Transfer X-Ray: Ματ Ντάρμπισαϊαρ (infographic)
12:21 - 23 Ιουνίου 2016
Ματ Ντάρμπισαϊαρ: γεννημένος επιθετικός; Κάθε άλλο. «Ξεκίνησα την καριέρα μου ως τερματοφύλακας. Ανέκαθεν και πάνω απ’ όλα ήθελα να γίνω τερματοφύλακας. Έβλεπα τον Τιμ Φλάουερς στην πορτοκαλί-κίτρινη φανέλα της Μπλάκμπερν και τη λάτρευα τόσο, ώστε ήταν η πρώτη που μου αγόρασαν οι γονείς μου. Μόλις όμως η μπάλα χτύπησε μια φορά στο λαιμό μου, αντιλήφθηκα ότι πλέον δεν ήθελα να είμαι τερματοφύλακας. Δεν αποφάσισα εγώ να γίνω επιθετικός. Δεν είχα θέση, ώσπου ένας καθηγητής στο σχολείο με έβαλε μπροστά, επειδή ήμουν αρκετά ταχύς», αποκαλύπτει ο 30χρονος Άγγλος.
Γεννημένος στο Γκρέιτ Χάργουντ, έπαιξε στον ομώνυμο σύλλογο και σε ηλικία 16 ετών (Οκτώβριος 2002) πέτυχε το πρώτο τέρμα με την αντρική ομάδα. Ένα χρόνο αργότερα και μετά από άλλα 25 γκολ (τα 18 εκ των οποίων στα τελευταία εννέα παιχνίδια) είχε μπει για τα καλά στο στόχαστρο της (αγαπημένης του) Μπλάκμπερν, η οποία ήθελε να τον δοκιμάσει σε αγώνα εφήβων. Το ίδιο Σάββατο, όμως, ο Ντάρμπισαϊαρ είχε αγώνα με την Γκρέιτ Χάργουντ Τάουν. Βρήκε τρόπο να τα βολέψει.
«Πόρτα» στη Μάντσεστερ Γ.
«Αγωνίστηκα 60 λεπτά με την Γκρέιτ Χάργουντ, έγινα αλλαγή και δεν είχα χρόνο για ντους, αφού το αυτοκίνητο με περίμενε απ’ έξω. Έπαιξα και με τα εφηβικά της Μπλάκμπερν κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ήταν δύσκολα, αλλά τα κατάφερα. Πήγα σπίτι, κοιμήθηκα και την επόμενη μέρα χτύπησε το τηλέφωνο. Έλα να υπογράψεις, μου είπαν. Αυτό ήταν το δοκιμαστικό μου για την Μπλάκμπερν», αναπολεί ο νεοφερμένος άσος της Ομόνοιας, για τον οποίο τα «ρόδα» δαπάνησαν €200.000, ποσό-ρεκόρ για την Γκρέιτ Χάργουντ, το οποίο όμως δεν ήταν αρκετό για την κατασκευή νέου προπονητικού κέντρου, όταν το ήδη υπάρχουν κάηκε από φωτιά που είχε ξεκινήσει σε παρακείμενο κλαμπ. Αποτέλεσμα; Ο σύλλογος έβαλε λουκέτο το 2005…
Η Μπλάκμπερν δεν ήταν η μόνη ομάδα που είχε ενδιαφερθεί για την απόκτηση του Ντάρμπισαϊαρ. Κίνηση είχε κάνει και η Μπέρνλι («Φυσικά και δεν θα μπορούσα να υπογράψω στην Μπέρνλι, αφού είμαι οπαδός της Μπλάκμπερν. Δεν βγάζει νόημα!»), και η Έβερτον, και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την οποία όμως ο 17χρονος τότε επιθετικός αψήφησε, καθώς εκτιμούσε ότι στους Ρόβερς είχε περισσότερες πιθανότητες καθιέρωσης.
Την πρώτη χρονιά του στο «Ίγουντ Παρκ» ακολούθησαν ένας δίμηνος δανεισμός στην Πλίμουθ (13 συμμετοχές, άνευ τέρματος) και ένας τρίμηνο στην Ρέξαμ (16 συμμετοχές, 10 γκολ). Ακολούθως επέστρεψε στην πρώτη ομάδα των Ρόβερς, με την οποία πανηγύρισε το παρθενικό του τέρμα, μέτρησε την πρώτη συμμετοχή του στην Πρέμιερσιπ και ως το τέλος της περιόδου σκόραρε εις βάρος των Μάντσεστερ Γ. και Σίτι.
