Η εποχή Ιορντανέσκου στην Ανόρθωση

Το βράδυ της Κυριακής (19/6 – 22:00) η Ρουμανία παίζει (κόντρα στην Αλβανία) την πρόκρισή της στους «16» του EURO. Η παρουσία και μόνο των Ρουμάνων στα γήπεδα της Γαλλίας ίσως ήταν και έκπληξη, καθώς δεν διαθέτουν τα αστέρια του παρελθόντος. Στηρίχθηκαν όμως στην άμυνά τους καθώς δέχτηκαν μόλις δύο γκολ στα προκριματικά – επίδοση καλύτερη μεταξύ των 53 ομάδων που μετείχαν. Πίσω από αυτή την επιτυχία δεν είναι άλλος από τον γνώριμό μας Άνχελ Ιορντανέσκου.


Τη διετία 1982-84 ο 66χρονος σήμερα Ιορντανέσκου έπαιξε μπάλα στον ΟΦΗ και φαίνεται πως οι γνωριμίες του στην Κρήτη τον έφερα στην Κύπρο το 1990 για λογαριασμό της Ανόρθωσης, ως προπονητή πλέον. Ήταν ο καλύτερος Ρουμάνος προπονητής της εποχής, οδηγώντας την Στεάουα στον ημιτελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1988 και στον τελικό το 1989 (έχασε 4-0 από τη Μίλαν).

Η Στεάουα ανήκε στο Στρατό της χώρας και με την πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου στα τέλη του 1989 οι συντελεστές της αναζήτησαν αλλού δουλειά. Ο Ιορντανέσκου – που ήταν βοηθός προπονητή στη Στεάουα τη διετία 1984-86 πανηγυρίζοντας το Πρωταθλητριών του ’86- βρέθηκε στην Κύπρο με 50.000 λίρες ετησίως, ποσό μεγάλο για την εποχή. Ήταν παιδί της Στεάουα με την οποία ως ποδοσφαιριστής είχε σχεδόν 400 συμμετοχές, ενώ έπαιξε 57 φορές στην Εθνική Ρουμανίας.
 


Με τον Ιορντανέσκου η Ανόρθωση τερμάτισε δύο φορές δεύτερη ενώ το 1992 έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Coca Cola. Και στις δύο σεζόν είχε τον Μάικ Ομπίκου ως ποδοσφαιριστή, με τον οποίον έφυγαν το ίδιο καλοκαίρι, ενώ τον πρώτο χρόνο είχε στο ρόστερ τον Νικολάι Κοστόφ και τον επόμενο (1991-92) τον Τιμούρ Κετσπάγια. Τον δεύτερο χρόνο οι ιθύνοντες της «Κυρίας» σημείωναν πως έχασαν το πρωτάθλημα λόγω… διαιτησίας.

Ήταν λάτρης της πειθαρχίας στην ομάδα αλλά και εκρηκτικός χαρακτήρας. Σε ένα από τα επεισοδιακά παιχνίδια με τον Απόλλωνα την τότε εποχή, κτύπησε τον επόπτη, καταγγέλθηκε και τιμωρήθηκε.



Με την εξομάλυνση της πολιτικής κατάστασης στη χώρα του και πριν τελειώσει η σεζόν 1991-92, πριν ακόμα από τους ημιτελικούς Κυπέλλου με τον Απόλλωνα, είχε αποφασίσει πως θα επέστρεφε στη Ρουμανία καθώς το συμβόλαιό του έληγε, κάτι που επιβεβαίωσε μετά από ένα ταξίδι στην πατρίδα του στα τέλη Μαΐου. Η ομάδα τον αποχαιρέτησε με δείπνο στην Ορόκλινη που ήταν αποχαιρετιστήριο και για τον Ομπίκου ο οποίος πήγαινε στη Φέγενορντ.

Ο Ιορντανέσκου έγινε φίλος με τον Κίκη Κωνσταντίνου, φιλοξενήθηκε αρκετές φορές για διακοπές στην Κύπρο και λέγεται ότι ανέπτυξε και επιχειρηματικές δραστηριότητες από κοινού με τον τότε πρόεδρο της «Κυρίας».



Πηγές - Εφημερίδα «Φιλελεύθερος» / sentragoal.com.cy.

Δειτε Επισης

«Τεσσάρες» για Πάφο και ΑΠΟΕΛ επί Νέας Σαλαμίνας και ΕΝΠ αντίστοιχα
Πρόγραμμα Cyprus League από την 6η μέχρι τη 15η αγωνιστική
Η Εθνική Κ-17 κέρδισε την Ελλάδα σε φιλικό αγώνα
Ανακοίνωση ΑΕΛ με πυρά κατά Λετυμπιώτη-«Η μικροπολιτικάντικη παράσταση δεν μπορεί να γίνει ανεχτή»
Διεξάγονται σήμερα οι δυο εξ αναβολής αγώνες της πρώτης αγωνιστικής του πρωταθλήματος
ΑΕΚ: Έκλεισε το mega deal με Μαρσιάλ
Ομόνοια και Άρης το απόλυτο μετά την 3η αγωνιστική Cyprus League by Stoiximan
H Oμόνοια επικράτησε της ΑΕΚ με 1-0
«Δεν θα ανεχθούμε να τιμωρηθεί ξανά ο Απόλλωνας, εμείς ήμασταν θεατές»
Πήρε θέση η ΑΕΛ για τη μη διεξαγωγή του ντέρμπι-«Γεμάτο σκοτεινά σημεία και πτυχές»