Εφραίμ στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ: «Ο ΑΠΟΕΛ προσφέρει τα πάντα»

Με έντεκα γκολ και δέκα ασίστ σε 23 συμμετοχές, επιδεικνύοντας παροιμιώδη σταθερότητα, συνέπεια και ομαδικότητα, είναι ο πολυτιμότερος στην πορεία του ΑΠΟΕΛ προς το 25ο πρωτάθλημα. «Βάσει αριθμών ήταν η πιο καλή μου σεζόν. Έπαιξα αρκετά παιχνίδια. Ξεκίνησα καλά, είχα έναν μικροτραυματισμό, όμως επανήλθα γρήγορα σε καλή κατάσταση, βγάζοντας ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα με δέκα συνεχόμενα δυνατά παιχνίδια», εξηγεί ο 27χρονος ακραίος μέσος.

Πέτυχες να μην έχεις μεγάλα διαστήματα απουσίας λόγω τραυματισμών. Ήταν τυχαίο ή αποτέλεσμα δουλειάς;
Οπωσδήποτε όταν ένας ποδοσφαιριστής είναι υγιής, μπορεί να δείχνει την αξία του στο γήπεδο. Ένας τραυματισμός σε παίρνει πίσω αρκετές εβδομάδες. Ήταν συνδυασμός τύχης, ειδικού προγράμματος προπόνησης και προνοητικότητας. Σε αρκετά παιχνίδια ο κ. Κετσπάγια με προφύλαξε, αποσύροντάς με προς το τέλος, με αποτέλεσμα να μπορώ να βγάζω συνεχόμενα παιχνίδια υψηλών εντάσεων, ακόμα και δύο φορές τη βδομάδα.
 
Ποιο ήταν το καλύτερό σου φετινό παιχνίδι;
Μπορεί η εμφάνιση να μην ήταν η καλύτερη, αλλά τα δύο γκολ με την Ομόνοια, στον β’ γύρο της κανονικής περιόδου, ξεχωρίζουν. Και το γκολ που πέτυχα στο ΓΣΖ απέναντι στην ΑΕΚ στα πλέι οφ.
 
Πριν από το τελευταίο παιχνίδι με την ΑΕΚ, πού πιστεύεις ότι η πλάστιγγα έγειρε υπέρ του ΑΠΟΕΛ;
Στο 0-3 στο ΓΣΖ. Διότι αποκτούσαμε προβάδισμα και στην ισοπαλία. Και φυσικά στις σημαντικές συνεχόμενες νίκες, που από το -7 μας έφεραν στο +6.
 
Πόσο σημαντική ήταν η συμβολή του κ. Κετσπάγια στην προσωπική σου απόδοση;
Είναι σημαντικό να είσαι καλά και ο προπονητής να σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια. Μου έδειξε εμπιστοσύνη. Μπόρεσα να παίξω σε συνεχόμενα παιχνίδια και βρήκα ρυθμό. Και το ότι ήταν η δεύτερή μου χρονιά στην ομάδα, έπαιξε ρόλο. Όμως, αυτά περνάνε σε δεύτερη μοίρα. Το σημαντικό είναι ότι η ομάδα πήρε το πρωτάθλημα.
 
Ήταν λίγο άδικη η κατάληξη της υπόθεσης Κετσπάγια;
Προσωπικά το βρίσκω λίγο άδικο, διότι έφυγε λίγο πριν από το τέλος, ενώ είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ώστε να είμαστε στο +4. Όμως, δεν είναι δουλειά δική μου, έτσι κρίθηκε από τους αρμοδίους, έτσι έγινε. Ευτυχώς πήραμε το πρωτάθλημα.
 
Επόμενος στόχος;
Οι όμιλοι του Champions League και αν δεν τα καταφέρουμε, τουλάχιστον οι όμιλοι του Europa League. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΣΕΝΑΛ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ
Στην Άρσεναλ πώς βρέθηκες;
Ήμουν 15 χρονών και έπαιζα στις ακαδημίες του Απόλλωνα. Με είδε ένας σκάουτερ, ο Ντάνι Μπέιλι, σε παιχνίδια της Εθνικής Παίδων και με κάλεσε στο Λονδίνο για δοκιμαστικό. Έπαιξα σε αγώνα επίδειξης 11v11 όπου και οι 22 παίκτες ήταν υπό δοκιμή. Διάλεξαν μόνο εμένα. Με έβαλαν στην ακαδημία και στα 16 υπέγραψα για δύο χρόνια. Ήμουν στην ομάδα των U19 και προπονούμουν στο προπονητικό κέντρο της Άρσεναλ, με τις ρεζέρβες και την πρώτη ομάδα. Δύο φορές τη βδομάδα έρχονταν καθηγητές και κάναμε μαθήματα. 
 
