Ο Τσάβι Ρόκα ανοίγει τα χαρτιά του στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ

Την ώρα  που σύσσωμος ο ποδοσφαιρικός κόσμος της Κύπρου βρίσκεται σε διακοπές, ο αρχιτέκτονας της ΑΕΚ συνεχίζει να δουλεύει ακατάπαυστα από το πρωί μέχρι το βράδυ. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οι καλοκαιρινές διακοπές δεν υπάρχουν στο πρόγραμμά του;
 
- Δεν υπάρχει χρόνος για διακοπές;
Όχι, από τότε που έγινα τεχνικός διευθυντής, δεν πάω διακοπές τέτοια εποχή. Ξεκλέβω λίγες μέρες διακοπών στις αρχές Σεπτεμβρίου. Σε δύο εβδομάδες ξεκινάμε προετοιμασία και πρέπει να ετοιμάσουμε την ομάδα. Έχουμε τον πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα στις 30 Ιουνίου. 
 
- Πόσα χρόνια είστε τεχνικός διευθυντής;
Είναι έβδομη χρονιά. Ξεκίνησα από την τρίτη τη τάξει κατηγορία της Ισπανίας, συνέχισα στη δεύτερη με τη Sabadell και από τις αρχές του 2014 είμαι στην ΑΕΚ.
 
- Η ΑΕΚ είναι η πιο μεγάλη πρόκληση στην καριέρα σας ως τεχνικός διευθυντής;
Και η πρώτη μου δουλειά ήταν πρόκληση. Δεν είναι εύκολο να βρεις στην Ισπανία δουλειά ως τεχνικός διευθυντής. Το ξεκίνημα στην ΑΕΚ ήταν δύσκολο. Φτιάξαμε την ομάδα από την αρχή.
 
- Πόσες ώρες δουλεύετε την ημέρα;
Εξαρτάται. Για να είμαι ειλικρινής, 24. Το μυαλό μου δεν σταματάει να σκέφτεται. Αυτό είναι το πρόβλημά μου. Πολλές φορές δεν μπορώ να χαρώ μια επιτυχία, διότι το μυαλό μου τρέχει μπροστά, πως θα αντιμετωπίσουμε έναν τραυματισμό, μια κάρτα.  
 
- Γιατί δεν γίνατε προπονητής;
Για να είμαι ειλικρινής, όταν έπαιζα μπάλα ήθελα να γίνω προπονητής και πήρα το UEFA PRO. Πήγα στη Νέα Ζηλανδία να παίξω ποδόσφαιρο και όταν γύρισα ο πρόεδρος ήθελε να με εντάξει στο κομμάτι του προγραμματισμού και να αγωνίζομαι κιόλας. Έτσι, ήμουν προπονητής και τεχνικός σύμβουλος. Πέτυχα και συνέχισα. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί να γίνω προπονητής, μου αρέσει.
 
-Ποιος είναι ρόλος του προπονητή στην ΑΕΚ;
Θα ήθελα να εξηγήσω κάτι. Ο τεχνικός διευθυντής παίρνει αποφάσεις. Είναι αυτός που θα φέρει τους παίκτες. Αν δεν ήταν έτσι, ποιος ο λόγος να δουλεύω 24 ώρες την ημέρα, παρακολουθώντας παίκτες; 
 
- Τι γίνεται με τις προπονήσεις, την ενδεκάδα, την τακτική;
Υπεύθυνος 100% είναι ο προπονητής. Σίγουρα μιλάμε, ανταλλάζουμε απόψεις, αλλά είναι υπεύθυνος. Ποτέ δεν παρεμβαίνω. 


«Ό,τι ήθελα να πω το είπα στον Κρίστιανσεν»
 - Γιατί αντικαταστήσατε τον κ. Κρίστιανσεν;
Πήραμε νομίζω την καλύτερη απόφαση. Μιλήσαμε μαζί του για το μέλλον και αποφασίσαμε να μην συνεχίσουμε. Προτιμώ να κοιτάω μπροστά. Είδαμε ότι η καλύτερη επιλογή ήταν να βρούμε άλλο προπονητή. 
 
- Ήταν unfair οι δηλώσεις του μετά το παιχνίδι με τον ΑΠΟΕΛ;
Ειλικρινά δεν θέλω να μιλήσω γι’ αυτό, δεν θέλω να δημιουργήσω προβλήματα. Ό,τι ήθελα να πω, του το είπα κατ’ ιδίαν. Στη ζωή καθένας βλέπει τα πράγματα αλλιώς, έχει διαφορετικές προτεραιότητες. 
 
