Τop10: Κύπριοι σε ξένα πρωταθλήματα (πέραν της Ελλάδας)

Στην σχετικά μικρή λίστα των Κύπριων ποδοσφαιριστών που έχουν αγωνιστεί στο εξωτερικό, πέραν της Ελλάδας, σε επίπεδο ανδρών, προστέθηκαν φέτος οι Νέστωρας Μυτίδης (Ρόντα) και Κωνσταντίνος Λαΐφης (Σταντάρ Λιέγης) και Ανδρέας Μαρκής (Γουόλσολ) ενώ ήδη περιλαμβάνεται το όνομα του Γρηγόρη Κάστανου της Γιουβέντους.
 
Κι όμως, δεν είναι τα τελευταία χρόνια που οι Κύπριοι άρχισαν να παίζουν μπάλα και μακρύτερα από την Ελλάδα. Ας δούμε τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις.
 
1. Λυκούργος Αρχοντίδης (ΚΠΡ)
Θεωρείται ο κορυφαίος Κύπριος ποδοσφαιριστής των δεκαετιών του ‘30 και του ‘40. Το 1952, σε ηλικία 34 χρόνων,  πήγε στην Αγγλία για να πάρει δίπλωμα προπονητή. Η Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς εντόπισε το ταλέντο του και του πρότεινε να αγωνιστεί στην ομάδα, όπως και τελικά έκανε για έναν χρόνο. Έπαιζε στον ΑΠΟΕΛ, έξω αριστερά.
 
- Το 1956 βρέθηκε για τρεις μήνες στην Αγγλία και στην Κόβεντρι ο Τουρκοκύπριος επιθετικός Σεβήμ Εμπέογλου (ΑΕΛ). Τη διετία 1949-51 έπαιξε στη β’ ομάδα της Φούλαμ ο Λοΐζος Παντελίδης (μέσος και κεντρικός αμυντικός), ένας από τους πιο αξιόλογους Κύπριους ποδοσφαιριστές τη δεκαετία 1945-55. Πριν πάει στην Αγγλία έπαιζε στην ΑΕΛ ενώ με την επιστροφή του ενεγράφη στον ΑΠΟΕΛ.
 
2. Γεώργιος Σάββα «Κώτσιος» (Μπρίστολ Σίτι, Μακάμπι Χάιφα)
Αυθεντικό ταλέντο, o πρώτος Κύπριος ποδοσφαιριστής που έπαιξε επαγγελματικά στο εξωτερικό, αγωνιζόμενος πρώτα στην Μπρίστολ Σίτι (1952-53) και κατόπιν στην Μακάμπι Χάιφα (1955-56), όπου πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις. Ο «Κώτσιος» αγωνιζόταν στον ΑΠΟΕΛ από το 1949 ενώ έπαιξε και έναν χρόνο στην ΕΠΑ (1961-62), πριν ολοκληρώσει την καριέρα του το 1963.
3. Νίκι Παπαβασιλείου (Νιούκασλ)
Ο Παπαβασιλείου είναι ο μοναδικός Κύπριος που έχει αγωνιστεί στην Premier League, φορώντας τα χρώματα της Νιούκασλ την περίοδο 1993-94. Ο Νίκι πέρασε από τα τμήματα υποδομής της Άρσεναλ, ενώ από το 1988 έως το 1996 ήταν στον ΟΦΗ  - με εξαίρεση τη μια σεζόν στην Αγγλία.
 
- Ο Αγγλοκύπριος, διεθνής πλάγιος μπακ Κώστας Κώστα έπαιξε στον ΑΠΟΕΛ για μια δεκαετία (1989-1998) ενώ τον Ιανουάριο του 1999 πήρε μεταγραφή για την Ολλανδική Ουτρέχτη, όπου έπαιξε έξι μήνες (9 συμμετοχές). Ακολούθως αγωνίστηκε σε Απόλλωνα και Ολυμπιακό.
 
- Τον χειμώνα του 2004, στα 25 του, ο διεθνής αμυντικός Πέτρος Κονναφής πήρε μεταγραφή από την Ανόρθωση για την Γάνδη του Βελγίου, όπου και αγωνίστηκε τρεις μήνες, με έξι συμμετοχές.
 
