Γκολ στο… πιάτο

Στις πλείστες περιπτώσεις, τη δόξα στο ποδόσφαιρο την κλέβουν οι επιθετικοί, αφού αυτοί επωμίζονται το μεγαλύτερος βάρος για την επίτευξη ενός γκολ που θα χαρίσει νίκες και κατ’ επέκταση τίτλους. Για να μπορέσουν, όμως, αυτοί να σπρώξουν την μπάλα στο πλεχτό, δεν αρκεί πάντα μόνο μία δική τους προσωπική προσπάθεια. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει ένας ικανός χειριστής της μπάλας που την κατάλληλη στιγμή θα σερβίρει... στο πιάτο το γκολ για κάποιο συμπαίκτη του. Αυτή τη δουλειά καλούνται να κάνουν – κυρίως – οι παίκτες που αγωνίζονται στη μεσαία γραμμή και στα χαφ.
 
Στη σεζόν που ολοκληρώθηκε, ο Νίκολας Μαρτίνες ήταν ο ποδοσφαιριστής που έκανε τα περισσότερα «σερβιρίσματα». Ο Αργεντινός παίκτης της Ανόρθωσης έδωσε 12 ασίστ. Τον δεύτερο καλύτερο απολογισμό έχει ο Ζοάο Πέδρο του Απόλλωνα με 9 μπαλιές, ενώ ο Τετέ της ΑΕΚ είχε 8. Από εκεί και πέρα, στις εφτά ασίστ έφτασαν οι Ντε Βινσέντι, Βάντερ, Εφραίμ (ΑΠΟΕΛ), Ορτίθ (ΑΕΚ), Ντα Σίλβα (Απόλλων), Μπεμπέ, Κιρμ (Ομόνοια) και Κεϊτά (Ερμής). Ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online κατέγραψε όλους τους πρώτους σε ασίστ από όλες τις ομάδες της περιόδου 2015-16. 
 

Όντως οι κορυφαίοι
Ντε Βινσέντι και Εφραίμ ήταν οι κορυφαίοι της φετινής πορείας του ΑΠΟΕΛ προς τον τίτλο. Πέραν των τερμάτων τους, 15 και 10 αντίστοιχα, έχουν ετοιμάσει τα περισσότερα τέρματα για τους συμπαίκτες τους, έχοντας απολογισμό εφτά ασίστ. Τον ίδιο αριθμό μέτρησε και ο Βάντερ. Τους τρεις ακολουθεί, έχοντας έξι, ο Γιάννης Γιαννιώτας, ο οποίος έδωσε έξτρα ώθηση στους «γαλαζοκίτρινους» από τον Ιανουάριο και έπειτα.
 
 
Οι Ισπανοί και ο Βραζιλιάνος
Από πόδια Ισπανών δόθηκαν οι περισσότερες πάσες στην ΑΕΚ. Την πρωτιά πήρε ο Τετέ, ο οποίος ετοίμασε οκτώ γκολ στους συμπαίκτες του, με τον συμπατριώτη του Χουάνμα Ορτίθ να ακολουθεί με εφτά. Ο εκ των πρώτων σκόρερ του πρωταθλήματος, Αντρέ Άλβες (Βραζιλία), έδωσε πέντε, όσες και ο, επίσης Ισπανός, Χουάν Τομάς.
 
Πρωτιά ο Ζοάο Πέδρο
Έχοντας την ευθύνη της εκτέλεσης των περισσότερων στημένων οι Ζοάο Πέδρο και Ντα Σίλβα βρίσκονται ψηλά στη λίστα με τις ασίστ στον Απόλλωνα. Ο Πορτογάλος έδωσε εννέα μπαλιές, ενώ ο Βραζιλιάνος εφτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μπάλα σε δύο από τις σέντρες του Ζοάο Πέδρο, κατέληξε στα δίχτυα από πόδια αντιπάλου.
 
Οι ασίστ της Ομόνοιας
Ο Μπεμπέ από τον κεντρικό άξονα και ο Κιρμ από τα πλάγια μοίρασαν τις περισσότερες ασίστ στην Ομόνοια. Αμφότεροι μέτρησαν εφτά, ξεπερνώντας τον πρώτο σκόρερ των πρασίνων, Κίλιαν Σέρινταν (στα 15 μαζί με τον Σκέμπρι) κατά μία (6). Πιο πίσω, στις πέντε είναι οι Κριστοβάο Ράμος και Ασίς.
 
Επιβεβαίωσε τη φήμη του
Ο Νίκολας Μαρτίνες ήρθε στην Ανόρθωση έχοντας τη φήμη του εξαιρετικού «πασαδόρου» και φρόντισε να το επιβεβαιώσει, μιας και σέρβιρε 12 τέρματα στους συμπαίκτες του – μία φορά η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα από αυτογκόλ. Η επίδοση του Αργεντινού παίρνει επιπρόσθετη αξία αν αναλογιστούμε ότι στη σχετική λίστα οι επόμενοι ποδοσφαιριστές της «Κυρίας» έχουν μόλις τρεις ασίστ (Ορλάντι, Κάλβο, Γκάμπριελ, Πελέ).
 
Δεν είναι μόνο γκολτζής
Ο Ντιμιτάρ Μακρίεφ πέρασε ήδη στην ιστορία ως ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με την επίδοση των 19 τερμάτων με τη φανέλα της Νέας Σαλαμίνας, όμως, είναι πρώτος και στις ασίστ από πλευράς «ερυθρόλευκων». Ο Βούλγαρος μέτρησε πέντε, όσες και ο Κροάτης Ιβάν Τσούργιουριτς.
 
