Οι Κύπριοι που έριξαν άγκυρα στον Πειραιά

Ο Κωνσταντίνος Λαΐφης είναι ο 12ος Κύπριος ποδοσφαιριστής, ο οποίος αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό Πειραιώς και ο πρώτος που δεν θα φορέσει τη φανέλα της ομάδας άμεσα, καθώς εκτός απροόπτου θα δοθεί δανεικός στην Στάνταρ Λιέγης.
 
Ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία που βρέθηκε από το νησί στον Ολυμπιακό Πειραιώς ήταν ο Παυλάκης Βασιλείου της ΕΠΑ το 1963. Από τότε άλλοι δέκα ποδοσφαιριστές φόρεσαν τα ερυθρόλευκα.
 
Με αφορμή την επικείμενη συμφωνία για απόκτηση των δικαιωμάτων του Κύπριου ποδοσφαιριστή από τον Ολυμπιακό, θυμίζουμε τους ποδοσφαιριστές που πέρασαν από τον Πειραιά.
 
Παυλάκης Βασιλείου – Το 1963 πήρε μεταγραφή από την ΕΠΑ στον Ολυμπιακό Πειραιώς και ευτύχησε να πανηγυρίσει δύο πρωταθλήματα (1966, 1967) και ισάριθμα κύπελλα (1965, 1968) με τους ερυθρόλευκους. Ο δεξιός εξτρέμ ήταν βασικός στέλεχος της ομάδας μέχρι το 1970, οπότε και επέστρεψε στην Λάρνακα. Αξίζει να σημειωθεί ότι για μία τριετία (1964-67) φόρεσε τη φανέλα και της Εθνικής Ελλάδας – υπήρξε επίσης διεθνής με την Εθνική Κύπρου.
 
Πάμπος Παπαδόπουλος – Ο γνωστός ως «Παπουλλής» ήταν ένας εκ των έξι ποδοσφαιριστών της οικογένειας Παπαδοπούλου που έπαιξαν ποδόσφαιρο στην ΑΕΛ. Όλοι τους ήταν μέλη της λεμεσιανής ομάδας τη σεζόν 1967-68 όταν έπαιξε στην Α’ Εθνική. Η παρουσία του Πάμπου Παπαδόπουλου αυτή τη χρονιά, προσέλκυσε το ενδιαφέρον διάφορων ομάδων και εν τέλει το1970 βρέθηκε στον Πειραιά. Τρία πρωταθλήματα (1973, 1974, 1975) και τρία κύπελλα (1971, 1973, 1975) πανηγύρισε ο Παπουλλής με τους ερυθρόλευκους στα εφτά χρόνια παρουσίας του στο Λιμάνι.


Κυριάκος Κουρέας – Όπως και ο Κωνσταντίνος Λαΐφης, ο Κουρέας (αμυντικός που ξεκίνησε από την Νέα Σαλαμίνα) αρχικά είχε «φλερτ» με την ΑΕΚ, όμως τελικά φόρεσε τα ερυθρόλευκα. Η συμφωνία έκλεισε το καλοκαίρι του 1970, παραμένοντας στον Ολυμπιακό για τέσσερα χρόνια πανηγυρίζοντας δύο πρωταθλήματα και δύο κύπελλα.


Σταύρος Παπαδόπουλος – Στον Πειραιά βρέθηκε το 1974 όχι όμως για τον Ολυμπιακό, αλλά στον Εθνικό. Μετά από τέσσερα χρόνια, ήρθε και η μετακόμιση στους ερυθρόλευκους. Πήρε τέσσερα συνεχόμενα πρωταθλήματα (1979-1983) και ένα νταμπλ (1981), ενώ φόρεσε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Το 1986 επέστρεψε στην Κύπρο και τον Πεζοπορικό.
 
Γκρέγκορι Σάββα – Μεγάλη δόξα της Ομόνοιας που πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό το 1979. Η θητεία του κράτησε μόλις για ένα χρόνο και επέστρεψε στους πράσινους.


Γιώργος Χριστοδούλου – Οι εμφανίσεις του στη δεκαετία του 80’ με την Ομόνοια αποτέλεσαν το διαβατήριο του για να ντυθεί στα ερυθρόλευκα του Ολυμπιακού. Όπως δήλωσε σε παλαιότερη συνέντευξή του στον «Ρεπόρτερ» πήγε σε μία δύσκολη περίοδο για την ομάδα του Πειραιά. «Υπήρχαν πάρα πολλά προβλήματα και διοικητικά και αγωνιστικά στον Ολυμπιακό που περνούσε την εποχή εκείνη τα «πέτρινα» χρόνια. Αργότερα όταν πήγα ήρθαν στην ομάδα οι Προτάσοφ και Λιτοφτσένκο. Γινόταν μια νέα αρχή, όμως ήταν πολύ δύσκολη εποχή για τον Ολυμπιακό».


