Πέδρο Εμάνουελ: Το λαχείο της χρονιάς

Ως ποδοσφαιριστής στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την Πόρτο του Ζοζέ Μουρίνιο το 2004. Στα αρχικά στάδια της προπονητικής του καριέρας βρέθηκε προ των πυλών του ΑΠΟΕΛ και του Παναθηναϊκού, εντούτοις δεν κάθισε ποτέ στους πάγκους των δύο ομάδων. Ο Πέδρο Εμάνουελ, εκτός από το να κοουτσάρει και να παίζει ποδόσφαιρο, ξέρει (και) από καλό κρασί. Ο προπονητής του Απόλλωνα διατηρεί αλυσίδα καταστημάτων πώλησης κρασιών και άλλων οινοπνευματωδών ποτών στην Πορτογαλία.
Στις κάβες του «Wine O’ Clock», εκτός από το να αγοράσει κάποιος ένα μπουκάλι κρασί, μπορεί να δοκιμάσει και ένα ποτήρι στα ειδικά διαμορφωμένα μπαρ που βρίσκονται στον χώρο. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια πιο κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα με στιλ, έτσι ώστε ο κόσμος που μας επισκέπτεται να μπορεί να δοκιμάσει τα προϊόντα μας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Πέδρο Εμάνουελ.
 
Η ποδοσφαιρική του καριέρα έφτασε στο απόγειό της τη διετία 2003-2004, όταν υπό τις οδηγίες του Ζοζέ Μουρίνιο στην Πόρτο στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης. Αν και στο ρόστερ των «δράκων» υπήρχαν σπουδαίοι αμυντικοί (Ζόρζε Κόστα, Ρικάρντο Καρβάλιο, Πάουλο Φερέιρα, Νούνο Βαλέντε), ο Εμάνουελ ήταν βασικός στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη Μονακό (3-0) , όπως ήταν και στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ ένα χρόνο νωρίτερα, όταν η Πόρτο σήκωσε το κύπελλο επικρατώντας με 3-2 της Σέλτικ στην παράταση. 

Η συμφωνία με ΑΠΟΕΛ
Στις 15 Μαρτίου 2013 ο ΑΠΟΕΛ ανακοίνωσε την απόκτηση του Ανγκολέζου, με πορτογαλική υπηκοότητα, προπονητή Πέδρο Εμάνουελ. Ο νεαρός προπονητής –διένυε το 39ο έτος της ηλικίας του– κρίθηκε ως ο καταλληλότερος για ν’ αναλάβει το βαρύ φορτίο της αντικατάστασης του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον γαλαζοκίτρινο πάγκο. 
 
«Η εταιρεία ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο (Δημόσια) ΛΤΔ ανακοινώνει την καταρχήν συμφωνία με τον προπονητή Pedro Emanuel, o οποίος αναμένεται στην Κύπρο την Παρασκευή (17/5/13) για την ολοκλήρωση της διαδικασίας», ανέφερε η ανακοίνωση του ΑΠΟΕΛ. Ο Ανγκολέζος τεχνικός εν τέλει δεν αφίχθηκε ποτέ στην Κύπρο για λογαριασμό των γαλαζοκιτρίνων. Αιτία αυτού ήταν το δίπλωμα UEFA Pro. Ο Πέδρο Εμάνουελ ήταν ακόμα στη διαδικασία παραλαβής του ανώτατου διπλώματος προπονητικής και η διοίκηση του ΑΠΟΕΛ δεν θέλησε να ρισκάρει, ακύρωσε την καταρχήν συμφωνία και προσέλαβε μετέπειτα τον Πάουλο Σέρτζιο.
Τον έστειλαν στον Παναθηναϊκό
Ο ΑΠΟΕΛ δεν ήταν η μοναδική ομάδα στην οποία βρέθηκε προ των πυλών αλλά δεν εργάστηκε ποτέ ο Πέδρο Εμάνουελ. Τον Ιανουάριο του 2013 ο Παναθηναϊκός είχε συμφωνήσει προφορικά με τον ατζέντη του για συνεργασία από το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς (βλέπε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Live Sport), όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. 
Επεισοδιακή πρόσληψη 
Από χίλια μύρια κύματα πέρασε και η απόφαση του Απόλλωνα να δώσει το χρίσμα της τεχνικής ηγεσίας στον Πέδρο Εμάνουελ. Οι γαλάζιοι της Λεμεσού ήταν στο ψάξιμο προπονητή το προηγούμενο καλοκαίρι και μετά από αξιολόγηση ονομάτων κατέληξαν στη λύση του Σέρβου Μίλινκο Πάντιτς, ο οποίος μάλιστα ήρθε στην Κύπρο και συμφώνησε προφορικά με τη διοίκηση του Απόλλωνα. Η λεμεσιανή ομάδα απέδειξε ότι στο ποδόσφαιρο, αν δεν πέσουν οι υπογραφές, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, κάνοντας στροφή 180 μοιρών και καταλήγοντας στον Πέδρο Εμάνουελ, ο οποίος με καθυστέρηση δύο χρόνων πήρε το αεροπλάνο με προορισμό το αεροδρόμιο Λάρνακας. 
Το στοίχημα
Στον ένα χρόνο παρουσίας του στην Κύπρο, ο Πέδρο Εμάνουελ κέρδισε τη φήμη του καλοντυμένου. Ο Ανγκολέζος προπονητής έδινε έμφαση στις ενδυματολογικές του προτιμήσεις, ενώ ουδέποτε εμφανίστηκε ατημέλητος. Η επιλογή του να μείνει αξύριστος το τελευταίο διάστημα δημιούργησε απορίες, οι οποίες λύθηκαν στο τέλος του τελικού. Ο τεχνικός του Απόλλωνα είχε κάνει συμφωνία με τον πρόεδρο του σωματείου, Μαρίνο Ευσταθίου, και τον υπεύθυνο φυσικής κατάστασης, Ανδρέα Νικολάου, να μείνουν αξύριστοι μέχρι τη μέρα διεξαγωγής του τελικού κυπέλλου για γούρι.
Κορυφαίος της χρονιάς 
Το βράδυ της 18ης Μαΐου, ο Πέδρο Εμάνουελ αποστόμωσε και τους τελευταίους επικριτές του, οδηγώντας τον Απόλλωνα στην κατάκτηση του όγδοου κυπέλλου στην ιστορία του. Εργασιομανής, καινοτόμος και προπονητής που παίρνει ρίσκα. Κατά τη διάρκεια της σεζόν άλλαξε ουκ ολίγες φορές το αγωνιστικό προφίλ της ομάδας του, παρατάσσοντάς την με διαφορετικά σχήματα, προσαρμοσμένα στον εκάστοτε αντίπαλο αλλά και στις διαθέσιμες επιλογές που είχε ενώπιόν του. 
 
