Φιέστα του ΑΠΟΕΛ με καλεσμένη την ʼρσεναλ

Σήμερα μπορεί να μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός, ωστόσο, πριν από 24 χρόνια η κάθοδος στην Κύπρο μιας μεγάλης ομάδας από την Αγγλία για φιλικό αγώνα μάλλον δεν ήταν και τόσο απίθανο σενάριο. Προς απόδειξη τούτου, η Άρσεναλ επισκέφθηκε το νησί μας τον Μάιο του 1992 και αντιμετώπισε τον πρωταθλητή ΑΠΟΕΛ σε φιλικό αγώνα, που έγινε στον άθλιο αγωνιστικό χώρο του «Μακαρείου» σταδίου, στη Λευκωσία. Μάλιστα το παιχνίδι έληξε ισόπαλο 1-1. Ποιος όμως έπεισε την ομάδα του Λονδίνου να κάνει αυτή τη χάρη στους γαλαζοκίτρινους;
Οι δύο ομάδες μπαίνουν στο «Μακάρειο».
 
Προσωπική γνωριμία
Κλειδί για εκείνο το παιχνίδι ήταν ο πρόσφατα αποβιώσαντας Νίνος Γιαμάκκης, για δεκαετίες μέλος και παράγοντας του ΑΠΟΕΛ, ο οποίος διατηρούσε εξαιρετικές σχέσεις με τη διοικητική πυραμίδα της Άρσεναλ. Έτσι,  προσκάλεσε την ομάδα την Κύπρο, με τους «κανονιέρηδες» να συνδυάζουν τον αγώνα με διακοπές 5-6 ημερών. Μάλιστα επέλεξαν να διαμείνουν παραλιακά, σε ξενοδοχείο της Λεμεσού, όπου μια μέρα πριν τον αγώνα παρατέθηκε συνέντευξη Τύπου, παρόντος του αντιπροέδρου της ομάδας Ντέιβιντ Ντιν αλλά και του προπονητή Τζορτζ Γκρέιαμ, ενώ τον ΑΠΟΕΛ εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρος Μιχαλάκης Ιωαννίδης και ο γενικός γραμματέας του σωματείου κ. Μιτσίδης. «Νομίζω ότι η ομάδα το είδε ως ευκαιρία να κάνει δώρο στους παίκτες διακοπές μερικών ημερών, έτσι επέλεξαν και τη Λεμεσό για τη  διαμονή τους. Δεν θυμάμαι να τους προσφέραμε φιλοξενία» λέει στον «Ρεπόρτερ» ο κ. Ιωαννίδης.
Οι αρχηγοί Κούλλης Παντζιαράς και Τόνι Άνταμς. Τον αγώνα διαιτήτευσε ο Λούης Λοΐζου
 
Ο ΑΠΟΕΛ είχε πάρει το πρωτάθλημα τότε με προπονητή τον Γιάτσεκ Γκμοχ και δίδυμο ξένων Γκόγκιτς – Σάμπουριτς και ενόψει της συμμετοχής του στο νεοσυσταθέν Champions League, είδε το παιχνίδι με την Άρσεναλ ως φιέστα. Μάλιστα το παιχνίδι μάζεψε πάνω από 10.000 κόσμο, που για το μέγεθος του ΑΠΟΕΛ εκείνη την εποχή ήταν μεγάλο νούμερο. «Θυμάμαι ότι στο γήπεδο βρέθηκαν πολλοί Άγγλοι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου και τουρίστες» εξηγεί ο κ. Ιωαννίδης. Το ταξιδιωτικό γραφείο Louis αθλοθέτησε τον αγώνα με ένα κύπελλο. Οι «κανονιέρηδες» έφτασαν στην Κύπρο με όλα τους αστέρια, έχοντας στην πρώτη γραμμή τον αρχηγό Τόνι Άνταμς, τον τερματοφύλακα Ντέιβιντ Σίμαν αλλά και τον πρώτο σκόρερ του αγγλικού πρωταθλήματος Ίαν Ράιτ, που είχε βάλει 29 γκολ τη σεζόν 1991-92. Την αποστολή στελέχωναν επίσης οι Άγγλοι διεθνείς Λι Ντίξον και Πολ Μέρσον και Ιρλανδός Ντέιβιντ Ο’ Λίρι, όπως και ο Νάιτζελ Γουίντερμπερν.
Φάση από τον αγώνα με τον Τόζα Σάμπουριτς σε πρώτο πλάνο
 
