«Το μπάσκετ δικαιούται περισσότερα»

Κλειστή αίθουσα ευρωπαϊκών προδιαγραφών, συμμετοχή της πρωταθλήτριας στο Champions League και στην Α1, ενίσχυση της Εθνικής με τον Νίκο Παππά, νατουραλιζέ παίκτες για τις «μικρές» εθνικές. Εάν για κάτι δεν μπορεί να κατηγορηθεί ο Λούης Δημητρίου, είναι για την έλλειψη οράματος για το κυπριακό μπάσκετ. Ενάμιση χρόνο μετά την εκλογή του στην προεδρία της ΚΟΚ, μιλάει στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ για όλα τα θέματα που αφορούν το άθλημα στην Κύπρο.

- Θα έχουμε ομάδα στο Champions League της FIBA;
Πιστεύω πως θα καταφέρουμε τουλάχιστον η πρωταθλήτρια να αγωνιστεί στα προκριματικά (σ.σ. υπάρχουν δύο προκριματικοί, όπου λαμβάνουν μέρος 32 ομάδες). Αν μπει στους ομίλους θα πάρει 100.000 ευρώ. Κάναμε αίτηση για δύο ομάδες, όμως λόγω της μεγάλης αποχής των Εθνικών και των συλλόγων από ευρωπαϊκές διοργανώσεις, απορρίφθηκε. Θα γνωρίζουμε οριστικά αυτές τις ημέρες. Έχουμε συνάντηση στην Ιρλανδία και θα πιέσουμε την Επιτροπή του Champions League να δεχτεί την ΑΕΚ. Διαφορετικά θα παίξει στο FIBA EuroCup, όπως και ο Κυπελλούχος ΑΠΟΕΛ. Και η ΑΕΛ, ως πρωταθλήτρια του γυναικείου, μπορεί να αγωνιστεί στην Ευρώπη.

- Ήταν εγκληματική η αποχή των κυπριακών ομάδων από την Ευρώπη;
Ήταν τραγικό λάθος. Η Ευρώπη είναι το μπάσκετ. Από την πρώτη ημέρα ανάληψης της προεδρίας απαιτήσαμε την επιστροφή στην Ευρώπη. Θέλω να ευχαριστήσω την πρόεδρο του ΚΟΑ που μας στήριξε. Στην Κύπρο το μπάσκετ πρέπει ν’ αλλάξει, να δουλέψουμε επαγγελματικά. Είναι αδιανόητο σήμερα να μην έχουμε παίκτες από 20 έως 30 χρόνων. Πριν ενάμιση χρόνο είδαμε τα παιδιά της Κ16 και δεν ήξεραν να σουτάρουν. Βελτιώθηκαν τώρα, αλλά ίσως είναι αργά.
 
- Τι θα κάνετε τώρα;
Θα φτιάξουμε Εθνική Ακαδημία με παιδιά 11-14 χρόνων. Θα μετέχουν επίλεκτοι που θα προπονούνται επαγγελματικά και θα συμμετέχουν με την Ακαδημία στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα. Θα παίρνουμε τον παίκτη 11 χρόνων από την ομάδα και στα 16 θα τον επιστρέφουμε. Είναι πρόγραμμα που θα γίνει σε συνεργασία με τον Κώστα Μίσσα.
 
- Θα συνεχίσετε με πέντε ξένους, παρότι δεν υπάρχει επαρκής αριθμός Κύπριων να στελεχώσουν τις ομάδες;
Ναι, χωρίς συζήτηση. Να κάνουν υπομονή οι ομάδες, επιστρέφουν τώρα παίκτες από τις σπουδές τους, σε 3-4 χρόνια θα έχουμε νέο αίμα, ενώ υπάρχουν 30άρηδες που μπορούν να παίξουν 4-5 χρόνια ακόμα. 
 
- Ταλέντο υπάρχει αλλά οι Εθνικές έχασαν παίκτες όπως Βεζένκοφ, Χριστοδούλου, Γιανναράς…
Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει ξανά αυτό. Περιμένουμε τον υπουργό Εσωτερικών για να δώσει διαβατήριο στον Άριελ Τζον Εντού (16 χρόνων, 2.06μ) ενώ οργώσαμε -με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εθνικών Ομάδων- Ευρώπη και ΗΠΑ για να βρούμε κυπριακής καταγωγής παίκτες. Περιμένουμε ένα παιδί που παίζει στην Ισπανία και έχει Κύπριο πατέρα. Θέλουμε και να κυπριοποιήσουμε μερικά νεαρά παιδιά, που θα έρθουν σύντομα.
 
- Ο Νίκος Παππάς θα παίξει στην Εθνική;
Έχει κυπριακό διαβατήριο (σ.σ. λόγω της μητέρας του). Δεν υπάρχει κάτι για την ώρα, έχει υποχρεώσεις με τον Παναθηναϊκό. Εάν κληθεί στην Εθνική Ελλάδας θα παίξει, εάν όχι είναι πιθανό να επιλέξει την Κύπρο. Θα ξέρουμε εντός ενός μήνα.

