H γέννηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών πριν 60 χρόνια

Η μετακίνηση του τελικού από Τετάρτη σε Σάββατο πριν τρία χρόνια και η εκτόξευση της τηλεθέασης στα 360 εκατ. τηλεθεατές εκείνη την χρονιά και πάνω από 400 εκατ. πέρσι (το πιο δημοφιλές αθλητικό γεγονός στην τηλεόραση παγκοσμίως) ήταν η τελευταία από μια σειρά αλλαγών που έχει υποστεί το πάλαι ποτέ Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης, οι οποίες έχουν εκτινάξει την εμπορική του αξία και τα κέρδη για τους διαγωνιζόμενους.
Αγώνας μεταξύ Μπαρτσελόνα και Αμβούργου το 1961
 
Η συμπερίληψη του τελευταίου προκριματικού στην κεντρική διαχείριση τηλεοπτικών και χορηγικών δικαιωμάτων, η επέκταση των αγωνιστικών ημερομηνιών με τη διεξαγωγή μόνο δύο αγώνων νοκ άουτ ανά αγωνιστική βραδιά, η αλλαγή στα προκριματικά προκειμένου οι Όμιλοι να είναι προσβάσιμοι και από πρωταθλήτριες μικρότερων χωρών (όπως πχ η Κύπρος), η συμμετοχή μη πρωταθλητών από το 1997, η γέννηση του Champions League το 1992 με τον ύμνο και το σεντόνι, ήταν -κατά χρονολογική σειρά- οι σταθμοί που γιγάντωσαν το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Πως όμως γεννήθηκε η ιδέα;
H Ρεάλ Μαδρίτης το 1959 με Κοπά, Ριάλ, Ντι Στέφανο, Πούσκας και Τζέντο. Οι Μαδριλένοι κέρδισαν τα πρώτα πέντε Κύπελλα Πρωταθλητριών στη σειρά
 
Από μια δημοσιογραφική κόντρα
Στη δεκαετία του ’50 οι μεγάλες ομάδες της εποχής έκαναν τουρνέ σε άλλες χώρες, δίνοντας φιλικά παιχνίδια, τα οποία κάθε άλλο παρά ασήμαντα ήταν - μέσω αυτών επεκτεινόταν η φήμη τους εκτός συνόρων. Κάπως έτσι ξεχώρισε η Ρεάλ Μαδρίτης.
 
Η Γουλβς στην Αγγλία, υποδεχόταν τις μεγάλες ομάδες της εποχής, Χόνβεντ (Ουγγαρία) και Σπαρτάκ Μόσχας. Οι Άγγλοι επικράτησαν και  η «Daily Express» απαίτησε όπως ανακηρυχθούν πρωταθλητές κόσμου σε επίπεδο συλλόγων. Η γαλλική «L’ Equipe» κάλυψε τα παιχνίδια με απεσταλμένο δημοσιογράφο τον Γκαμπριέλ Ανό, που προέτρεψε την Γουλβς να περιμένει πριν την… ανακήρυξή της τους αγώνες σε Βουδαπέστη και Μόσχα αλλά και τους Άγγλους να λάβουν μέρος σε μια ευρωπαϊκή διοργάνωση, από τη στιγμή που ήταν σίγουροι για την κυριαρχία τους.
 
Την σκέψη του αυτή ανέλυσε με επιστολή στην UEFA η οποία βρήκε πρόσφορο έδαφος. Ο Ανό δεν ήταν τυχαίος, καθώς όχι μόνο υπήρξε ποδοσφαιριστής και αρχηγός της Εθνικής Γαλλίας έως το 1919, αλλά το 1932 εισήγαγε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στη χώρα, ενώ το 1956 εμπνεύστηκε τη Χρυσή Μπάλα του «France Football».
Ο Ντι Στέφανο με τα πρώτα πέντε ευρωπαϊκά της Ρεάλ, από το 1956 έως και το 1960
 
Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1955, στο εθνικό στάδιο της Λισαβόνας, έγινε το πρώτο παιχνίδι στην ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όπου Σπόρτινγκ και Παρτίζαν Βελιγραδίου εξήλθαν ισόπαλες 3-3. Στην πρώτη διοργάνωση έλαβαν μέρος 16 ομάδες από 15 χώρες (η Γερμανία είχε δύο εκπροσώπους),  ενώ δεν συμμετείχαν ομάδες από την Αγγλία. Ο πρώτος τελικός έγινε στο «Παρκ Ντε Πρενς» του Παρισιού και η Ρεάλ επικράτησε με 4-3 της γαλλικής Ρεμς. Κερδίζοντας τις πρώτες πέντε διοργανώσεις, οι Μαδριλένοι επιβεβαίωσαν την κυριαρχία τους στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Πήραν το Κύπελλο και το 1966 και με δέκα κούπες είναι η σήμερα η πιο πετυχημένη ομάδα στην ιστορία της διοργάνωσης.
Η τραγωδία του «Χέιζελ» το 1985, η πιο μελανή στιγμή στην ιστορία του θεσμού
 
Η τραγωδία του «Χέιζελ» το 1985, με 39 νεκρούς φίλους της Γιουβέντους πριν τον τελικό με τη Λίβερπουλ, στιγμάτισε τη διοργάνωση με μια μαύρη κηλίδα που έγινε μεγαλύτερη από το γεγονός πως ο αγώνας διεξήχθη κανονικά παρά την καταστροφή, που συνέβη όταν Άγγλοι χούλιγκαν επιτέθηκαν στους Ιταλούς, που στην προσπάθεια να σωθούν στριμώχθηκαν σε έναν τοίχο που κατέρρευσε.
 
Η Κύπρος στο Κύπελλο Πρωταθλητριών
Η πρώτη κυπριακή ομάδα που συμμετείχε στο θεσμό ήταν η Ανόρθωση την περίοδο 1963-64, χάνοντας 3-0 και 3-1 από την Παρτίζαν Βελιγραδίου. Η «Κυρία» ήταν και η πρώτη κυπριακή ομάδα που μπήκε στους Ομίλους το 2008, στην τελευταία χρονιά εφαρμογής της προηγούμενης διαδικασίας εισόδου (πριν το διαχωρισμένο σε πρωταθλητές και μη πρωταθλητές).
Εισιτήριο του αγώνα Παρτιζάν-Ανόρθωση, στις 11 Σεπτεμβρίου 1963.  Ήταν ο πρώτος αγώνας κυπριακής ομάδας στο Κύπελλο Πρωταθλητριών
 
Πιο πετυχημένη ομάδα της Κύπρου στο θεσμό είναι ο ΑΠΟΕΛ φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά τη περίοδο 2011-12. Η πρώτη εκπρόσωπος της Κύπρου που δεν ηττήθηκε σε αγώνα του θεσμού ήταν ο Ολυμπιακός Λευκωσίας που το 1967 πήρε ισοπαλία από την ομάδα του Σαράγεβο ενώ η πρώτη κυπριακή ομάδα που προκρίθηκε στον επόμενο γύρο ήταν η Ομόνοια το 1972, αποκλείοντας με νίκη 2-0 τη ιρλανδική Γουότερφορντ (έχασε 2-1 στον πρώτο αγώνα).
Η πρόκριση του ΑΠΟΕΛ επί της Λιόν και η συμμετοχή των γαλαζοκιτρίνων στους 8 του Τσάμπιονς Λιγκ είναι η κορυφαία στιγμή στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου
 

Δειτε Επισης

Η γκάφα της χρονιάς από τον Μελιέ στο 97' του Σάντερλαντ - Λιντς(vid)
Και τώρα που τα πήρε όλα, ο Τζόκοβιτς έγινε αθάνατος-Η διαδρομή από τους βομβαρδισμούς ως την κορυφή
Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι κυπριακές συμμετοχές από το Σίδνεϋ ως το Πεκίνο
Οι δέκα πιο ακριβές μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου
Το Last Dance του Ντι Μαρία: Η ιστορία του «Αγγέλου» της Αλμπισελέστε
Η συγκινητική ιστορία πίσω από τον πανηγυρισμό του Λαμίν Γιαμάλ
Λαμίν Γιαμάλ: Εκτόξευση μέσα σε έναν χρόνο!
Είκοσι χρόνια από το ελληνικό έπος του Euro 2004-Η πτήση στον έβδομο ουρανό και ο βασιλιάς Ότο
Πρώτος σκόρερ ο... κανένας στο EURO-Τα ακυρωμένα τέρματα, τα αυτογκόλ και ο «καταραμένος» Λουκάκου
Τα 20 wonderkids του παγκόσμιου ποδοσφαίρου-Αυτοί παίζουν στο EURO 2024