Άθλιος χλοοτάπητας
«Θυμάμαι ότι είχαν φέρει πλήρη ομάδα, όμως απογοητεύτηκαν από τον χλοοτάπητα του σταδίου, που ήταν σε πραγματικά πάρα πολύ κακή κατάσταση» εξιστορεί ο Κώστας Φασουλιώτης, που παρότι πιτσιρικάς τότε, εντούτοις ήταν βασικός, αγωνιζόμενος για μια ώρα. Για τον ΑΠΟΕΛ  δεν έπαιξαν οι Ιωάννου και Κουής και για την Άρσεναλ ο Σουηδός Λίμπαρ. Το γκολ της Άρσεναλ πέτυχε ο Άλαν Σμιθ (54’), ενώ ο Ίαν Ράιτ είχε δοκάρι (68’), για να ισοφαρίσει ο Νίκος Σατσιάς (85’), μετά από γύρισμα του Γκόγκιτς. Σε δηλώσεις του στον «Φιλελεύθερο» ο Τζορτζ Γκρέιαμ ανέφερε ότι από τον ΑΠΟΕΛ ξεχώρισε τον αγγλοκύπριο Κώστα Κώστα, τον αείμνηστο Πόλυ Βλάχο (σκοτώθηκε πέρσι σε τροχαίο) και το δίδυμο των Σέρβων Γκόγκιτς – Σάμπουριτς. «Δυστυχώς ο χλοοτάπητας ήταν πολύ άσχημος και δεν άφηνε περιθώρια για καλύτερο παιχνίδι» σχολίασε επίσης ο κ. Γκρέιαμ.
Ο «Φιλελεύθερος» της εποχής, ανήμερα του αγώνα
 
- Θερμές ευχαριστίες στην Savvides Press Sports Photographers Ltd για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.
 
Συνθέσεις:
ΑΠΟΕΛ (Γ. Γκμοχ):
Μαραγκός, Κώστα, Μαγνήτης (60’ Ππούνας), Βλάχος, Γουίλι (60’ Αριστοκλέους), Σάμπουριτς, Κ. Παντζιαράς (62’ Χριστοδούλου), Σωτηρίου (77’ Πετροσιάν), Γκόγκιτς, Φασουλιώτης (66’ Κλεάνθους), Χατζηλούκας (46’ Σατσιάς)
 
Άρσεναλ (Τζ. Γκρέιαμ): Σίμαν (72’ Μίλερ), Ντίξον, Μάροου (72’ Νιλ), Χίλερ, Ο’ Λίρι, Άνταμς, Ρόκασλ (46’ Πάρλουρ), Ράιτ, Σμιθ, Μέρσον (46’ Κάμπελ), Λίνταν
 

Δειτε Επισης

Δωρεάν σε ανοικτή ζώνη ο τελικός πρωταθλήματος στο ΓΣΠ ανάμεσα σε ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ
Αίμα και άμμος στο ΓΣΠ για το πρωτάθλημα που ισοδυναμεί με τριπλή ευκαιρία για ομίλους
Αρνητική πρωτιά για Πάφο και Άρη για τη χρησιμοποίηση του ντόπιου ποδοσφαιριστή
Ρίχνει το μπαλάκι πίσω στην Αστυνομία ο ΑΠΟΕΛ και αφήνει αιχμές κατά της ΑΕΚ
Άκυρο Αστυνομίας στα αιτήματα ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ για παραχώρηση της Βόρειας
Στην τελική ευθεία η προετοιμασία της Εθνικής Παίδων ενόψει EURO U-17
«Δεν θα έλεγα ότι υποστηρίζουμε την Ομόνοια στον απόλυτο βαθμό, αλλά θέλουμε να πάρει το κύπελλο»
Αποθεώνουν Βιτάλ στη Σκωτία-«Είναι αυτό που χρειάζεται η Ρέιντζερς»
Τα δεδομένα για την πέμπτη σερί παρουσία της Ομόνοια στην Ευρώπη
ΒΙΝΤΕΟ: Η ανάρτηση της ΑΕΚ με διπλό στο ΓΣΠ με προπονητή τον Μπεν Σιμόν