- Πόσο προχωρημένες είναι οι επαφές για να πηγαίνει ο πρωταθλητής στην Α1;
Βλέπουμε τώρα θέματα μετακινήσεων και οικονομικά ζητήματα. Περιμένουμε τις εκλογές στον ΕΣΑΚΕ, εάν όλα πάνε καλά τη σεζόν 2017-18 ο πρωταθλητής θα παίξει στην Α1. Τουλάχιστον ο νυν πρόεδρος κ. Χαλβατζάκης, είναι θετικότητας. Πιστεύω θα διαψεύσουμε όσους κατηγορούν ότι κάνουμε όνειρα θερινής νυκτός. 
 
- Φοβάστε ότι μπορεί να αναχθεί σε πολιτικό ζήτημα;
Δεν έχουμε τέτοια ανησυχία. Και παρότι ο Πρόεδρος της FIBA Europe είναι Τούρκος (σ.σ. Τουργκάι Ντεμιρέλ), εμείς χωρίς τυμπανοκρουσίες έχουμε ρυθμίσει διάφορα πολιτικά ζητήματα που πήγαν να γεννηθούν με κάποιες δόλιες ενέργειες των Τ/κ και ας νομίζουν ορισμένοι ότι δεν κάνουμε τίποτα. 
 
- Πάντως τα γήπεδα δεν μαζεύουν πολύ κόσμο…
Θα διαφωνήσω. Έχουμε δει και χίλια άτομα σε αγώνες κανονικής περιόδου. Το μπάσκετ έχει κόσμο και το βλέπουμε και αλλού, όπως το All Star Game, οι διοργανώσεις 3on3 αλλά και οι μεταδόσεις μέσω live stream. Και δεν πιστεύω ότι οι ομάδες του β’ γκρουπ της Α’ Κατηγορίας ποδοσφαίρου μαζεύουν περισσότερο κόσμο. Αλλά εκεί η Cyta δίνει εκατοντάδες χιλιάδες για τηλεοπτικά δικαιώματα.
 
- Θα συνεχίσετε να φέρνετε ξένους διαιτητές;
Είναι θέμα της Επιτροπής Διαιτησίας και δεν εμπλεκόμαστε εμείς. Όπως μακριά μένουμε και από τα θέματα της Δικαστικής.
 
- Ακούστηκαν παράπονα όμως από τον ΑΠΟΕΛ φέτος.
Νομίζω πως δεν έχει λόγο να φωνάζει, ούτε παραπονέθηκε μετά τους αγώνες. Ίσως φώναζε πριν για να ασκήσει πίεση. Δεν είδα κανέναν να γράψει ότι η διαιτησία ήταν προβληματική, αντιθέτως νομίζω δεν σημειώθηκε τίποτα μεμπτό παρά τις φωνές που προηγήθηκαν.
 
- Γιατί είστε σε διαμάχη με τον ΑΠΟΕΛ;
Από την ημέρα της εκλογής μας ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ τηρεί εχθρική στάση, για δικούς του λόγους. Δεν έχω πρόβλημα με τους παράγοντες του ΑΠΟΕΛ, ούτε με τον κόσμο. 
 
- Γιατί ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ τηρεί αυτή τη στάση;
Καλό θα ήταν να μας έλεγε ο ίδιος.
 

 
- Ίσως παίζει ρόλο το παρελθόν σας, ως παράγοντας της ΑΕΚ;
Δεν μπορώ να αρνηθώ ότι ήμουν πρόεδρος στην ΑΕΚ, ούτε ότι κατέχει μια θέση στην καρδιά μου και ότι θα χαρώ άμα πηγαίνει καλά. Όμως, ας αποδείξει κάποιος ότι βοήθησα την ΑΕΚ. Είμαι πρόεδρος όλων των ομάδων.
 
- Τελικά είστε ΑΕΚ ή Ανόρθωση;
Ανόρθωση. Είμαι και μέλος της Ανόρθωσης.
 
- Και πώς ένας Ανορθωσιάτης έγινε παράγοντας της ΑΕΚ;
Πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Ντίνο Λευκαρίτη που με «έμπλεξε». Ίσως από τους λίγους Ανορθωσιάτες που δέχτηκε ο κόσμος της ΑΕΚ και τους ευχαριστώ ιδιαίτερα. Η μπασκετική ΑΕΚ είναι ένα κομμάτι της ζωής μου. 
 
 

«Κλειστό 8.000 θέσεων στην Κόσιη»
Έχοντας το θάρρος της γνώμης του, ο Λούης Δημητρίου δεν διστάζει να τα βάλει ανοικτά με τον ΚΟΑ για το γηπεδικό θέμα αλλά και τις επιδοτήσεις.