Η κόντρα με τον Βαλβέρδε
Μετά από τριάμισι χρόνια τα «ρόδα» των παραχώρησαν δανεικό για ένα εξάμηνο στον Ολυμπιακό Πειραιώς. Το εν Ελλάδα «βάπτισμα του πυρός» έλαβε χώρα στον εκτός έδρας ημιτελικό του κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ. Ο επαναληπτικός ήταν η πρεμιέρα του στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και τη συνδύασε με γκολ (στις καθυστερήσεις) που έδωσε την πρόκριση στην ομάδα του.
Και σε επίπεδο πρωταθλήματος η πρώτη συμμετοχή (Άρης) και το πρώτο γκολ (Ηρακλής) ήλθαν απέναντι σε ομάδες της Θεσσαλονίκης. Το κορυφαίο παιχνίδι του, ωστόσο, ήταν ο τελικός του κυπέλλου απέναντι στην ΑΕΚ: ερχόμενος από τον πάγκο στο β’ ημίχρονο σημείωσε δύο τέρματα (σ.σ. το δεύτερο με μπανταρισμένο κεφάλι και διάσειση) στέλνοντας το παιχνίδι στην παράταση κι ακολούθως στα πέναλτι, όπου οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 15-14.
Το καλοκαίρι οι Πειραιώτες ενέβασαν τρία εκατομμύρια λίρες στην Μπλάκμπερν για την αγορά του Άγγλου επιθετικού, ο οποίος υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο. Ένα χρόνο αργότερα, ωστόσο, τέθηκε εκτός πλάνων του Ερνέστο Βαλβέρδε. Το γυαλί μεταξύ Ισπανού και Άγγλου είχε ραγίσει στον επαναληπτικό ημιτελικό του κυπέλλου απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης. Μολονότι ο Ντάρμπισαϊαρ προερχόταν από καλές εμφανίσεις και συνεχόμενα τέρματα, ο Βαλβέρδε δεν του έδωσε χρόνο συμμετοχής. Ο Ισπανός μετά το νικηφόρο αγώνα με τον Λεβαδειακό είχε παρατηρήσει τον Άγγλο επιθετικό («Πρέπει να είσαι πιο προσεκτικός, ήσουν σε όλες σχεδόν τις φάσεις οφσάιντ») κι ενοχλήθηκε σφοδρά από την αντίδρασή του. «Δεν ξέρω αν ήμουν οφσάιντ, εγώ ξέρω ότι βάζω γκολ που μετράνε για την ομάδα», είχε αποκριθεί τότε ο Ντάρμπισαϊαρ και είχε φύγει.
Χρόνια αργότερα, ερωτηθείς για το τι θα άλλαζε, αν είχε τη δυνατότητα, ο 30χρονος άσος είχε αποκριθεί: «Ίσως η μοναδική ευχή μου θα ήταν να γύριζα το ρολόι του χρόνου πίσω και να μην έχω προστριβές με τους προπονητές μου. Ανέκαθεν ήμουν ο τύπος που ήθελε να παίζει όσο περισσότερο γίνεται. Δεν μου αρέσει να κάθομαι και να πληρώνομαι, αλλά να δουλεύω όσα βγάζω. Αν δεν παίζω, θα πάω στον προπονητή και θα του πω: τι γίνεται; Αν δεν πρόκειται να παίζω, μπορώ να πάω αλλού;»
Η ελληνική εμπειρία
Μολονότι η θητεία του στην Ελλάδα δεν τελείωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, για χάρη της είχε απορριφθεί πρόταση της Φούλαμ, ο Ντάρμπισαϊαρ δεν μετάνιωσε την απόφασή του να ξενιτευτεί.
«Είμαι ανοικτός στα πάντα. Το ποδόσφαιρο είναι μια σύντομη καριέρα και θέλω να δοκιμάσω όσα μπορώ. Γεννήθηκα στο Μπλάκμπερν, έβλεπα την ομάδα πιτσιρικάς, έπαιξε σε αυτήν, οπότε ήταν τεράστιο βήμα να την αφήσω για να παίξω στο εξωτερικό. Θα ήταν ασφαλέστερη επιλογή να μείνω στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά είχα ετοιμάσει ήδη τις βαλίτσες μου και δεν άλλαζα γνώμη. Είχα πει άλλωστε στη σύζυγό μου ότι θα ζούσε καθημερινά στον ήλιο και ήταν ξετρελαμένη. Στο εξωτερικό πολλά εμπόδια μπορούν να αποτρέψουν την επιτυχία: η γλώσσα, η διαφορετική ποδοσφαιρική κουλτούρα. Η εμπειρία να δεις πράγματα έξω από την Πρέμιερ Λιγκ μόνο καλό μπορεί να σου κάνει. Και δεν μπορείς ν’ αγοράσεις την εμπειρία να κερδίζεις το πρωτάθλημα παίζοντας ταυτόχρονα έναν τελικό κυπέλλου μπροστά σε 80.000 θεατές», είχε τονίσει μετά την αποχώρησή του από τον Ολυμπιακό.