- Ποια είναι η άποψή σας για τον Κωνσταντίνο Χαραλαμπίδη;
Είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Κύπρο. Έδειξε τρομερές ικανότητες για να παίξει σε μια μεγάλη ομάδα όπως ο ΑΠΟΕΛ, για πολλά χρόνια, είναι αρχηγός της Εθνικής ομάδας, μπορεί να παίξει σε αρκετές θέσεις, πιστεύω είναι πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση. 
 
- Ενώ παρακολουθείτε παίκτες σε όλη την Ευρώπη, εντούτοις, παίρνετε κάποιους που έχουν παίξει πριν στην Κύπρο, όπως Λαμπάν, Άλβες και Τριτσκόφσκι. Γιατί;
Είναι συνδυασμός από λόγους. Πρώτα είναι πολύ καλοί ποδοσφαιριστές. Είναι εύκολο να συλλέξεις γι’ αυτούς πληροφορίες, για τον χαρακτήρα, τη ζωή τους. Για εμένα το πιο σημαντικό είναι ο χαρακτήρας και μετά οι ικανότητες. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε καλό κλίμα στ’ αποδυτήρια. Και επίσης είναι πιο εύκολο να τους πείσεις να έρθουν στην Κύπρο, διότι την ξέρουν. Είναι και πιο εύκολο γι’ αυτούς να πάρουν πληροφορίες για την ομάδα μας.
 
- Η πιο δύσκολη μεταγραφή που κάνατε;
Οι πιο πολλές είναι δύσκολες. Λυπάμαι που το λέω, όμως πολλοί παίκτες είχαν άσχημες εμπειρίες στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Έχασαν χρήματα. Προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτή την αντίληψη. 
 
- Τι λέτε σε έναν παίκτη που θέλετε;
Πρέπει να είσαι ειλικρινής. Τους εξηγώ το πλάνο μας, προσπαθώ να τους πείσω λέγοντας αλήθειες. Θα σας πω μια περίπτωση ποδοσφαιριστή που τον θέλαμε πέρυσι το καλοκαίρι, δεν ήρθε, αλλά τον πήραμε τον Ιανουάριο, και τώρα είναι πολύ χαρούμενος που ήρθε σε εμάς. Έμεινε κοντά μας διότι είδε πως όσα του λέγαμε ήταν αλήθεια. Θέλουμε να κάνουμε τη ζωή τους πιο εύκολη, ώστε να είναι αφοσιωμένοι μόνο στο γήπεδο. Πληρώνουμε στην ώρα μας, έρχεται και το νέο γήπεδο που δείχνει ότι έχουμε σοβαρό πλάνο. 


«Προτιμώ να κερδίζουμε 4-3»
- Προτεραιότητα είναι να πάρετε κάποιο τίτλο ή να είστε διεκδικητές κάθε χρόνο;
Προτεραιότητα είναι να κερδίσουμε τον πρώτο αγώνα της σεζόν. Είμαστε φιλόδοξοι, θέλουμε το πρωτάθλημα, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Έχουμε το μπάτζετ μας, κάνουμε ό,τι καλύτερο, εντός μπάτζετ και ψάχνουμε άλλους τρόπους να είμαστε ανταγωνιστικοί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παλεύουμε με ομάδες που έχουν μεγαλύτερο μπάτζετ. 
 
- Δεν θα ήταν πιο εύκολο να κερδίσετε έναν τίτλο, προσέχοντας περισσότερο την άμυνά σας, παρά να παίζετε το ποδόσφαιρο της δικής σας φιλοσοφίας;
Μέχρι τώρα δείξαμε ότι μπορούμε να πάρουμε το πρωτάθλημα παίζοντας το ποδόσφαιρο που παίζουμε. 
 
- Άρα δεν σκέφτεστε να αλλάξετε το στιλ σας;
Όχι, καθόλου. Προτιμώ να κερδίσουμε 4-3 ή 3-2. Πιστεύω σε αυτή τη φιλοσοφία.
 
- Πόσους παίκτες θα πάρετε;
Θα δούμε. Όχι πολλούς, 3-4, το πολύ 5. Εξαρτάται και από το παζάρι, κάποιες φορές μπορεί να μην έχεις προτεραιότητα έναν παίκτη, αλλά να υπάρχει διαθέσιμος. 
 
- Έχετε πολλούς παίκτες άνω των 30. Είναι στόχος να μειώσετε τον μέσο όρο ηλικίας;
Θέλουμε, αλλά  δεν με ανησυχεί. Δεν κοιτάω  τις ταυτότητες των παικτών. Έχουμε παραδείγματα παικτών στην ομάδα που είναι άριστοι επαγγελματίες, προσέχουν τη ζωή τους. Προτιμούμε κάποιες ηλικίες, αλλά αν βρούμε έναν παίκτη λίγο μεγαλύτερο, δεν θα τον απορρίψουμε.
 
