήταν τόσα πολλά που είχα ξεμείνει από ποπ κορν!», αστειεύτηκε ο Χοακίν, ο οποίος πέρασε μια τριετία στη Βαλένθια με τον Έμερι και πέρυσι, ως παίκτης της Φιορεντίνα, τον αντιμετώπισε στα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ.
Στα πλεονεκτήματα του Έμερι συμπεριλαμβάνεται η άριστη διαχείριση των υφιστάμενων πόρων και του έμψυχου δυναμικού. Ουδέποτε γκρίνιαξε επειδή η ομάδα του ήταν υποχρεωμένη να πωλήσει παίκτες προτού αγοράσει. Στο πλαίσιο αυτό, επεξέτεινε ως το 2017 τη συνεργασία του με τη Σεβίλλη, την οποία ευγνωμονεί για την πόρτα που του άνοιξε μετά το ανεπιτυχές πέρασμα από τη Σπαρτάκ. «Ο πατέρας μου ανέκαθεν έλεγε πως πρέπει να εκτιμάς και να σέβεσαι την ευθύνη που σου ανατίθεται. Όταν προπονώ, αναλαμβάνω σοβαρά αυτήν την ευθύνη, διότι ξέρω ότι άνθρωποι με έχουν εμπιστευτεί και υπάρχουν χιλιάδες οπαδοί, των οποίων τα συναισθήματα εξαρτώνται από αυτά που κάνουμε».
Γίργκεν Κλοπ: Ο μετρ της ψυχολογίας!
Ως ποδοσφαιριστής ξεκίνησε από την επίθεση, πέρασε από το κέντρο και κατέληξε δεξιός αμυντικός. Δεν έπαιξε ούτε μια φορά στην α’ κατηγορία, αλλά πέρασε σχεδόν 11 χρόνια στη Μάιντς (325 παιχνίδια / 52 γκολ), στην οποία –κατά τον προπονητή του– «δεν ήταν ο κορυφαίος, αλλά ένας αληθινός ηγέτης, διότι έβαζε το μυαλό του να δουλέψει».
Τον Φεβρουάριο του 2001, μεσούσης της περιόδου και της μάχης για την παραμονή στην Τσβάιτελιγκα, ο μάνατζερ του συλλόγου, Κρίστιαν Χάιντελ, έχρισε εν μια νυκτί τον Κλοπ πρώτο προπονητή. Η Μάιντς έμεινε στην κατηγορία και μετά από δύο τέταρτες θέσεις ανέβηκε στην Μπούντεσλιγκα, όπου παρέμεινε για μια τριετία. Παρά τον υποβιβασμό της το καλοκαίρι του 2007, ο Κλοπ έμεινε για να την επαναφέρει στα μεγάλα σαλόνια και, όταν απέτυχε, παραιτήθηκε.
Εκμεταλλευόμενη τη διστακτικότητα του Αμβούργου και της Μπάγερν, η Ντόρτμουντ «άρπαξε» τον Κλοπ και άλλαξε τον ρουν της ιστορίας της. Το πρωτάθλημα του 2011 ακολούθησε το νταμπλ του 2012 και ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ το 2013. Η απώλειά του αποτέλεσε την απαρχή ενός καθοδικού σπιράλ που έφερε την έβδομη θέση της Μπορούσια και την παραίτησή του την περασμένη περίοδο.
Ό,τι χαρακτηρίζει τον Κλοπ, «σφραγίζει» και το στιλ των ομάδων του. Ένα… ηλεκτρικό ποδόσφαιρο («χέβι μέταλ», όπως ο ίδιος το έχει αποκαλέσει), με ακατάπαυστη και απίστευτη ένταση, ταχύτητα, επιθετικότητα και πάθος. Ένα ποδόσφαιρο που κόβει την ανάσα. Η πίεση και η κόντρα πίεση (σ.σ. «το καλύτερο δεκάρι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο») είναι η βάση της ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας του 49χρονου, ο οποίος είναι απαράμιλλος στο να εμπνέει και να κινητοποιεί πρόσωπα και καταστάσεις.