4. Στάθης Αλωνεύτης (Κότμπους)
Από τη Λάρισα, το 2007 πωλήθηκε στην Κότμπους όπου έμεινε έναν χρόνο και μέτρησε συνολικά 12 εμφανίσεις στη γερμανική Bundesliga. Τον Μάρτιο του 2008 υποβιβάστηκε στη β’ ομάδα και το καλοκαίρι του ίδιου έτους γύρισε στην Ομόνοια.
5. Γιάννος Οκκάς (Θέλτα Βίγκο)
Το καλοκαίρι του 2007,  σε ηλικία 30 χρόνων, ο Οκκάς πήγε από τον Ολυμπιακό Πειραιώς στην Θέλτα Βίγκο και έγινε ο πρώτος Κύπριος ποδοσφαιριστής που παίζει επαγγελματικά στην Ισπανία. Αγωνίστηκε 24 φορές και έβαλε 6 γκολ στην Segunda Division.
6. Κωνσταντίνος Μακρίδης (Μέταλουργκ Ντόνετσκ)
Μεγάλη καριέρα μακριά από την Κύπρο έκανε ο Κωνσταντίνος Μακρίδης, που βρέθηκε σε δύο διαφορετικές περιόδους στην Ουκρανική Μέταλουργκ Ντόνετσκ. Το 2008, στα 26 του, προερχόμενος από τον ΑΠΟΕΛ, πήγε στην Ουκρανία όπου έκατσε έναν χρόνο, παίζοντας 30 φορές, πριν γυρίσει στην Κύπρο για λογαριασμό της Ομόνοιας, το καλοκαίρι του 2009. Το 2012 ξαναπήγε στην Μέταλουργκ για να μείνει τρεις σεζόν, όπου είχε σχεδόν εκατό συμμετοχές.
7. Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης (Καρλ Ζέις Ιένα)
Από το καλοκαίρι του 2007 έως τον Ιανουάριο του 2008 ο Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης έπαιξε στην Καρλ Ζέις Ιένα στη β’ κατηγορία της Γερμανίας, με 12 συμμετοχές, πριν επαναπατριστεί για χάρη του ΑΠΟΕΛ.

8. Τζέισον Δημητρίου
Πρόκειται για τον Κύπριο με τη μεγαλύτερη θητεία στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς από το 2007 έως το 2010 είχε τρεις γεμάτες σεζόν με την Λέιτον Όριεντ στην League 1 (τρίτη τη τάξει στην Αγγλία) και 142 συμμετοχές (10 γκολ). Έως πέρσι ήταν στην Κύπρο (ΑΕΚ, Ανόρθωση), ενώ τη σεζόν 2015-16 έπαιξε πάλι στην League 1 με την Γουόλσολ, ενώ φέτος θα παίξει στην ίδια κατηγορία με την Σάουθεντ Γιουνάιτεντ.
9. Ηλίας Χαραλάμπους (Καρλσρούη, Βασλούι)
Φεύγοντας από την Ομόνοια το 2011 ο διεθνής αμυντικός έπαιξε για λίγο στην Αλκή και τον Ιανουάριο του 2012 βρέθηκε στην Καρλσρούη, στη β’ κατηγορία της Γερμανίας. Ήταν βασικός, γράφοντας 15 συμμετοχές. Το καλοκαίρι του 2012 πήγε στην Βασλούι στη Ρουμανία, με την οποία έπαιξε 18 φορές.
10. Δημήτρης Χριστοφή (Σιόν)
Ο άσος της Ομόνοιας πωλήθηκε το καλοκαίρι του 2013 στην Σιόν της Ελβετίας, όπου είχε δύο γεμάτες  σεζόν, με 48 συμμετοχές και 2 γκολ.
 
Παίζουν ακόμα στο εξωτερικό
- Σημαντική είναι η πορεία του 33χρονου επιθετικού Αλέκου Αλέκου. Έπαιξε στην β’ κατηγορία Ουγγαρίας (Σοπρόνι) το 2012, το 2014 πήγε στην FC Jazz στη Φιλανδία, όπου είχε 13 γκολ σε 26 αγώνες στη β’ κατηγορία, ενώ τώρα παίζει στην KTP, της ίδιας κατηγορίας. Πιο πριν είχε σύντομο πέρασμα από την Μάλτα.
 