Αναφερόμενος στις διαφορές που εντόπισε μεταξύ της πατρίδας του και της Ελλάδας ο Άγγλος είχε αποφανθεί: «Στην Αγγλία πρέπει καθημερινά να τα δίνεις όλα στην προπόνηση, στην Ελλάδα όχι πάντα. Προπονείσαι το πρωί ένεκα της ζέστης και δεν βγαίνεις καθόλου έξω, διότι στους οπαδούς δεν αρέσει να βλέπουν παίκτες έξω, ιδίως αν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Υπήρξαν στιγμές στην Ελλάδα που σκέφτηκα: τι κάνω; Δεν θα έπρεπε να ήμουν εδώ».
Γυρολόγος
Από τον Ολυμπιακό ο Ντάρμπισαϊαρ δόθηκε δανεικός στην Μπέρμιγχαμ, με την οποία έκανε ντεμπούτο απέναντι στην Μπλάκμπερν, αλλά συνολικά ο χρόνος συμμετοχής του ήταν ελάχιστος και στο τέλος της περιόδου η ομάδα του υποβιβάστηκε. Ακολούθησε η λύση του συμβολαίου του με τον Ολυμπιακό και η σύναψη τριετούς συμφωνίας με τη Νότιγχαμ Φόρεστ του (βοηθού προπονητή) Ρομπ Κέλι, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί στις ακαδημίες της Μπλάκμπερν.
Στην πρώτη χρονιά του σημείωσε μόλις ένα γκολ, με αποτέλεσμα την επόμενη να δοθεί δανεικός στην Όλνταμ, με την οποία αποκατέστησε μερικώς την επαφή του με τα δίχτυα. Τον Ιανουάριο του 2013 η Νότιγχαμ τον έστειλε δανεικό στην Μπλάκπουλ για ένα εξάμηνο και το καλοκαίρι του 2014 ο Ντάρμπισαϊαρ υπέγραψε διετές συμβόλαιο με την προβιβασθείσα στην Τσάμπιονσιπ, Ρόδεραμ. Μετά από 17 τέρματα σε 69 εμφανίσεις με τη φανέλα της αποδέχτηκε την πρόσκληση του Νίκου Νταμπίζα υπογράφοντας συμβόλαιο με την Ομόνοια.
Εθνική ομάδα
Ο νέος άσος του «τριφυλλιού» έχει αριθμήσει 14 συμμετοχές με την εθνική Αγγλίας κάτω των 21. Την πρεμιέρα του με το εθνόσημο πραγματοποίησε στις 24 Μαρτίου 2008 σκοράροντας το τρίτο τέρμα της ομάδας του στο 3-3 με την Ιταλία στο «Ουέμπλεϊ».
Τα unfair του
Στη διάρκεια της καριέρας του ο Ντάρμπισαϊαρ κατηγορήθηκε δις για καταπάτηση του ευ αγωνίζεσθαι. Η πρώτη ήταν στους ομίλους του EuroU21, όταν με τον Σέρβο αμυντικό Σλόμπονταν Ραΐκοβιτς ξαπλωμένο στο χορτάρι ένεκα τραυματισμού, όχι μόνο δεν έβγαλε την μπάλα εκτός, αλλά συνεχίζοντας τη φάση σκόραρε το δεύτερο τέρμα της ομάδας του. Ακολούθως υπερασπίστηκε εαυτόν ισχυριζόμενος πως δεν είχε δει τον τραυματία αντίπαλό του.
Ως παίκτης της Όλνταμ είχε ζηλέψει τη δόξα του Ντιέγο Μαραντόνα και στο εντός έδρας 2-0 επί της Λέιτον Όριεντ είχε χριστεί σκόρερ χρησιμοποιώντας το χέρι του, παράβαση που διέλαθε της προσοχής του διαιτητή και των βοηθών του.