Η επιμονή του στο 4-1-4-1 στο πρώτο εξάμηνο της περιόδου κατακρίθηκε έντονα από τους φίλους του Απόλλωνα, οι οποίοι εξέφρασαν με πανό την αντίθεσή τους στις επιλογές του Ανγκολέζου προπονητή. Οι προσθήκες των Μάγκλιτσα και Μακρίδη τον Ιανουάριο έλυσαν τα χέρια του Εμάνουελ, που έδωσε ρεσιτάλ στο δεύτερο μισό της σεζόν. Παρέταξε τον Απόλλωνα με σχηματισμό 4-2-3-1. 4-4-2 με τους «κόφτες» στην ευθεία. 4-4-2 σε ρόμβο. 4-1-4-1, με τον Στογιάνοβιτς ανασταλτικό μέσο. Με τον Στογιάνοβιτς επιτελικό μέσο πλάι στον Ντα Σίλβα και άλλοτε με τον Βραζιλιάνο δεξί εξτρέμ. Με αριστερό εξτρέμ τον Βασιλείου. Με αριστερό μπακ τον Βασιλείου. Με τον Ζοάο Πέδρο δεξί εξτρέμ. Με τον Ζοάο Πέδρο δεξί μπακ. Απέναντι στον πρωταθλητή ΑΠΟΕΛ στη Λευκωσία (στο θεωρητικά πιο δύσκολο παιχνίδι της χρονιάς) έστησε τον Απόλλωνα με ρόμβο στη μεσαία γραμμή, έχοντας μοναδικό ανασταλτικό μέσο τον Μακρίδη (στον ΑΠΟΕΛ έπαιζε δεκάρι) και δικαιώθηκε. 
Ο Πέδρο Εμάνουελ ανακάτεψε την τράπουλα όσο κανείς άλλος συνάδελφός του στη φετινή σεζόν. Πήρε ρίσκα για τα οποία κατηγορήθηκε, όμως στο τέλος δικαιώθηκε. Είναι ο μοναδικός προπονητής από τις ομάδες της πρώτης εξάδας που συνεχίζει στη νέα χρονιά και δικαιούται τον τίτλο του κορυφαίου τεχνικού της χρονιάς. 
 
Έχοντας πλέον τη στήριξη όλων στο Κολόσσι, σε συνδυασμό με τις εμπειρίες ενός χρόνου που απεκόμισε, παρουσιάζεται ακόμη πιο ισχυρός και έτοιμος να οδηγήσει τον Απόλλωνα σε υψηλότερες πτήσεις. Δικαιωμένος για την επιλογή του να στηρίξει μέχρι τέλους τον Εμάνουελ δικαιούται να νιώθει ο πρόεδρος του Απόλλωνα. Ο Νίκος Κίρζης έκανε κίνηση ματ λίγες μέρες πριν από τον τελικό, ανανεώνοντάς του το συμβόλαιο, και ο Ανγκολέζος πήγε στον σημαντικότερο αγώνα της χρονιάς με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις.
 

Δειτε Επισης

Παναθηναϊκός: Ο Λίλο χάρισε τη νίκη στην Αλβανία με απόκρουση πέναλτι στο φινάλε
Ανακοίνωσε Kecskés η ΑΕΛ
Επίσημη η μεταγραφή Pizzi στον ΑΠΟΕΛ
Έξαλλος ο Νεοφυτίδης με τον Ροναλντίνιο -«Να αποκλειστεί από όλες τις διοργανώσεις των UEFA και FIFA»
Χαμόγελα από το νικηφόρο ξεκίνημα της Κύπρου-Το μήνυμα της ΚΟΠ ενόψει της δύσκολης συνέχειας
Φιλική νίκη της Εθνικής Ελπίδων επί της Λευκορωσίας με 2-1
Νίκη της Κύπρου σε επίσημη διοργάνωση έπειτα από πέντε χρόνια-«Δεν χρειάζεται να πετάμε στα σύννεφα»
Απίστευτη καταγγελία Νεοφυτίδη-«Κήρυξαν λιποτάκτη τον Τζούλιου»
Η Εθνική Ελπίδων αντιμετωπίζει σε φιλικό τη Λευκορωσία
Η Εθνική Ανδρών στο ποδόσφαιρο αντιμετωπίζει την Λιθουανία για το Nations League