Κερδίζει εκτίμηση, σεβασμό και αποδοχή των παικτών του τόσο με τον ανεπιτήδευτο αυθορμητισμό του όσο και με την αυθεντικότητα και τη συμπεριφορά του, αφού τηρεί πρώτος όσα απαιτεί από αυτούς: πάντα στην ώρα του, γεμάτος όρεξη για δουλειά, έτοιμος να δώσει το 110%, ξεκάθαρος ότι γι’ αυτόν δεν υπάρχει οτιδήποτε πιο σημαντικό από την αρραγή ενότητα προπονητή και ομάδας.
Ο Κλοπ δεν είναι μόνο ο χαλαρός, χαμογελαστός, άνετος τύπος των δημοσίων εμφανίσεών του. Είναι ένας εξαιρετικά φιλόδοξος, απίστευτα παθιασμένος προπονητής που επεξεργάζεται άοκνα κάθε λεπτομέρεια και κατεβάζει συνεχώς ιδέες. Η ηγεσία του είναι ένα μείγμα εγκαρδιότητας και αυστηρότητας, προσδίδει χαρά στην εργασία, αλλά μπορεί να είναι και αυταρχικός, επιβλητικός, ακόμη και τρομακτικός – ιδίως αν διαπιστώσει συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο την αγωνιστική επιτυχία. Κι ακριβώς επειδή συνδυάζει όλα τα παραπάνω στην προσωπικότητά του, παραμένει άκρως απρόβλεπτος, ακόμη και για τους παίκτες του, οι κεραίες των οποίων είναι διαρκώς τεντωμένες.
Πέραν της αδιαμφισβήτητης ικανότητάς του να εμπνέει, ο Γερμανός είναι ο ιδανικός προπονητής για μια μικρομεσαία ή ευρισκόμενη σε χειμερία νάρκη παραδοσιακή δύναμη και για ακόμη ένα λόγο: έχει «μάτι» για τις μεταγραφές. Βλέπει σε θεωρούμενους ως «λίγους», «σκάρτους» και «τελειωμένους» αρετές που οι άλλοι αδυνατούν να διακρίνουν και βγάζει τον καλύτερό τους εαυτό. Εξ ου και αρκετοί εξ αυτών, όταν μεταγράφηκαν (βλέπε Σαχίν, Καγκάβα, Γκέτσε), αντελήφθησαν ότι την υπεραξία τους δεν τη δημιούργησαν οι ίδιοι, αλλά το σύστημα και το περιβάλλον Κλοπ…
ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ…
…ο πιο πρόσφατος θρίαμβος της Λίβερπουλ στη διοργάνωση ήταν το 2001 (απέναντι στην Αλαβές στο Ντόρτμουντ), όταν η Σεβίλλη αγωνιζόταν στη β’ κατηγορία;
…ο Αλμπέρτο Μορένο μέτρησε 62 συμμετοχές στη Σεβίλλη, προτού το 2014 μετακομίσει στη Λίβερπουλ;
…σε ενδεχόμενη επικράτηση της Σεβίλλης η Ισπανία θα φτάσει τα 10 τρόπαια στο Κύπελλο UEFA/Γιουρόπα Λιγκ προσπερνώντας την Ιταλία (9) στην πρώτη θέση;
…ο Γίργκεν Κλοπ μπορεί να γίνει ο έκτος προπονητής που οδηγεί τη Λίβερπουλ σε ευρωπαϊκό τίτλο (σ.σ. μετά τους Μπιλ Σάνκλι, Μπομπ Πέισλι, Τζο Φάγκαν, Ζεράρ Ουγέ και Ράφα Μπενίτεθ);
…η Σεβίλλη αριθμεί ήδη τέσσερις θριάμβους (ρεκόρ) στο Κύπελλο UEFA/Γιουρόπα Λιγκ και στοχεύει στο πρώτο three-peat στην ιστορία της διοργάνωσης;