Προσωπική ζωή
Είναι νυμφευμένος με την Μελίσα Ο’Χίγκινς-Νόρμαν, με την οποία έχει αποκτήσει τρεις γιους: τους δίδυμους Μπρέιντιν και Κόλουμ και τον Κίλιαν. Η Ιρλανδή μάλιστα είχε πέσει θύμα επίθεσης από κάτοχο εισιτηρίου διαρκείας, ο οποίος στην αναμέτρηση της Πρέμιερ Λιγκ Μπέρμινγχαμ-Άστον Βίλα (1-1) έβριζε σκαιά το σύζυγό της.
«Έχω πάει σε δεκάδες αγώνες και ποτέ δεν μου έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Είναι συχνό φαινόμενο να ακούς οπαδούς γύρω σου να σχολιάζουν, αλλά αυτό ήταν προσωπική επίθεση. Εκεί ήταν τα παιδιά μας, όπως και άλλες σύντροφοι παικτών με τα δικά τους παιδιά. Θεώρησα πως δεν ήταν σωστό να ακούνε να βρίζουν τους γονείς τους έτσι. Ζήτησα από έναν να χαμηλώσει τους τόνους, αλλά έγινε έξαλλος και η κατάσταση ξέφυγε. Όταν του μίλησα, έγινε επιθετικός απέναντί μου. Σήκωσα το χέρι μου και του είπα να μη μου μιλά έτσι κι εκείνος μου χτύπησε τα χέρια δύο φορές. Τότε κάλεσα την ασφάλεια και παρέμειναν εκεί για το υπόλοιπο του αγώνα. Ο Ματ καταλαβαίνει πως, για να αντιδράσω έτσι, κάτι κακό έγινε», διηγήθηκε στη “Mirror” η Μελίσα.
Ο Ντάρμπισαϊαρ αποκαλύπτει…
…την ένοχη απόλαυσή του στο φαγητό: «Όταν πηγαίνω στον κινηματογράφο, πρέπει απαραίτητα να έχω μαζί μου γλυκά. Τα Pic n Mix από τα σινεμά είναι απίστευτα. Είναι ο λόγος, για τον οποίο κάπου-κάπου πηγαίνω να δω ταινίες. Μέσα στην αίθουσα θα είμαι εκείνος που θα αδειάζει τα σακουλάκια».
…τον παίκτη-είδωλο της εφηβείας του: «Ο Άλαν Σίρερ. Θυμάμαι που έπαιξα αντίπαλός του, όταν ήταν στη Νιούκαστλ, και ανταλλάξαμε φανέλες. Ήταν θαυμάσιος, όχι μόνος για όσα έκανε για την Μπλάκμπερν, αλλά συνολικά για το παιχνίδι και γιατί ήταν ένα υπόδειγμα επαγγελματία για κάθε πιτσιρικά και όποιον ήθελε να γίνει επιθετικός. Είναι μίλια μακριά στους πίνακες σκοραρίσματος. Μπορούσε κυριολεκτικά να σκοράρει από κάθε σημείο, ήταν λαμπρός. Θα λάτρευα να παίζω μαζί του. Θα ήταν τέλειο. Θα κέρδιζε όλες τις κεφαλιές, θα έκανα όλο το τρέξιμο για πάρτη του και οι συνδυασμοί μας θα ήταν έξοχοι».
ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ…
…την Πρωταπριλιά στη Ρόδεραμ τηλεφώνησε σε συμπαίκτη του και τον έστειλε στο Νιου Γιορκ Στέιντιουμ, προκειμένου τάχα να παραλάβει άλλον συμπαίκτη τους, όταν όλη η υπόλοιπη ομάδα ήταν συγκεντρωμένη στο προπονητικό κέντρο του Ράουντγουντ; Ο Ντάρμπισαϊαρ ήταν τόσο πειστικός μάλιστα, ώστε το θύμα της φάρσας αγόρασε και καφέδες για τον ίδιο και τον συμπαίκτη που υποτίθεται θα παραλάμβανε!
…στο παιχνίδι με τη Σέφιλντ Γουένσντεϊ στο Χίλσμπορο πέτυχε το νικητήριο τέρμα και στα τελευταία λεπτά αγωνίστηκε ως αριστερός μπακ κάνοντας εκπληκτική δουλειά; Μετά το τέλος της αναμέτρησης είπε στον προπονητή του Νιλ Γουόρνοκ: «Πλέον θα έχω τη φανέλα με το Νο3 (σ.σ. παραδοσιακά αυτή του αριστερού μπακ), έτσι δεν είναι; Είμαι ο καλύτερος αριστερός μπακ στην ομάδα!»