Γιατί έφυγες;
Διότι έκρινα πως θα ήταν πολύ δύσκολο να πάρω ευκαιρίες. Έκανα μια συζήτηση με τον Λίαμ Μπρέιντι, υπεύθυνο της ακαδημίας, και κατάλαβα ότι θα ήταν δύσκολο. Τότε προέκυψε και το ενδιαφέρον των Ρέιντζερς και το είδα ως ευκαιρία. Όμως μικρός σκέφτεσαι λίγο διαφορετικά. Δεν είσαι τόσο ώριμος. Μπορεί να μην ήμουν όσο σοβαρός έπρεπε τότε στην Άρσεναλ. 
 
Με τον Βενγκέρ είχες σχέση;
Τυπικά. Μπορούσε να τον χαιρετήσω, να πούμε μερικά πράγματα, αλλά με τον Μπρέιντι μιλούσα.
 
Στη Σκωτία τι πήγε λάθος;
Υπέγραψα στους Ρέιντζερς ως ελεύθερος. Τον πρώτο χρόνο έπαιξα αρκετά στη β’ ομάδα και κατόπιν ήμουν πολλές φορές στον πάγκο της ανδρικής. Δεν πίστευε σε μένα ο προπονητής. Ίσως λόγω σωματότυπου. Θεωρούσε πως δεν μπορούσα να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του σκωτσέζικου πρωταθλήματος, που στηρίζεται στη δύναμη. Ήταν άλλης φιλοσοφίας. Ζήτησα και πήγα δανεικός στην Νταντί, β’ κατηγορία. Έπαιξα. Μετά οι Ρέιντζερς μού πρόσφεραν συμβόλαιο, όμως είχε πολλούς νεαρούς και δύσκολα θα έπαιζα. Ήρθε η πρόταση της Ομόνοιας, επέστρεψα και δεν το μετάνιωσα, καθώς στα 21 μου πανηγύρισα το πρώτο πρωτάθλημα. 
 
Τότε είχε ενδιαφερθεί και ο ΑΠΟΕΛ. Πόσο κοντά έφτασες;
Στην Ομόνοια πήγα το 2009. Ο ΑΠΟΕΛ με ζήτησε δανεικό το 2008, όμως οι Ρέιντζερς δεν με έδωσαν.
 
Ποιο ρόλο έπαιξε το οικονομικό, ώστε να αποδεχθείς την πρόταση της Ομόνοιας;
Σίγουρα, για να γυρίσω, τα χρήματα ήταν καλύτερα απ’ ό,τι στη Σκωτία.
 
Μετάνιωσες για κάποια από τις επιλογές σου;
Όχι. Το μόνο που μετάνιωσα είναι που δεν ήμουν αρκετά ώριμος και πιο σοβαρός όταν βρέθηκα στην Άρσεναλ.
 
Πόσο σε βοήθησε αυτή τη 5ετία στη Μ. Βρετανία;
Πάρα πολύ. Ωρίμασα. Δεν ήταν εύκολο. Πήγα 15 χρονών, με φιλοξενούσε ο Ντάνι Μπέιλι τον πρώτο χρόνο. Μετά μου βρήκε οικογένεια η Άρσεναλ (σ.σ. στην Αγγλία οι ομάδες πληρώνουν οικογένειες για να φιλοξενούν ανήλικους ποδοσφαιριστές). Φιλίες δεν υπάρχουν, είναι τρομερός ο ανταγωνισμός για ένα συμβόλαιο. Ποδοσφαιρικά με βοήθησε το ότι ήμουν στην Άρσεναλ, σε μια από τις πιο τεχνικές ομάδες του κόσμου. Ήταν πολύ ψηλό το επίπεδο προπόνησης με τον Στιβ Μπουλντ, σήμερα βοηθό του Βενγκέρ. Και η Σκωτία με βοήθησε στο κομμάτι της δύναμης, της αντοχής και της φυσικής κατάστασης.

«ΑΠΟΕΛ ΛΟΓΩ ΟΜΙΛΩΝ»
Πόσο εύκολο ήταν να φύγεις από την Ομόνοια και να πας στον ΑΠΟΕΛ;
Δεν ήταν καθόλου εύκολο. Δεν θέλω να μιλήσω γι’ αυτό, αρκετός κόσμος ξέρει. Είμαι πολύ χαρούμενος για την επιλογή μου και δεν το μετάνιωσα. Δύο χρόνια στον ΑΠΟΕΛ, δύο πρωταθλήματα, το ένα νταμπλ, δύο χρονιές σε ομίλους. Το πιο σημαντικό στην καριέρα ενός ποδοσφαιριστή είναι οι επιτυχίες, το πόσο ψηλά θα φτάσει, σε ποιο επίπεδο θα παίξει. Και ο ΑΠΟΕΛ τα πρόσφερε αυτά. 
 