Σίνισα Γκόγκιτς – Ο Σερβοκύπριος πήγε σε μία εξαιρετική περίοδο στους ερυθρόλευκους, καθώς στα τρία (1997-2000) χρόνια θητείας του πανηγύρισε ισάριθμα πρωταθλήματα, ενώ για πρώτη φορά ο Ολυμπιακός έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ (1998-1999). Η συνεισφορά του Γκόγκιτς ήταν μεγάλη, με τους οπαδούς της ομάδας να τον αποκαλούν «παππού» λόγω της προχωρημένης ηλικίας που όμως δεν ήταν εμπόδιο για να διατηρηθεί σε ψηλό επίπεδο.
 
Λεωνίδας Λεωνίδου – Το «μαύρο διαμάντι» του ΑΠΟΕΛ αγωνίστηκε τη σεζόν 1970-71 στον Ολυμπιακό Πειραιώς, ενώ στην Α’ Εθνική έπαιξε και με τους γαλαζοκίτρινους τη σεζόν 1973-74. Σταμάτησε γρήγορα το ποδόσφαιρο, μόλις σε ηλικία 29 χρόνων.
 
Άντρος Ξυστούρης (Πάτρος) – Από τον ΑΣΙΛ βρέθηκε στον Ολυμπιακό Πειραιώς σε κάποιο διάστημα της δεκαετίας του 70’. Όταν επέστρεψε στην Κύπρο έπαιξε σε ΠΟΛ και Απόλλωνα.


Μιχάλης Κωνσταντίνου – Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να τον αποκτήσει και το καλοκαίρι του 2001, όμως ο Παναθηναϊκός έδωσε 12 εκατ. ευρώ στον Ηρακλή και τον έκανε δικό του. Το 2005 και ενώ το συμβόλαιό του με τους πράσινους έληξε, ο Κύπριος επιθετικός έκανε το μεγάλο βήμα και φόρεσε τη φανέλα του «αιώνιου» αντιπάλου. Στον Ολυμπιακό ο Κωνσταντίνου πανηγύρισε νταμπλ το 2006 και το 2008 και το πρωτάθλημα του 2007.


Γιαννάκης Οκκάς – Το καλοκαίρι του 2004 αποχωρούσε από την ΑΕΚ για να αγωνιστεί στον Ολυμπιακό και έμελλε να είναι ο πρώτος που σκόραρε στο νέο στάδιο των ερυθρόλευκων, «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Παρέμεινε τρία χρόνια στον Ολυμπιακό συμβάλλοντας στο νταμπλ το 2005 και το 2006, καθώς και στο πρωτάθλημα του 2007.  

 

Δειτε Επισης

BINTEO: Μπήκε σε πράσινο αυτοκίνητο με τριφύλλι και σφυροδρέπανο και ετοιμάζεται για τον τελικό ο Τζον
Η Ομόνοια για να διατηρήσει τα σκήπτρα και η Πάφος για τον πρώτο τίτλο στην ιστορία της
Εφραίμ: Ευχαριστώ την Ομόνοια που με ανέδειξε, προέκταση της οικογένειας μου το ΑΠΟΕΛ
Με Σεμέδο, Στεπίνσκι και Φαμπιάνο η αποστολή της Ομόνοιας για τον τελικό
BINTEO: H άφιξη Γκαγιέγο στον Αρχάγγελο και οι υπογραφές
Η επίσημη θέση του ΑΠΟΕΛ για Κβιλιτάια-Ντάλσιο και τον ρόλο του Μοράις
Εξοφλήθηκε το χρέος του Αντώνης Παπαδόπουλος-Η ανακοίνωση της Ανόρθωσης
Στις κερκίδες του ΓΣΠ ο Χριστοδουλίδης για τον μεγάλο τελικό Κυπέλλου
Νέα εποχή στον ΑΠΟΕΛ με Γκαγιέγο στον πάγκο-Η ανακοίνωση του deal
Ακύρωσε εισιτήρια του τελικού που αγοράστηκαν από άλλους οπαδούς η Πάφος