Τι προβλέπεται από την UEFA για το προκλητικό αλβανικό πανό (pics)

Από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ήδη έστειλαν διαμαρτυρία στην αντίστοιχη της Αλβανίας και της ζητούν να καταδικάσει το πανό, το οποίο αναρτήθηκε στην αναμέτρηση της εθνικής ομάδας της γειτονικής χώρας με την αντίστοιχη της Ελβετίας για την πρώτη αγωνιστική του πρώτου ομίλου του Euro 2016, καθώς και το περιεχόμενο του.
Τη Δευτέρα το πρωί, η ΕΠΟ θα κάνει καταγγελία στην FIFA, την UEFA και την οργανωτική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος εναντίον της αλβανικής ομοσπονδίας και της αλβανικής ομάδας και θα ζητάει την τιμωρία τους.   
Σύμφωνα με το Άρθρο 47 του κανονισμού διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, κάθε περιστατικό που σχετίζεται με τη συμπεριφορά ή τις ενέργειες ενός συλλόγου, μιας εθνικής ομάδας, μελών αυτών ή οπαδών τους, τότε ισχύουν οι γενικοί κανόνες του Πειθαρχικού Κώδικα της UEFA όπως και σε όλες τις άλλες διοργανώσεις της.

Σύμφωνα τώρα με το Άρθρο 16 του Πειθαρχικού Κώδικα της UEFA, οι σύλλογοι και οι εθνικές ομοσπονδίες έχουν την αποκλειστική υπευθυνότητα για τη συμπεριφορά και τις ενέργειες των μελών ή οπαδών τους, ακόμη και λόγω αμέλειας. Όπως αναφέρει η παράγραφος 2e του συγκεκριμένου άρθρου, οι σύλλογοι και οι ομοσπονδίες ελέγχονται και για «χειρονομίες, φράσεις, αντικείμενα ή άλλα μέσα τα οποία μεταδίδουν μηνύματα που δεν έχουν σχέση με αθλητικά γεγονότα και ιδιαίτερα μηνύματα πολιτικού, ιδεολογικού, θρησκευτικού περιεχομένου ή τα οποία είναι προσβλητικά ή προκλητικά με οποιοδήποτε άλλο τρόπο».
Συνεχίζοντας με το Άρθρο 17, οι κανονισμοί της UEFA τονίζουν ότι οι ποινές που θα επιβληθούν από την Πειθαρχική Επιτροπή μπορεί να αυξηθούν ή να μειωθούν ανάλογα με τη σοβαρότητα του εκάστοτε περιστατικού, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται για την παράγραφο 16.2e η οποία αφορά τα πολιτικά μηνύματα. Συγκεκριμένα, η παράγραφος 17.3 αναφέρει ότι η Πειθαρχική Επιτροπή θα εξετάσει ξεχωριστά αν η ομοσπονδία ή ο σύλλογος αντέδρασε άμεσα μετά το περιστατικό για το οποίο κατηγορείται και θα το εκλάβει ως ελαφρυντικό.

Όσον αφορά στις ποινές τώρα, είναι πολλές και διάφορες -συγκεκριμένα 18 διαφορετικές- και οι οποίες επιβάλλονται κατά περίσταση και ανάλογα τη σοβαρότητα του γεγονότος που εξετάζεται. Στην πιο... χαλαρό άκρο των ποινών βρίσκεται η προειδοποίηση, η επίσημη επίπληξη και το πρόστιμο, στην μεσαία κλίματα υπάρχουν ποινές όπως ακύρωση αποτελέσματος, αφαίρεση βαθμών  και διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, ενώ στο πιο αυστηρό άκρο περιλαμβάνονται οι ποινές που επιβάλλονται κυρίως σε υπότροπους οι οποίοι συμμετέχουν και πάλι σε σοβαρά περιστατικά. Ανάμεσα σε αυτές είναι ο αποκλεισμός γηπέδων, η επιστροφή τίτλων και βραβείων ή ακόμη και ο αποκλεισμός από διοργανώσεις που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε μελλοντικές.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ομοσπονδία της Αλβανίας είναι ήδη υπότροπη μετά τα εθνικιστικά επεισόδια στο ματς με τη Σερβία στο Βελιγράδι τον Οκτώβριο του 2014. Για εκείνο το ματς το οποίο είχε διακοπεί οριστικά, οι Αλβανοί είχαν τιμωρηθεί με κατακύρωση του αγώνα υπέρ της Σερβίας με 3-0 και πρόστιμο 100 χιλ. ευρώ.
Πλέον, θα πρέπει να αναμένουμε την επίσημη διαμαρτυρία της ελληνικής πλευράς στην UEFA αλλά και το πως η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία θα ερμηνεύσει τελικά το περιστατικό με το προκλητικό πανό κατά της Ελλάδας στο ματς κόντρα στην Ελβετία κατά την πρεμιέρα του Α' Ομίλου του EURO 2016.
Πηγή: sdna.gr  

Δειτε Επισης

Ίντερ: Διαθέσιμος για το ντέρμπι με τη Μίλαν ο Ντι Μάρκο
Η εξομολόγηση διεθνή διαιτητή που δεν απέβαλε τον Μέσι για τη φανέλα του
Πρώην παίκτης της Άρσεναλ συνελήφθη για εισαγωγή ναρκωτικών αξίας 600.000 λιρών
Παραιτήθηκε από τον πάγκο της Αυστραλίας ο Γκρέιαμ Άρνολντ
Ύμνοι Κριστιάνο Ρονάλντο για τον Γιαμάλ-Kάνει πράγματα που εγώ και ο Μέσι δεν μπορούσαμε στην ηλικία του
ΒΙΝΤΕΟ: Καυγάς σε ζωντανή σύνδεση ανάμεσα σε Μπόμπαν και Ζλάταν-«Ποια είναι η δουλειά σου;»
Μπαρτσελόνα: Οι ειδικές εξετάσεις για την αναγέννηση του Πέδρι και το πλάνο για τους συνεχόμενους τραυματισμούς
Champions League: Μπαρτσελόνα και Άρσεναλ μπαίνουν στον... χορό των «αστεριών»
«Σφαγή» σε Μπέργκαμο και ματσάρα στη Μαδρίτη στο φινάλε της 1ης αγωνιστικής του νέου Champions League
Τέλος ο Ντε Ρόσι από τη Ρόμα-Στη θέση του ο Γιούριτς