Γαλλικές… πάσες
Από τα 38 τέρματα που πέτυχε η ΑΕΛ, τα 10 προήλθαν μετά από ασίστ που έδωσαν οι δύο Γάλλοι της ομάδας. Την πρωτιά με έξι πήρε ο Μάθιου Κουταντέ, τον οποίο ακολουθεί με τέσσερις ο συμπατριώτης του, Μπερτράν Ρομπέρ. Πιο πίσω τους είναι ο Φρανκ Φέλτσερ (Βενεζουέλα) με τρεις.
 
Ο κορυφαίος του Ερμή
Αναμφισβήτητα ο Αλχασάν Κεϊτά ήταν ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του Ερμή για τη σεζόν 2015-16. Δεν έχασε ούτε ένα λεπτό και ήταν το πρώτο βιολί της ομάδας της Αραδίππου. Ο επιθετικός από τη Γουινέα είχε συμμετοχή στα 20 από τα 36 τέρματα της ομάδας του, καθώς σκόραρε 13 και σε άλλα εφτά έδωσε την τελική πάσα.
 
Πρωτιά ο Μαραγκουδάκης
Οι Ιωάννης Ευσταθίου και Μάρκος Μαραγκουδάκης κατέχουν την πρωτιά στον Άρη. Αμφότεροι έδωσαν από τέσσερις ασίστ, με τον δεύτερο να είναι και ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με 10 γκολ. Με τρεις ασίστ ακολουθούν ο Κορνέλ Πρεντέσκου (ήρθε τον Γενάρη) και ο Μάθιου Μπόνιφεϊς (δεύτερος σκόρερ με οκτώ γκολ).
 
Γνωστή η ικανότητά του
Ο Ντιέγκο Λεόν εντάχθηκε στη Δόξα στα μέσα Ιανουαρίου, όμως πρόλαβε να ξεπεράσει τους συμπαίκτες του στη λίστα των ασίστ. Είτε από τη γωνιά του κόρνερ, είτε από άλλο σημείο του αγωνιστικού χώρου, ο Ισπανός σέρβιρε πέντε τέρματα.
 
Τον πήραν στους ώμους τους
Οι Εντουάρντο Πιντσέλι και Κότο Παγιές ήταν από τους στυλοβάτες της προσπάθειας του Εθνικού για παραμονή στην κατηγορία. Πέραν του ότι πέτυχαν 14 τέρματα (οκτώ και έξι αντίστοιχα), δημιούργησαν άλλα 10 καθώς έχουν από 5 ασίστ. Αυτό σημαίνει ότι είχαν συμμετοχή σε περισσότερα από τα μισά τέρματα της ομάδας τους (43).
 
Από κυπριακά πόδια
Ο 26χρονος Χαράλαμπος Δημοσθένους της Πάφου για πρώτη φορά ξεπέρασε τις 10 συμμετοχές στην καριέρα του. Αγωνίστηκε σε 21 παιχνίδια σερβίροντας πέντε τέρματα. Τον ακολουθούν με τέσσερις ασίστ ο Μιγκέλ Άλμπα και με τρεις ο Λέβαν Κχμαλάτζε. Δύο από τις μπαλιές του τελευταίου κατέληξαν στα δίχτυα με αυτογκόλ.
 
Πρώτος ο Κροάτης
Ο Μάριο Μπούντιμιρ δεν μπορεί να υπερηφανεύεται για την αποδοτικότητά του στο σκοράρισμα (2 τέρματα), όμως ο Κροάτης κατέγραψε τις περισσότερες ασίστ (5) στην Ένωση. Τρεις μπαλιές έδωσε ο Κονσταντίν Μπασόφ, όσες και – από στημένες φάσεις – ο Δημήτρης Φροξυλιάς.
 
Ο νεαρός πασαδόρος
Από τα πόδια του 18χρονου Ηλία Γεωργίου έφυγαν οι πιο πολλές ασίστ για τα τέρματα της Αγίας Νάπας. Ο νεαρός έδωσε τρεις μπαλιές προς τους συμπαίκτες του για να χριστούν σκόρερ.

Δειτε Επισης

Ψάχνει βόμβα με Κριχόβιακ η Ανόρθωση-Σε συζητήσεις οι δύο πλευρές
Ποδοσφαιρική «αλητεία» από τον Πάνα
Στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκινά η Α΄φάση του Κυπέλλου Coca-Cola-Όλο το πρόγραμμα
Ο ΑΠΟΕΛ βρίσκει τα… πατήματά του
Στην αντεπίθεση η ΘΥΡΑ 3-«Η κυβέρνηση και οι φορείς της, απλούστατα, δεν μπορούν»
«Τεσσάρες» για Πάφο και ΑΠΟΕΛ επί Νέας Σαλαμίνας και ΕΝΠ αντίστοιχα
Πρόγραμμα Cyprus League από την 6η μέχρι τη 15η αγωνιστική
Η Εθνική Κ-17 κέρδισε την Ελλάδα σε φιλικό αγώνα
Ανακοίνωση ΑΕΛ με πυρά κατά Λετυμπιώτη-«Η μικροπολιτικάντικη παράσταση δεν μπορεί να γίνει ανεχτή»
Διεξάγονται σήμερα οι δυο εξ αναβολής αγώνες της πρώτης αγωνιστικής του πρωταθλήματος