- Στην Αούστρια Βιέννης ανήκει ο 21χρονος Μάριος Πεχλιβάνης, αλλά αγωνίζεται στη β’ ομάδα.
 
- Τη δική του διαδρομή μακριά από την Κύπρο έχει διαγράψει ο Γιώργος Πελαγίας, ο οποίος αυτή τη βδομάδα πήρε μεταγραφή στην πρωτοπόρο του πρωταθλήματος Λιθουανίας, Τράκαϊ. Τη διετία 2010-2012 ήταν στην γ’ κατηγορία Ιταλίας (Ατλέτικο Ρόμα, Μπαρλέτα), μετά πέρασε δύο σεζόν στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν (2013-15) και πέρσι έπαιξε στην Ουγγαρία (Ταταμπάνια), στη γ’ κατηγορία.
 
- Στην Α’ Κατηγορία της Ρουμανίας έπαιξε πέρσι ο Άθως Σολωμού, με την Οντελούλ Γκαλάτι, έχοντας 16 συμμετοχές. Πλέον αγωνίζεται στο Ιράν, με την Σορινέτ.
Υπάρχουν και αυτοί
O Εφραίμ έμαθε μπάλα στην  Άρσεναλ, στα 18 του βρήκε συμβόλαιο με στους Ρέιντζερς της Γλασκόβης και εν τέλει αγωνίστηκε με την Νταντί, στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία της Σκοτία, παίζοντας οκτώ φορές στο πρώτο εξάμηνο του 2009.

Στην Στεάουα Βουκουρεστίου βρέθηκε τον Ιανουάριο του 2010 ο Στέλιος Πάρπας, ως δανεικός από την ΑΕΛ. Έμεινε έξι μήνες, έχοντας 13 συμμετοχές. Στις αρχές του 2014 o Κρίστης Ανδρέου πήγε στην Ζαλγκίρις στη Λιθουανία, όπου έμεινε μέχρι το τέλος του 2015, μετρώντας 32 συμμετοχές και 8 γκολ. Μια συμμετοχή στην Championship της Αγγλίας με τη φανέλα της ΚΠΡ έγραψε στο βιογραφικό του την Πρωτοχρονιά του 2011 ο Γιώργος Ττόφας.
Στο δεύτερο μισό του 2012 ο Στέλιος Δημητρίου ήταν στην Λοκομοτίβ Πλοβντίβ της Βουλγαρίας (3 συμμετοχές), ενώ το 2015 πέρασε για μερικούς μήνες από την Ακρόπολις της γ’ κατηγορίας Σουηδίας.
 
Ο Μάριος Νικολάου της ΑΕΛ βρέθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στη Φιλανδία, όπου μέτρησε επτά συμμετοχές με την Ίντερ, στην α’ κατηγορία.

  

Δειτε Επισης

Χωρίς τον πρώτο του σκόρερ στην Πάφο ο ΑΠΟΕΛ-Χάνει και ευρωπαϊκά ο Ελ Αραμπί
Αιχμές ΑΠΟΕΛ κατά Παπασταύρου-«Τρεισήμισι χρόνια τι έκανε, δεν τον ακούσαμε να μας πει κάτι»
Οι ματσάρες του κυπριακού πρωταθλήματος με €1 ΔΩΡΕΑΝ Στοίχημα στη Fonbet
Αναμετρήσεις φωτιά για την 11η αγωνιστική της Cyprus League
Β' Κατηγορία Κύπρου: Σέντρα στην 9η αγωνιστική στο «Μακάρειο»!
Στα «κυανόλευκα» ο Φίλιπ Κουν
«Χρειάζονται αλλαγές στη δομή της ΚΟΠ για να διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση των ομάδων»
«Δεν θα σταματήσω να εργάζομαι για την κάθαρση της διαιτησίας και την απομάκρυνση των κομπλεξικών»
Στις 13 Δεκεμβρίου μαθαίνει αντιπάλους η Εθνική για προκριματικά Μουντιάλ 2026
Ποινή 87.000 ευρώ για τον ΑΠΟΕΛ από την ΟΥΕΦΑ-Κινδυνεύει με επιμέρους κλείσιμο η Νότια