Το προφίλ των Σλόβαν και Γέλγκαβα

Τον Νικόδημο Παπαβασιλείου ενδέχεται να βρει μπροστά της ως αντίπαλο η Ομόνοια στην Ευρώπη, αν καταφέρει να πετύχει την ανατροπή απέναντι στην Μπεϊτάρ. Το «τριφύλλι» κληρώθηκε στον γ’ προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ με τον νικητή του ζευγαριού Σλόβαν Μπρατισλάβας-Γέλγκαβα. Οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες χωρίς τέρματα στη Σλοβακία.

Το προφίλ της Σλόβαν Μπρατισλάβας
Είναι μία από τις πλέον ιστορικές και επιτυχημένες ομάδες τόσο της πάλαι ποτέ Τσεχοσλοβακίας όσο και της Σλοβακίας. Μετά τη διάσπαση των δύο χωρών είναι ο σύλλογος με τα περισσότερα τρόπαια στη Σλοβακία (8 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα), ο μοναδικός που έχει κατακτήσει ευρωπαϊκή διοργάνωση (το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1969 με αντίπαλο την Μπαρσελόνα στη Βασιλεία), ενώ ήταν βασικός αιμοδότης (με επτά παίκτες) της εθνικής Τσεχοσλοβακίας που στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1976.
Την περασμένη περίοδο δεν κατάφερε να κατακτήσει το τρίτο συναπτό πρωτάθλημά της: τερμάτισε 12 πόντους πίσω από την Τρεντσίν έχοντας συλλέξει 69 βαθμούς σε 33 αγωνιστικές (20-9-4, 50-25 γκολ).
Προπονητής της εδώ και ένα χρόνο είναι ο 46χρονος συμπατριώτης μας, Νικόδημος Παπαβασιλείου. Από το ρόστερ της ξεχωρίζουν ο 30χρονος Ούγγρος επιθετικός Πρίσκιν, ο Έλληνας δεξιός μπακ Πλιάτσικας και οι «παλιοσειρές» Μούχα (τερματοφύλακας) και Βίτεκ (επιθετικός).
Έδρα της είναι το στάδιο Πασιένκι, χωρητικότητας 11.591 θεατών.
Στον α’ προκριματικό γύρο αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα στην Αλβανία με την Παρτιζάνι Τιράνων, η οποία ακολούθως ενημερώθηκε από την UEFA ότι προβιβάζεται στο Τσάμπιονς Λιγκ (σ.σ. ένεκα αποκλεισμού της «αμαρτωλής» Σκεντερμπέου), με αποτέλεσμα η Σλόβαν να πάρει την πρόκριση χωρίς επαναληπτικό.

Το προφίλ της Γέλγκαβα
Η άσημη λετονική ομάδα δεν έχει στεφθεί πρωταθλήτρια και την τροπαιοθήκη της κοσμούν μόνον κύπελλα. Την περασμένη περίοδο τερμάτισε στην τέταρτη θέση (41β., 11-8-5, 26-17 γκολ), στέφθηκε όμως κυπελλούχος και εξασφάλισε θέση στο Γιουρόπα Λιγκ.
Στην τρέχουσα περίοδο, έπειτα από 13 αγωνιστικές, είναι τέταρτη με 19 βαθμούς (6-1-6, 17-16 γκολ), στο -12 από την κορυφή, αλλά στο -5 από τη δεύτερη θέση.
Προπονητής της είναι ο 60χρονος Λιθουανός Σαούλιους Σιρμέλις, ο οποίος ανέλαβε τον περασμένο Ιούνιο. Η Γέλγκαβα είναι ο δεύτερος σταθμός του στη Λετονία μετά το πέρασμά του από τη Βέντσπιλς (2003/04).
Αρχηγός της είναι ο 33χρονος Λετονός στόπερ Βαλέρις Ρέντικο και η μοναδική μέχρι στιγμής θερινή προσθήκη της είναι ο Λιθουανός αριστερός εξτρέμ Γκριγκαραβίτσιους.
Έδρα της είναι το Ζέμπγκαλες Ολυμπίσκα, χωρητικότητας περίπου 1.560 θεατών.
Στον α' προκριματικό γύρο αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με τη Λίτεξ Λόβετς στη Λετονία και πήρε την πρόκριση χάρη στο 2-2 στη Βουλγαρία.
 
Σλόβαν Μπρατισλάβα-Γέλγκαβα 0-0

Δειτε Επισης

Καρμιώτισσα - Ομόνοια 29Μ για την 4η αγωνιστική της Cyprus League
Αυτές είναι οι διευθετήσεις της Αστυνομίας για τον ποδοσφαιρικό αγώνα Ανόρθωση-Ομόνοια Λευκωσίας
Ντέρμπι φωτιά και αγώνες που κρύβουν εκπλήξεις στο κυπριακό πρωτάθλημα-Η σέντρα στην… Fonbet
Ψάχνουν τρόπους να ξορκίσουν το φάντασμα της απαγόρευσης-Κρίσιμη συνάντηση ΚΟΠ και ομάδων
Ψάχνει βόμβα με Κριχόβιακ η Ανόρθωση-Σε συζητήσεις οι δύο πλευρές
Ποδοσφαιρική «αλητεία» από τον Πάνα
Στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκινά η Α΄φάση του Κυπέλλου Coca-Cola-Όλο το πρόγραμμα
Ο ΑΠΟΕΛ βρίσκει τα… πατήματά του
Στην αντεπίθεση η ΘΥΡΑ 3-«Η κυβέρνηση και οι φορείς της, απλούστατα, δεν μπορούν»
«Τεσσάρες» για Πάφο και ΑΠΟΕΛ επί Νέας Σαλαμίνας και ΕΝΠ αντίστοιχα