- Ήρθατε δεύτεροι πάλι, πιο εύκολα μάλιστα. Γιατί θεωρείτε τη σεζόν πετυχημένη;
Διότι δεν ήταν εύκολο. Παλεύουμε κόντρα στον ΑΠΟΕΛ. Ήταν πετυχημένη χρονιά, θέλαμε όμως περισσότερα και θα προσπαθήσουμε πιο πολύ. Νομίζω τα δύο τελευταία χρόνια η ομάδα μας άξιζε κάτι καλύτερο. Δεν θέλω να μιλήσω για το πρωτάθλημα, αλλά τουλάχιστον έναν τελικό Κυπέλλου μπορούσαμε να παίξουμε. Είμαστε δύο χρόνια αήττητοι στο Κύπελλο, αλλά δεν παίξαμε τελικό.
 
- Ποια είναι η σημασία νέου σταδίου;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο να αγωνιζόμαστε στο σπίτι μας, με τον κόσμο κοντά στον αγωνιστικό χώρο. Τώρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες, ο κόσμος πρέπει να έρθει στο γήπεδο, η ομάδα το αξίζει. Δεν είναι πολύ σύνηθες να βρεις ομάδα που να παίζει την μπάλα που παίζουμε εμείς. Μου αρέσει που φίλαθλοι άλλων ομάδων, λένε ότι θα πάρουν εισιτήριο διαρκείας της ΑΕΚ, διότι τους αρέσει το ποδόσφαιρό μας.
 
- Προτιμάτε να κερδίζετε τον σεβασμό του κόσμου για τον τρόπο που παίζετε, παρά τίτλους παίζοντας με οποιοδήποτε τρόπο;
Δύσκολη ερώτηση. Θέλω και τα δύο. Πιστεύω ότι μπορούμε να το κάνουμε. Μπορούμε να πάρουμε το πρωτάθλημα παίζοντας καλό ποδόσφαιρο.
 
- Φιλοδοξίες έχετε;
Δεν απασχολούν το μυαλό μου τώρα. Πέρυσι προσεγγίστηκα από ομάδες της Ισπανίας και αλλού, ήθελαν να μιλήσουμε, αλλά είμαι αφοσιωμένος τώρα στην ΑΕΚ. Είμαι ευγνώμων προς τους ανθρώπους που με εμπιστεύθηκαν. Υπάρχει χημεία μεταξύ μας, δεν είναι εύκολο να βρεις. 
 
- Ρεάλ ή Ατλέτικο;
Ατλέτικο.
 
- Σας αρέσει ο τρόπος που παίζει;
Όχι. Αλλά κέρδισαν τον θαυμασμό μου. Προτιμώ να παρακολουθώ άλλες ομάδες, όμως θα πω κάτι: Ο τρόπος που αμύνονται, είναι απίστευτος. Οι βοήθειες, οι αλληλοκαλύψεις, τα τρεξίματα, η πίστη που έχουν, η εμπιστοσύνη στη φιλοσοφία τους, είναι κάτι το εκπληκτικό. Την εκτιμώ, αλλά δεν μου αρέσει να κάτσω να δω ένα παιχνίδι της.

Δειτε Επισης

Φαμπιάνο: «Είμαι ευγνώμων για όλα αυτά τα χρόνια και τις στιγμές με την φανέλα της Ομόνοιας»
Υπενθύμιση της Ανόρθωσης για την αυριανή Γενική Συνέλευση
Σήκωσε το γάντι για την απαγόρευση μετακίνησης η ΑΕΚ-«Αποφύγαμε να ανεβάσουμε τους τόνους»
Στις 21 Οκτωβρίου η τελετή εγκαθίδρυσης της Εθνικής Σχολής Δεοντολογίας
Δαυίδ Γερασίμου: Ο 15χρονος που κλέβει τις εντυπώσεις στον ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης (vid)
Η επίσημη ανακοίνωση της ΚΟΠ για την απαγόρευση μετακίνησης στο ΑΕΚ-Ανόρθωση
Μάστερ των ντεμπούτων ο Μανόλο Χιμένεθ
«Πιστεύω σε αυτή την ομάδα, πρέπει και οι φίλαθλοι να πιστέψουν σε εμάς»
Πρόστιμο από τον Αριστοτέλη Βρυωνίδη στον ισχυρό άντρα του ΑΠΟΕΛ
«Είναι σίγουρα λυπηρό για εσάς να είστε δευτεροτρίτοι στην δική σας πόλη»