Ο σερβιτόρος Μόντριτς και ο χτίστης Ράκιτιτς

Η καριέρα στο ποδόσφαιρο είναι τις περισσότερες φορές (και) θέμα συγκυριών. Εκατοντάδες παίκτες έχουν χαθεί στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του ερασιτεχνισμού, αφού στάθηκαν άτυχοι και τελικά ακολούθησαν μια άλλη καριέρα. 
 
Στην μεταπολεμική Κροατία στα τέλη του 20ου και τις αρχές του 21ου αιώνα, αρκετοί νεαροί ονειρεύονταν μια λαμπρή ποδοσφαιρική σταδιοδρομία. Παράλληλα, όμως, σπούδαζαν κάτι διαφορετικό αφού δεν μπορούσαν να εναποθέσουν τις ελπίδες τους αποκλειστικά στη «στρογγυλή θεά». Η UEFA μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της έψαξε και βρήκε ποιο... εναλλακτικό μονοπάτι θα ακολουθούσαν κάποια μέλη της εθνικής Κροατίας, που διαπρέπουν στο EURO 2016. 
 
Στην Κροατία σε ηλικία 14 ετών οι μαθητές προοβιβάζονται σε επαγγελματικό λύκειο με σκοπό την πρώτη «γνωριμία» με κάποιο επάγγελμα που τούς συναρπάζει. Ετσι, τα μέλη της σημερινής εθνικής Κροατίας θα μπορούσαν να είναι:
 
ΛΟΥΚΑ ΜΟΝΤΡΙΤΣ - Σερβιτόρος ή ιδιοκτήτης μπαρ
Σίγουρα είναι συμβατό με την προσωπικότητά του, αφού «σερβίρει» απίθανες ασίστ στους συμπαίκτες του. Στο επαγγελματικό λύκειο είχε κλίση στα Τουριστικά Επαγγέλματα, αφού στο παραθαλάσσιο Ζαντάρ υπήρχαν απεριόριστες ευκαιρίες εργασίας στις Δαλματικές Ακτές. Κοντά του θα μπορούσαν να δουλεύουν οι Βέντραν Τσόρλουκα, Λόβρε Κάλινιτς και Ντούγε Τσοπ με τις ίδιες σπουδές!
 
ΜΑΡΙΟ ΜΑΤΖΟΥΚΙΤΣ - Κεραμομοποιός
Ο στράικερ της Γιουβέντους σπούδασε κεραμική. Συνεπως αν δεν είχε ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, θα τον «πετυχαίνατε» στη γενέτειρά του στην περιοχή της Σλαβονίας να κατασκευάζει κανάτες ή να φτιάχνει κεραμοσκεπές!
 
ΙΒΑΝ ΡΑΚΙΤΙΤΣ - Χτίστης
Εντελώς άσχετο επάγγελμα με το παρουσιαστικό του ξανθομάλλη και «φαντεζί» χαφ της Μπαρτσελόνα. Εντελώς άσχετοι με το ταλέντο του Ράκιτιτς κι οι συνειρμοί που δημιουργεί η συγκεκριμένη λέξη, όταν χαρακτηρίζει ποδοσφαιριστή! Ως μαθητής στην Ελβετία (εκεί γεννήθηκε) ο Ράκιτιτς συναρπάστηκε από τις κατασκευές κτιρίων, αλλά πολύ γρήγορα το... ξέχασε, όταν η Βασιλεία τον προώθησε στην πρώτη ομάδα της σε ηλικία 17 ετών.
 
ΝΤΑΡΙΟ ΣΡΝΑ - Ηλεκτρολόγος
O αρχηγός της «Vatreni» είχε προλάβει να γραφτεί στην ηλεκτρο-τεχνολογική σχολή της γενέτειράς του, Μέτκοβιτς, όταν στα 17 του έφυγε για το Σπλιτ για να αγωνιστεί στη Χάιντουκ. 
 
ΣΙΜΕ ΒΡΣΑΛΚΟ - Φορτηγατζής 
Η σχολή μεταφορών και επαγγελματικής οδήγησης του Ζάγκρεμπ άρεσε πολύ στον νεαρό Σίμε. Ομως, δεν πρόλαβε να... πάρει τους δρόμους αφού πραγματοποίησε ντεμπούτο στο πρωτάθλημα Κροατίας το 2009 σε ηλικία μόλις 17 ετών. Μάλλον επέλεξε ορθά, αν αναλογιστούμε ότι επτά χρόνια μετά, τον αμυντικό της Σασουόλο διεκδικούν ομάδες όπως η Νάπολι και η Ατλέτικο Μαδρίτης.
 
ΑΝΤΕ ΤΣΑΤΣΙΤΣ - Επιχειρηματίας
Τη δεκαετία του 1980 κι ενώ ήταν πτυχιούχος του τμήματος Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ ο Τσάτσιτς αποφάσισε να ανοίξει επιχείρηση επισκευής ηλεκτρονικών συσκευών στο κέντρο της πόλης! Κάπου στα 30 και χωρίς καμία πρότερη ενασχόληση, αποφάσισε να το... γυρίσει στην προπονητική. Αμφιβάλλει κανείς ότι ο 63χρονος -σήμερα- τεχνικός, μπορεί να πετύχει όποιον στόχο επιλέξει;
 

Δειτε Επισης

Μάβερικς-Θάντερ 117-116: Από το -17 στους τελικούς της Δύσης!
MVP για τρίτη φορά στο NBA ο Γιόκιτ, τέταρτος ο Αντετοκούνμπο
Euroleague Final Four-Οι ώρες των ημιτελικών για αιώνιους
Αποθέωση στο αεροδρόμιο για τους θριαμβευτές και τη μεγάλη πρόκριση στο Final Four της EuroLeague
Θρυλική «άλωση» της Βαρκελώνης με ΜακΚίσικ-Παπανικολάου και ο Ολυμπιακός πάει Βερολίνο
Τα άτομα με προβλήματα ακοής, όρασης θα μπορούν να βιώσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Θα επηρεάσει ο τραυματισμός του Γιάννη την Εθνική Ελλάδας και το Προολυμπιακό;
Ίρβινγκ και Ντόντσιτς έστειλαν το Ντάλας στα ημιτελικά της Δύσης
Η στιγμή που ο Τζέιμς βούτηξε μέσα στους οπαδούς της Φενέρμπαχτσε, στη σύρραξη της Κωνσταντινούπολης
Φερστάπεν: «Δεν θα παραλύσει η Red Bull με την φυγή του Νιούι»