H «διαμεσολάβηση» του ΑΠΟΕΛ στη μεταγραφή του Λουκανίδη στον Παναθηναϊκό

Από τα ρεπορτάζ για τους Ελλαδίτες που έχουν φορέσει τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ, πολλές φορές απουσιάζει το όνομα του Τάκη Λουκανίδη. Ενός σπουδαίου ποδοσφαιριστή που έπαιξε οκτώ χρόνια στον Παναθηναϊκό και φόρεσε 23 φορές τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας – ήταν ο πρώτος παίκτης εκτός του πάλαι ποτέ ΠΟΚ (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ) που αγωνίστηκε με το εθνόσημο. Η αλήθεια είναι ότι ο 78χρονος σήμερα Λουκανίδης δεν εντάχθηκε ποτέ επισήμως στο ρόστερ του ΑΠΟΕΛ. Ούτε έπαιξε σε παιχνίδια πρωταθλήματος. Όμως, προπονείτο υπό τις οδηγίες του αείμνηστου Ανδρέα Λαζαρίδη και αγωνιζόταν σε φιλικά για να διατηρηθεί στη καλή κατάσταση μέχρι την ένταξή του στον Παναθηναϊκό.
 
Θα έκαιγαν την πόλη
Το καλοκαίρι του 1961 ο Λουκανίδης ήταν 24 χρόνων. Τον ήθελαν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός. Τον είχαν δει στους δύο τελικούς Κυπέλλου Ελλάδος (1958, 1959) όπου οδήγησε τη Δόξα Δράμας (κόντρα στον Ολυμπιακό). Τη μέρα που συνεδρίαζε η  διοίκηση της Δόξας για τη μεταγραφή του, έξω από την αίθουσα του κινηματογράφου που ήταν μαζεμένοι οι παράγοντες, έγινε διαδήλωση και οπαδοί μπλόκαραν τα δρομολόγια των λεωφορείων, απειλώντας να κάψουν την πόλη!
 
Συμβόλαια τότε δεν υπήρχαν. Ένας ποδοσφαιριστής έμενε για πάντα στην ομάδα από την οποία ξεκινούσε, εκτός εάν έπαιρνε μεταγραφή. Ο Λουκανίδης έφυγε για Κύπρο, με τις ευλογίες του Παναθηναϊκού, ο οποίος διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον ΑΠΟΕΛ. Υπάρχει σκέψη να πάει στην Ιταλία, όμως προτίμησε την Κύπρο επειδή δεν γνώριζε ξένες γλώσσες. Παράλληλα οι πράσινοι φρόντισαν να περάσει ένας… φωτογραφικός κανονισμός που έλεγε ότι «Έλληνας ποδοσφαιριστής ο οποίος θα ζήσει στο εξωτερικό για έναν χρόνο, μένει ελεύθερος». Αυτό έγινε για να ελευθερωθεί ο Λουκανίδης.
 
 
Κρυβόταν…
Δεν είχε  όμως υπογράψει οτιδήποτε με το «τριφύλλι» και έτσι υπήρχε πάντα ο κίνδυνος να τον «κλέψει» ο Ολυμπιακός ή η ΑΕΚ. Η «Αθλητική Ηχώ» τον Οκτώβριο του 1961 γράφει στο πρωτοσέλιδο πως «Ολυμπιακός και ΑΕΚ εκστρατεύουν εις την Κύπρον διά τον Λουκανίδην» προσθέτοντας πως «οι Παναθηναϊκοί βεβαιώνουν πως κάθε απόπειρα είναι καταδικασμένη εις αποτυχίαν». Για το λόγο αυτό οι άνθρωποι του ΑΠΟΕΛ, εκτελώντας οδηγίες των Παναθηναϊκών, έκρυβαν τον Λουκανίδη σε ξενοδοχεία στην Αμμόχωστο, στις Πλάτρες και αλλού, ώστε να μην τον βρουν οι εκπρόσωποι άλλων ομάδων. Πήγαινε στη Λευκωσία για προπόνηση και έφευγε. Μέχρι και σε γάμο στην Αθηένου έτυχε να πάει. Τον βρήκαν και άνθρωποι του Ολυμπιακού, του πρόσφεραν τα διπλάσια χρήματα όμως αρνήθηκε επειδή είχε δώσει το λόγο του.
 

 

Η επιστροφή
Βλέποντας ότι έχαναν τον Λουκανίδη, οι Δραμινοί δεν είχαν άλλη επιλογή από το να δώσουν την ελευθέρα στον ΑΠΟΕΛ ο οποίος με τη σειρά του την έστειλε στον Παναθηναϊκό. Στις 22 Δεκεμβρίου 1961 ο Λουκανίδης αφίχθη στην Ελλάδα όπου του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή με τον Τύπο να μιλάει για παίκτη που θα άφηνε εποχή – όπως και έγινε. Σύμφωνα με τον κανονισμό δικαιούταν να αγωνιστεί τρεις μήνες μετά τον επαναπατρισμό του. Έτσι έκανε ντεμπούτο τον Μάρτιο. Έμεινε στον Παναθηναϊκό μέχρι το 1969. Έπαιξε μετά στον Άρη και το 1970 σταμάτησε το ποδόσφαιρο. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών και οπωσδήποτε όσοι τον έζησαν στον ΑΠΟΕΛ είχαν να το λένε.

Δειτε Επισης

Αιχμές ΑΠΟΕΛ κατά Παπασταύρου-«Τρεισήμισι χρόνια τι έκανε, δεν τον ακούσαμε να μας πει κάτι»
Οι ματσάρες του κυπριακού πρωταθλήματος με €1 ΔΩΡΕΑΝ Στοίχημα στη Fonbet
Αναμετρήσεις φωτιά για την 11η αγωνιστική της Cyprus League
Β' Κατηγορία Κύπρου: Σέντρα στην 9η αγωνιστική στο «Μακάρειο»!
Στα «κυανόλευκα» ο Φίλιπ Κουν
«Χρειάζονται αλλαγές στη δομή της ΚΟΠ για να διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση των ομάδων»
«Δεν θα σταματήσω να εργάζομαι για την κάθαρση της διαιτησίας και την απομάκρυνση των κομπλεξικών»
Στις 13 Δεκεμβρίου μαθαίνει αντιπάλους η Εθνική για προκριματικά Μουντιάλ 2026
Ποινή 87.000 ευρώ για τον ΑΠΟΕΛ από την ΟΥΕΦΑ-Κινδυνεύει με επιμέρους κλείσιμο η Νότια
Πρόστιμα σε Παπασταύρου και Δημοσθένους από τον αθλητικό δικαστή της ΚΟΠ