Ιντιάκεθ: Το πλάνο καθορίζεται από τους παίκτες

Χοσέμπα Ιμανόλ Ιντιάκεθ. Άγνωστος στο κυπριακό κοινό καθώς βγαίνει για πρώτη φορά στην καριέρα του – ποδοσφαιρική και προπονητική – απ’ την πατρίδα του και μάλιστα έχοντας θητεύσει μόνο σε ομάδες των μικρών κατηγοριών της χώρας.
Γεννημένος στην πόλη Σαν Σεμπάστιαν, από δύο χρόνων θυμάται τον εαυτό του να τρελαίνεται να τρέχει με μία μπάλα στα πόδια. Μεγάλωσε έχοντας ινδάλματα τούς Ζέσους Ζαμόρα (μέσος) και Λουίς Αρκονάδα (τερματοφύλακας), οι οποίοι υπήρξαν πρωτεργάτες στην κατάκτηση των δύο συνεχόμενων πρωταθλημάτων (1981, 1982) που κέρδισε η Ρεάλ Σοδιεδάδ.
Ταλαιπωρία με την κνήμη
Η Ρεάλ Σοδιεδάδ ήταν η ομάδα που αγάπησε από μικρός και ακόμη βρίσκεται πρώτη στην καρδιά του. «Είναι ένα πάθος που διδάχθηκα από κούνια» είχε δηλώσει παλαιότερα. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της – όταν ήταν εννέα ετών – και το παρθενικό του ματς ήταν στην Ατόχα κόντρα στην Αλαβές. Δεν ευτύχησε να παίξει στην πρώτη ομάδα.
 
Όχι γιατί δεν ήθελε ή δεν τον γούσταραν, αλλά λόγω ενός τραυματισμού. Όταν πλησίασε στο 20ο έτος της ηλικίας του, δυστύχησε να σπάσει δύο φορές μέσα σε έξι μήνες την κνήμη του. Ο Ιντιάκεθ στη συνέχεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας έπαιξε σε Μπεσάιν, Αβιλές, Μπούργος (σε δύο διαφορετικές περιόδους), Μούρθια, Λινάρες, Χιρόνα και Ρέους.
Λίλλο και Γκουαρντιόλα
Τη σεζόν 2008-09 είχε την τύχη να συνεργαστεί με τον Χουνμά Λίλλο, όταν αυτός ήταν προπονητής της Ρεάλ Σοσιεδάδ, ενώ ο ίδιος προπονούσε τη β’ ομάδα των Ισπανών. Τότε άρχισε να δημιουργεί ένα νέο τρόπο κατανόησης περί ποδοσφαίρου και γι’ αυτό εκφράζει τον θαυμασμό του για τον συγκεκριμένο τεχνικό. Μία από τις πιο απολαυστικές στιγμές της καριέρας του ήταν όταν εκπαιδεύτηκε μαζί με τον Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος βρέθηκε για μία εβδομάδα στην Μούρθια (μετά τη θητεία του στην Ιταλία και πριν μεταβεί στο Ντουμπάι για να αγωνιστεί στην Αλ Αχλί).
 
Ο Ιντιακέθ πιστεύει ότι οι Μέσι και Κριστιάνο είναι οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές των τελευταίων χρόνων αλλά θεωρεί πώς, από όλους όσους έχει δει να αγωνίζονται, οι Γιόχαν Κρόιφ (μέσω βίντεο) και Ζιντάν είναι οι καλύτεροι. Ψηφίζει το τέρμα που πέτυχε ο Μαραντόνα κόντρα στην Αγγλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986 (όχι το “χέρι του θεού”) ως το πιο ωραίο, θεωρώντας ότι είναι η καλύτερη στιγμή στην καριέρα του Αργεντινού.
Το στυλ παιχνιδιού
Σε αντίθεση με τον προκάτοχο του (Τόμας Κρίστιανσεν) που ακολουθούσε πιστά σχηματισμό 4-1-4-1 ανεξαρτήτου αντιπάλου ή διαθέσιμων επιλογών, ο Ιντιάκεθ είναι θιασώτης της ιδέας ότι το πλάνο ενός προπονητή πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα από τους διαθέσιμους παίκτες.
 
Πάντως, όντας και ο ίδιος παίκτης που αγωνίστηκε στο κέντρο, έχει την άποψη ότι η μεσαία γραμμή σηκώνει μεγάλο βάρος κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. «Πρέπει να έχεις τα πάντα για να παίξεις εκεί, να κλέβεις την μπάλα, να είσαι επιθετικός και να παίζεις πάντα καλά» είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Δειτε Επισης

Χέρι φιλίας μεν, καρφιά δε από Κούμα-«Λύσεις υπάρχουν, αλλά όχι με ετσιθελισμούς»
Οι διευθετήσεις της Αστυνομίας για τον αγώνα ΑΡΗ-ΑΠΟΛΛΩΝ
Καρμιώτισσα - Ομόνοια 29Μ για την 4η αγωνιστική της Cyprus League
Αυτές είναι οι διευθετήσεις της Αστυνομίας για τον ποδοσφαιρικό αγώνα Ανόρθωση-Ομόνοια Λευκωσίας
Ντέρμπι φωτιά και αγώνες που κρύβουν εκπλήξεις στο κυπριακό πρωτάθλημα-Η σέντρα στην… Fonbet
Ψάχνουν τρόπους να ξορκίσουν το φάντασμα της απαγόρευσης-Κρίσιμη συνάντηση ΚΟΠ και ομάδων
Ψάχνει βόμβα με Κριχόβιακ η Ανόρθωση-Σε συζητήσεις οι δύο πλευρές
Ποδοσφαιρική «αλητεία» από τον Πάνα
Στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκινά η Α΄φάση του Κυπέλλου Coca-Cola-Όλο το πρόγραμμα
Ο ΑΠΟΕΛ βρίσκει τα… πατήματά του