Επέλεξες τον ΑΠΟΕΛ λόγω της ευρωπαϊκής του δυναμικής;
Ναι. Λόγω της εμπειρίας που έχει στην Ευρώπη, η οποία θα μου επέτρεπε να παίξω στους ομίλους. Άλλωστε τότε μόλις είχε κάνει το back-to-back και θα έπαιζε προκριματικά. Και μπήκαμε στους ομίλους του Champions League εκείνο το καλοκαίρι.
 
Έχεις άλλο ένα χρόνο συμβόλαιο. Σκέφτεσαι το ενδεχόμενο να ανανεωθεί πρόωρα;
Δεν έχω μιλήσει για κάτι τέτοιο με κανέναν.
 
Υπάρχουν δημοσιεύματα ότι σε παρακολουθούν, ενδιαφέρονται κάποιοι…
Από τα 20 μου διαβάζω δημοσιεύματα. Δεν ασχολούμαι πλέον.
 
Θα ήθελες να παίξεις ξανά στην Ευρώπη; Ακόμα και στην Ελλάδα…
Σίγουρα μια από τις πρώτες ομάδες στην Ελλάδα θα ήταν καλή προοπτική. Όμως ο ΑΠΟΕΛ βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, δεν σου λείπει τίποτα και με καλύπτει και στο κομμάτι της ευρωπαϊκής προοπτικής. Για να φύγω πρέπει να υπάρχει κάτι πάρα πολύ καλό. Δεν ονειροπολώ. Αν υπάρξει μια πολύ καλή ευκαιρία, θα την δούμε. Αλλιώς είμαι πολύ καλά στον ΑΠΟΕΛ.
 
Έχεις στόχους με την Εθνική Κύπρου;
Είμαι ακόμα απογοητευμένος που δεν παίξαμε έστω στα πλέι οφ για το Euro 2016. Ήμασταν πολύ κοντά. Υπάρχει μέλλον στην ομάδα, ο συνδυασμός έμπειρων και νεαρών παικτών πιστεύω θα αποδώσει. Ίσως είναι δύσκολο στα προκριματικά του Μουντιάλ, διότι μία ομάδα περνάει, αλλά έχουμε χρόνο μπροστά μας να δουλέψουμε και θα το παλέψουμε.
 
Σε ενοχλεί που μια μερίδα των ΜΜΕ ασχολείται με την προσωπική σου ζωή;
Δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα. Δεν θέλω να δίνω αφορμές, προσπαθώ να κρατάω την ιδιωτική μου ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Δεν θέλω να προβάλλω την προσωπική μου ζωή. Κάποιοι δημοσιογράφοι κάνουν τη δουλειά τους, θα γράψουν κάτι, αυτό δεν με ενοχλεί καθόλου. Με πειράζουν όμως τα ψεύτικα δημοσιεύματα ή το να είμαι κάπου και να προσπαθούν να με βγάλουν φωτογραφία, όχι μόνο δημοσιογράφοι, αλλά και άλλοι, που δεν ξέρω κι εγώ τι θα κάνουν αυτές τις φωτογραφίες. Σε αυτές τις συνθήκες σίγουρα δεν είμαι πολύ άνετος.
 
Το ότι είσαι καλά στην προσωπική σου ζωή, έπαιξε ρόλο στο να είσαι καλά και αγωνιστικά;
Έγινε υπερβολική κουβέντα γι’ αυτό. Το να είσαι καλά ψυχολογικά, με την οικογένειά σου, στο σπίτι σου, σίγουρα έχει θετικό αντίκτυπο στη δουλειά σου. Αυτό ισχύει για οποιονδήποτε. Άρα κατά κάποιο τρόπο με βοήθησε.  
 
 

Δειτε Επισης

H Oμόνοια επικράτησε της ΑΕΚ με 1-0
«Δεν θα ανεχθούμε να τιμωρηθεί ξανά ο Απόλλωνας, εμείς ήμασταν θεατές»
Πήρε θέση η ΑΕΛ για τη μη διεξαγωγή του ντέρμπι-«Γεμάτο σκοτεινά σημεία και πτυχές»
Με νίκες προχώρησαν ΕΝΠ και Άρης-Η βαθμολογία του πρωταθλήματος
Με μεγάλο ντέρμπι στο ΓΣΠ ολοκληρώνεται η τρίτη αγωνιστική
Όλα τα φώτα στο μεγάλο ντέρμπι της Λεμεσού!
Με λεμεσιανό ντέρμπι συνεχίζεται το Cyprus League
Με... πιστολίες Ελ Αραμπί έκανε σεφτέ στο πρωτάθλημα ο ΑΠΟΕΛ
Σίφουνας η Πάφος, πάτησε την Ανόρθωση και συνεχίζει αλάνθαστη
Προσπάθεια για νέο προπονητή της Εθνικής την επόμενη εβδομάδα