Ιστορική πρωτιά για Πούτσε και Ιντιάκεθ

82 χρόνια μετά το πρώτο επίσημο παγκύπριο πρωτάθλημα, που διεξήχθη την περίοδο 1934-35, Ισπανός προπονητής αναλαμβάνει για πρώτη φορά κυπριακή ομάδα από το ξεκίνημα της σεζόν. Αντόνιε Πούτσε (Ανόρθωση) και Ιμανόλ Ιντιάκεθ (ΑΕΚ) θα γραφτούν στην ιστορία το διήμερο 20-21 Αυγούστου- τότε ορίστηκε η 1η αγωνιστική του πρωταθλήματος της περιόδου 2016-17- ως οι πρώτοι Ισπανοί προπονητές που κάθισαν στον πάγκο κυπριακής ομάδας από την πρεμιέρα του πρωταθλήματος. 
 
Έπρεπε να περάσουν 79 χρόνια για να πατήσει το πόδι του Ισπανός προπονητής στην Κύπρο. Ο πρώτος που εργάστηκε στο νησί ήταν ο Μιγκέλ Άνχελ Λοτίνα, ο οποίος προσλήφθηκε από την Ομόνοια τον Δεκέμβρη του 2013 και άντεξε μόλις δύο μήνες, αφού πήρε χαρτί απόλυσης τον Φεβρουάριο του 2014. Ακόμα πιο σύντομο ήταν το πέρασμα του Χοσέ Μανουέλ Ρόκα από την Πάφος FC. Ο Ισπανός τεχνικός ανέλαβε τα ηνία της παφιακής ομάδας τον Νοέμβρη του 2015 και δεν κατάφερε να κάνει Χριστούγεννα στην Κύπρο, καθώς στις 15 Δεκεμβρίου ζήτησε να αποχωρήσει για οικογενειακούς λόγους. 
Η απόλυτη κυριαρχία του ισπανικού ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια σε συλλογικό επίπεδο (11 συνεχόμενες κατακτήσεις ευρωπαϊκών τροπαίων) και εθνικό (πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2008 και το 2012, παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2010), σε συνδυασμό με το πετυχημένο έργο τεχνικό διευθυντών με καταγωγή ή ρίζες από την Ισπανία (Ζόρντι Κρόιφ, Τσάβι Ρόκα) ώθησαν τις κυπριακές ομάδες να στραφούν στην ισπανική αγορά. 
 
Οι Ελλαδίτες προπονητές ήταν αυτοί που άνοιξαν τον χορό της καθόδου ξένων προπονητών στην Κύπρο. Η άφιξη του Γιόζεφ Κιούνσλερ το 1934 έφερε στο νησί πολλούς Ούγγρους προτού παρατηρηθεί αργότερα μαζική άφιξη τεχνικών από τις χώρες του ανατολικού μπλοκ (κυρίως Βουλγαρία και Τσεχοσλοβακία). Τη δεκαετία του ’90 στη «μόδα» ήταν οι Γιουγκοσλάβοι προπονητές, ενώ τα τελευταία χρόνια εργάστηκαν στην Κύπρο αρκετοί Ολλανδοί και Πορτογάλοι. 
 

Δειτε Επισης

H Oμόνοια επικράτησε της ΑΕΚ με 1-0
«Δεν θα ανεχθούμε να τιμωρηθεί ξανά ο Απόλλωνας, εμείς ήμασταν θεατές»
Πήρε θέση η ΑΕΛ για τη μη διεξαγωγή του ντέρμπι-«Γεμάτο σκοτεινά σημεία και πτυχές»
Με νίκες προχώρησαν ΕΝΠ και Άρης-Η βαθμολογία του πρωταθλήματος
Με μεγάλο ντέρμπι στο ΓΣΠ ολοκληρώνεται η τρίτη αγωνιστική
Όλα τα φώτα στο μεγάλο ντέρμπι της Λεμεσού!
Με λεμεσιανό ντέρμπι συνεχίζεται το Cyprus League
Με... πιστολίες Ελ Αραμπί έκανε σεφτέ στο πρωτάθλημα ο ΑΠΟΕΛ
Σίφουνας η Πάφος, πάτησε την Ανόρθωση και συνεχίζει αλάνθαστη
Προσπάθεια για νέο προπονητή της Εθνικής την επόμενη εβδομάδα