- Γιατί βάλατε τον ΚΟΑ στο στόχαστρο;

Χρειάζεται αναδιοργάνωση. Τα άτομα των τεχνικών υπηρεσιών έχουν αποτύχει παταγωδώς. Σκόρπισαν εκατομμύρια σε κλειστά γήπεδα όπως το «Σπύρος Κυπριανού», της ΑΕΛ, του Απόλλωνα, του Αγίου Δομετίου, τα οποία δεν πληρούν βασικές πρόνοιες. Μόνο το «Κίτιον» και το «Ελευθερία» έγιναν σωστά. Πρέπει να γίνει υφυπουργείο αθλητισμού και ο ΚΟΑ να αγοράζει υπηρεσίες στο θέμα της ανέγερσης γηπέδων. Έτσι θα εξοικονομηθούν χρήματα και θα στηριχθούν τα ομαδικά σπορ. Δεν μπορούν να ξοδεύονται έξι εκατ. ευρώ για ένα κλειστό στον Άγιο Δομέτιο που δεν μπορούν να γίνουν διεθνείς αγώνες, την ώρα που στην Ευρώπη με οκτώ εκατ. ευρώ γίνονται γήπεδα μεγάλων διοργανώσεων. Με την ευκαιρία να πω ότι οι αγώνες του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Κ16 (γ’ κατηγορίας) τον Ιούλιο θα γίνουν όλοι στο «Ελευθερία». Πρέπει να γίνει επένδυση σε μικρά κλειστά που είναι ευκολότερο να συντηρηθούν, έτσι ο ΚΟΑ θα γλιτώσει σημαντικό ποσό από τα 4.000.000 ευρώ που κοστίζει τώρα ετησίως η συντήρηση.
 

- Είπατε ότι θα κινηθείτε νομικά εναντίον του ΚΟΑ. Τι ακριβώς θέλετε;
Τα κριτήρια είναι απαρχαιωμένα. Δεν μπορεί Ομοσπονδίες να παίρνουν 1.000.000 ευρώ ως χορηγία και η πιο μεγάλη ομοσπονδία μετά το ποδόσφαιρο – τόσο σε αθλητές, όσο και σε πρωταθλήματα- να παίρνει μόνο 200.000. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 500.000 ευρώ τον χρόνο για να συντηρούμε τα αναπτυξιακά, ν’ αναπτυχθεί το μπάσκετ. Χρήματα υπάρχουν. Φέτος, λόγω των κακών χειρισμών του ΔΣ του ΚΟΑ –όχι της προέδρου, το ξεκαθαρίζω- χάθηκε μισό εκατ. το οποίο δεν κατάφεραν να απορροφήσουν. Δυστυχώς, τα χέρια ορισμένων στον ΚΟΑ είναι δεμένα λόγω κομματικών συμφερόντων. Κομματικοί άνθρωποι βρίσκονται σε καίρια πόστα.

- Πώς θα κινηθείτε;
Θα πάμε μέσω της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, ζητώντας επαναξιολόγηση των κριτηρίων και ανακατανομή των χορηγιών.

- Μιλήσατε για ανέγερση κλειστού γηπέδου. Πόσο θα κοστίσει;
Περίπου 10.000.000 ευρώ, στην τελική του φάση. Θέλουμε να γίνει σε ευρωπαϊκά πρότυπα, στην περιοχή Κόσιης – Αραδίππου. Θα είναι χωρητικότητας 8.000 θεατών, ενώ θα υπάρχουν ξενώνες με 180 κλίνες, κέντρο αποκατάστασης και πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων. Μπορούμε να προσελκύουμε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις αλλά και ομάδες για προετοιμασία. Θα είναι το σπίτι των εθνικών ομάδων και θα φιλοξενεί και άλλες εκδηλώσεις.

- Ποιος θα το πληρώσει;
Σίγουρα δεν μπορεί το κράτος να βάλει όλα τα χρήματα. Ίσως καταφέρουμε να αντλήσουμε χρήματα από τη FIBA και από ιδιώτες επενδυτές, που θα μπορούν να διαχειριστούν τις εγκαταστάσεις για κάποια χρόνια.

 

Δειτε Επισης

«Ο Παύλος Γιαννακόπουλος ήταν πολύ ειλικρινής άνθρωπος και φρόντισε το μπάσκετ με ευγένεια»
Ο θείος του Τζόκοβιτς ανέλαβε την προεδρία της σερβικής ομοσπονδίας τένις
Νέα φιλική ήττα του Παναθηναϊκού από τη Μακάμπι πριν το Καλλιμάρμαρο
Επιβλήθηκε άνετα του Κοκκινάκη για την πρώτη νίκη της Team Europe στο Laver Cup o Τσιτσιπάς
Ο Τεντόγλου υποψήφιος για τον τίτλο του κορυφαίου αθλητή της Ευρώπης
Ήττα Ομόνοιας στο CEV Champions League-Πάει για την υπέρβαση στο Βελιγράδι
Μπάρα 104 κιλών έπεσε σε ασκούμενο-Η απελπισμένη προσπάθεια να σωθεί
Το 39% των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες πέρασε έλεγχο ντόπινγκ, πέντε θετικά κρούσματα
«Είμαστε υπέρ των αδικημένων λαών, δεν νιώθουμε την ανάγκη να πούμε συγγνώμη»
Το 39% των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες πέρασε έλεγχο ντόπινγκ, πέντε θετικά κρούσματα